Bouvier des Flandres / Vlaamse Koehond - Μπουβιέ της Φλάνδρας

Αρχική Φυλές Σκύλων B Bouvier des Flandres / Vlaamse Koehond – Μπουβιέ της Φλάνδρας

Καταγωγή

Βέλγιο, Γαλλία

Κατάταξη FCI

Ομάδα 1 - Ποιμενικοί & Μπουβιέ (εκτός Ελβετικών Μπουβιέ)

Μέγεθος

Μεγαλόσωμο (59-68εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

27-40kg

Xρώμα

Γκρι, Μαύρο, Ραβδωτό (τιγρέ)

Προσδόκιμο ζωής

10-12 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Το Μπουβιέ της Φλάνδρας είναι ένας μεγαλόσωμος, τρυφερός και πιστός σκύλος που χρησιμοποιήθηκε ως σκύλος αγροκτημάτων και συγκεκριμένα για την καθοδήγηση βοοειδών και προβάτων. Σήμερα, η φυλή χρησιμοποιείται πιο συχνά ως αστυνομικός σκύλος, φύλακας και σκύλος έρευνας-διάσωσης. Πρόκειται για μια φυλή με ήρεμο και ήπιο χαρακτήρα, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά έξυπνη και μαθαίνει γρήγορα.

Δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με όλα τα μέλη της οικογένειάς του και αγαπά πολύ τα παιδιά κάθε ηλικίας. Η πίστη και αγάπη για τους ανθρώπους του καθιστούν το Μπουβέ της Φλάνδρας εξαιρετικό σκύλο φύλακα και προστάτη. Με φυσική επιφυλακτικότητα προς αγνώστους, η κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν επιθετικές συμπεριφορές. Σε γενικές γραμμές συμβιώνει άνετα με άλλα κατοικίδια, ιδιαιτέρως αν έχει μεγαλώσει μαζί τους.

Ιστορία

Το Μπουβιέ της Φλάνδρας, όπως υποδηλώνει και το όνομά του ήταν ποιμενικός βοοειδών της Φλάνδρας. Το Βέλγιο υπήρξε πατρίδα πέντε φυλών “μπουβιέ” (γαλλικά bouvier = βοοφύλακας), δύο εκ των οποίον επιβιώνουν μέχρι σήμερα, το Μπουβιέ των Αρδενών (Bouvier des Ardennes) και το Μπουβιέ της Φλάνδρας. Οι υπόλοιπες τρεις έχουν πλέον εκλείψει και ήταν το Μπουβιέ του Ροζελάρε (Bouvier des Roulers), το Μπουβιέ του Μοερμάν (Bouvier des Moerman) και το Μπουβιέ του Παρέ (Bouvier des Paret).

Στους μεσαιωνικούς χρόνους, όταν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το Μπουβιέ, η Φλάνδρα ήταν ένα πριγκιπάτο που περιελάμβανε μέρη της σύγχρονης Γαλλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. Ακόμη και μέχρι σήμερα, τόσο η Γαλλία όσο και το Βέλγιο διεκδικούν το Μπουβιέ ως γηγενή φυλή. Η κύρια απασχόληση αυτών των σκύλων ήταν η καθοδήγηση βοοειδών. Όμως, οι αγρότες της Γαλλίας και των Κάτω Χωρών προτίμησαν να έχουν έναν ευέλικτο σκύλο που να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες αγροτικές ασχολίες όπως η βοσκή, η φύλαξη, η προστασία των αγροκτημάτων και η μεταφορά γαλακτοκομικών ειδών πάνω σε κάρα.

Μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα, η φυλή τράβηξε την προσοχή πολλών κυνόφιλων πέρα από τα αγροκτήματα και τα βοσκοτόπια της Φλάνδρας. Δημιουργήθηκε μια βελγική λέσχη φυλών, όπου Γάλλοι και Βέλγοι ειδικοί συνέταξαν το πρώτο γραπτό πρότυπο για το Μπουβιέ της Φλάνδρας. Με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο, η βουκολική πατρίδα του Μπουβιέ έγινε πεδίο μάχης και οι αγρότες της περιοχής εκτοπίστηκαν ενώ τα σκυλιά τους χάθηκαν ή ξεκληρίστηκαν.

Ο βελγικός στρατός ήταν αυτός που κατάφερε να διατηρήσει τη φυλή και τα Μπουβιέ διακρίθηκαν ως θαρραλέοι και ακούραστοι σκύλοι πολέμου. Σε καιρό ειρήνης, χρησιμοποιήθηκαν ως αστυνομικοί σκύλοι και σκύλοι-οδηγοί τυφλών. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για μια ακόμη φορά η φυλή κόντεψε να αφανιστεί, αλλά χάρη στους Ευρωπαίους ομογενείς της Αμερικής, το Μπουβιέ της Φλάνδρας κρατήθηκε ζωντανό. Η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) αναγνώρισε επίσημα την φυλή το 1955.

Εκπαίδευση

Το Μπουβιέ της Φλάνδρας είναι πολύ ευφυές, μαθαίνει εύκολα νέα πράγματα και του αρέσει να ευχαριστεί, γεγονός που καθιστά την εκπαίδευσή του πολύ εύκολη υπόθεση. Εργάστηκε ως ποιμενικός αγελάδων και προβάτων, τράβηξε καρότσια, καθοδήγησε τυφλούς και υπήρξε αστυνομικός σκύλος, δραστηριότητες που επιβεβαιώνουν την εργασιακή του ικανότητα και ευελιξία. Οι θετικές μέθοδοι εκμάθησης με διαδραστικά παιχνίδια και συστήματα επιβράβευσης με λιχουδιές, είναι το κλειδί της επιτυχημένης εκπαίδευσης. Όπως με όλες τις φυλές, η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι βασικό μέρος της εκπαίδευσης του σκύλου και πρέπει να ξεκινήσει από νεαρή ηλικία. Η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

Το Μπουβιέ της Φλάνδρας έχει μετρίου μήκους πυκνό τρίχωμα και διαθέτει διπλό μανδύα, ένα σκληρότριχο εξωτερικό τρίχωμα που καλύπτει ένα πιο μαλακό και χνουδωτό υπόστρωμα. Παρόλο που το τρίχωμά του δεν μαδάει πολύ, χρειάζεται πολύ περιποίηση για να διατηρηθεί καθαρό και υγιές. Το χτένισμα 2-3 φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητο για την αποφυγή κόμπων και συσσωρευμένης βρωμιάς. Όπως συμβαίνει και στους περισσότερους σκύλους, η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη την άνοιξη και το φθινόπωρο, όπου το συχνότερο βούρτσισμα επιβάλλεται για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας.

Άσκηση

Το Μπουβιέ της Φλάνδρας, λόγω της ποιμενικής του φύσης, είναι ένα σκυλί υψηλής ενεργητικότητας και χρειάζεται καθημερινή και μπόλικη άσκηση. Οι μεγάλες βόλτες στην ύπαιθρο, το παιχνίδι και οι ευκαιρίες να τρέξει ελεύθερο σε ασφαλές και περιφραγμένο περιβάλλον είναι πολύ σημαντικές ενέργειες για να παραμείνει ο σκύλος υγιής σωματικά, αλλά και νοητικά. Η ιδιαίτερη αγάπη του Μπουβιέ για τη φύση, σημαίνει ότι ένα σπίτι με μεγάλη αυλή, στην οποία θα μπορεί να παίζει με ασφάλεια και να εξερευνά το περιβάλλον του, είναι ο ιδανικότερος χώρος διαβίωσης. Η έλλειψη ή απουσία επαρκούς άσκησης θα έχει ως αποτέλεσμα ο σκύλος να βαρεθεί και να καταφύγει σε κακές και καταστροφικές συμπεριφορές.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Αγκώνα. Είναι μια πάθηση που σχετίζεται με την ανώμαλη ανάπτυξη των οστών που επηρεάζει τη λειτουργία αυτής της άρθρωσης, οδηγώντας σε μη φυσιολογική κατανομή βάρους, πόνο και αρθρίτιδα – τα οποία σίγουρα επηρεάζουν την ικανότητα του σκύλου να σκύβει, να τρέχει και να παίζει. Η δυσπλασία αγκώνα παρατηρείται πιο συχνά σε μεγαλόσωμους σκύλους νεαρής ηλικίας. Η χειρουργική επέμβαση είναι η συνιστώμενη θεραπεία, όχι μόνο για την αφαίρεση οποιουδήποτε προσβεβλημένου ή κατεστραμμένου ιστού αλλά και για την αποκατάσταση της λειτουργικής ικανότητας στην άρθρωση.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Η δυσπλασία του ισχίου είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στο στάδιο της ανάπτυξης σε σκύλους. Έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση της άρθρωσης του ισχίου, η οποία προκαλεί δυσλειτουργία και πόνο. Καθώς ο σκύλος μεγαλώνει, ο χόνδρος και το οστό του ισχίου αρχίζουν να φθείρονται και με την πάροδο του χρόνου, αυτό προκαλεί αρθρίτιδα, μυϊκή ατροφία και περιορισμένη κινητικότητα. Προσβάλλει συχνότερα σκύλους μεγαλόσωμων φυλών και συνήθως είναι κληρονομική, ενώ η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική.
∙ Οξεία Γαστρική Διάταση & Συστροφή Στομάχου (GDV). Πρόκειται για μία σοβαρότατη διαταραχή που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα και παρατηρείται συχνότερα σε μεγαλόσωμους σκύλους με φαρδύ στήθος, αν και μπορεί να προσβληθεί οποιοσδήποτε σκύλος. Στο αρχικό του στάδιο, το στομάχι γεμίζει με αέρια, προκαλώντας μια απλή γαστρική διάταση ή “φούσκωμα”. Κάποιες φορές, η κατάσταση δεν εξελίσσεται περισσότερο από ένα απλό φούσκωμα. Ωστόσο, το επόμενο στάδιο είναι η συστροφή, όπου το διογκωμένο με αέρια στομάχι συστρέφεται γύρω από τον άξονά του, με αποτέλεσμα η είσοδος και η έξοδος του στομάχου να φράζουν. Απαιτείται επείγουσα χειρουργική επέμβαση καθώς μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ζωή του σκύλου.
∙ Αορτική Στένωση. Καρδιακή νόσος κατά την οποία η καρδιά (και συγκεκριμένα η αριστερή κοιλία, η οποία είναι ο θάλαμος που αντλεί αίμα μέσω της αορτής) πρέπει να δουλεύει πιο γρήγορα και πιο σκληρά για να επιτρέψει την ομαλή δίοδο του αίματος στην κυκλοφορία όλου το σώματος. Αυτή η πρόσθετη προσπάθεια μπορεί να έχει μια σειρά από βλαβερές επιπτώσεις στην καρδιά, οδηγώντας σε μυϊκή ανεπάρκεια και άλλες επιπλοκές. Η στένωση της αορτής είναι συνήθως κληρονομική, εμφανής από τη στιγμή της γέννησης και εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλόσωμες φυλές. Η θεραπεία της νόσου, ανάλογα με τη σοβαρότητά της, μπορεί να είναι είτε με απλή χορήγηση φαρμάκων είτε με χειρουργική επέμβαση.
∙ Καταρράκτης. Μία από τις πιο κοινές οφθαλμικές παθήσεις στους σκύλους, που αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, δεν επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους σκύλους. Στη πραγματικότητα, η κληρονομικότητα παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ηλικία. Πρόκειται για την έστω και παραμικρή αδιαφάνεια (θόλωση) που αναπτύσσεται πάνω στο φακό του οφθαλμού, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της όρασης. Η θεραπεία είναι χειρουργική με την οποία επιτυγχάνεται η επαναφορά της όρασης του σκύλου.

Χαρακτηριστικά:

Πολύ ενεργητικό

Υψηλή ανάγκη για άσκηση

Πολύ παιχνιδιάρικο

Πολύ τρυφερό

Φιλικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Δεκτικό στην εκπαίδευση

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Πολύ προστατευτικό

Υψηλή ανάγκη για περιποίηση

Υψηλή ανοχή στο κρύο

Χαμηλή ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

H ονομασία Μπουβιέ (γαλλικά bouvier) σημαίνει “βοοφύλακας”

Ένας από τους πιο μεγαλόσωμους σκύλους που έζησαν στον Λευκό Οίκο ήταν η Lucky, ένα Μπουβιέ της Φλάνδρας που δόθηκε ως δώρο στην Nancy Reagan τον Δεκέμβριο του 1984

Στο Βέλγιο, ένα Μπουβιέ δεν μπορεί να κερδίσει τον τίτλο του πρωταθλητή σε επίδειξη σκύλων, εκτός και αν έχει κερδίσει κάποιο βραβείο σε διαγωνισμό εργασίας ως σκύλος της αστυνομίας ή του στρατού

Η ταινία “Ο Σκύλος της Φλάνδρας” (A Dog of Flanders, 1999) είναι μια συγκινητική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του 1872. Ένα Μπουβιέ της Φλάνδρας γίνεται ο αχώριστος φίλος ενός ορφανού αγοριού και τον ακολουθεί στο ταξίδι του για να γίνει σπουδαίος καλλιτέχνης

Παρόμοιες φυλές

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα