Βeagle – Μπηγκλ

Καταγωγή

Αγγλία

Κατάταξη FCI

Ομάδα 6 - Ιχνηλάτες

Μέγεθος

Μεσαίου Μεγέθους (33-40εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

9-12kg

Xρώμα

Δίχρωμο (Λευκό, Κοκκινωπό), Τρίχρωμο (Λευκό, Μαύρο, Κοκκινωπό)

Προσδόκιμο ζωής

10-15 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Το Μπηγκλ χαρακτηρίζεται από την ήπια, χαρούμενη, φιλική και στοργική του φύση. Είναι πολύ κοινωνικό, και παρόλο θα γαβγίσει προειδοποιώντας για κάθε τι του φανεί άγνωστο ή απειλητικό, δεν θα παρουσιάσει επιθετικότητα, χαρακτηριστικό που τον κάνει καλό φύλακα αλλά όχι ιδιαίτερα προστατευτικό. Είναι εξαιρετικός σύντροφος για όλη την οικογένεια, με την οποία δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς, και αγαπά πολύ τα μικρά παιδιά με τα οποία δεν θα χάσει ευκαιρία για παιχνίδι. Λόγω της κοινωνικότητάς του, μπορεί να συνυπάρξει άνετα με άλλα σκυλιά και γάτες, ειδικά αν μεγαλώσει μαζί τους.

Ιστορία

Η προέλευση αυτής της αρχαίας φυλής, όντας αδιευκρίνιστη, έχει αποτελέσει αντικείμενο εικασιών επί αιώνες. Ακόμη και το όνομα της φυλής καλύπτεται από μυστήριο. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες λένε ότι προέρχεται από τη γαελική λέξη “beag” που σημαίνει “μικρός”, ενώ άλλοι προτείνουν το γαλλικό όρο “be’geule” για τον ήχο που κάνουν τα σκυλιά καθώς κυνηγούν.

Η ιστορία της φυλής είναι άγνωστη, καθώς οι περισσότερες φυλές όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, δεν αναπτύχθηκαν πραγματικά μέχρι τον 19ο αιώνα. Ελληνικά χειρόγραφα από το 400 π.Χ. περιγράφουν σκυλιά που μοιάζουν με Μπηγκλ, και οι Ρωμαίοι πιστεύεται ότι έφεραν μαζί τους στην Αγγλία μικροά κυνηγόσκυλα κουνελιών και λαγών και τα διασταύρωσαν με ντόπιες φυλές σκύλων. Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής έφερε κυνηγόσκυλα Talbot (που πλέον έχουν εξαφανιστεί) στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της Νορμανδικής κατάκτησης το 1066. Αυτά τα σκυλιά θεωρούνται πρόγονοι του Μπηγκλ και του Αγγλικού Φοξχάουντ ή Αλεποθήρα (English Foxhound).

Το Μπηγκλ έγινε γρήγορα δημοφιλές κυνηγόσκυλο στην Αγγλία μέχρι το 1700 που το κυνήγι αλεπούδων έγινε πολύ συνηθισμένο. Επειδή η φυλή δεν ήταν κατάλληλη για το κυνήγι αυτού του θηράματος, επισκιάστηκε από τα Foxhounds. Ωστόσο, το Μπηγκλ συνέχισε να χρησιμοποιείται από αγρότες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για το κυνήγι κουνελιών και λαγών, διατηρώντας έτσι τη φυλή ζωντανή.

Το 1800, ο Αιδεσιμότατος Honeywood αποφάσισε να δημιουργήσει μια αγέλη Μπηγκλ στο Essex, η οποία πιστεύεται ότι αποτελεί το πρότυπο της φυλής όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Η φυλή έφτασε γρήγορα μέχρι την Αμερική, όπου και αναγνωρίστηκε επίσημα από το American Kennel Club το 1885.

Εκπαίδευση

Το Μπηγκλ είναι πολύ έξυπνο, ωστόσο, είναι σημαντικό η εκπάιδευσή του να ξεκινήσει από μικρή ηλικία. Η υπομονή, επιμονή και συνέπεια σε συνδυασμό με θετικές μεθόδους εκπαίδευσης και επιβράβευσης είναι το κλειδί της επιτυχίας και θα έχει ως αποτέλεσμα έναν σκύλο με καλότροπο, ευγενικό και εύκολα προσαρμοστικό χαρακτήρα. Η κοινωνικοποίηση και η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι επίσης ένας παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

Το Μπηγκλ διαθέτει διπλό τρίχωμα, ένα σκληρότριχο εξωτερικό τρίχωμα που καλύπτει ένα πιο μαλακό και χνουδωτό υπόστρωμα. Ένα χτένισμα την εβδομάδα αρκεί για να διατηρήσει την υγεία και λάμψη του τριχώματός του. Το τρίχωμά του αλλάζει δύο φορές το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο) και κατά το συγκεκριμένο διάστημα η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη. Το καθημερινό χτένισμα, κατά τις περιόδους της έντονης τριχόπτωσης, θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας και την υγεία του τριχώματος.

Άσκηση

Το Μπηγκλ είναι πολύ ενεργητικό και χρειάζεται καθημερινή και μπόλικη άσκηση για να παραμείνει υγιές σωματικά και ψυχικά. Η αγελαία του φύση απαιτεί την ανθρώπινη επαφή ή τη συντροφιά άλλων σκύλων για να παίξει. Η έλλειψη άσκησης και συντροφικότητας μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές συμπεριφορές. Οι καθημερινές βόλτες είναι απαραίτητες, πάντα με λουρί, καθώς τα κυνηγετικά του ένστικτα μπορεί να το ωθήσουν να ακολουθήσει τη μυρωδιά άλλων ζώων ή να τα κυνηγήσει. Σε μεγαλύτερη ηλικία, το Μπηγκλ, χρειάζεται προτροπή για να ασκηθεί, αλλιώς θα προτιμήσει να χαλαρώσει στο σπίτι και να φάει. Η φυλή έχει τάσεις παχυσαρκίας, πράγμα που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Χαλαρότητα της άρθρωσης του ισχίου η οποία δημιουργείται κατά την παιδική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα την τριβή μεταξύ των οστών της άρθρωσης. Η τριβή αυτή είναι πάρα πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα μικρής ή μεγάλης έκτασης.
∙ Δυσπλασία Αγκώνα. Η δυσπλασία του αγκώνα είναι μία νόσος, η οποία προκαλεί πόνο και χωλότητα σε σκύλους μεγαλόσωμων και γιγαντόσωμων φυλών. Οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες, διαταράσσουν την ανάπτυξη της άρθρωσης του αγκώνα. Η θεραπεία της είναι χειρουργική και πρέπει να εφαρμόζεται πριν από την εμφάνιση στην άρθρωση αλλοιώσεων οστεοαρθρίτιδας.
∙ Επιγονατιδική εξάρθρωση. Συμβαίνει όταν επιγονατίδα του σκύλου έχει εξαρθρωθεί από φυσιολογική ανατομική θέση της στην αύλακα του μηριαίου οστού. Αποτελεί μια από τις πιο συχνές ορθοπεδικές παθήσεις, κυρίως σε μικρόσωμες φυλές.
∙ Διασπονδυλική νόσος δίσκων (ΙVDD). Όταν ένας ή περισσότεροι από τους σπονδύλους πέφτει από την κατάλληλη ευθυγράμμιση, προκαλεί πίεση ή ερεθισμό στα νεύρα του νωτιαίου μυελού, επηρεάζοντας τα νεύρα, τους μυς και τα οστά σε όλο το σώμα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη, μείωση κίνησης στα πίσω πόδια, ανώμαλη στάση σώματος όταν κάθεται ή στέκεται, μειωμένο συντονισμό, μυϊκή ατροφία ή δυσκαμψία μυών. Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε παράλυση και ακράτεια ούρων και κοπράνων.
∙ Προοδευτική Ατροφία του Αμφιβληστροειδούς (PRA). Είναι επίσης γνωστή ως χρωστικής του αμφιβληστροειδούς επιθηλιακών δυστροφία, αποτελεί μέρος μιας ομάδας των γενετικών εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών που επηρεάζουν τον αμφιβληστροειδή. Η ασθένεια προκαλεί μείωση της όρασης, η οποία οδηγεί τελικά σε τύφλωση.
∙ Cherry Eye – Προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου. Πολλά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, έχουν ένα «επιπλέον» ή αλλιώς τρίτο βλέφαρο, που βρίσκεται εντός του κάτω βλεφάρου. Το τρίτο βλέφαρο χρησιμεύει ως πρόσθετο προστατευτικό στρώμα για τον οφθαλμό, ειδικά κατά τη διάρκεια κυνηγιού ή διαμάχης με άλλα ζώα. Επίσης «φιλοξενεί» ένα σημαντικό αδένα που παράγει μεγάλο μέρος του προστατευτικού δακρυϊκού φιλμ του οφθαλμού. Ο όρος “Cherry eye” αναφέρεται στην προβολή αυτού δακρυϊκού αδένα προς τα έξω και χαρακτηρίζεται από μία κόκκινη πρησμένη μάζα στο κάτω βλέφαρο. Θεραπεύεται μόνο με χειρουργείο και αν δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να επιφέρει μόνιμη βλάβη στον οφθαλμό ή τον αδένα.
∙ Επιληψία. Πρόκειται για μια εγκεφαλική διαταραχή που προκαλεί επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Η ασθένεια είναι ανίατη, αλλά με φαρμακευτική αγωγή μπορούν να μειωθούν οι επιληπτικές κρίσεις ώστε να μην επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του σκύλου.
∙ Υποθυρεοειδισμός. Χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη συγκέντρωση θυρεοειδικής ορμόνης στο αίμα και είναι από τις πιο συχνές ασθένειες του ενδοκρινικού συστήματος του σκύλου. Η ορμόνη αυτή είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία πολλών συστημάτων και λειτουργιών όπως του μεταβολισμού, της τριχοφυΐας, της σωματικής δραστηριότητας και της καρδιάς, η εκδήλωση του υποθυρεοειδισμού μπορεί να αφορά πολλά συστήματα και όργανα.
∙ Οφθαλμικές παθήσεις

Χαρακτηριστικά:

Πολύ ενεργητικό

Πολύ τρυφερό

Όχι πολύ δεκτικό στην εκπαίδευση

Μέτρια ανάγκη για περιποίηση

Υψηλή ανάγκη για άσκηση

Φιλικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Χαμηλή ανοχή στο κρύο

Πολύ παιχνιδιάρικο

Φιλικό προς αγνώστους

Όχι ιδιαίτερα προστατευτικό

Μέτρια ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Όλοι οι σκύλοι της φυλής, ανεξαρτήτως χρωματισμού, έχουν λευκή την άκρη της ουράς τους. Αυτό το χαρακτηριστικό, βοηθούσε στο να ξεχωρίζει μέσα στο δάσος, τα ψηλά χόρτα και τους θάμνους καθώς κυνηγούσε

Ο γνωστός σε όλους Snoopy είναι το πιο διάσημο Μπηγκλ όλων των εποχών

Η φυλή αρχικά είχε μέγεθος μόλις 20-22 εκατοστά και ήταν γνωστή ως Μπηγκλ Τσέπης (Pocket Beagle) και εξαφανίστηκε γύρω στο 1901. Αναπτύχθηκαν μεγαλύτερα σκυλιά που ήταν πιο αποδοτικά και ικανά στο κυνήγι

Δείτε επίσης...

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα