Great Swiss Mountain Dog – Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας

Καταγωγή

Ελβετία

Κατάταξη FCI

Ομάδα 2 - Πίνσερ, Σνάουτσερ, Μολοσσοειδείς & Ελβετικοί Μπουβιέ

Μέγεθος

Μεγαλόσωμο (60-72εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

40-60kg

Xρώμα

Τρίχρωμο (Μαύρο με Λευκό στο στέρνο, την άκρη της ουράς και το πρόσωπο και Πυρόξανθα σημάδια πάνω από τα μάτια, τη μουσούδα, τα πόδια και κάτω από την ουρά)

Προσδόκιμο ζωής

8-11 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Ο Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας βρίσκεται συνέχεια σε επιφυλακή, αλλά παράλληλα είναι ευγενικός και αφοσιωμένος στην οικογένειά του. Δεν είναι επιθετικός από τη φύση του, αλλά είναι πολύ καλός φύλακας και θα προστατεύσει την οικογένεια και το σπιτικό του και με το δυνατό του γάβγισμα θα ενημερώσει αν νιώσει απειλή. Μπορεί να συμβιώσει άνετα με άλλα σκυλιά και ζώα, ιδιαίτερα αν έχει μεγαλώσει μαζί τους.

Ιστορία

Ο Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας θεωρείται μία από τις παλαιότερες φυλές σκύλων της Ελβετίας και υπάρχουν πολλές θεωρίες γύρω από την προέλευση της φυλής. Η πιο δημοφιλής και επικρατέστερη θεωρία υποστηρίζει ότι κατάγεται από μεγαλόσωμα σκυλιά τύπου Μαστίφ, τα οποία έφτασαν στις Άλπεις με τα ρωμαϊκά στρατεύματα.

Οι πρόγονοι του Μεγάλου Ορεινού Σκύλου Ελβετίας χρησίμευσαν ως ποιμενικοί, φύλακες και σκύλοι μεταφοράς προϊόντων με ειδικά κάρα. Κάποτε υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς φυλές στην Ελβετία, αλλά μέχρι το 1900, ο αριθμός τους μειώθηκε δραματικά, πιθανώς επειδή οι παραδοσιακές δουλειές τους σε ελβετικά αγροκτήματα καταλήφθηκαν από άλλες φυλές σκύλων ή μηχανές.

Το 1908, ο ερευνητής σκύλων Albert Heim εντόπισε δύο σκυλιά σε ένα ελβετικό εκτροφείο τα οποία αναφέρονταν ως “κοντότριχοι Ορεινοί Βέρνης”. Μεγαλύτερα σε μέγεθος και όγκο από τα υπόλοιπα σκυλιά, ο Heim επιδίωξε την αναγνώριση των σκύλων ως ξεχωριστής φυλής και το 1909 αναγνωρίστηκε επίσημα με την ονομασία Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας.

Από τότε, η δημοτικότητα της φυλής αυξήθηκε αργά, αλλά σταθερά. Το 1968 οι πρώτοι σκύλοι της φυλής έφτασαν στις ΗΠΑ. Το American Kennel Club αναγνώρισε η φυλή το 1995 και την κατέταξε στην ομάδα Σκύλων Εργασίας.

Εκπαίδευση

Ο Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας ανταποκρίνεται ιδιαίτερα καλά στην εκπαίδευση με θετικές μεθόδους εκμάθησης και επιβράβευσης με λιχουδιές. Μπορεί όμως να είναι αρκετά “ξεροκέφαλος” και να θέλει να κάνει το δικό του, πράγμα που μπορεί να δυσκολέψει την εκπαίδευσή του. Η επιμονή, υπομονή, συνέπεια και τακτική επανάληψη είναι το κλειδί της επιτυχημένης εκπαίδευσης. Όπως με όλες τις φυλές, συνιστώνται μαθήματα κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης από μικρή ηλικία. Η κοινωνικοποίηση και η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι επίσης ένας παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

Ο Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας διαθέτει διπλό τρίχωμα, ένα σκληρότριχο εξωτερικό τρίχωμα που καλύπτει ένα πιο μαλακό και χνουδωτό υπόστρωμα. Ένα χτένισμα την εβδομάδα αρκεί για να διατηρήσει την υγεία και λάμψη του τριχώματός του. Το τρίχωμά του αλλάζει δύο φορές το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο) και κατά το συγκεκριμένο διάστημα η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη. Το καθημερινό χτένισμα, κατά τις περιόδους της έντονης τριχόπτωσης, θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας και την υγεία του τριχώματος.

Άσκηση

Ο Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας απαιτεί μέτρια, αλλά καθημερινή άσκηση. Ένας μεγάλος περίπατος, το τρέξιμο ή το παιχνίδι με την οικογένειά του θα ικανοποιήσει τις καθημερινές του ανάγκες άσκησης και θα βοηθήσει στην πνευματική και σωματική του υγεία.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Χαλαρότητα της άρθρωσης του ισχίου η οποία δημιουργείται κατά την παιδική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα την τριβή μεταξύ των οστών της άρθρωσης. Η τριβή αυτή είναι πάρα πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα μικρής ή μεγάλης έκτασης.
∙ Δυσπλασία Αγκώνα. Η δυσπλασία του αγκώνα είναι μία νόσος, η οποία προκαλεί πόνο και χωλότητα σε σκύλους μεγαλόσωμων και γιγαντόσωμων φυλών. Οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες, διαταράσσουν την ανάπτυξη της άρθρωσης του αγκώνα. Η θεραπεία της είναι χειρουργική και πρέπει να εφαρμόζεται πριν από την εμφάνιση στην άρθρωση αλλοιώσεων οστεοαρθρίτιδας.
∙ Οστεοχόνδρωση (OCD). Πάθηση που προσβάλλει συχνά τις αρθρώσεις των νεαρών σκύλων που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Ο αρχικός χόνδρος που βρίσκεται στην άρθρωση αποτυγχάνει να μετατραπεί σε οστό σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, και σε αυτά τα σημεία δημιουργείται ένα δεύτερο παχύ στρώμα χόνδρου. Αυτά τα σημεία είναι πολύ αδύναμα και ευαίσθητα ώστε να αποκολληθούν από τον φυσιολογικό χόνδρο της άρθρωσης και να δημιουργήσουν ένα πτερύγιο. Είναι μία πολυπαραγοντική πάθηση, με κύρια αίτια την κληρονομικότητα και τη διατροφή (υπερβολική ποσότητα τροφής, υπερβολική χορήγηση ασβεστίου). Άλλοι προδιαθετικοί παράγοντες είναι η ηλικία, το φύλο καθώς και πιθανοί τραυματισμοί.
∙ Οξεία γαστρική διάταση – Συστροφή Στομάχου. Είναι ένα πολύ οξύ σύνδρομο του ζώου, που χαρακτηρίζεται από διάταση του στομάχου και στροφή του. Το σύνδρομο αυτό απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικα σκυλιά μεγαλόσωμων φυλών, με βαθύ θώρακα (Αγ. Βερνάρδου, Μεγάλοι Δανοί, Ροτβάϊλερ κ.ά.)
∙ Καταρράκτης. Παθολογική διαδικασία η οποία αναπτύσσεται στο εσωτερικό του οφθαλμού και οδηγεί σε θόλωση του ενδοφθάλμιου φακού. Η ασθένεια απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και χωρίς έγκαιρη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης γλαυκώματος και πλήρη απώλεια όρασης.

Χαρακτηριστικά:

Όχι ιδιαίτερα ενεργητικό

Μέτρια ανάγκη για άσκηση

Σχετικά παιχνιδιάρικο

Σχετικά τρυφερό

Φιλικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Όχι πολύ δεκτικό στην εκπαίδευση

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Αρκετά προστατευτικό

Ελάχιστη ανάγκη για περιποίηση

Υψηλή ανοχή στο κρύο

Χαμηλή ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Όπως φανερώνει και το όνομα της φυλής, ο Μεγάλος Ορεινός Σκύλος Ελβετίας είναι ο πιο μεγαλόσωμος από τις 4 φυλές με καταγωγή την Ελβετία

Δείτε επίσης...

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα