Montenegrin Mountain Hound / Crnogorski Planinski Gonič - Ορεινός Ιχνηλάτης Μαυροβουνίου

Αρχική Φυλές Σκύλων M Ορεινός Ιχνηλάτης Μαυροβουνίου (Montenegrin Mountain Hound / Crnogorski Planinski Gonič)

Καταγωγή

Μαυροβούνιο

Κατάταξη FCI

Ομάδα 6 - Ιχνηλάτες

Μέγεθος

Μεσαίου Μεγέθους (44-50εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

20-25kg

Xρώμα

"Παραδοσιακό" Μαύρο-Πύρινο (Black & Tan)

Προσδόκιμο ζωής

11-14 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Ορεινός Ιχνηλάτης Μαυροβουνίου έχει την τέλεια προσωπικότητα, όμως η ιδιοσυγκρασία του δεν ταιριάζει στη ζωή της πόλης. Ενώ είναι χαλαρός και ήρεμος γύρω από την οικογένειά του, χρειάζεται αρκετή άσκηση και εκτόνωση για να παραμείνει ευτυχισμένος. Είναι εξαιρετικός ιχνηλάτης που μπορεί να κυνηγά ακούραστα όλη την ημέρα και να ακολουθεί με απόλυτη επιτυχία και προσήλωση τα χνάρια θηραμάτων. Γενικότερα, όταν ένας Ορεινός Ιχνηλάτης Μαυροβουνίου βρίσκεται στη φύση, είναι στο στοιχείο του και αυτή η επαφή ωφελεί τόσο τη σωματική του υγεία, όσο και την νοητική του διέγερση.

Είναι ήρεμος, έξυπνος, ευγενικός, ήσυχος και στοργικός σκύλος, ιδιότητες που τον κάνουν εξαιρετικό σύντροφο για όλη την οικογένεια. Δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με όλα τα μέλη της και λατρεύει τα παιδιά με τα οποία μπορεί να παίζει χωρίς να κουράζεται. Σε γενικές γραμμές τα πάει καλά με άλλα σκυλιά, αλλά λόγω της κυνηγετικής του φύσης, χρειάζεται προσοχή στην συναναστροφή του με μικρά κατοικίδια, γάτες και μικρόσωμα σκυλιά που μπορεί να περάσει για θηράματα. Καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία του χαρακτήρα του και την ανοχή του με άλλα κατοικίδια θα παίξει η κοινωνικοποίησή του από μικρή ηλικία. Είναι επιφυλακτικός με ανθρώπους που δεν γνωρίζει, πράγμα που σημαίνει ότι θα γαβγίσει για να προειδοποιήσει αν κάποιος πλησιάζει. Όμως, παρόλο που είναι καλός φύλακας, δεν πρέπει να είναι επιθετικός ή φοβικός.

Ιστορία

Όπως πολλές φυλές που η ιστορία τους χρονολογείται για περισσότερο από έναν αιώνα, φαίνεται να υπάρχει ελάχιστη τεκμηρίωση για την πραγματική προέλευση του Ορεινού Ιχνηλάτη Μαυροβουνίου. Ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν την αρχική του ανάπτυξη και την κοινή καταγωγή του με άλλους βαλκανικούς ιχνηλάτες, όπως ο Σερβικός Ιχνηλάτης. Επικρατεί η άποψη ότι και οι δύο φυλές ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα της διασταύρωσης μεταξύ των γρήγορων και κομψών λαγωνικών που εμπορεύονταν συχνά οι Φοίνικες και των αυτόχθονων σλαβικών σκύλων, που ήταν λίγο πιο στιβαρά, μυώδη και με περισσότερο ανεπτυγμένη όσφρηση. Ανεξάρτητα από την ακριβή τους προέλευση και γενεαλογία, η ανάπτυξή τους σηματοδότησε μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο κυνηγιού των ανθρώπων της περιοχής, έχοντας πλέον ένα πολύ ανθεκτικό, ακούραστο και ικανό ιχνηλάτη να τους καθοδηγεί.

Κυνηγόσκυλα που παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα με τον Ορεινό Ιχνηλάτη Μαυροβουνίου, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, υπάρχουν σε καταγραφές ήδη από το 1800. Παρόλα αυτά, λόγω της εκτεταμένης κυνηγετικής τους χρήσης, η ύπαρξή τους στην περιοχή σίγουρα είναι πολύ παλαιότερη. Εκτράφηκαν για την ικανότητά τους να εργάζονται σε βραχώδη εδάφη και να κυνηγούν μικρά και μεγάλα θηράματα που εντόπιζαν με την εξαιρετικά ανεπτυγμένη τους όσφρηση.

Το επίσημο πρότυπο της φυλής του Ορεινού Ιχνηλάτη Μαυροβουνίου δεν συστάθηκε μέχρι το 1924, αλλά η επίσημη αναγνώριση του από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) έγινε το 1969, που τότε ήταν ακόμα γνωστός ως Γιουγκοσλαβικός Ιχνηλάτης. Το 1997, η FCI άλλαξε επίσημα το όνομα της φυλής σε Ορεινός Ιχνηλάτης Μαυροβουνίου. Ενώ ήταν και είναι αρκετά δημοφιλές κυνηγόσκυλο στην πατρίδα του, εξακολουθεί να θεωρείται αρκετά σπάνιο και άγνωστο σε άλλες χώρες.

Εκπαίδευση

Πολλοί σκύλοι εργασίας μοιράζονται την ικανότητα να σκέφτονται ανεξάρτητα και να λαμβάνουν αποφάσεις από μόνοι τους. Αν και ο Ορεινός Ιχνηλάτης Μαυροβουνίου δεν έχει τόσο αυτόνομη σκέψη όσο άλλες φυλές, μπορεί να είναι λίγο πεισματάρης, καθιστώντας την εκπαίδευσή του απαιτητική. Χρειάζεται κάποιον έμπειρο ιδιοκτήτη που θα θέσει τις σωστές βάσεις από την αρχή, έχοντας υπομονή και κατάλληλες μεθόδους εκμάθησης. Η θετική εκπαίδευση με διαδραστικά παιχνίδια και συστήματα επιβράβευσης με λιχουδιές, είναι το κλειδί της επιτυχίας. Όπως με όλες τις φυλές, συνιστώνται μαθήματα κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης από μικρή ηλικία. Η κοινωνικοποίηση και η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι επίσης ένας παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

Ο Ορεινός Ιχνηλάτης Μαυροβουνίου διαθέτει κοντό τρίχωμα καθιστώντας την περιποίησή του χαμηλών απαιτήσεων. Ένα χτένισμα την εβδομάδα αρκεί για να διατηρήσει την υγεία και λάμψη του τριχώματός του. Το τρίχωμά του αλλάζει δύο φορές το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο) και κατά το συγκεκριμένο διάστημα η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη. Το καθημερινό χτένισμα, κατά τις περιόδους της έντονης τριχόπτωσης, θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας και την υγεία του τριχώματος.

Άσκηση

Ο Ορεινός Ιχνηλάτης Μαυροβουνίου είναι πολύ δραστήριος και χρειάζεται καθημερινά αρκετή άσκηση. Οι σκύλοι της φυλής απολαμβάνουν κάθε είδους δραστηριότητα και παιχνίδι στη φύση. Εκτός από τις καθημερινές βόλτες, οι ευκαιρίες να τρέξει ελεύθερος σε ασφαλές και περιφραγμένο περιβάλλον είναι απαραίτητες για να του παρέχουν την σωματική άσκηση και νοητική διέγερση για να παραμείνει υγιής και ευτυχισμένος. Η απουσία ή έλλειψη επαρκούς άσκησης θα έχει ως αποτέλεσμα ο σκύλος να βαριέται και να εκφράζει την απόγνωσή του με επίμονη γάβγισμα και άλλες καταστροφικές συμπεριφορές.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Χαλαρότητα της άρθρωσης του ισχίου η οποία δημιουργείται κατά την παιδική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα την τριβή μεταξύ των οστών της άρθρωσης. Η τριβή αυτή είναι πάρα πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα μικρής ή μεγάλης έκτασης.
∙ Οξεία γαστρική διάταση – Συστροφή Στομάχου. Είναι ένα πολύ οξύ σύνδρομο του ζώου, που χαρακτηρίζεται από διάταση του στομάχου και στροφή του. Το σύνδρομο αυτό απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικα σκυλιά μεγαλόσωμων φυλών, με βαθύ θώρακα (Αγ. Βερνάρδου, Μεγάλοι Δανοί, Ροτβάϊλερ κ.ά.)
∙ Εκτρόπιο. Πρόκειται για παθολογική κατάσταση κατά την οποία υπάρχει χαλάρωση του βλεφάρου μακριά από τον οφθαλμό και προκαλείται η συστροφή του προς τα έξω. Oι ευαίσθητες δομές του ματιού είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε τραυματισμούς ή ερεθιστικές ουσίες, όπως η σκόνη και άλλα ξένα σώματα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα στα μάτια. Η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική.
∙ Μολύνσεις στα αυτιά

Χαρακτηριστικά:

Πολύ ενεργητικό

Πολύ τρυφερό

Όχι πολύ δεκτικό στην εκπαίδευση

Ελάχιστη ανάγκη για περιποίηση

Υψηλή ανάγκη για άσκηση

Φιλικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Μέτρια ανοχή στο κρύο

Πολύ παιχνιδιάρικο

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Αρκετά προστατευτικό

Μέτρια ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Ο Ορεινός Ιχνηλάτης Μαυροβουνίου είναι αρκετά σπάνια φυλή και σχεδόν άγνωστη εκτός της ιδιαίτερης πατρίδας του

Στο παρελθόν, οι σκύλοι αυτοί ονομάζονταν ενίοτε και Μαύρα Κυνηγόσκυλα

Δείτε επίσης...

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα