English Toy Terrier - Αγγλικό Τόι Τερριέ

Αρχική Φυλές Σκύλων E English Toy Terrier – Αγγλικό Τόι Τερριέ

Καταγωγή

Μεγάλη Βρετανία

Κατάταξη FCI

Ομάδα 3 - Τερριέ (Φωλεοδύτες)

Μέγεθος

Μικρόσωμο (25-30εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

2.7-3.6kg

Xρώμα

"Παραδοσιακό" Μαύρο-Πύρινο

Προσδόκιμο ζωής

13-15 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Με έμφυτα όλα τα χαρακτηριστικά ενός τερριέ, το Αγγλικό Τόι Τερριέ έχει υψηλή ενέργεια και είναι πολύ παιχνιδιάρικο και γεμάτο περιέργεια από τη φύση του. Ως εκ τούτου, εάν δεν απασχολείται με κάτι μπορεί εύκολα να βαρεθεί και να αναπτύξει ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως καταστροφικότητα και έντονο γάβγισμα. Με επαρκή άσκηση και νοητική εκτόνωση, είναι ο ιδανικός οικογενειακός σύντροφος. Δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με τα μέλη της οικογένειάς του και είναι πολύ ανθρωποκεντρικό, πράγμα που σημαίνει ότι θα θέλει να συμμετάσχει σε όλες τις δραστηριότητες της οικογένειας.

Άγρυπνο, επιφυλακτικό και πάντα σε εγρήγορση, αν και ποτέ νευρικό, το Αγγλικό Τόι είναι πολύ καλός προειδοποιητικός φύλακας. Θα γαβγίσει σε κάθε τι κινήσει την περιέργειά του ή αν νιώσει ότι απειλείται. Ωστόσο, έχει την τάση να γαβγίζει πολύ, συμπεριφορά η οποία μπορεί να μετριαστεί με σωστή εκπαίδευση. Παρά το μικρό του μέγεθος, εάν χρειαστεί θα υπερασπιστεί την οικογένεια και τον χώρο του χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς όμως να υποκινήσει καβγάδες. Είναι εκ φύσεως επιφυλακτικό με άλλα ζώα, αλλά όχι επιθετικό, και για να μπορέσει να συμβιώσει μαζί τους χρειάζεται κοινωνικοποίηση από πολύ μικρή ηλικία.

Ιστορία

Το Αγγλικό Τόι Τερριέ υπάρχει εδώ και αιώνες, αν και πριν από το 1960 ήταν γνωστό ως Black & Tan Terrier. Υπάρχουν αναφορές για αυτά τα μικρά τερριέ που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα, αλλά στη δεκαετία του 1800 κέρδισαν τεράστια δημοτικότητα χάρη στην εκπληκτική τους ικανότητα στην καταπολέμηση τρωκτικών. Εκείνη την εποχή οι ασθένειες που μεταδίδονταν από αρουραίους και ποντίκια αποτελούσαν σημαντική απειλή για τη ζωή των ανθρώπων και αυτά τα τερριέ έκαναν εξαιρετική δουλειά για να περιορίσουν τον πληθυσμό τους. Πολύ σύντομα ξεκίνησαν αγώνες για να αναδειχθεί ο σκύλος που θα εξόντωνε περισσότερους αρουραίους, προσφέροντας παράλληλα έναν τρόπο ψυχαγωγίας και στοιχηματικών αγώνων στους κυρίους της εποχής. Μάλιστα, το 1848 ένα Black & Tan Terrier με το όνομα Tiny, που ζύγιζε μόλις 2.5 κιλά, λέγεται ότι κατάφερε να σκοτώσει 300 αρουραίους σε λιγότερο από μία ώρα! Το 1898 οι αγώνες αυτοί απαγορεύθηκαν και ο σκύλος αυτός έγινε σταδιακά σύντροφος. Αρκετοί ήταν και αυτοί που κουβαλούσαν στις τσέπες τους τα μικρόσωμα τερριέ κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, ώστε να ξετρυπώνουν μικρόσωμα θηράματα από τα λαγούμια τους.

Με τη πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι ήθελαν ολοένα και μικρότερα τερριέ, επιθυμία που οδήγησε πολλούς στην διασταύρωση διαφόρων φυλών και μεγεθών τερριέ με τελικό στόχο την εκτροφή ενός μικρόσωμου σκύλου. Ωστόσο, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση πολλών κουταβιών με κληρονομικά προβλήματα και γενετικές ανωμαλίες που τελικά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δραματική μείωση του πληθυσμού των τερριέ. Αφοσιωμένοι εκτροφείς κατόρθωσαν να επαναφέρουν αυτά τα σκυλιά από τα πρόθυρα της εξαφάνισης μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής και τα νέα κουτάβια ήταν πλέον πιο υγιή και δυνατά από πριν. Μέχρι τα τέλη του 1800 υπήρχαν πολλές χρωματικές παραλλαγές στα τερριέ, οι οποίες περιελάμβαναν το μπλε, το κοκκινωπό, το ραβδωτό και το λευκό καθώς και άλλες, που πιστεύεται ότι προέκυψαν από τις διασταυρώσεις με το Μικρό Ιταλικό Λαγωνικό (Italian Sighthound).

Κατά το 1920, το Black & Tan Terrier, διαφοροποιήθηκε με βάση το μέγεθός του, με το πιο μεγαλόσωμο να ονομάζεται Μάντσεστερ Τερριέ (Manchester Terrier) και το μικρόσωμο Miniature Black & Tan Terrier. Το 1962 καθιερώθηκε η ονομασία του δεύτερου ως Αγγλικό Τόι Τερριέ και αναγνωρίστηκε επίσημα ως ξεχωριστή φυλή από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) το 1963.

Εκπαίδευση

To Αγγλικό Τόι Τερριέ είναι πολύ έξυπνο και του αρέσει να ευχαριστεί τους ανθρώπους του, καθιστώντας την εκπαίδευσή του αρκετά εύκολη. Οι θετικές μέθοδοι εκμάθησης με διαδραστικά παιχνίδια και συστήματα επιβράβευσης με λιχουδιές, είναι το κλειδί της επιτυχημένης εκπαίδευσης. Όπως με όλες τις φυλές, η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι βασικό μέρος της εκπαίδευσης του σκύλου και πρέπει να ξεκινήσει από νεαρή ηλικία. Η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

To Αγγλικό Τόι Τερριέ είναι κοντότριχο και χαρακτηρίζεται από το πυκνό, λείο και γυαλιστερό τρίχωμα, καθιστώντας την περιποίησή του χαμηλών απαιτήσεων. Ένα χτένισμα 2-3 φορές το μήνα αρκούν για να διατηρηθεί η υγεία και λάμψη του τριχώματος. Όπως συμβαίνει και στους περισσότερους σκύλους, η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη την άνοιξη και το φθινόπωρο, όπου το συχνότερο βούρτσισμα επιβάλλεται για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας.

Άσκηση

Όπως οι περισσότερες φυλές τερριέ, τo Αγγλικό Τόι Τερριέ είναι πολύ ενεργητικό και χρειάζεται καθημερινή άσκηση για να παραμείνει υγιές και ευτυχισμένο. Οι βόλτες και οι ευκαιρίες να τρέξει και να παίξει ελεύθερο σε ασφαλές περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για την σωματική και νοητική του εκτόνωση. Έχοντας βαθιά ριζωμένα όλα τα ένστικτα ενός τερριέ λατρεύει την ύπαιθρο και το σκάψιμο! Σιγουρευτείτε ότι ο κήπος σας είναι καλά περιφραγμένος και δεν υπάρχουν σημεία από όπου θα μπορούσε να διαφύγει. Εκτός από τη σωματική δραστηριότητα, η νοητική διέγερση (παιχνίδι, εκμάθηση νέων κόλπων, συμμετοχή στις δραστηριότητες της οικογένειας) είναι εξίσου σημαντική και θα αποτρέψει πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να προκύψουν από την πλήξη. Όπως συμβαίνει και με όλους του σκύλους, ανεξαρτήτως φυλής ή μεγέθους, η απώλεια ή ανεπάρκεια άσκησης θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές συμπεριφορές, όπως επίμονο γάβγισμα και καταστροφικότητα.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Εξάρθρημα Επιγονατίδας. Πρόκειται για ένα αρκετά συχνό ορθοπεδικό πρόβλημα στους σκύλους και παρουσιάζεται συχνότερα σε μικρόσωμες φυλές, ενώ στις μεγαλόσωμες συνδέεται τις περισσότερες φορές με κάποιο τραυματισμό. Συμβαίνει όταν επιγονατίδα του σκύλου έχει εξαρθρωθεί από τη φυσιολογική ανατομική της θέση. Το βασικότερο σύμπτωμα είναι η χωλότητα και ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
∙ Οστεονέκρωση Μηριαίας Κεφαλής (LCPD). Η πάθηση, γνωστή και ως Νόσος ως Legg-Calve-Perthes, είναι αποτέλεσμα της σταδιακής διακοπής της ροής του αίματος προς την μηριαία κεφαλή. Οδηγεί στην σταδιακή νέκρωση της αρθρικής επιφάνειας και την προοδευτική χωλότητα (δυσκολία στη βάδιση), καθώς και τον έντονο πόνο. Συνήθως εμφανίζεται σε μικρόσωμες φυλές και τα πρώτα συμπτώματα είναι εμφανή ήδη από τους πρώτους μήνες ζωής του σκύλου. Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη, ώστε να διατηρηθεί η λειτουργικότητα του προσβεβλημένου άκρου.
∙ Νόσος von Willebrand (vWD). Είναι η συνηθέστερη κληρονομική αιμορραγική διαταραχή σε ανθρώπους και σκύλους, όπου διαπιστώνεται η έλλειψη του παράγοντα von Willebrand (vW), ο οποίος βοηθά στην πήξη του αίματος και ως εκ τούτου στη διαχείριση της αιμορραγίας. Όταν ένα αιμοφόρο αγγείο τραυματίζεται και αιμορραγεί, ο παράγοντας vW βοηθά τα αιμοπετάλια να συγκολληθούν μεταξύ τους δημιουργώντας έναν θρόμβο ο οποίος εμποδίζει τη συνέχιση της αιμορραγίας. Στους πάσχοντες από τη νόσο, η παραπάνω διαδικασία αργεί με αποτέλεσμα την καθυστέρηση παύσης της αιμορραγίας.
∙ Νεανική Διατατική μυοκαρδιοπάθεια (JDCM). Kληρονομική ασθένεια της καρδιάς που προκαλεί αιφνίδιο θάνατο σε κουτάβια ηλικίας μεταξύ 10 εβδομάδων έως 12 μηνών. Τα προσβεβλημένα κουτάβια συνήθως φαίνονται υγιή χωρίς σημάδια καρδιακής νόσου. Η μόνη εξωτερική ανωμαλία στα αρσενικά κουτάβια είναι η μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη κρυψορχία (μη κατεβασμένοι όρχεις στη μία ή και στις δύο πλευρές).
∙ Κώφωση εκ γενετής. Κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από ενδομήτριες λοιμώξεις ή κάποιο γενετικό ελάττωμα, όπως όσα συνδέονται με πολλαπλά γονίδια ή/και το φύλο.
∙ Δεμοδήκωση. Προκαλείται από το ακάρεο Demodex, το οποίο μεταφέρεται από την μητέρα στα κουτάβια κατά τις πρώτες ημέρες ζωής τους. Τα ακάρεα αυτά ζουν σε θύλακες του τριχώματος και συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά εάν ο σκύλος έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή κάποια προδιάθεση, μπορεί να αναπτύξει δερματικές παθήσεις. Η δεμοδήκωση δεν μεταδίδεται σε άλλους σκύλους ή στον άνθρωπο. Για να αντιμετωπιστεί απαιτείται εντατική θεραπεία με αντιπαρασιτικά φάρμακα, συνήθως σε συνδυασμό με αντιβιοτικά.
∙ Οφθαλμικές παθήσεις

Χαρακτηριστικά:

Πολύ ενεργητικό

Υψηλή ανάγκη για άσκηση

Πολύ παιχνιδιάρικο

Πολύ τρυφερό

Επιφυλακτικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Δεκτικό στην εκπαίδευση

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Αρκετά προστατευτικό

Ελάχιστη ανάγκη για περιποίηση

Χαμηλή ανοχή στο κρύο

Μέτρια ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Χαρακτηριστικό της φυλής είναι τα όρθια αυτιά με ελαφρώς μυτερές άκρες. Τα κουτάβια γεννιούνται με πεσμένα αυτιά, τα οποία σηκώνονται μέχρι την ηλικία των 9 μηνών

Το Αγγλικό Τόι Τερριέ είναι ένας από τους μικρότερους εκπροσώπους των σκύλων τύπου τερριέ

Το 1848 ο Tiny, που ζύγιζε μόλις 2.5 κιλά, λέγεται ότι κατάφερε να σκοτώσει 300 αρουραίους σε λιγότερο από μία ώρα!

Η φυλή είναι αρκετά σπάνια ακόμη και στην πατρίδα της την Αγγλία, με λιγότερες από 100 γεννήσεις κουταβιών να καταγράφονται κάθε χρόνο. Γίνονται προσπάθειες για την ευρύτερη διάδοση της φυλής ώστε να διατηρηθεί ένας υγιής πληθυσμός

Παρόμοιες φυλές

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα