Tibetan Mastiff - Θιβετιανό Μαστίφ

Αρχική Φυλές Σκύλων T Θιβετιανό Μαστίφ (Tibetan Mastiff)

Καταγωγή

Θιβέτ

Κατάταξη FCI

Ομάδα 2 - Πίνσερ, Σνάουτσερ, Μολοσσοειδείς

Μέγεθος

Μεγαλόσωμο (65-80εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

55-90kg

Xρώμα

Μαύρο, Καφέ, Μπλε-Γκρι, Πυρόξανθο, Κοκκινωπό. Μπορεί να είναι με ή χωρίς σημάδια στο πρόσωπο και τα άκρα των ποδιών, σε πιο ανοιχτόχρωμες ή σκούρες αποχρώσεις των παραπάνω χρωματισμών

Προσδόκιμο ζωής

10-12 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Το Θιβετιανό Μαστίφ χρειάζεται άφθονο χώρο και συντροφιά από άλλους σκύλους, αλλά γενικά δεν είναι κατάλληλο για διαμονή σε διαμέρισμα. Μέσα από εκατοντάδες χρόνια επιλεκτικής εκτροφής για έναν ποιμενικό σκύλο και φύλακα της οικογενείας, η φυλή έχει ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα, προειδοποιώντας για ενδεχόμενους εισβολείς και προστατεύοντας την περιοχή της. Η προστατευτικότητα των Θιβετιανών Μαστίφ απαιτεί εγρήγορση από τον ιδιοκτήτη για να αποφευχθούν ατυχήματα όταν ο σκύλος απλά εκτελεί χρέη φύλαξης. Η φυλή δεν συνιστάται για αρχάριους ιδιοκτήτες.

Ιστορία

Κανείς δεν ξέρει πραγματικά την πραγματική ιστορία του Θιβετιανού Μαστίφ. Η φυλή είναι τόσο αρχαία, και το Θιβέτ ήταν πάντα τόσο απομονωμένο, οπότε είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πώς ή πότε ακριβώς δημιουργήθηκε. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι για χιλιετίες, τα Θιβετιανά Μαστίφ ήταν οι ισχυροί φρουροί των Ιμαλαΐων και πιστεύεται ότι είναι οι προγόνοι όλων των σύγχρονων Μαστίφ.

Μελέτες DNA αποδεικνύουν ότι τα σκυλιά τύπου Μαστίφ προήλθαν από το Θιβέτ πριν από περίπου 5.000 χρόνια και το Θιβετιανό Μαστίφ είναι αναμφίβολα απόγονος αυτών των σκύλων. Αναπτύχθηκαν σε δύο τύπους: οι Do-Khyi, που ζούσαν σε χωριά ή ταξίδευαν με νομάδες και χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη κοπαδιών, και οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος Tsang-Khyi, οι οποίοι συχνά προστάτευαν Βουδιστικούς ναούς και τους μοναχούς τους.

Λίγα είναι γνωστά για το Θιβετιανό Μαστίφ πριν από το 1800, όταν ο καπετάνιος Samuel Turner ανέφερε τη χρήση “τεράστιων σκύλων” στα απομνημονεύματά του, αλλά δεν έδωσε περιγραφή τους.

Το 1847, το πρώτο σκυλί από το Θιβέτ εισήχθη στην Αγγλία και δόθηκε στη Βασίλισσα Victoria ως δώρο από τον Λόρδο Hardinge, τον Αντιβασιλέα της Ινδίας. Ένα χρόνο αργότερα, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, ο οποίος αργότερα έγινε ο Βασιλιάς Edward VII, εισήγαγε δύο ακόμη Θιβετιανά Μαστίφ στην Αγγλία και η δημοτικότητα της φυλής σιγά σιγά αναπτύχθηκε. Ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος έπληξε την εκτροφή της φυλής και από το 1976 και μετά ξεκίνησε πάλι συστηματική και επιλεκτική εκτροφή στην Αγγλία. Η φυλή είχε παρόμοιο ιστορικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1950, δύο σκύλοι δόθηκαν στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά μόλις το 1970 θεμελιώθηκε πρόγραμμα εκτροφής. Η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα από το American Kennel Club το 2006. Σήμερα, στο Θιβέτ, είναι δύσκολο να βρεθεί ένα καθαρόαιμο Θιβετιανό Μαστίφ, αλλά περιστασιακά μπορεί κάποιο να βρεθεί ακολουθώντας καραβάνια και προστατεύοντας κοπάδια.

Εκπαίδευση

Το Θιβετιανό Μαστίφ δεν ανταποκρίνεται καλά στην παραδοσιακή εκπαίδευση υπακοής. Είναι πολύ έξυπνο, μαθαίνει γρήγορα και δεν αισθάνεται την ανάγκη να επαναλάβει αυτά που ήδη γνωρίζει. Θα κάνει ό, τι τους ζητούν οι ιδιοκτήτες του αν σέβονται και εμπιστεύονται την κρίση του, αλλά δεν θα διστάσει να ακολουθήσει τα ένστικτά του αντί των εντολών εκπαίδευσης. Όσο εύκολα μαθαίνουν βασικές εντολές άλλο τόσο εύκολα επιλέγουν να τις αγνοήσουν και να κάνουν το δικό τους.

Περιποίηση

Το Θιβετιανό Μασσίφ διαθέτει διπλό τρίχωμα, ένα σκληρότριχο εξωτερικό τρίχωμα που καλύπτει ένα πιο μαλακό και χνουδωτό υπόστρωμα. Ένα χτένισμα την εβδομάδα αρκεί για να διατηρήσει την υγεία και λάμψη του τριχώματός του. Το τρίχωμά του πέφτει την άνοιξη και κατά το συγκεκριμένο διάστημα το καθημερινό χτένισμα, κατά τις περιόδους της έντονης τριχόπτωσης, θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας και την υγεία του τριχώματος.

Άσκηση

Το Θιβετιανό Μαστίφ χρειάζεται καθημερινή μέτρια άσκηση. Προτιμά να επικεντρώνεται σε δραστηριότητες όπως η περιπολία της επικράτειάς του, παρά στο επιτηδευμένο παιχνίδι, όπως η ανάκτηση αντικειμένων. Είναι πιο δραστήριος τις ψυχρές περιόδους, τείνοντας να διατηρεί την ενέργειά του μέχρι να τη χρειαστεί, παρουσιάζοντας μόνο μικρές εκρήξεις δραστηριότητας.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Χαλαρότητα της άρθρωσης του ισχίου η οποία δημιουργείται κατά την παιδική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα την τριβή μεταξύ των οστών της άρθρωσης. Η τριβή αυτή είναι πάρα πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα μικρής ή μεγάλης έκτασης.
∙ Δυσπλασία Αγκώνα. Η δυσπλασία του αγκώνα είναι μία νόσος, η οποία προκαλεί πόνο και χωλότητα σε σκύλους μεγαλόσωμων και γιγαντόσωμων φυλών. Οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες, διαταράσσουν την ανάπτυξη της άρθρωσης του αγκώνα. Η θεραπεία της είναι χειρουργική και πρέπει να εφαρμόζεται πριν από την εμφάνιση στην άρθρωση αλλοιώσεων οστεοαρθρίτιδας.
∙ Οστεοχόνδρωση (OCD). Πάθηση που προσβάλλει συχνά τις αρθρώσεις των νεαρών σκύλων που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Ο αρχικός χόνδρος που βρίσκεται στην άρθρωση αποτυγχάνει να μετατραπεί σε οστό σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, και σε αυτά τα σημεία δημιουργείται ένα δεύτερο παχύ στρώμα χόνδρου. Αυτά τα σημεία είναι πολύ αδύναμα και ευαίσθητα ώστε να αποκολληθούν από τον φυσιολογικό χόνδρο της άρθρωσης και να δημιουργήσουν ένα πτερύγιο. Είναι μία πολυπαραγοντική πάθηση, με κύρια αίτια την κληρονομικότητα και τη διατροφή (υπερβολική ποσότητα τροφής, υπερβολική χορήγηση ασβεστίου). Άλλοι προδιαθετικοί παράγοντες είναι η ηλικία, το φύλο καθώς και πιθανοί τραυματισμοί.
∙ Υποθυρεοειδισμός. Χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη συγκέντρωση θυρεοειδικής ορμόνης στο αίμα και είναι από τις πιο συχνές ασθένειες του ενδοκρινικού συστήματος του σκύλου. Η ορμόνη αυτή είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία πολλών συστημάτων και λειτουργιών όπως του μεταβολισμού, της τριχοφυΐας, της σωματικής δραστηριότητας και της καρδιάς, η εκδήλωση του υποθυρεοειδισμού μπορεί να αφορά πολλά συστήματα και όργανα.
∙ Κληρονομική πολυνευροπάθεια (CIDN). Πρόκειται για κληρονομική ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί σε σκύλους της φυλής μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Η πάθηση επηρεάζει το νευρικό σύστημα και προκαλεί αδυναμία και σταδιακή παράλυση των πίσω ποδιών.

Χαρακτηριστικά:

Όχι ιδιαίτερα ενεργητικό

Πολύ τρυφερό

Όχι πολύ δεκτικό στην εκπαίδευση

Μέτρια ανάγκη για περιποίηση

Μέτρια ανάγκη για άσκηση

Φιλικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Υψηλή ανοχή στο κρύο

Σχετικά παιχνιδιάρικο

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Πολύ προστατευτικό

Χαμηλή ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Το θηλυκό Θιβετιανό Μαστίφ έχει οίστρο μόνο μία φορά τον χρόνο, στα τέλη του φθινοπώρου. Όλα τα κουταβάκια της φυλής γεννιούνται Δεκέμβριο και Ιανουάριο

Στο Θιβέτ πιστεύουν ότι οι σκύλοι έχουν τις ψυχές των μοναχών που δεν ήταν αρκετά άξιοι να μετεμψυχωθούν σε ανθρώπους

Εμφανίζονταν συχνά παρέα με τα μικρόσωμα σκυλιά της φυλής Λάσα Άπσο (Lhasa Apso)

Δείτε επίσης...

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα