Afghan Hound / Baluchi Hound - Λαγωνικό του Αφγανιστάν

Αρχική Φυλές Σκύλων A Afghan Hound / Baluchi Hound – Λαγωνικό του Αφγανιστάν

Καταγωγή

Αφγανιστάν

Κατάταξη FCI

Ομάδα 10 - Λαγωνικοί

Μέγεθος

Μεγαλόσωμο (63-74εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

20-27kg

Xρώμα

Όλα τα χρώματα, με συνηθέστερα το Κρεμ, το Μαύρο και το Ραβδωτό (τιγρέ)

Προσδόκιμο ζωής

12-14 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Το Λαγωνικό του Αφγανιστάν με την αριστοκρατική εμφάνιση και το μακρύ, μεταξωτό τρίχωμα δεν περνάει εύκολα απαρατήρητο. Δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με τα μέλη της οικογένειάς του, με τα οποία είναι αρκετά τρυφερό και πιστό. Ευαίσθητο από τη φύση του, ευδοκιμεί σε ήρεμο περιβάλλον που προσφέρει συνέπεια, σεβασμό στις ανάγκες του και κατανόηση του χαρακτήρα του. Όταν πρόκειται για παιδιά, οι σκύλοι της φυλής μπορεί να είναι ευγενικοί και υπομονετικοί, αλλά είναι πάντα σημαντικό να επιβλέπετε τις αλληλεπιδράσεις τους. Η ανοχή της φυλής μπορεί να διαφέρει από τον ένα σκύλο στον άλλο, επομένως η κατανόηση των μεμονωμένων ιδιοσυγκρασιών είναι ζωτικής σημασίας.

Όντας μια φυλή με κυνηγετική προέλευση, το Λαγωνικό του Αφγανιστάν, δεν μπορεί να συμβιώσει εύκολα με μικρότερα κατοικίδια, τα οποία μπορεί να εκλάβει ως θηράματα. Ωστόσο, αν μεγαλώσει μαζί τους και κοινωνικοποιηθεί σωστά από νεαρή ηλικία, μπορεί να ζήσει αρμονικά μαζί τους θεωρώντας τα μέλη της οικογένειάς του. Συνήθως τα πάει αρκετά καλά με άλλα σκυλιά αρκεί να μην έχουν κυριαρχικό χαρακτήρα. Είναι αρκετά επιφυλακτικό με αγνώστους και θα προτιμήσει να κρατήσει τις αποστάσεις του, χωρίς όμως να δείξει σημάδια επιθετικότητας. Παρόλο που θα γαβγίσει προειδοποιώντας στην θέα κάποιου αγνώστου, δεν είναι ιδιαίτερα προστατευτικό, επομένως δεν είναι ιδανικός σκύλος φύλακας.

Ιστορία

Υπάρχει ένας μύθος που υποστηρίζει ότι όταν ήρθε η ώρα για τον Νώε να επιλέξει ποιόν σκύλο θα επιβιβάσει στην κιβωτό για να τον σώσει από τον Μεγάλο Κατακλυσμό, επέλεξε το Λαγωνικό του Αφγανιστάν. Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους μύθους, έτσι και αυτή η ιστορία αγγίζει τα όρια της φαντασίας, αλλά πέρα από την ιστορική ανακρίβεια θίγει την αρχαιότητα της φυλής. Τα λαγωνικά οπτικού εντοπισμού (sighthounds) – που αδιαμφισβήτητα είναι και το Λαγωνικό του Αφγανιστάν – βρίσκονταν ανέκαθεν στην Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Οι ανοιχτές εκτάσεις και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες είναι αυτά που δημιούργησαν την ανάγκη για κυνηγόσκυλα με μακριά πόδια και αεροδυναμική σωματοδομή. Όμως πριν από χιλιετίες, οι φυλές που γνωρίζουμε σήμερα δεν υπήρχαν. Αντίθετα, υπήρχαν γενικές κατηγορίες σκύλων που ήταν λιγότερο καθορισμένες από τις προσεγμένες φυλές που γνωρίζουμε σήμερα.

Η φυλή είναι τόσο αρχαία που είναι δύσκολο να βρεθεί η ακριβής καταγωγή της. Πιθανότατα, τα σκυλιά αυτά να έφτασαν στο Αφγανιστάν με τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από σκαλίσματα σε βράχους του Αφγανιστάν που αναπαριστούν σκύλους εκπληκτικής ομοιότητας με τη φυλή. Πολλοί ειδικοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το Σαλούκι (Saluki) είναι ο πρόγονος του Λαγωνικού του Αφγανιστάν λόγω της ομοιότητας στην εμφάνιση.

Στο Αφγανιστάν, οι σκύλοι αυτοί ήταν κάθε άλλο παρά είδος πολυτέλειας. Γνωστοί και με την ονομασία Μπαλούκι, ήταν φύλακες αιγοπροβάτων και χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στο κυνήγι άγριων θηραμάτων όπως λεοπαρδάλεις και ελάφια. Ήταν εξαιρετικοί στο να κυνηγούν θηράματα στα απόκρημνα έδαφη των βουνών του Αφγανιστάν και η ανεξάρτητη σκέψη τους σήμαινε ότι ήταν ικανοί να λειτουργήσουν χωρίς την καθοδήγηση κάποιου. Το πυκνό και μεταξένιο τρίχωμα των σκύλων όχι μόνο πρόσθεσε τη μεγαλειώδη εμφάνισή τους, παρείχε επίσης την απαραίτητη προστασία από το σκληρό, κρύο κλίμα της πατρίδας τους.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, το Λαγωνικό του Αφγανιστάν παρέμεινε σχετικά απομονωμένο στην απομακρυσμένη πατρίδα του, διασφαλίζοντας την αγνότητα της φυλής. Παράλληλα, αυτή η απομόνωση σήμαινε ότι για μεγάλο μέρος της ιστορίας του, ο σκύλος ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστος στον υπόλοιπο κόσμο.

Όπως πολλά από τα κυνηγόσκυλα της ανατολής, το Λαγωνικό του Αφγανιστάν μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία από στρατιωτικούς ως ένα είδος αναμνηστικού από τις εξωτικές χώρες στις οποίες είχαν υπηρετήσει. Η πρώτη από αυτές τις εισαγωγές ήταν ο Zardin, ο οποίος αγοράστηκε στην Ινδία από τον John Bariff και πιστεύεται ότι είχε γεννηθεί στο Ιράν. Όταν ο Zardin έλαβε μέρος στη διάσημη έκθεση σκύλων Crufts το 1909, προκάλεσε τέτοια έκπληξη που η βασίλισσα Αλεξάνδρα του ζήτησε να επισκεφθεί τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. O Zardin υπήρξε το θεμέλιο για την δημιουργία του αρχικού προτύπου της φυλής, το οποίο γράφτηκε το 1912.

Δυστυχώς, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος σύντομα απέτρεψε κάθε ενδιαφέρον για την εκτροφή σκύλων, και καμία από τη γραμμή αίματος του Zardin δεν επιβιώνει στα σύγχρονα Λαγωνικά του Αφγανιστάν σήμερα. Όμως, μετά το τέλος του πολέμου, πολλοί σκύλοι της φυλής μεταφέρθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και η δημοτικότητά τους εκτινάχθηκε στα ύψη. Η απήχηση της φυλής διέσχισε σύντομα τον Ατλαντικό και οι πρώτοι σκύλοι εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 20ου αιώνα. Η χαριτωμένη συμπεριφορά και η εντυπωσιακή εμφάνιση του λαγωνικού σύντομα έγινε γνωστή παγκοσμίως. Η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) αναγνώρισε τη φυλή το 1961 και μέχρι σήμερα το Λαγωνικό του Αφγανιστάν παραμένει σύμβολο κομψότητας και συνεχίζει να αιχμαλωτίζει τα βλέμματα στο πέρασμά του.

Εκπαίδευση

Η ανεξάρτητη φύση και η ευφυΐα της φυλής μπορεί μερικές φορές να αποτελέσουν πρόκληση κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, αλλά η υπομονή, η συνέπεια και οι θετικές μέθοδοι εκμάθησης με διαδραστικά παιχνίδια και συστήματα επιβράβευσης με λιχουδιές, είναι το κλειδί της επιτυχίας. Το Λαγωνικό του Αφγανιστάν έχει ισχυρά κυνηγετικά ένστικτα και, ως λαγωνικό οπτικού εντοπισμού, μπορεί πολύ εύκολα να ακολουθήσει και να καταδιώξει ένα μικρότερο ζώο που θα του κινήσει το ενδιαφέρον. Οι βόλτες με λουρί και η υπακοή σε βασικές εντολές είναι πολύ σημαντικές για τον έλεγχο αυτής της συμπεριφοράς. Όπως με όλες τις φυλές, η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι βασικό μέρος της εκπαίδευσης του σκύλου και πρέπει να ξεκινήσει από νεαρή ηλικία. Η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

To Λαγωνικό του Αφγανιστάν είναι μακρύτριχο και χαρακτηρίζεται από το πλούσιο και μεταξένιο τρίχωμα, καθιστώντας την περιποίησή του υψηλών απαιτήσεων. Διαθέτει διπλό μανδύα, δηλαδή ένα μαλακό υπόστρωμα που παρέχει μόνωση και ένα μακρύτερο, λεπτό εξωτερικό τρίχωμα που προσφέρει προστασία. Το σχεδόν καθημερινό χτένισμα είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η υγεία και λάμψη του τριχώματος, αλλά και για να αποτραπεί η δημιουργία κόμπων. Το μπάνιο συνιστάται κάθε 4 με 6 εβδομάδες, ενώ ο επαγγελματικός καλλωπισμός του τριχώματος θα βοηθήσει στην διατήρηση της δομής, πυκνότητας και υγείας του. Το τρίχωμα τη φυλής θυμίζει περισσότερο τα ανθρώπινα μαλλιά και όχι τόσο το τυπικό τρίχωμα ενός σκύλου, με αποτέλεσμα να μην μαδάει τόσο.

Άσκηση

Το λαγωνικό αυτό εκτράφηκε αρχικά για το κυνήγι στα τραχιά εδάφη του Αφγανιστάν, καθιστώντας τον ευκίνητο και ιδιαίτερα ενεργητικό σκύλο. Η εντατική άσκηση καθώς και οι ευκαιρίες να τρέξει και να παίξει ελεύθερο σε ασφαλές και περιφραγμένο περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για το Λαγωνικό του Αφγανιστάν και θα διασφαλίσουν τόσο την σωματική, όσο και την ψυχική της υγεία. Ωστόσο, η άσκηση δεν αφορά μόνο τη σωματική δραστηριότητα. Η νοητική διέγερση (παιχνίδι, εκμάθηση νέων κόλπων, συμμετοχή στις δραστηριότητες της οικογένειας) είναι εξίσου σημαντική και θα αποτρέψει πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να προκύψουν από την πλήξη. Όπως συμβαίνει και με όλους του σκύλους, ανεξαρτήτως φυλής ή μεγέθους, η απώλεια ή ανεπάρκεια άσκησης θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές συμπεριφορές, όπως επίμονο γάβγισμα και καταστροφικότητα.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Η δυσπλασία του ισχίου είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στο στάδιο της ανάπτυξης σε σκύλους. Έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση της άρθρωσης του ισχίου, η οποία προκαλεί δυσλειτουργία και πόνο. Καθώς ο σκύλος μεγαλώνει, ο χόνδρος και το οστό του ισχίου αρχίζουν να φθείρονται και με την πάροδο του χρόνου, αυτό προκαλεί αρθρίτιδα, μυϊκή ατροφία και περιορισμένη κινητικότητα. Προσβάλλει συχνότερα σκύλους μεγαλόσωμων φυλών και συνήθως είναι κληρονομική, ενώ η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική.
∙ Διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DCM). O εκφυλισμός του καρδιακού μυός, κατά τον οποίο αποδυναμώνεται ο μυς της καρδιάς και έχει ως αποτέλεσμα τη διάταση της αριστερής καρδιακής κοιλίας (ή και των δυο κοιλιών). Η καρδιά δεν μπορεί να στείλει αποτελεσματικά το αίμα προς τους ιστούς και υγρό συσσωρεύεται στους πνεύμονες και στην κοιλιά. Η πάθηση είναι συχνότερη σε μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές και συνήθως είναι κληρονομική. Τα συμπτώματα είναι δυνατό να εκδηλωθούν απότομα και περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, κρύα πόδια, βήχα, ανορεξία, αρρυθμίες, δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια), διάταση της κοιλιακής χώρας λόγω συγκέντρωσης υγρού και απώλεια μυϊκής μάζας.
∙ Οξεία Γαστρική Διάταση & Συστροφή Στομάχου (GDV). Πρόκειται για μία σοβαρότατη διαταραχή που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα και παρατηρείται συχνότερα σε μεγαλόσωμους σκύλους με φαρδύ στήθος, αν και μπορεί να προσβληθεί οποιοσδήποτε σκύλος. Στο αρχικό του στάδιο, το στομάχι γεμίζει με αέρια, προκαλώντας μια απλή γαστρική διάταση ή “φούσκωμα”. Κάποιες φορές, η κατάσταση δεν εξελίσσεται περισσότερο από ένα απλό φούσκωμα. Ωστόσο, το επόμενο στάδιο είναι η συστροφή, όπου το διογκωμένο με αέρια στομάχι συστρέφεται γύρω από τον άξονά του, με αποτέλεσμα η είσοδος και η έξοδος του στομάχου να φράζουν. Απαιτείται επείγουσα χειρουργική επέμβαση καθώς μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ζωή του σκύλου.
∙ Καταρράκτης. Μία από τις πιο κοινές οφθαλμικές παθήσεις στους σκύλους, που αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, δεν επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους σκύλους. Στη πραγματικότητα, η κληρονομικότητα παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ηλικία. Πρόκειται για την έστω και παραμικρή αδιαφάνεια (θόλωση) που αναπτύσσεται πάνω στο φακό του οφθαλμού, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της όρασης. Η θεραπεία είναι χειρουργική με την οποία επιτυγχάνεται η επαναφορά της όρασης του σκύλου.
∙ Προοδευτική Ατροφία του Αμφιβληστροειδούς (PRA). Αποτελεί μέρος μιας ομάδας γενετικών εκφυλιστικών παθήσεων των οφθαλμών που επηρεάζουν τον αμφιβληστροειδή. Η ασθένεια προκαλεί μείωση της όρασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει τελικά σε τύφλωση. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση της όρασης.
∙ Υποθυρεοειδισμός. Ο θυροειδής αδένας παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ορμονών που επηρεάζουν μια σειρά λειτουργιών του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός και ο καρδιακός ρυθμός. Όταν ο θυροειδής υπολειτουργεί, δεν παράγει αρκετές ορμόνες και προκαλείται υποθυροειδισμός. Τα συχνότερα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτή τη διαταραχή είναι η παχυσαρκία, η ληθαργικότητα, η έντονη απώλεια τριχώματος, η ευαισθησία στο κρύο και οι δερματικές παθήσεις. Παρόλο που η ασθένεια δεν θεραπεύεται πλήρως, μπορεί να διαγνωστεί εύκολα και να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά.
∙ Ευαισθησία στην αναισθησία. Φυλές σκύλων που έχουν χαμηλά αποθέματα σωματικού λίπους, καθώς και άλλοι γενετικοί ή ανατομικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της αναισθησίας. Σκύλοι ορισμένων φυλών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγηθούν σε απόφραξη αεραγωγών, αυξημένη ανταπόκριση στα αναισθητικά φάρμακα και καθυστερημένη ανάνηψη, γεγονότα που με τη σειρά τους καθιστούν τους σκύλους επιρρεπείς σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα που σχετίζεται με την αναισθησία.
∙ Χυλοθώρακας. Η συσσώρευση υγρού (χυλίου) στην θωρακική κοιλότητα. Οι νοσούντες σκύλοι παρουσιάζουν δυσκολία στην αναπνοή, καθώς το υγρό που συσσωρεύεται στον θώρακα εμποδίζει τους πνεύμονες να γεμίσουν πλήρως με αέρα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ο βήχας, η έλλειψη όρεξης, η απώλεια βάρους και η ληθαργικότητα. Η αντιμετώπιση είναι συνήθως χειρουργική και εξαρτάται από την έκταση της πάθησης. Ωστόσο, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Χαρακτηριστικά:

Πολύ ενεργητικό

Υψηλή ανάγκη για άσκηση

Σχετικά παιχνιδιάρικο

Σχετικά τρυφερό

Επιφυλακτικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Όχι πολύ δεκτικό στην εκπαίδευση

Μέτρια ικανότητα φύλακα

Όχι ιδιαίτερα προστατευτικό

Υψηλή ανάγκη για περιποίηση

Μέτρια ανοχή στο κρύο

Μέτρια ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Ένα Λαγωνικό του Αφγανιστάν μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 60 χλμ/ώρα, δηλαδή είναι τόσο γρήγορο όσο ένα καθαρόαιμο άλογο κούρσας. Το ταχύτερο άλογο στον κόσμο μπορεί να φτάσει τα 70-75 χλμ/ώρα

Το Λαγωνικό του Αφγανιστάν ανήκει σε μία ομάδα σκύλων γνωστά ως λαγωνικά οπτικού εντοπισμού (sighthounds). Χάρη στο μακρύ τους κρανίο (δολιχοκεφαλία), η θέση των ματιών τους επιτρέπει να έχουν ευρύ οπτικό πεδίο 270 μοιρών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ανιχνεύουν κινήσεις από μεγάλη απόσταση

Ο Pablo Picasso έχει ένα Λαγωνικό του Αφγανιστάν ονόματι Kabul. Στον διάσημο πίνακά του με τίτλο “Femme au chien” απεικονίζεται η δεύτερη γυναίκα του, Jacqueline Roque, με τον σκύλο τους

O πρώτος σκύλος που κλωνοποιήθηκε ποτέ με επιτυχία ήταν ο Snuppy, ένα Λαγωνικό του Αφγανιστάν

Η δημοτικότητα της φυλής αυξήθηκε όταν το 1979 η εταιρεία Mattel κυκλοφόρησε την Beauty, το αγαπημένο κατοικίδιο της κούκλας Barbie. Το προϊόν αυτό με εκατομμύρια πωλήσεις μπήκε στο σπίτι και στις καρδιές αμέτρητων κοριτσιών στην Αμερική

Παρόμοιες φυλές

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα