Welsh Corgi Pembroke - Ουαλικό Κόργκι Πέμπροουκ

Αρχική Φυλές Σκύλων W Welsh Corgi Pembroke – Ουαλικό Κόργκι Πέμπροουκ

Καταγωγή

Μεγάλη Βρετανία

Κατάταξη FCI

Ομάδα 1 - Ποιμενικοί & Μπουβιέ (εκτός Ελβετικών Μπουβιέ)

Μέγεθος

Μικρόσωμο (25-30εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

9-12kg

Xρώμα

Κοκκινωπό, Υπόξανθο, Sable (ανοιχτόχρωμη βάση με πολύ σκούρες άκρες),"Παραδοσιακό" Μαύρο-Πύρινο, με ή χωρίς Λευκά σημάδια στα πόδια, το λαιμό και το στέρνο. Μπορεί να έχει λίγο λευκό στο ρύγχος ή/και στο κεφάλι

Προσδόκιμο ζωής

12-14 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Το Ουαλικό Κόργκι Πέμπροουκ είναι μια φυλή που συνδυάζει πολλά χαρακτηριστικά, τόσο εμφανισιακά όσο και από θέμα χαρακτήρα. Η ασυνήθιστη φυσική του μορφή το καθιστά ως μία από τις πιο αξιομνημόνευτες φυλές σκύλων και η γοητευτική του προσωπικότητα σε συνδυασμό με την ευφυΐα και στοργικότητά του, το κάνουν αγαπημένο οικογενειακό σύντροφο. Είναι απίστευτα αφοσιωμένο στους ανθρώπους του και δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Είναι ιδιαίτερα στοργικό με τα παιδιά κάθε ηλικίας και δεν θα χάσει ευκαιρία να συμμετάσχει στις δραστηριότητές τους. Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της φυλής είναι η παιχνιδιάρικη διάθεση που διατηρεί ακόμη και στην ενήλικη ζωή του.

Τα Πέμπροουκ είναι επίσης γνωστά για την εγρήγορση και την αρκετά προστατευτική τους φύση. Παρά το μικρό τους μέγεθος, είναι εξαιρετικοί φύλακες, που θα γαβγίσουν για να ειδοποιήσουν τους ανθρώπους τους για πιθανούς εισβολείς ή ασυνήθιστες ενέργειες. Το προστατευτικό τους ένστικτο, σε συνδυασμό με την αφοσίωσή τους, το καθιστά εξαιρετική επιλογή για οικογένειες αστικών και αγροτικών περιοχών. Ωστόσο, πρόκειται για μια φυλή που είναι αρκετά φιλική και δεν θα επιδείξει σημάδια επιθετικότητας προς αγνώστους ή άλλα ζώα. Μπορεί να συμβιώσει άνετα με άλλους σκύλους και κατοικίδια, ιδιαιτέρως αν μεγαλώσει μαζί τους από μικρή ηλικία.

Ιστορία

Η προέλευση των Κόργκι χάνεται στα βάθη του χρόνου και, έχοντας καταγωγή από την Ουαλία, η ιστορία τους δεν θα μπορούσε παρά να είναι συνδεδεμένη με νεράιδες και ξωτικά! Στην πλούσια ουαλική λαογραφία υπάρχουν αρκετές αναφορές για τα μυθικά αυτά σκυλιά που δημιουργήθηκαν από νεράιδες και δίνονταν ως δώρα στους ανθρώπους.

Οι νεράιδες ζούσαν σε αρμονία με το περιβάλλον και περιδιάβαιναν τα δάση της Ουαλίας. Όμως, τα φτερά τους δεν ήταν τόσο δυνατά για να μπορέσουν να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις. Είχαν ανάγκη από έναν δυνατό και πιστό σύντροφο που να μπορεί να τις μεταφέρει με ασφάλεια στον προορισμό τους. Δημιούργησαν το Κόργκι, δηλαδή το “σκύλο νάνο”, όπως μεταφράζεται η ονομασία του στα ουαλικά. Έμοιαζε με αλεπού και ήταν γρήγορο, πιστό και ευγενικό, ενώ βοηθούσε τις νεράιδες σέρνοντας ακόμη και τις άμαξες τους. Το βράδυ, όταν οι νεράιδες δεν χρειάζονταν την βοήθεια των σκύλων, τα έστελναν στα χωριά των ανθρώπων να παίξουν με τα παιδιά και να τα προστατεύσουν.

Σύμφωνα με έναν μύθο, δύο παιδιά φρόντιζαν τις αγελάδες της οικογένειας στους αγρούς όταν βρήκαν δύο κουταβάκια. Τα πήραν μαζί τους στο σπίτι νομίζοντας ότι ήταν μικρά αλεπουδάκια, λόγω του κοκκινωπού χρώματος και των όρθιων αυτιών. Οι γονείς τους διαπίστωσαν αμέσως ότι οι νεράιδες του αγρού τους είχαν αφήσει ένα πολύτιμο δώρο, τα σκυλιά τους. Μάλιστα, ο πιο σκούρος χρωματισμός στην πλάτη τους ήταν η απόδειξη ότι εκεί οι νεράιδες τοποθετούσαν την σέλα! Τα σκυλιά αυτά μεγάλωσαν στο αγρόκτημα και έγιναν σημαντικοί βοηθοί στην φύλαξη των αγελάδων της οικογένειας.

Για όσους δεν πιστεύουν στα ξωτικά και τις νεράιδες, υπάρχουν πολλές θεωρίες γύρω από την πραγματική προέλευση και των δύο φυλών. Κάποιες θεωρίες υποστηρίζουν ότι τα Κόργκι εισήχθησαν από τους Κέλτες το 1200 π.Χ., ενώ άλλες ότι τα έφεραν οι Βίκινγκς στην Ουαλία το 800 μ.Χ. Άλλη μια θεωρία, που πιθανόν να είναι και η πιο ακριβής, είναι ότι προήλθαν από σκύλους που έφεραν στην Ουαλία Φλαμανδοί κλωστοϋφαντουργοί τον 12ο αιώνα. Όποια και αν είναι η πραγματικότητα, τα Κόργκι είναι οι μοναδικοί γηγενείς ποιμενικοί σκύλοι της Ουαλίας και χρησιμοποιήθηκαν για αιώνες στην περιοχή. Εκτράφηκαν για να καθοδηγούν τα κοπάδια βοοειδών και να τα προστατεύουν από πιθανούς θηρευτές και ζωοκλέφτες. Κάθε σκύλος ήταν ικανός να αναγνωρίζει τα ζώα του κοπαδιού του και τα βοσκοτόπια τους.

Παρά την κοινή τους πορεία ως σκύλοι εργασίας στον πλάι των ανθρώπων, πιστεύεταιότι οι δύο φυλές κατάγονται από διαφορετικές οικογένειες σκύλων. Το Κάρντιγκαν (Welsh Corgi Cardigan) λέγεται ότι έχει κοινή καταγωγή με τα Ντάκσχουντ / Τέκελ (Dachshund / Teckel), ενώ το Πέμπροουκ πιθανότατα να κατάγεται από σκύλους τύπου Σπιτς, όπως το Σουηδικό Βάλχουντ (Swedish Vallhund), που έφεραν οι Βίκινγκς όταν έφτασαν στο Pembrokeshire.

Οι αγρότες που είχαν σκύλους εργασίας εξέτρεφαν μόνο τους ικανότερους σκύλους για τις δουλειές που χρειάζονταν. Ωστόσο, δεν κρατούσαν πάντα ακριβή αρχεία των ζευγαρωμάτων. Όταν τα σκυλιά πήραν μέρος για πρώτη φορά σε εκθέσεις το 1925, ήταν γνωστά απλώς ως Ουαλικά Κόργκι και, τόσο τα Πέμπροουκ όσο και τα Κάρντικαν, παρουσιάζονταν και κρίνονταν ως μία φυλή. Ο διαχωρισμός τους έγινε το 1934, όπου κάθε φυλή πήρε την ονομασία της περιοχής στην οποία αναπτύχθηκε. Αργότερα, το 1963, συντάχθηκε το πρότυπο της φυλής από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) .

Η πιο διακριτή διαφορά μεταξύ των δύο φυλών σήμερα είναι τα αυτιά και οι ουρά τους. Τα αυτιά του Πέμπροουκ είναι πιο μυτερά και όρθια, ενώ του Κάρντιγκαν είναι μεγαλύτερα και με στρογγυλεμένες άκρες. Η ουρά του δεύτερου είναι αισθητά πιο μεγάλη και φουντωτή από αυτή του Πέμπροουκ, που ιστορικά κοβόταν.

Η βασίλισσα Ελισάβετ II της Αγγλίας υπήρξε η πιο διάσημη λάτρης της φυλής των Ουαλικών Κόργκι Πέμπροουκ στον κόσμο. Ο Dookie, το πρώτο Πέμπροουκ της βασίλισσας, ήταν δώρο από τον πατέρα της το 1933 και έκτοτε πάντα είχε σκύλους της φυλής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Εκπαίδευση

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες πτυχές της εκπαίδευσης ενός Ουαλικού Κόργκι Πέμπροουκ είναι η εξαιρετική του ευφυΐα, γεγονός που καθιστά την εκπαίδευσή του πολύ εύκολη. Έχοντας μια έμφυτη ικανότητα να κατανοεί γρήγορα εντολές, μαθαίνει εύκολα νέα κόλπα και ανταπεξέρχεται με άνεση στην εκτέλεση νέων εργασιών. Οι θετικές μέθοδοι εκμάθησης με διαδραστικά παιχνίδια και συστήματα επιβράβευσης με λιχουδιές, είναι το κλειδί της επιτυχημένης εκπαίδευσης. Όπως με όλες τις φυλές, η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι βασικό μέρος της εκπαίδευσης του σκύλου και πρέπει να ξεκινήσει από νεαρή ηλικία. Η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

To Ουαλικό Κόργκι Πέμπροουκ διαθέτει μετρίου μήκους τρίχωμα, πυκνό και ίσιο που του προσφέρει προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες της γενέτειράς του, της Ουαλίας. Διαθέτει διπλό μανδύα, δηλαδή ένα μαλακό υπόστρωμα που παρέχει μόνωση και ένα μακρύτερο, σκληρό και αδιάβροχο εξωτερικό τρίχωμα. Το τρίχωμα της φυλής μαδάει ήπια σχεδόν όλο το χρόνο και η περιποίησή του είναι μετρίων απαιτήσεων. Ένα χτένισμα μία φορά την εβδομάδα αρκεί για να διατηρηθεί η υγεία και λάμψη του τριχώματος. Όπως συμβαίνει και στους περισσότερους σκύλους, η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη την άνοιξη και το φθινόπωρο, όπου το συχνότερο βούρτσισμα επιβάλλεται για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας.

Άσκηση

Το Πέμπροουκ, με τα κοντά πόδια και το χαρακτηριστικό σώμα, αν και έχει την όψη μικρόσωμου σκύλου, διαθέτει υψηλά επίπεδα ενέργειας και χρειάζεται αρκετή άσκηση για να διασφαλιστεί η σωματική και ψυχική ευεξίας του σκύλου. Με βαθιά ριζωμένη την κληρονομιά ενός ποιμενικού σκύλου συνοδείας βοοειδών και άλλων κτηνοτροφικών ζώων, το Ουαλικό Κόργκι Πέμπροουκ είναι συνηθισμένο σε έναν ενεργό τρόπο ζωής. Οι καθημερινές βόλτες και οι ευκαιρίες να τρέξει και να παίξει ελεύθερο σε ασφαλές και περιφραγμένο περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για έναν σκύλο που έχει εκτραφεί να δραστηριοποιείται στην ύπαιθρο. Η αγάπη της φυλής για το παιχνίδι είναι ασύγκριτη και δεν θα χάσει ευκαιρία να συμμετάσχει σε όλες τις δραστηριότητες τις οικογένειας. Ωστόσο, η άσκηση δεν αφορά μόνο τη σωματική δραστηριότητα. Η νοητική διέγερση (παιχνίδι, εκμάθηση νέων κόλπων, συμμετοχή στις δραστηριότητες της οικογένειας) είναι εξίσου σημαντική και θα αποτρέψει πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να προκύψουν από την πλήξη. Όπως συμβαίνει και με όλους του σκύλους, ανεξαρτήτως φυλής ή μεγέθους, η απώλεια ή ανεπάρκεια άσκησης θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές συμπεριφορές, όπως επίμονο γάβγισμα και καταστροφικότητα.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Η δυσπλασία του ισχίου είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στο στάδιο της ανάπτυξης σε σκύλους. Έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση της άρθρωσης του ισχίου, η οποία προκαλεί δυσλειτουργία και πόνο. Καθώς ο σκύλος μεγαλώνει, ο χόνδρος και το οστό του ισχίου αρχίζουν να φθείρονται και με την πάροδο του χρόνου, αυτό προκαλεί αρθρίτιδα, μυϊκή ατροφία και περιορισμένη κινητικότητα. Προσβάλλει συχνότερα σκύλους μεγαλόσωμων φυλών και συνήθως είναι κληρονομική, ενώ η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική.
∙ Εκφυλιστική μυελοπάθεια (DM). Ασθένεια που προσβάλλει τον νωτιαίο μυελό, με αποτέλεσμα την αργή και προοδευτική αδυναμία και παράλυση των πίσω άκρων. Εμφανίζεται σε ενήλικες σκύλους με κύρια συμπτώματα την αδυναμία των άκρων, την εξασθένιση των μυών, την αδυναμία συντονισμού και τη δυσκολία του σκύλου να σηκωθεί. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά οι συστηματικές φυσικοθεραπείες μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της ασθένειας.
∙ Νόσος Μεσοσπονδύλιου Δίσκου (ΙVDD). Είναι η αποκαλούμενη δισκοπάθεια και πρόκειται για την προοδευτική αλλοίωση των δίσκων και των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη, έλλειψη συντονισμού των άκρων κατά τη βάδιση (αταξία) και αδυναμία στήριξης (πάρεση). Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε παράλυση και δυσκολία στην ούρηση. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την κλινική εικόνα του σκύλου και μπορεί να είναι φαρμακευτική είτε χειρουργική.
∙ Χονδροδυσπλασία (CDSL) ή Αχονδροπλασία. Kληρονομική διαταραχή που σχετίζεται με ανωμαλίες στην ανάπτυξη των ιστών του χόνδρου. Τα προσβεβλημένα σκυλιά πάσχουν από δυσανάλογο νανισμό με κοντά άκρα (πόδια) και/ή υπερπλασία των οστών του κρανίου. Η διάγνωση της ασθένειας σε νεαρή ηλικία είναι δύσκολη καθώς τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά την ανάπτυξη του κουταβιού. Συνήθως η πάθηση αυτή δεν προκαλεί πόνο, αλλά οι σκύλοι με αχονδροπλασία θα πρέπει να παρακολουθούνται από κτηνίατρο.
∙ Νόσος von Willebrand (vWD). Είναι η συνηθέστερη κληρονομική αιμορραγική διαταραχή σε ανθρώπους και σκύλους, όπου διαπιστώνεται η έλλειψη του παράγοντα von Willebrand (vW), ο οποίος βοηθά στην πήξη του αίματος και ως εκ τούτου στη διαχείριση της αιμορραγίας. Όταν ένα αιμοφόρο αγγείο τραυματίζεται και αιμορραγεί, ο παράγοντας vW βοηθά τα αιμοπετάλια να συγκολληθούν μεταξύ τους δημιουργώντας έναν θρόμβο ο οποίος εμποδίζει τη συνέχιση της αιμορραγίας. Στους πάσχοντες από τη νόσο, η παραπάνω διαδικασία αργεί με αποτέλεσμα την καθυστέρηση παύσης της αιμορραγίας.
∙ Προοδευτική Ατροφία του Αμφιβληστροειδούς (PRA). Αποτελεί μέρος μιας ομάδας γενετικών εκφυλιστικών παθήσεων των οφθαλμών που επηρεάζουν τον αμφιβληστροειδή. Η ασθένεια προκαλεί μείωση της όρασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει τελικά σε τύφλωση. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση της όρασης.
∙ Κυστινουρία. Διαταραχή της μεταφοράς αμινοξέων στα νεφρικά σωληνάρια η οποία χαρακτηρίζεται από τον επαναλαμβανόμενο σχηματισμό λίθων κυστίνης στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη, προκαλώντας φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Οι πέτρες ενδέχεται να προκαλέσουν απόφραξη, κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία και χρίζει άμεσης κτηνιατρικής φροντίδας. Συνήθως εμφανίζεται σε αρσενικά σκυλιά που δεν έχουν στειρωθεί, καθώς η τεστοστερόνη φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στο σχηματισμό λίθων.

Χαρακτηριστικά:

Πολύ ενεργητικό

Υψηλή ανάγκη για άσκηση

Πολύ παιχνιδιάρικο

Πολύ τρυφερό

Φιλικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Φιλικό προς αγνώστους

Δεκτικό στην εκπαίδευση

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Αρκετά προστατευτικό

Μέτρια ανάγκη για περιποίηση

Υψηλή ανοχή στο κρύο

Χαμηλή ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Είναι φυσικό χαρακτηριστικό της φυλής κάποια κουτάβια να γεννιούνται με κανονική ουρά, ενώ μερικά γεννιούνται χωρίς ουρά (άνουρα). Στις χώρες που επιτρέπεται, η ουρά των κουταβιών συνήθως κόβεται λίγες ημέρες μετά τη γέννησή τους

Το Πέμπροουκ πήρε το όνομά του από το Pembrokeshire, την πόλη της Ουαλίας στην οποία αναπτύχθηκε, ενώ η λέξη “Corgi” στα ουαλικά σημαίνει “σκυλί νάνος”

Σύμφωνα με έναν ουαλικό μύθο, νεράιδες και ξωτικά χρησιμοποίησαν σκύλους της φυλής ως υποζύγια και για να τραβούν τις άμαξες τους. Αρκετά Πέμπροουκ έχουν ένα ευδιάκριτο σκούρο χρωματισμό στη πλάτη που θυμίζει σέλα, κατάλοιπο της χρήσης τους από τις νεράιδες

Παρά την ομοιότητά του με το Κάρντιγκαν, οι δύο φυλές έχουν διακριτές διαφορές στα χαρακτηριστικά. Το Κάρντιγκαν είναι ελαφρώς πιο μεγαλόσωμο, έχει μακριά, φουντωτή ουρά, πιο στρογγυλεμένες τις άκρες των αυτιών του, ενώ συναντάται σε περισσότερους χρωματισμούς

Παρόμοιες φυλές

Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα