Shar Pei - Σαρ Πεϊ

Καταγωγή

Κίνα

Κατάταξη FCI

Ομάδα 2 - Πίνσερ, Σνάουτσερ, Μολοσσοειδείς & Ελβετικοί Μπουβιέ

Μέγεθος

Μεσαίου Μεγέθους (44-51εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

20-30kg

Xρώμα

Όλα τα συμπαγή χρώματα εκτός του Λευκού

Προσδόκιμο ζωής

8-12 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Το Σαρ Πεϊ είναι ήρεμο, ανεξάρτητο, πιστό και συναισθηματικό με τους ανθρώπους. Προσαρμόζεται εύκολα και απολαμβάνει τόσο την ζωή μέσα στο σπίτι όσο και έξω από αυτό. Ζωηρό και ευκίνητο, αρκετά πεισματάρικο, αγαπά τις βόλτες και το παιχνίδι. Είναι τρυφερό, αγαπάει πολύ τα παιδιά και είναι ιδιαίτερα καλό μαζί τους, φτάνει και εκείνα να του δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό. Είναι οικογενειακός σκύλος και θέλει να βρίσκεται κοντά στους οικείους του, ενώ δύσκολα ανοίγεται σε τρίτους, τους οποίους δεν εμπιστεύεται παρά μόνο αν τους εξετάσει καλά. Δεν είναι επιθετικός, και σίγουρα δεν θα ξεκινήσει πρώτος ένα καυγά, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι θα τον τελειώσει αν προκληθεί. Είναι πολύ θαρραλέος, με ανθεκτική ιδιοσυγκρασία, περίεργος, εκφραστικός και φοβερά εφευρετικός σκύλος.

Ιστορία

Για μεγάλο μέρος της μακρόχρονης ιστορίας της, η Κίνα, απέραντη και απόρθητη, ήταν μια κλειστή κοινωνία απρόσβλητη από εξωτερικές επιρροές. Ως εκ τούτου, ανέπτυξε μια μοναδική κουλτούρα που φαίνεται ξεκάθαρα και στις γηγενείς φυλές σκύλων. Από το αστείο Παγκ (Pug) μέχρι το επιβλητικό Τσόου Τσόου (Chow Chow), τα σκυλιά της Κίνας ξεχωρίζουν. Μεταξύ αυτών των αρχαίων φυλών, κανένα όμως δεν είναι τόσο μοναδικό όσο το Σαρ Πεϊ.

Με καταγωγή από τις νότιες επαρχίες της Κίνας, το Σαρ Πεϊ έχει ιστορία 2.000 ετών που συνδέεται με τη Δυναστεία των Χαν. Πιστεύεται ότι ήταν σκύλος αγροτών, πράγμα που δικαιολογεί την δύναμη, ευελιξία και εξυπνάδα του. Χρησιμοποιήθηκε ως κυνηγός, ποιμενικός και προστάτης κοπαδιών ενάντια σε θηρευτές και ζωοκλέφτες.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ιδρύθηκε το 1949 και το κομμουνιστικό καθεστώς ήταν κατά της ιδιοκτησίας σκύλων σκοτώνοντας συστηματικά τους καθαρόαιμους πληθυσμούς της ηπειρωτικής χώρας. Η φυλή σχεδόν εξαφανίστηκε, ωστόσο, μερικά Σαρ Πεϊ διασώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν.

Η φυλή ξεκίνησε να γίνεται γνωστή στην Αμερική στα μέσα της δεκαετίας του 1960, αλλά το πραγματικό ενδιαφέρον για αυτή ξεκίνησε το 1973. Εκείνη τη χρονιά, ο Matgo Law, εκτροφέας από το Χονγκ Κονγκ, δημοσίευσε ένα άρθρο σε κυνοφιλικό περιοδικό ζητώντας τη βοήθεια των Αμερικανών να σώσουν το απειλούμενο από εξαφάνιση Σαρ Πεϊ. Περίπου 200 σκυλιά μεταφέρθηκαν στην Αμερική και συνέβαλαν στην αναβίωση και εξάπλωση της φυλής. Η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) αναγνώρισε επίσημα το Σαρ Πεϊ το 1981.

Εκπαίδευση

Το Σαρ Πεϊ είναι δυνατό, ανεξάρτητο, γεμάτο αυτοπεποίθηση και μαθαίνει γρήγορα. Η εκπαίδευση, πάντα με θετικές μεθόδους εκμάθησης, πρέπει να ξεκινήσει από μικρή ηλικία για να τεθούν οι σωστές βάσεις και συμπεριφορές. Η πρώιμη κοινωνικοποίηση με άλλα ζώα και καταστάσεις είναι επίσης πολύ σημαντική, καθώς είναι ένας σκύλος αρκετά κτητικός και εδαφικός. Από τη φύση του είναι εξαιρετικός σκύλος φύλακας και θα προστατεύσει τον χώρο και την οικογένειά του με κάθε κόστος.

Περιποίηση

Το Σαρ Πεϊ διαθέτει κοντό και πυκνό τρίχωμα κάνοντας την περιποίησή του χαμηλών απαιτήσεων. Ένα χτένισμα 2-3 φορές το μήνα αρκεί για να διατηρήσει την υγεία και λάμψη του τριχώματός του. Το τρίχωμά του αλλάζει δύο φορές το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο) και κατά το συγκεκριμένο διάστημα η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη. Το καθημερινό χτένισμα, κατά τις περιόδους της έντονης τριχόπτωσης, θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας και την υγεία του τριχώματος. Ιδιαίτερη περιποίηση απαιτούν οι ζάρες του δέρματος οι οποίες πρέπει να καθαρίζονται τακτικά για να αποφεύγονται δερματικοί ερεθισμοί.

Άσκηση

Το Σαρ Πεϊ μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στην ζωή σε διαμέρισμα, αρκεί να ασκείται και να βγαίνει βόλτα καθημερινά. Ο ποιοτικός χρόνος για παιχνίδι με την οικογένειά του είναι πολύ σημαντικός και θα το κάνει πολύ ευτυχισμένο. Η φυλή είναι βραχυκέφαλη (με πλακουτσωτή μουσούδα) όπως τα Μπουλντόγκ (Bulldog), Μπόξερ (Boxer), Παγκ (Pug) και άλλα, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να αποφευχθεί η θερμοπληξία. Σε περιόδους έντονης ζέστης, καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι εκτενείς βόλτες και ο σκύλος να παραμένει σε εσωτερικό χώρο με ανεμιστήρα ή κλιματισμό.

Υγεία

Η φυλή μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις, ιδιαίτερα δερματικές. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Χαλαρότητα της άρθρωσης του ισχίου η οποία δημιουργείται κατά την παιδική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα την τριβή μεταξύ των οστών της άρθρωσης. Η τριβή αυτή είναι πάρα πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα μικρής ή μεγάλης έκτασης.
∙ Δυσπλασία Αγκώνα. Η δυσπλασία του αγκώνα είναι μία νόσος, η οποία προκαλεί πόνο και χωλότητα σε σκύλους μεγαλόσωμων και γιγαντόσωμων φυλών. Οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες, διαταράσσουν την ανάπτυξη της άρθρωσης του αγκώνα. Η θεραπεία της είναι χειρουργική και πρέπει να εφαρμόζεται πριν από την εμφάνιση στην άρθρωση αλλοιώσεων οστεοαρθρίτιδας.
∙ Επιγονατιδική εξάρθρωση. Συμβαίνει όταν επιγονατίδα του σκύλου έχει εξαρθρωθεί από φυσιολογική ανατομική θέση της στην αύλακα του μηριαίου οστού. Αποτελεί μια από τις πιο συχνές ορθοπεδικές παθήσεις, κυρίως σε μικρόσωμες φυλές.
∙ Οστεοχόνδρωση (OCD). Πάθηση που προσβάλλει συχνά τις αρθρώσεις των νεαρών σκύλων που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Ο αρχικός χόνδρος που βρίσκεται στην άρθρωση αποτυγχάνει να μετατραπεί σε οστό σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, και σε αυτά τα σημεία δημιουργείται ένα δεύτερο παχύ στρώμα χόνδρου. Αυτά τα σημεία είναι πολύ αδύναμα και ευαίσθητα ώστε να αποκολληθούν από τον φυσιολογικό χόνδρο της άρθρωσης και να δημιουργήσουν ένα πτερύγιο. Είναι μία πολυπαραγοντική πάθηση, με κύρια αίτια την κληρονομικότητα και τη διατροφή (υπερβολική ποσότητα τροφής, υπερβολική χορήγηση ασβεστίου). Άλλοι προδιαθετικοί παράγοντες είναι η ηλικία, το φύλο καθώς και πιθανοί τραυματισμοί.
∙ Υποθυρεοειδισμός. Χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη συγκέντρωση θυρεοειδικής ορμόνης στο αίμα και είναι από τις πιο συχνές ασθένειες του ενδοκρινικού συστήματος του σκύλου. Η ορμόνη αυτή είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία πολλών συστημάτων και λειτουργιών όπως του μεταβολισμού, της τριχοφυΐας, της σωματικής δραστηριότητας και της καρδιάς, η εκδήλωση του υποθυρεοειδισμού μπορεί να αφορά πολλά συστήματα και όργανα.
∙ Δεμοδήκωση. Προκαλείται από το ακάρεο Demodex, το οποίο μεταφέρεται από την μητέρα στα κουτάβια κατά τις πρώτες ημέρες ζωής τους. Τα ακάρεα αυτά ζουν σε θύλακες του τριχώματος και συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά εάν ο σκύλος έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή κάποια προδιάθεση, μπορεί να αναπτύξει δερματικές παθήσεις. Η δεμοδήκωση δεν μεταδίδεται σε άλλους σκύλους ή στον άνθρωπο.
∙ Σμηγματόρροια. Η σμηγματόρροια προκαλεί βλάβες στο δέρμα του σκύλου, που γίνεται λιπαρό, αναπτύσσει πιτυρίδα και έντονη οσμή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι μια γενετική ασθένεια που αρχίζει όταν ένα σκυλί είναι ακόμα νέο και το συνοδεύει για όλη του τη ζωή. Τα περισσότερα σκυλιά με σμηγματόρροια παρουσιάζουν πιτυρίδα ως επιπλοκή.
∙ Οφθαλμικές παθήσεις

Χαρακτηριστικά:

Μέτρια ενεργητικό

Μέτρια ανάγκη για άσκηση

Σχετικά παιχνιδιάρικο

Σχετικά τρυφερό

Επιφυλακτικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Δεκτικό στην εκπαίδευση

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Πολύ προστατευτικό

Ελάχιστη ανάγκη για περιποίηση

Μέτρια ανοχή στο κρύο

Χαμηλή ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Το χαλαρό και “ζαρωμένο” δέρμα της φυλής προστάτευε το σκύλο σε περίπτωση μάχης. Αν ένα άλλο σκυλί άρπαζε ένα Σαρ Πεί από το δέρμα, αυτό ήταν σε θέση να απελευθερωθεί εύκολα

Σαρ Πέι (Shar-Pei) στα κινέζικα σημαίνει “δέρμα σαν άμμος”. Πήρε αυτό το όνομα λόγω της υφής και του χρώματος του

Το Σαρ Πέι, μαζί με το το Τσόου-Τσόου (Chow-chow), ξεχωρίζουν λόγω της ασυνήθιστης μπλε-μωβ γλώσσας τους. Οι Κινέζοι μάλιστα πίστευαν ότι η εικόνα της γλώσσας και των ρυτίδων τρόμαζε και κρατούσε μακρυά τα κακά πνεύματα

Δείτε επίσης...

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα