Komondor - Κόμοντορ

Καταγωγή

Ουγγαρία

Κατάταξη FCI

Ομάδα 1 - Ποιμενικοί

Μέγεθος

Μεγαλόσωμο (65-70εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

40-60kg

Xρώμα

Υπόλευκο

Προσδόκιμο ζωής

10-12 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Ως ποιμενική φυλή, το Κόμοντορ έχει αρκετά ανεξάρτητο και προστατευτικό χαρακτήρα όταν πρόκειται για τη φύλαξη του κοπαδιού και της οικογένειάς του. Όταν, όμως, βρίσκεται με τους ανθρώπους του είναι εξαιρετικά τρυφερό και στοργικό. Είναι επιφυλακτικό με αγνώστους και χρειάζεται χρόνο για να τους αποδεχτεί, αλλά μόλις τους γνωρίσει, θα δείξει τον φιλικό του χαρακτήρα. Αντίστοιχη συμπεριφορά έχει και στις συναναστροφές του με τα υπόλοιπα ζώα.

Το Κόμοντορ τείνει να προσαρμόζει τα επίπεδα ενέργειας του σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται. Όμως, χρειάζεται τακτική προσοχή, στοργή, χρόνο παιχνιδιού και δραστηριότητες με τους ανθρώπους τους για να είναι πιο ευτυχισμένο.

Ιστορία

Το Κόμοντορ είναι μια αρχαία φυλή που αναπτύχθηκε στην Ουγγαρία για να προστατεύει μεγάλα κοπάδια προβάτων Racka (φυλή της Ουγγαρίας με τρίχωμα που θυμίζει το Κόμοντρο) από λύκους και άλλα αρπακτικά. Πιστεύεται ότι οι πρόγονοι της φυλής έφτασαν στην Ευρώπη από τις νομαδικές φυλές των Μαγυάρων και των Κουμάνων στην αρχαιότητα και έτσι έγιναν γνωστοί ως Κoman-dor (σκύλοι των Κουμάνων). Πιστεύεται επίσης ότι τα Κόμοντορ έχουν κοινή καταγωγή με αυτή των Ποιμενικών Καυκάσου (Caucasian Shepherd Dog), αν και τα σκυλιά που βλέπουμε σήμερα είναι πολύ διαφορετικά τόσο στην εμφάνιση όσο και στο χαρακτήρα. Η παλαιότερη καταγραφή της φυλής μπορεί να βρεθεί τον 16ο αιώνα, αλλά είναι ευρέως γνωστό ότι αυτά τα σκυλιά προϋπήρχαν και χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη κοπαδιών.

Το χοντρό και σαν κορδόνια τρίχωμα προστάτευε τα Κόμοντορ από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ παράλληλα προσέφερε εξαιρετικό καμουφλάζ καθώς επέτρεπε στα σκυλιά να κρυφτούν ανάμεσα στα πρόβατα που προστάτευαν. Όντας κρυμμένα ανάμεσα στο κοπάδι, τα σκυλιά είχαν ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των αρπακτικών και το μοναδικό τους τρίχωμα λειτουργούσε σαν ασπίδα προστασίας από τις επιθέσεις και τις δαγκωματιές λύκων και άλλων αρπακτικών που απειλούσαν το κοπάδι τους. Τα Κόμοντορ εκτράφηκαν για να είναι θαρραλέα και να μπορούν αν λειτουργήσουν ανεξάρτητα με γνώμονα τη προστασία του κοπαδιού ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Ο αριθμός των σκύλων της φυλής μειώθηκε επικίνδυνα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδιαίτερα το 1944, όταν έγινε εισβολή στην Ουγγαρία. Οι ξένοι στρατιώτες μην μπορώντας να περάσουν κρυφά από τα βοσκοτόπια που φύλασσαν τα ατρόμητα Κόμοντορ, σκότωναν όποιους σκύλους έβρισκαν στο πέρασμά τους για να γλιτώσουν τις επιθέσεις. Επιπλέον, τα μεγαλόσωμα και σκληροτράχηλα Κόμοντορ χρησιμοποιήθηκαν ως φύλακες σε στρατιωτικές βάσεις, πράγμα που σήμαινε ότι συχνά βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή πυρός από στρατούς εισβολής.

Μέχρι το τέλος του πολέμου θεωρείται ότι λιγότεροι από 20-30 σκύλοι της φυλής παρέμειναν ζωντανοί και οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονταν σε πιο αγροτικές περιοχές και απομακρυσμένες φάρμες της Ουγγαρίας. Χάρη στις συστηματικές προσπάθειες και την αφοσίωση στη διάσωση της φυλής, οι λάτρεις του Κόμοντορ το έσωσαν από τον πλήρη αφανισμό και τα επόμενα χρόνια ο αριθμός τους άρχισε και πάλι να αυξάνεται σταδιακά.

Ωστόσο, η φυλή παρέμεινε άγνωστη εκτός της πατρίδας της λόγω του “Σιδηρού Παραπετάσματος” και του γεγονότος ότι δεν μπορούσαν να εξαχθούν σκύλοι. Κάποιοι που αναγνώρισαν τη φυλή κατάφεραν να μεταφέρουν μερικά Κόμοντορ στην Αμερική κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940. Ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής καθιερώθηκε τα επόμενα χρόνια και η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) το 1954. Μάλιστα, από τη δεκαετία του 1960 τα Κόμοντορ δεν εκτρέφονταν μόνο για τις ποιμενικές τους ικανότητές αλλά και ως σκυλιά επίδειξης. Σήμερα η φυλή, αν και παραμένει αρκετά σπάνια, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τη φύλαξη και την προστασία προβάτων στην Ουγγαρία, αλλά και ως σκύλος εργασίας στην Αμερική.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση μιας τόσο ευφυούς φυλής σκύλου όσο το Κόμοντορ είναι απαραίτητη για την πρόληψη της ανάπτυξης κακής και προβληματικής συμπεριφοράς. Οι θετικές μέθοδοι εκμάθησης με διαδραστικά παιχνίδια και συστήματα επιβράβευσης με λιχουδιές, είναι το κλειδί της επιτυχημένης εκπαίδευσης. Όπως με όλες τις φυλές, συνιστώνται μαθήματα κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης από μικρή ηλικία. Η κοινωνικοποίηση και η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι επίσης ένας παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

Το Κόμοντορ διαθέτει ένα ιδιαίτερα μοναδικό τρίχωμα. Όσο είναι κουτάβι έχει απαλές μπούκλες που, καθώς μεγαλώνει, αρχίζουν να εξελίσσονται σε μακριά κορδόνια σαν τα νήματα μιας σφουγγαρίστρας. Κάτω από τις “τζίβες” βρίσκεται ένα πιο μαλακό και χνουδωτό υπόστρωμα. Το τρίχωμα του Κόμοντορ αν και δεν χρειάζεται βούρτσισμα, χρειάζεται αρκετή περιποίηση. Όταν τα κορδόνια αρχίζουν να σχηματίζονται στην ηλικία των 8 έως 12 μηνών – μια διαδικασία κατά την οποία το μαλακό υπόστρωμα μπλέκεται με το εξωτερικό τρίχωμα – είναι απαραίτητο να διαχωρίζονται σωστά οι τζίβες για να μπορέσουν να μεγαλώσουν σωστά και να διατηρηθεί το τρίχωμα καθαρό.

Άσκηση

Τα κουτάβια Κόμοντορ είναι ιδιαίτερα δραστήρια και παιχνιδιάρικα, αλλά μόλις ωριμάσουν (σε ηλικία περίπου 3 ετών), είναι λιγότερο ενεργητικά και δεν έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις για άσκηση. Παρόλα αυτά οι καθημερινές βόλτες και το παιχνίδι με την οικογένειά του είναι απαραίτητα για να παραμείνει υγιές σωματικά, αλλά και για να έχει τα πνευματικά ερεθίσματα που χρειάζεται ώστε να μην βαριέται. Η πλήξη και η έλλειψη άσκησης θα έχει ως αποτέλεσμα προβληματικές και καταστροφικές συμπεριφορές. Προτιμά ανοιχτούς χώρους όπου μπορεί να τρέξει και να εξερευνήσει ελεύθερα σε ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Χαλαρότητα της άρθρωσης του ισχίου η οποία δημιουργείται κατά την παιδική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα την τριβή μεταξύ των οστών της άρθρωσης. Η τριβή αυτή είναι πάρα πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα μικρής ή μεγάλης έκτασης.
∙ Οξεία γαστρική διάταση – Συστροφή Στομάχου. Είναι ένα πολύ οξύ σύνδρομο του ζώου, που χαρακτηρίζεται από διάταση του στομάχου και στροφή του. Το σύνδρομο αυτό απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικα σκυλιά μεγαλόσωμων φυλών, με βαθύ θώρακα (Αγ. Βερνάρδου, Μεγάλοι Δανοί, Ροτβάϊλερ κ.ά.)

Χαρακτηριστικά:

Μέτρια ενεργητικό

Πολύ τρυφερό

Δεκτικό στην εκπαίδευση

Υψηλή ανάγκη για περιποίηση

Μέτρια ανάγκη για άσκηση

Επιφυλακτικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Υψηλή ανοχή στο κρύο

Πολύ παιχνιδιάρικο

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Πολύ προστατευτικό

Μέτρια ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Το τρίχωμα των Κόμοντορ τους προσέφερε εξαιρετικό καμουφλάζ καθώς επέτρεπε στα σκυλιά να κρυφτούν ανάμεσα στα πρόβατα του κοπαδιού και να προστατευτούν από τυχόν επιθέσεις αρπακτικών

Οι Ούγγροι βοσκοί συνήθιζαν να κουρεύουν τα Κόμοντρορ μαζί με τα πρόβατα του κοπαδιού

Το Κόμοντορ έχει το πιο βαρύ τρίχωμα από όλες τις φυλές σκύλων και μπορεί να χρειαστούν έως και 8 χρόνια για να φτάσει στο μέγιστο μήκος

Δείτε επίσης...

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα