Saarloos Wolfdog / Saarlooswolfhond - Λυκόσκυλο Σάαρλος

Αρχική Φυλές Σκύλων S Λυκόσκυλο Σάαρλος (Saarloos Wolfdog / Saarlooswolfhond)

Καταγωγή

Ολλανδία

Κατάταξη FCI

Ομάδα 1 - Ποιμενικοί

Μέγεθος

Μεγαλόσωμο (60-70εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

30-45kg

Xρώμα

Γκρίζο Λύκου, ανοιχτόχρωμο έως σκουρόχρωμο καστανόφαιο με μαύρες απολήξεις τριχών

Προσδόκιμο ζωής

10-12 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Παρά την άγρια εμφάνιση, το Λυκόσκυλο Σάαρλος είναι πολύ πιστό και αφοσιωμένο στην οικογένειά του. Είναι πολύ δραστήριο, παιχνιδιάρικο και έτοιμο να εξερευνήσει οτιδήποτε νέο γύρω του. Σχηματίζει πολύ στενούς δεσμούς με όλη την οικογένεια και είναι πολύ στοργικό. Παρόλο που δεν είναι επιθετικό, λόγω των αρχέγονων κυνηγετικών του ενστίκτων θα κυνηγήσει μικρότερα ζώα, επομένως η σωστή κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία είναι απαραίτητη. Όμως, μπορεί να συμβιώσει άνετα με μικρότερα ζώα αν μεγαλώσει μαζί τους και τα θεωρήσει μέλη της οικογένειάς του. Τείνει να είναι αρκετά επιφυλακτικό με αγνώστους και αντί να γαβγίσει θα προτιμήσει να απομακρυνθεί για να αποφύγει τη σύγκρουση, καθιστώντας το ακατάλληλο ως σκύλο φύλακα.

Ιστορία

Ο Leendert Saarloos ήταν ένας Ολλανδός εκτροφέας σκύλων με ιδιαίτερη αγάπη στον Γερμανικό Ποιμενικό, που όμως ήθελε να δημιουργήσει έναν λιγότερο εξημερωμένο σκύλο με εξαιρετικό εργασιακό ήθος. Επιθυμία του ήταν τα σκυλιά που θα δημιουργούσε να είναι σε θέση να υπηρετούν, μεταξύ άλλων, την αστυνομία και να χρησιμοποιούνται ως οδηγοί τυφλών. Ενώ ήθελε η νέα του φυλή να έχει τις οξείες αισθήσεις και τη δύναμη ενός λύκου, έπρεπε να είναι δεκτική στην εκπαίδευση, υγιής και να σχηματίζει δυνατούς δεσμούς με τους ανθρώπους.

Η πρώτη του διασταύρωση πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας έναν θηλυκό Γκρίζο λύκο που ονομαζόταν Fleur από τον ζωολογικό κήπο του Ρότερνταμ, και έναν αρσενικό Γερμανικό Ποιμενικό ονόματι Gerard van Fransenum, του οποίου οι πρόγονοι υπηρέτησαν στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα πρώτα κουτάβια γεννήθηκαν το 1936 αλλά πέθαναν πιθανότατα λόγω μιας μολυσματικής ασθένειας. Ο Saarloos επέμενε και τα επόμενα χρόνια παρήγαγε αρκετές επιτυχημένες γέννες μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής και με την εισαγωγή περισσότερων Γερμανικών Ποιμενικών. Θέλοντας να διατηρήσει τον έλεγχο της φυλής, μέχρι τον θάνατό του, ο Saarloos έπαιρνε τις αποφάσεις όταν επρόκειτο για το ζευγάρωμα οποιουδήποτε από τα σκυλιά του και δεν πούλησε κανένα κουτάβι για αναπαραγωγή. Ενώ αρχικά είχε δώσει το όνομα Europese Wolfhond (Ευρωπαϊκό Λυκόσκυλο) για τα υβρίδια του, αργότερα άλλαξε την ονομασία τους σε Saarloos Wolfdog (Λυκόσκυλο Σαάρλος) προς τιμήν του.

Τις επόμενες δεκαετίες, η φυλή έφτασε πολλές φορές κοντά στον αφανισμό. Το 1950 τα εκτροφεία του Saarloos επλήγησαν από κάποια πανδημία από την οποία λίγα σκυλιά επέζησαν. Ο Saarloos προσπαθούσε για πολλά χρόνια να κερδίσει την αναγνώριση της φυλής χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά, η φυλή κατάφερε να αναγνωριστεί επίσημα από τον Ολλανδικό Κυνολογικό Όμιλο το 1975 και από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) το 1981.

Πρόσφατες γενετικές μελέτες επιβεβαίωσαν την παρουσία DNA λύκου στο Λυκόσκυλο Σάαρλος, σε μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη φυλή σκύλου στον κόσμο. Ενώ είναι σχετικά δημοφιλής στην Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η φυλή παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στον υπόλοιπο κόσμο.

Εκπαίδευση

Το Λυκόσκυλο Σάαρλος είναι πολύ έξυπνο και γενικά ανταποκρίνεται καλά στην εκπαίδευση και μαθαίνει γρήγορα. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να τεθούν οι σωστές βάσεις και ο ρόλος του αρχηγού από μικρή ηλικία. Αυτή η φυλή δεν είναι επιθετική από τη φύση της, αλλά μπορεί να είναι κάπως κυρίαρχη. Οι θετικές μέθοδοι εκμάθησης με διαδραστικά παιχνίδια και συστήματα επιβράβευσης με λιχουδιές, είναι το κλειδί της επιτυχημένης εκπαίδευσης. Όπως με όλες τις φυλές, συνιστώνται μαθήματα κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης από μικρή ηλικία. Η κοινωνικοποίηση και η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι επίσης ένας παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

Το Λυκόσκυλο Σάαρλος διαθέτει διπλό τρίχωμα, ένα σκληρότριχο εξωτερικό τρίχωμα που καλύπτει ένα πιο μαλακό και χνουδωτό υπόστρωμα. Ένα χτένισμα την εβδομάδα αρκεί για να διατηρήσει την υγεία και λάμψη του τριχώματός του. Το τρίχωμά του αλλάζει δύο φορές το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο) και κατά το συγκεκριμένο διάστημα η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη. Το καθημερινό χτένισμα, κατά τις περιόδους της έντονης τριχόπτωσης, θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας και την υγεία του τριχώματος.

Άσκηση

Το Λυκόσκυλο Σάαρλος είναι πολύ ενεργητικό σκυλί και χρειάζεται καθημερινή και μπόλικη άσκηση. Το παιχνίδι και η συμμετοχή στις υπαίθριες δραστηριότητες της οικογένειας είναι απαραίτητα για να παραμείνει υγιές σωματικά, αλλά και για να έχει τα πνευματικά ερεθίσματα που χρειάζεται ώστε να μην βαριέται. Η πλήξη και η έλλειψη άσκησης θα έχει ως αποτέλεσμα προβληματικές και καταστροφικές συμπεριφορές. Προτιμά ανοιχτούς χώρους όπου μπορεί να τρέξει και να εξερευνήσει ελεύθερα σε ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Χαλαρότητα της άρθρωσης του ισχίου η οποία δημιουργείται κατά την παιδική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα την τριβή μεταξύ των οστών της άρθρωσης. Η τριβή αυτή είναι πάρα πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα μικρής ή μεγάλης έκτασης.
∙ Δυσπλασία Αγκώνα. Η δυσπλασία του αγκώνα είναι μία νόσος, η οποία προκαλεί πόνο και χωλότητα σε σκύλους μεγαλόσωμων και γιγαντόσωμων φυλών. Οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες, διαταράσσουν την ανάπτυξη της άρθρωσης του αγκώνα. Η θεραπεία της είναι χειρουργική και πρέπει να εφαρμόζεται πριν από την εμφάνιση στην άρθρωση αλλοιώσεων οστεοαρθρίτιδας.
∙ Εκφυλιστική μυελοπάθεια (DM). Προοδευτική ασθένεια της σπονδυλικής στήλης, ειδικότερα του τμήματος που στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για την κίνηση και λειτουργία των πίσω άκρων. Εμφανίζεται σε ενήλικες σκύλους με κύρια συμπτώματα την αδυναμία των άκρων και απώλεια μυών, το τρέκλισμα, τη δυσκολία στο σήκωμα και το σκόνταμμα. Η ασθένεια έχει προοδευτική εξέλιξη στο σημείο που ο σκύλος παραλύει και δεν μπορεί να περπατήσει.
∙ Προοδευτική Ατροφία του Αμφιβληστροειδούς (PRA). Είναι επίσης γνωστή ως χρωστικής του αμφιβληστροειδούς επιθηλιακών δυστροφία, αποτελεί μέρος μιας ομάδας των γενετικών εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών που επηρεάζουν τον αμφιβληστροειδή. Η ασθένεια προκαλεί μείωση της όρασης, η οποία οδηγεί τελικά σε τύφλωση.

Χαρακτηριστικά:

Πολύ ενεργητικό

Πολύ τρυφερό

Δεκτικό στην εκπαίδευση

Ελάχιστη ανάγκη για περιποίηση

Υψηλή ανάγκη για άσκηση

Επιφυλακτικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Χαμηλή ικανότητα φύλακα

Υψηλή ανοχή στο κρύο

Πολύ παιχνιδιάρικο

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Όχι ιδιαίτερα προστατευτικό

Μέτρια ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Ο εξαιρετικός χαρακτήρας του Σάαρλος και η ικανότητά του να αναπτύσσει πρωτοβουλία είναι αυτά που τον κάνουν εξαίρετο σκύλο-οδηγό τυφλών και βοήθειας ανθρώπων με ειδικές ανάγκες

Πρόσφατες γενετικές μελέτες επιβεβαίωσαν την παρουσία DNA λύκου στο Λυκόσκυλο Σάαρλος, σε μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη φυλή σκύλου στον κόσμο

Δείτε επίσης...

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα