Pumi - Πούμι

Καταγωγή

Ουγγαρία

Κατάταξη FCI

Ομάδα 1 - Ποιμενικοί

Μέγεθος

Μεσαίου Μεγέθους (38-47εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

8-15kg

Xρώμα

Γκρι, Μαύρο,Υπόξανθο, Λευκό

Προσδόκιμο ζωής

12-13 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Γεμάτο ζωντάνια, ενεργητικότητα, με έντονο αίσθημα προστασίας των ανθρώπων του, το Πούμι είναι ο ιδανικός σύντροφος για όλη την οικογένεια. Εξαιρετικός σκύλος φύλακας, μιας και εκτράφηκε για να προστατεύει κοπάδια πολυάριθμων ζώων, είναι εκ φύσεως επιφυλακτικός με τους ξένους, χωρίς όμως να εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά.

Είναι πολύ στοργικό και δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Η ιδανική οικογένεια για ένα Πούμι θα πρέπει να είναι πολύ δραστήρια και να συμπεριλαμβάνει τον σκύλο σε κάθε της δραστηριότητα. Πρόκειται για έναν σκύλο που αγαπά πολύ τα παιδιά και δεν θα χάσει ευκαιρία να παίξει μαζί τους. Μπορεί να συνυπάρξει άνετα με άλλα σκυλιά και αν μεγαλώσει μαζί τους, μπορεί να μάθει να ζει και με γάτες ή άλλα μικρότερα ζώα. Όμως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η συναναστροφή του με μικρότερα ζώα που δεν γνωρίζει, καθώς λόγω των κυνηγετικών του ενστίκτων μπορεί να τα καταδιώξει νομίζοντας ότι πρόκειται για θηράματα.

Ιστορία

Το ουγγρικό Πούμι έφτασε στην Ευρώπη μαζί με πολλούς άλλους ποιμενικούς σκύλους από τους Μαγυάρους, καθώς μετακινούσαν τα πολυάριθμα κοπάδια τους σε νέους βοσκότοπους. Πιστεύεται ότι το Πούμι μπορεί να έχει μακρινή καταγωγή από ποιμενικούς σκύλους της Ασίας, όπως το Θιβετιανό Τερριέ (Tibetan Terrier) που βρισκόταν τόσο στο Θιβέτ, όσο και στην Κίνα.

Κατά τις αρχές του 20ου αιώνα, οι Ούγγροι διαπίστωσαν ότι υπήρχαν 3 ξεχωριστές φυλές εγγενείς στη χώρα και συγκεκριμένα το Πούλι (Puli), το Πούμι (Pumi) και το Μούντι (Mudi). Το Πούλι αναπτύχθηκε στις ανατολικές πεδιάδες, το Πούμι στα δυτικά της χώρας ενώ το Μούντι φύλασσε κοπάδια ζώων στα νότια. Ειδικοί μελετητές της φυλής πιστεύουν ότι το Πούμι είναι στην πραγματικότητα μια παραλλαγή του Πούλι και ότι για πολλούς αιώνες και τα δύο ονόματα χρησιμοποιούνταν για να περιγράψουν και τις δύο φυλές.

Το Πούμι εξελίχθηκε αυθόρμητα και δεν ήταν αποτέλεσμα προγραμματισμένης και επιλεκτικής αναπαραγωγής. Η φυλή εμφανίστηκε γύρω στον 17ο-18ο αιώνα ως απόγονος του Πούλι, του Γερμανικού Σπιτς (German Spitz) και του γαλλικού Μπριάρ (Briard). Τον 18ο αιώνα, πολλά πρόβατα Merino (ισπανική φυλή) εισήχθησαν στην Ουγγαρία, μαζί με τους μικρόσωμους Ποιμενικούς Πυρηναίων (Pyrenean Shepherd) που πιθανώς να συνέβαλαν στην ανάπτυξη σκύλων με πιο κοντό και σγουρό τρίχωμα, των Πούμι. Η φυλή αναφέρθηκε για πρώτη φορά ονομαστικά το 1815, αλλά θεωρήθηκε από πολλούς ως μια τοπική παραλλαγή του Πούλι. Στις αρχές του 1900, ο Emil Raitsits, συνέταξε το πρότυπο της κάθε φυλής ξεχωρίζοντας τους δύο ποιμενικούς. Τα αρχικά αυτά πρότυπα των φυλών, δίνοντας έμφαση στις διαφορές τους, συνέβαλαν στην δημιουργία πιο μοναδικών χαρακτηριστικών όπως η μακρύτερη μουσούδα, το πιο επίπεδο κρανίο, τα ημιανορθωμένα αυτιά και το μη-κορδονωτό τρίχωμα. Η επίσημη αναγνώριση και των δύο φυλών έγινε το 1954 από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) .

Για αρκετά χρόνια, το Πούμι ήταν αρκετά δημοφιλές και ο πληθυσμός του αυξανόταν σταδιακά. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η έλλειψη τροφίμων και κτηνιατρικής φροντίδας είχε σημαντική επίπτωση στη μείωση του πληθυσμού της φυλής. Η συστηματική αναπαραγωγή ξεκίνησε πάλι μετά την Ουγγρική Επανάσταση του 1956. σκύλοι της φυλής εξήχθησαν για πρώτη φορά στη Φινλανδία το 1973 και στη Σουηδία το 1985 και στη συνέχεια στην Ιταλία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το 2016, η ουγγρική κυβέρνηση ονόμασε το Πούμι ως μία από τις οκτώ αυτόχθονες φυλές σκύλων, δημιούργησε μια τράπεζα γονιδίων (γενετικού υλικού) για να διαφυλάξει τα χαρακτηριστικά του και προχώρησε στην υποστήριξη των ουγγρικών εκτροφείων της φυλής.

Εκπαίδευση

Το Πούμι είναι πολύ έξυπνο και πάντα πρόθυμο να ευχαριστήσει τους ανθρώπους του μαθαίνοντας καινούρια πράγματα, καθιστώντας την εκπαίδευσή του εύκολη. Η φυλή τείνει να γαβγίζει αρκετά, χαρακτηριστικό που ανέπτυξε ως ποιμενικός σκύλος για να μπορεί να καθοδηγεί και να προστατεύει το κοπάδι του. Ωστόσο, με σωστή εκπαίδευση από την νεαρή ηλικία, μπορεί να αποτραπεί το έντονο γάβγισμα και να μάθει ο σκύλος πότε χρειάζεται να γαβγίζει και πότε όχι. Οι θετικές μέθοδοι εκμάθησης με διαδραστικά παιχνίδια και συστήματα επιβράβευσης με λιχουδιές, είναι το κλειδί της επιτυχίας. Όπως με όλες τις φυλές, συνιστώνται και μαθήματα κοινωνικοποίησης από μικρή ηλικία. Η κοινωνικοποίηση και η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι επίσης ένας παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

Το τρίχωμα του Πούμι χρειάζεται περισσότερη περιποίηση από ότι των υπολοίπων ποιμενικών σκύλων. Λόγω του χαρακτηριστικού σγουρού τριχώματος, χρειάζεται εβδομαδιαίο χτένισμα για να αποφευχθεί το μπλέξιμο της τρίχας. Διαθέτει διπλό τρίχωμα το οποίο αλλάζει εποχιακά και κατά το συγκεκριμένο διάστημα η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη. Το καθημερινό χτένισμα, κατά τις περιόδους της έντονης τριχόπτωσης, θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας και την υγεία του τριχώματος.

Άσκηση

Επειδή το Πούμι είναι μια πολύ δραστήρια, ενεργητική και έξυπνη φυλή, χρειάζεται μπόλικη άσκηση και πνευματική εκτόνωση. Οι καθημερινές βόλτες σε συνδυασμό με το παιχνίδι, αλλά και τις ευκαιρίες να τρέξει ελεύθερο σε ασφαλές περιβάλλον, θα βοηθήσουν στη διατήρηση της σωματικής και πνευματικής του υγείας. Είναι υπέροχος σύντροφος για μια ενεργητική οικογένεια που θα το συμπεριλάβει σε όλες τις δραστηριότητές της. Η έλλειψη άσκησης και εκτόνωσης πιθανότατα να συμβάλει στην εκδήλωση προβληματικών και καταστροφικών συμπεριφορών.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Χαλαρότητα της άρθρωσης του ισχίου η οποία δημιουργείται κατά την παιδική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα την τριβή μεταξύ των οστών της άρθρωσης. Η τριβή αυτή είναι πάρα πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα μικρής ή μεγάλης έκτασης.
∙ Δυσπλασία Αγκώνα. Η δυσπλασία του αγκώνα είναι μία νόσος, η οποία προκαλεί πόνο και χωλότητα σε σκύλους μεγαλόσωμων και γιγαντόσωμων φυλών. Οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες, διαταράσσουν την ανάπτυξη της άρθρωσης του αγκώνα. Η θεραπεία της είναι χειρουργική και πρέπει να εφαρμόζεται πριν από την εμφάνιση στην άρθρωση αλλοιώσεων οστεοαρθρίτιδας.
∙ Εκφυλιστική μυελοπάθεια (DM). Προοδευτική ασθένεια της σπονδυλικής στήλης, ειδικότερα του τμήματος που στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για την κίνηση και λειτουργία των πίσω άκρων. Εμφανίζεται σε ενήλικες σκύλους με κύρια συμπτώματα την αδυναμία των άκρων και απώλεια μυών, το τρέκλισμα, τη δυσκολία στο σήκωμα και το σκόνταμμα. Η ασθένεια έχει προοδευτική εξέλιξη στο σημείο που ο σκύλος παραλύει και δεν μπορεί να περπατήσει.
∙ Οφθαλμικές παθήσεις

Χαρακτηριστικά:

Πολύ ενεργητικό

Πολύ τρυφερό

Δεκτικό στην εκπαίδευση

Μέτρια ανάγκη για περιποίηση

Υψηλή ανάγκη για άσκηση

Φιλικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Μέτρια ανοχή στο κρύο

Πολύ παιχνιδιάρικο

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Πολύ προστατευτικό

Μέτρια ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Το Πούμι συνδέεται στενά με δύο από τις άλλες φυλές της Ουγγαρίας, το Πούλι και το Μούντι, τόσο πολύ που ένα κουτάβι με την εμφάνιση του Πούμι μπορεί αν γεννηθεί από ένα Πούλι ή ένα κουτάβι που μοιάζει με Μούντι να γεννηθεί από ένα Πούμι!

Τα Γκρι Πούμι όταν γεννιούνται έχουν μαύρο τρίχωμα, το οποίο σταδιακά αποχρωματίζεται και γίνεται γκρι καθώς μεγαλώνει ο σκύλος

Δείτε επίσης...

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα