Greyhound – Γκρεϊχάουντ

Αρχική Φυλές Σκύλων G Γκρεϊχάουντ (Greyhound)

Καταγωγή

Μεγάλη Βρετανία

Κατάταξη FCI

Ομάδα 10 - Λαγωνικοί

Μέγεθος

Μεγαλόσωμο (68-75εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

27-40kg

Xρώμα

Όλα τα χρώματα και οι συνδυασμοί τους

Προσδόκιμο ζωής

10-13 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Τα Γκρεϊχάουντ μπορεί να είναι επιφυλακτικά και αδιάφορα με αγνώστους, αλλά είναι πολύ στοργικά με την οικογένειά τους. Είναι γενικά υπάκουα, τεμπέλικα, προσαρμοστικά και ήρεμα, χωρίς να παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά. Ο ευαίσθητος χαρακτήρας τους μπορεί να προκαλέσει φοβική συμπεριφορά αν ζουν σε καταστάσεις με εντάσεις και κακομεταχείριση, ακόμη και αν είναι ακούσια.

Ιστορία

Η προέλευση της φυλής συσχετίζεται συχνά με την Αρχαία Αίγυπτο, όπου πιστεύεται ότι η φυλή χρονολογείται περίπου 4000 χρόνια πριν, μια θεωρία για την οποία δεν υπάρχουν επιστημονικά πειστήρια. Παρόλο που έχει παρόμοια εμφάνιση με τα Σαλούκι (Saluki) ή τα Σλούγκι (Sloughi), αναλύσεις του DNA τους υποδεικνύουν ότι η φυλή είναι πιο στενά συνδεδεμένη με ποιμενικούς σκύλους. Ιστορικές αναφορές στην Ευρώπη, για έναν τύπο σκύλου που ονομαζόταν “vertragus” (Κέλτικο Λαγωνικό), πιθανός πρόγονος του Γκρεϊχάουντ, υποστηρίζει ότι η φυλή προέρχεται από τους αρχαίους Κέλτες της Ανατολικής Ευρώπης ή της Ευρασίας. Σκυλιά τύπου Γκρεϊχάουντ μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους φαίνεται να είχαν εκτραφεί σε όλη την Ευρώπη από τότε. Όλα τα σημερινά καθαρόαιμα Γκρεϊχάουντ προέρχονται από σκύλους που καταγράφηκαν τον 18ο αιώνα, ενώ εκτρέφονταν στη Μεγάλη Βρετανία για κυνοδρομίες, κυνήγι και επιδείξεις.

Ιστορικά, αυτά τα λαγωνικά χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για το κυνήγι στο ύπαιθρο, όπου η εξαιρετική όραση τους ήταν πολύτιμη. Πιστεύεται ότι εισήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τον 5ο και 6ο αιώνα π.Χ. από την Κελτική ηπειρωτική Ευρώπη, αν και οι Πίκτοι και άλλοι λαοί των βόρειων βρετανικών νήσων (σύγχρονη Σκωτία) πιστεύεται ότι είχαν μεγαλόσωμα λαγωνικά που έμοιαζαν με Γκρεϊχάουντ ή Σκωτσέζικους Ελαφοθήρες (Scottish Deerhound) πριν από τον 6ο αιώνα π.Χ.

Το όνομα “Greyhound” γενικά πιστεύεται ότι προέρχεται από την λέξη “grighund” των αρχαίων αγγλικών. Η λέξη “Hund” μεταφράζεται ως λαγωνικό, ενώ η έννοια του “grig” είναι απροσδιόριστη, πέραν της γενικής ονομασίας του σκύλου στα αρχαία αγγλικά και νορβηγικά. Η προέλευσή του ονόματος δεν φαίνεται να έχει καμία κοινή ρίζα με τη σύγχρονη λέξη “grey” (γκρι χρώμα), και μάλιστα ο χρωματισμός του τριχώματος της φυλής περιλαμβάνει μια ευρύτατη ποικιλία χρωμάτων.

Σύμφωνα με τον γλωσσολόγο Julius Pokorny, η αγγλική ονομασία “Greyhound” δεν σημαίνει “γκρίζο λαγωνικό”, αλλά “δίκαιο σκυλί”. Μεταγενέστερες λέξεις προέρχονται από την πρωτο-ινδοευρωπαϊκή ρίζα “g’her” που μεταφράζεται ως “λάμψη”, την αρχαία γερμανική λέξη “gris” που σημαίνει “αρχαίος”, την αρχαία ισλανδική λέξη “gryia, gryjandi” που σημαίνει “λυκόφως” και τέλος την κέλτικη λέξη “grian” που μεταφράζεται ως “ήλιος”. Η κοινή λογική όλων αυτών των λέξεων είναι η “λάμψη και η φωτεινότητα”.

Η φυλή αναγνωρίστηκε από το American Kennel Club το 1885 και οι πρώτες κυνοδρομίες με Γκρεϊχάουντ έγιναν το 1886 στην Αμερική. Οι κυνοδρομίες είναι πολύ δημοφιλές άθλημα σε όλο τον κόσμο αν και κατακριτέες λόγω της εγκατάλειψης, ευθανασίας ή πώλησης ως πειραματόζωα όσων σκύλων δεν αποδίδουν καλά στους αγώνες.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση ενός Γκεϊχάουντ μπορεί να απογοητευτική για κάποιον που δεν καταλαβαίνει τη γενετική προέλευση της ιδιοσυγκρασίας του. Ως λαγωνικό, η φυλή αναπτύχθηκε για να καταδιώκει τα θηράματά της αφού έχει αποκτήσει οπτική επαφή παρά ακολουθώντας τα ίχνη μυρωδιάς τους. Καταδιώκει το θήραμά της ανεξάρτητα από τους ανθρώπους, παίρνοντας αποφάσεις από μόνη της, σε αντίθεση με άλλους τύπους φυλών κυνηγιού που απαιτούν καθοδήγηση. Η πρώιμη κοινωνικοποίηση με μικρότερα ζώα και παιδιά είναι απαραίτητη για ένα Γκρεϊχάουντ. Η τακτική, αλλά με ποικιλία στον τρόπο εκμάθησης, εκπαίδευση είναι ιδανική για να κρατήσει το ενδιαφέρον του σκύλου που τείνει να βαριέται εύκολα σε επαναλαμβανόμενες μεθόδους. Τα Γκρεϊχάουντ προτιμούν να κάνουν πράγματα μαζί με τον ιδιοκτήτη τους παρά για αυτόν.

Περιποίηση

Το Γκρεϊχάουντ διαθέτει κοντό και λείο τρίχωμα, καθιστώντας τις ανάγκες περιποίησής του χαμηλών απαιτήσεων. Ένα χτένισμα την εβδομάδα αρκεί για να διατηρήσει την υγεία και λάμψη του τριχώματός του. Το τρίχωμά του αλλάζει δύο φορές το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο) και κατά το συγκεκριμένο διάστημα η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη. Το καθημερινό χτένισμα, κατά τις περιόδους της έντονης τριχόπτωσης, θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας και την υγεία του τριχώματος.

Άσκηση

Το Γκρεϊχάουντ είναι ο γατόπαρδος (τσίτα) του κόσμου των σκύλων. Ενώ είναι απόλυτα ευτυχής να χαλαρώνει στο σπίτι όλη την ημέρα, είναι σε θέση να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες και άφθονη ενέργεια όταν αντιμετωπίζει πιθανή λεία ή την ευκαιρία να κυνηγήσει μια μπάλα. Απαιτεί τακτική άσκηση και ευκαιρίες να τρέξει ελεύθερο σε ασφαλές περιβάλλον, που δεν θα προκαλέσει τα κυνηγετικά του ένστικτα για καταδίωξη.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Χαλαρότητα της άρθρωσης του ισχίου η οποία δημιουργείται κατά την παιδική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα την τριβή μεταξύ των οστών της άρθρωσης. Η τριβή αυτή είναι πάρα πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα μικρής ή μεγάλης έκτασης.
∙ Οστεοσάρκωμα – Καρκίνος των Οστών. Το οστεοσάρκωμα είναι ο πιο συνηθισμένος πρωταρχικός όγκος των οστών που βρίσκεται σε σκύλους. Αποτελεί το 85% όλων των κακοηθειών που προέρχονται από τον σκελετό. Οι μεγαλόσωμες φυλές έχουν υψηλή τάση για την ασθένεια.
∙ Υποθυρεοειδισμός. Χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη συγκέντρωση θυρεοειδικής ορμόνης στο αίμα και είναι από τις πιο συχνές ασθένειες του ενδοκρινικού συστήματος του σκύλου. Η ορμόνη αυτή είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία πολλών συστημάτων και λειτουργιών όπως του μεταβολισμού, της τριχοφυΐας, της σωματικής δραστηριότητας και της καρδιάς, η εκδήλωση του υποθυρεοειδισμού μπορεί να αφορά πολλά συστήματα και όργανα.
∙ Οξεία γαστρική διάταση – Συστροφή Στομάχου. Είναι ένα πολύ οξύ σύνδρομο του ζώου, που χαρακτηρίζεται από διάταση του στομάχου και στροφή του. Το σύνδρομο αυτό απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικα σκυλιά μεγαλόσωμων φυλών, με βαθύ θώρακα (Αγ. Βερνάρδου, Μεγάλοι Δανοί, Ροτβάϊλερ κ.ά.)
∙ Ευαισθησία στην αναισθησία. Γενετικές διαφορές και ανατομικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν σε διάφορες μεταβολές και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της αναισθησίας των σκύλων. Σκύλοι ορισμένων φυλών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγηθούν σε απόφραξη αεραγωγών, αυξημένη ανταπόκριση στα αναισθητικά φάρμακα και καθυστερημένη ανάνηψη, γεγονότα που με τη σειρά τους καθιστούν τους ασθενείς επιρρεπείς σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα που σχετίζεται με την αναισθησία.

Χαρακτηριστικά:

Μέτρια ενεργητικό

Σχετικά τρυφερό

Δεκτικό στην εκπαίδευση

Ελάχιστη ανάγκη για περιποίηση

Μέτρια ανάγκη για άσκηση

Επιφυλακτικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Χαμηλή ανοχή στο κρύο

Σχετικά παιχνιδιάρικο

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Όχι ιδιαίτερα προστατευτικό

Χαμηλή ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Το Γκρεϊχάουντ είναι το γρηγορότερο σκυλί στη Γη και μπορεί να τρέξει με ταχύτητα 75 χλμ./ώρα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που φτάνουν περίπου τα 30 χλμ./ώρα

Λόγω του στενόμακρου κρανίου τους, τα Γκρεϊχάουντ έχουν περιφερειακή όραση 270 μοιρών σε σύγκριση με την ανθρώπινη περιφερειακή όραση που καλύπτει 180 μοίρες

Πρόκειται για την μοναδική φυλή σκύλων που αναφέρεται ονομαστικά στην Βίβλο

Δείτε επίσης...

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα