Dachshund / Teckel - Ντάκσχουντ / Τέκελ

Αρχική Φυλές Σκύλων D Dachshund / Teckel – Ντάκσχουντ / Τέκελ

Καταγωγή

Γερμανία

Κατάταξη FCI

Ομάδα 4 - Ντάκσχουντ (Τέκελ)

Μέγεθος

Συναντάται σε τρία μικρόσωμα μεγέθη:
Standard (20-22εκ. ύψος στο ακρώμιο)
Miniature (13-15εκ. ύψος στο ακρώμιο)
Rabbit ή Kaninchen (10-15εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

Standard: 7-14kg
Miniature: 4-6kg
Rabbit ή Kaninchen: 3-3.5kg

Xρώμα

Κοκκινωπό, Μαύρο ή Καφέ με Πύρινο, Μαύρο ή Καφέ merle (dapple), Ραβδωτό (τιγρέ)

Προσδόκιμο ζωής

12-16 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Το Ντάκσχουντ, γνωστό και με το χιουμοριστικό παρατσούκλι “λουκάνικο” λόγω του χαρακτηριστικού σχήματός του, έχει τόσο μοναδική προσωπικότητα όσο και εμφάνιση. Είναι αναμφισβήτητα αγαπησιάρικο και πιστό, αλλά παράλληλα αρκετά πεισματάρικο, χαρακτηριστικό που ίσως αποτελέσει πρόκληση για αρχάριους και άπειρους ιδιοκτήτες. Δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με τα μέλη της οικογένειάς του, ενώ κάποιες φορές είναι επιφυλακτικό με αγνώστους. Αυτή η αυξημένη ευαισθησία μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, καταστροφικές συμπεριφορές ή αδιάκοπο γάβγισμα, ιδιαίτερα αν μένει μόνο του για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Σε γενικές γραμμές είναι αρκετά υπομονετικό με τα μικρά παιδιά, αρκεί να αλληλεπιδρούν μαζί του με ήπιους χειρισμούς και σεβασμό. Το απότομο ή απρόσεκτο παιχνίδι μπορεί να βλάψει ακούσια αυτά τα μικρόσωμα σκυλιά.

Παρά το μικρό του μέγεθος δεν παύει να είναι σκύλος που εκτράφηκε για κυνήγι, διατηρώντας αρκετά από τα κυνηγετικά του ένστικτα. Μπορεί να εμφανίσει σημάδια επιθετικότητας προς άλλα σκυλιά, ειδικά αν αισθανθεί ότι απειλείται. Η συμβίωση του Ντάκσχουντ με μικρότερα κατοικίδια, όπως γάτες, κουνέλια κτλ. θέλει αρκετή προσοχή. Ωστόσο, με την κατάλληλη κοινωνικοποίηση από νεαρή ηλικία, μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με άλλα κατοικίδια και συνήθως είναι φιλικό με γνώριμα ζώα, ειδικά εάν έχουν μεγαλώσει μαζί. Παρόμοια επιφυλακτικότητα θα δείξει συνήθως και σε αγνώστους, όντας αρκετά προστατευτικό από τη φύση του, γεγονός που το καθιστά καλό φύλακα. Εάν νιώσει απειλή θα γαβγίσει και δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τους ανθρώπους και το χώρο του.

Ιστορία

Το Ντάκσχουντ, με τη χαρακτηριστική σωματική διάπλαση και τη ζωηρή συμπεριφορά έχει πλούσια ιστορία πολλών αιώνων. Με καταγωγή από τη Γερμανία, ακόμη και το όνομα του υποδηλώνει την κύρια χρησιμότητά του, το κυνήγι ασβών (στα γερμανικά dachs σημαίνει ασβός και hund είναι ο σκύλος). Το μακρόστενο σώμα με τα κοντά πόδια επέτρεπε στον σκύλο να σκάβει με ευκολία τα λαγούμια των ασβών για να τους ξετρυπώσει, ενώ χάρη στον ατρόμητο χαρακτήρα του μπορούσε να αντιμετωπίσει με θάρρος αυτόν τον τρομερό αντίπαλο. Για οποιονδήποτε σκύλο ανεξαρτήτως μεγέθους, ο ασβός είναι ένας ισχυρός αντίπαλος, ζυγίζοντας από 11 έως 20 κιλά και έχοντας πολύ κοφτερά δόντια και αιχμηρά νύχια. Η νοημοσύνη, η τόλμη, η επιμονή και η δύναμη που αποτελούν χαρακτηριστικά του σημερινού Ντάκσχουντ, εφοδίασαν κατάλληλα τους προγόνους του για να έρθουν αντιμέτωποι με αυτόν τον άγριο και θανατηφόρο εχθρό. Το εκπληκτικά δυνατό γάβγισμα αυτού του μικροσκοπικού σκύλου είναι επίσης κατάλοιπο των προγόνων του, που είχαν την ανάγκη να προειδοποιήσουν τους κυνηγούς για την ακριβή θέση τους, ενώ βρίσκονταν μέσα στο λαγούμι.

Με την πάροδο του χρόνου, παραλλαγές στο μέγεθος της φυλής αναπτύχθηκαν για να εξυπηρετήσουν διαφορετικές κυνηγετικές ανάγκες. Ενώ το κανονικού μεγέθους (Standard) Ντάκσχουντ κυνηγούσε ασβούς και αγριόχοιρους, οι άλλοι δύο τύποι (Miniature και Rabbit) χρησιμοποιήθηκαν για το κυνήγι μικρών θηραμάτων όπως λαγών. Παράλληλα, εκτός από το λειότριχο Ντάκσχουντ, η επιλεκτική εκτροφή δημιούργησε σκληρότριχα σκυλιά που μπορούσαν να κυνηγήσουν σε θαμνώδεις και ακανθώδεις περιοχές και σκυλιά με μακρύ τρίχωμα που ήταν καταλληλότερα για πιο ψυχρά κλίματα.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1900, η μοναδική εμφάνιση και η ζωηρή προσωπικότητα έκαναν τη φυλή αρκετά δημοφιλή και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εκτός από πολύτιμος βοηθός κυνηγιού έγινε πιστός οικογενειακός σύντροφος. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα Ντάκσχουντ όντας στενά συνδεδεμένα με την χώρα καταγωγής τους, την Γερμανία, έχασαν την δημοτικότητά τους στην υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική. Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων της φυλής στιγματίστηκαν ως προδότες και τα σκυλιά τους θανατώνονταν. Μετά το τέλος του πολέμου, εκτροφείς από την Αγγλία, εισήγαγαν Ντάκσχουντ από τη Γερμανία και σταδιακά βοήθησαν στην ανάκαμψη της δημοτικότητάς τους. Η μοίρα τους, όμως, για μια ακόμη φορά άλλαξε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά σε πιο ήπιο βαθμό.

Ωστόσο, η γοητεία της φυλής ήταν αναμφισβήτητη και δεν άργησε να ξαναβρεθεί στις καρδιές των κυνόφιλων παγκοσμίως. Το 1955 η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) παραχώρησε στη φυλή επίσημη αναγνώριση και το Ντάκσχουντ παραμένει μέχρι σήμερα ένας ιδιαίτερα αγαπητός σύντροφος.

Εκπαίδευση

To Ντάκσχουντ είναι πολύ έξυπνο, αλλά παράλληλα αρκετά ανεξάρτητο και συχνά πεισματάρικο, επομένως η εκπαίδευσή του μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση. Ωστόσο, οι θετικές μέθοδοι εκμάθησης με διαδραστικά παιχνίδια και τα συστήματα επιβράβευσης με λιχουδιές σε συνδυασμό με υπομονή και συνέπεια, είναι το κλειδί της επιτυχημένης εκπαίδευσης. Όπως με όλες τις φυλές, η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι βασικό μέρος της εκπαίδευσης του σκύλου και πρέπει να ξεκινήσει από νεαρή ηλικία. Η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

To Ντάκσχουντ, ανεξαρτήτως μεγέθους, συναντάται σε τρεις τύπους τριχώματος: Κοντότριχο, Μακρύτριχο και Σκληρότριχο. Το Κοντότριχο έχει κοντό και πυκνό τρίχωμα επίπεδο στο σώμα. Το Μακρύτριχο έχει γυαλιστερό τρίχωμα με διπλό μανδύα, που είναι πυκνότερο και μακρύτερο γύρω από το λαιμό. Σχηματίζονται πλουσιότερες τούφες στην ουρά, το κάτω μέρος του σώματος, τα πίσω μέρη των ποδιών και στα αυτιά, που επεκτείνονται πιο κάτω από το άκρο του αυτιού. Τέλος, το Σκληρότριχο, με εξαίρεση το ρύγχος, τα φρύδια και τα αφτιά, καλύπτεται από ένα ομοιόμορφο πυκνό και συρματοειδές τρίχωμα, ενώ έχει μικρή γενειάδα στο ρύγχος και πυκνά φρύδια. Για όλους τους τύπους τριχώματος η περιποίηση είναι χαμηλών απαιτήσεων και ένα χτένισμα κάθε 2-3 εβδομάδες αρκεί για να διατηρηθεί η υγεία και λάμψη του. Όπως συμβαίνει και στους περισσότερους σκύλους, η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη την άνοιξη και το φθινόπωρο, όπου το συχνότερο βούρτσισμα επιβάλλεται για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας.

Άσκηση

Παρά το μικρό του ανάστημα, η ενεργητική και ζωηρή φύση ενός Ντάκσχουντ σημαίνει ότι χρειάζεται τακτική δραστηριότητα για να παραμείνει υγιές και ευτυχισμένο. Οι καθημερινοί περίπατοι, οι ευκαιρίες για παιχνίδι και κάθε μορφής δραστηριότητα στην ύπαιθρο είναι εξαιρετικοί τρόποι για να παραμείνει σωματικά και νοητικά δραστήριο. Ενώ διαθέτει αρκετή ενέργεια, θα πρέπει να παρακολουθείται η ένταση της άσκησης του. Λόγω της επιμήκους ράχης του, δραστηριότητες που επιβαρύνουν υπερβολικά τη σπονδυλική στήλη, όπως τα άλματα από ψηλά σημεία ή το έντονο παιχνίδι, θα πρέπει να αποφεύγονται. Η νοητική διέγερση (παιχνίδι, εκμάθηση νέων κόλπων, συμμετοχή στις δραστηριότητες της οικογένειας) είναι εξίσου σημαντική και θα αποτρέψει πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να προκύψουν από την πλήξη. Όπως συμβαίνει και με όλους του σκύλους, ανεξαρτήτως φυλής ή μεγέθους, η απώλεια ή ανεπάρκεια άσκησης θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές συμπεριφορές, όπως επίμονο γάβγισμα και καταστροφικότητα.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Νόσος Μεσοσπονδύλιου Δίσκου (ΙVDD). Είναι η αποκαλούμενη δισκοπάθεια και πρόκειται για την προοδευτική αλλοίωση των δίσκων και των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη, έλλειψη συντονισμού των άκρων κατά τη βάδιση (αταξία) και αδυναμία στήριξης (πάρεση). Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε παράλυση και δυσκολία στην ούρηση. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την κλινική εικόνα του σκύλου και μπορεί να είναι φαρμακευτική είτε χειρουργική.
∙ Εξάρθρημα Επιγονατίδας. Πρόκειται για ένα αρκετά συχνό ορθοπεδικό πρόβλημα στους σκύλους και παρουσιάζεται συχνότερα σε μικρόσωμες φυλές, ενώ στις μεγαλόσωμες συνδέεται τις περισσότερες φορές με κάποιο τραυματισμό. Συμβαίνει όταν επιγονατίδα του σκύλου έχει εξαρθρωθεί από τη φυσιολογική ανατομική της θέση. Το βασικότερο σύμπτωμα είναι η χωλότητα και ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
∙ Προοδευτική Ατροφία του Αμφιβληστροειδούς (PRA). Αποτελεί μέρος μιας ομάδας γενετικών εκφυλιστικών παθήσεων των οφθαλμών που επηρεάζουν τον αμφιβληστροειδή. Η ασθένεια προκαλεί μείωση της όρασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει τελικά σε τύφλωση. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση της όρασης.
∙ Επιληψία. Χρόνια νευρολογική διαταραχή, συνήθως κληρονομική, που προκαλεί επαναλαμβανόμενες κρίσεις, χωρίς προσδιορισμένη αιτία. Παρά τη δραματική και βίαιη έκφραση τους, οι κρίσεις δεν είναι επώδυνες, αν και ο σκύλος μπορεί να βρεθεί σε σύγχυση και να πανικοβληθεί. Δυστυχώς η ασθένεια είναι ανίατη, αλλά με φαρμακευτική αγωγή μπορούν να μειωθούν οι επιληπτικές κρίσεις ώστε να μην επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του σκύλου.
∙ Οξεία Γαστρική Διάταση & Συστροφή Στομάχου (GDV). Πρόκειται για μία σοβαρότατη διαταραχή που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα και παρατηρείται συχνότερα σε μεγαλόσωμους σκύλους με φαρδύ στήθος, αν και μπορεί να προσβληθεί οποιοσδήποτε σκύλος. Στο αρχικό του στάδιο, το στομάχι γεμίζει με αέρια, προκαλώντας μια απλή γαστρική διάταση ή “φούσκωμα”. Κάποιες φορές, η κατάσταση δεν εξελίσσεται περισσότερο από ένα απλό φούσκωμα. Ωστόσο, το επόμενο στάδιο είναι η συστροφή, όπου το διογκωμένο με αέρια στομάχι συστρέφεται γύρω από τον άξονά του, με αποτέλεσμα η είσοδος και η έξοδος του στομάχου να φράζουν. Απαιτείται επείγουσα χειρουργική επέμβαση καθώς μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ζωή του σκύλου.
∙ Σακχαρώδης Διαβήτης (DM). Πρόκειται για μία αρκετά συχνή διαταραχή του μεταβολισμού που χαρακτηρίζεται από αυξημένη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα. Υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η μειωμένη έκκριση ινσουλίνης ή η μειωμένη δράση της ινσουλίνης ή ο συνδυασμός και των δύο. Η χρόνια αυτή υπεργλυκαιμία συνδυάζεται με μακροχρόνια βλάβη, δυσλειτουργία και ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων, αλλά με σωστή διαχείριση ένα διαβητικό ζώο μπορεί να ζήσει για πολλά χρόνια και να έχει μια καλή ποιότητα ζωής.
∙ Καρδιακές παθήσεις
∙ Οδοντικές παθήσεις

Χαρακτηριστικά:

Πολύ ενεργητικό

Υψηλή ανάγκη για άσκηση

Πολύ παιχνιδιάρικο

Πολύ τρυφερό

Επιφυλακτικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Δεκτικό στην εκπαίδευση

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Αρκετά προστατευτικό

Μέτρια ανάγκη για περιποίηση

Χαμηλή ανοχή στο κρύο

Υψηλή ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Η ονομασία της φυλής προέρχεται από τη γερμανική λέξη dachs που σημαίνει ασβός και hund που σημαίνει σκύλος, μιας και η φυλή εκτράφηκε αρχικά για το κυνήγι ασβών

Η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, που διεξήχθησαν στο Μόναχο, ήταν ένα πολύχρωμο Ντάκσχουντ με το όνομα Waldi. Ήταν η πρώτη φορά που οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν μασκότ

Είναι συνηθισμένη συμπεριφορά για τα Ντάκσχουντ συχνά να κυλιούνται σε βρωμιές. Πρόκειται για κατάλοιπο των κυνηγετικών του ενστίκτων για να “χάσει τη μυρωδιά” του και να μπορέσει να πλησιάσει το θήραμά του χωρίς αυτό να το μυρίσει

Παρόμοιες φυλές

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα