Aegean Cat - Γάτα του Αιγαίου

Αρχική Φυλές Γάτας A Aegean Cat – Γάτα του Αιγαίου

Καταγωγή

Ελλάδα

Τρίχωμα

Ημιμακρύτριχο

Xρώμα

Όλα τα χρώματα, σχέδια (patterns) και οι συνδιασμοί τους, με πιο συνηθισμένο το δίχρωμο ή τρίχρωμο. Το ένα εκ των δύο ή τριών χρωμάτων πρέπει να είναι οπωσδήποτε λευκό και να καλύπτει το ⅓ ή τα ⅔ του σώματος

Βάρος

4-6kg

Προσδόκιμο ζωής

12-17 χρόνια

...με 5 λέξεις:

Τρυφερή
Φιλική
Έξυπνη
Υπάκουη
Ανεξάρτητη

Η φυλή

H Γάτα του Αιγαίου είναι μεσαίου μεγέθους, αθλητική, δυνατή και μυώδης, χωρίς όμως να δείχνει βαριά ή παχύσαρκη. Το σώμα της είναι σχετικά μακρύ με δυνατά, μεσαίου μεγέθους πόδια και στρογγυλά πέλματα, ενώ η ουρά της είναι μεσαίου μήκους. Έχει πλατύ κεφάλι, χωρίς να είναι στρογγυλό, και τα αυτιά της έχουν ελαφρώς στρογγυλεμένες άκρες. Τα μάτια είναι αμυγδαλωτά σε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, από κιτρινοπράσινο έως σκούρο πράσινο, αλλά και γαλάζιο, ενώ είναι σύνηθες η φυλή να παρουσιάζει ετεροχρωμία (μάτια διαφορετικού χρώματος).
Διαθέτει μεσαίου μήκους τρίχωμα, χωρίς μάλλινο υπομανδύα, και ανήκει στην κατηγορία των ημιμακρύτριχων φυλών. Το μέτριο περιλαίμιο (τρίχωμα γύρω από το λαιμό) και η πλούσια φουντωτή ουρά είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της φυλής, ενώ το μεταξένιο της τρίχωμα αποκτά ιδιαίτερη λάμψη κάτω από τον αιγαιοπελαγίτικο ουρανό.

Η Γάτα του Αιγαίου είναι μια από τις πιο φιλικές και κοινωνικές φυλές γάτας που υπάρχουν, διατηρώντας παράλληλα τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της. Είναι ιδιαίτερα ανθρωποκεντρική, αποζητά τα χάδια και τη συντροφιά και δε θα χάσει ευκαιρία να συμμετάσχει σε όλες της δραστηριότητες της οικογένειάς της. Είναι ιδανικός σύντροφος για όλη την οικογένεια καθώς αγαπά πολύ τα παιδιά και μπορεί να ζήσει άνετα με άλλα ζώα, ακόμη και σκυλιά, ειδικά αν μεγαλώσει μαζί τους. Πολύ έξυπνη, ενεργητική και δραστήρια, με έμφυτη περιέργεια για να εξερευνήσει την παραμικρή γωνία του κήπου ή του σπιτιού. Σε αντίθεση με τις περισσότερες γάτες, αγαπά ιδιαίτερα το νερό μιας και έχει ζήσει για αιώνες κοντά στην θάλασσα και λατρεύει το ψάρι.

Ιστορία

Η γάτα του Αιγαίου πρωτοεμφανίστηκε στα νησιά των Κυκλάδων και πρόκειται για τη μοναδική αυτόχθονη ελληνική φυλή γάτας. Παρότι η ιστορία της δεν είναι ξεκάθαρη, για εκατοντάδες χρόνια λιάζεται στα ασβεστωμένα πεζούλια των κυκλαδίτικων νησιών και τεντώνεται με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου.

Η ύπαρξη γατιών στην Ελλάδα και την Κύπρο από την αρχαιότητα έχει αποδειχθεί λόγω ευρημάτων που χρονολογούνται πριν 10.000 χρόνια. Στην πάροδο των αιώνων, μετανάστες από την Τουρκία έφτασαν στην Ελλάδα μαζί με τις γάτες τους, πολλές εκ των οποίων ανήκαν στη φυλή της Τουρκικής Βαν (Turkish Van). Κάποιες από αυτές πιστεύετε ότι διασταυρώθηκαν με τις γάτες της χώρας μας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ξεχωριστής φυλής με ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά, της πρώιμης Γάτας του Αιγαίου. Για αιώνες η γάτα αυτή εξελίχθηκε φυσικά από μόνη της, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, και πλέον συναντάται σε όλη την ελληνική επικράτεια. Αναλλοίωτοι πληθυσμοί της φυλής διατηρούνται στα περισσότερα κυκλαδίτικα νησιά, ζώντας τις περισσότερες φορές ως αδέσποτες, ενώ στη Σύρο έχει παρατηρηθεί ένας αξιόλογος πληθυσμός της Γάτας του Αιγαίου. Η φυσική της εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα μια γάτα πολύ ανθεκτική σε ότι αφορά την υγεία της, ικανή να επιβιώσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες χάρη στην αντοχή, ευφυΐα και προσαρμοστικότητά της. Ζώντας κοντά στους ανθρώπους ανέπτυξε στενή σχέση με τους ψαράδες και δεν είναι σπάνιο να την δούμε να περιμένει για ένα μεζεδάκι στην προβλήτα δίπλα από τα ψαροκάικα, ενώ αγαπά ιδιαίτερα το νερό!

Κατά τη δεκαετία του 1990 εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον βιολόγο, ειδικό στα αιλουροειδή και τότε πρόεδρο του Ελληνικού Ομίλου Γάτας, Αντώνη Κασταμονίτη. Ωστόσο, και παρά την αναγνώρισή της από την Ελληνική Ομοσπονδία Αιλουροειδών (ΕΟΑ), είναι ελάχιστη γνωστή στη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του πληθυσμού της. Ήδη από το 2002, με πρωτοβουλία του Θεόδωρου Φραγκογιού (μοναδικού εκτροφέα της Γάτας του Αιγαίου), ιδρύθηκε η Λέσχη Γάτας του Αιγαίου που κάνει συστηματικές προσπάθειες για την προστασία της φυλής, μέσω της επιμόρφωσης και της επιλεκτικής αναπαραγωγής, ώστε να μπορέσει να κερδίσει την διεθνή αναγνώριση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Γάτας (FIFe – Fédération Internationale Féline).

Η Γάτα του Αιγαίου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας και ιστορίας μας και πρόκειται για έναν φυσικό θησαυρό που πρέπει να προστατευθεί και να αποτελέσει “καμάρι” της Ελλάδας.

Ευχαριστούμε τον κ. Θεόδωρο Φραγκογιό για τις πολύτιμες πληροφορίες για την μοναδική Γάτα του Αιγαίου.

Περιποίηση

Η Γάτα του Αιγαίου διαθέτει μεσαίου μήκους, μεταξένιο τρίχωμα και φουντωτή ουρά. Ωστόσο δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση και ένα χτένισμα μία φορά την εβδομάδα αρκεί για να διατηρηθεί η υγεία και λάμψη του τριχώματος. Έχοντας προσαρμοστεί στο κλίμα της χώρας μας, το πλούσιο τρίχωμα την προστατεύει από το κρύο του χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι χάνει το περισσότερο τρίχωμα, δίνοντας την εντύπωση κοντότριχης γάτας, διατηρώντας όμως ελαφρώς φουντωτή ουρά. Μιας και η φυλή δεν διαθέτει διπλό μανδύα, η τριχόπτωση κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο (εποχές κατά τις οποίες οι γάτες συνήθως αλλάζουν τρίχωμα) είναι πολύ λιγότερη σε σχέση με άλλες γάτες. Παρόλα αυτά, το συχνότερο βούρτσισμα αυτούς τους μήνες θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας.

 

Σημαντικό κομμάτι της φροντίδας μιας γάτας είναι και το κόψιμο των νυχιών κάθε 2 με 3 εβδομάδες. Συμβουλευτείτε τον κτηνιάτρό σας για τον σωστό τρόπο κοψίματος, ώστε να μην την τραυματίσετε. Προμηθευτείτε ένα ονυχοδρόμιο που θα επιτρέψει στην γάτα σας να ξύσει τα νύχια της και να τα ακονίσει φυσικά, ενώ παράλληλα θα της προσφέρει έναν διασκεδαστικό τρόπο άσκησης, συμβάλλοντας στην καλή φυσική της κατάσταση.

Υγεία

Η φυλή είναι πολύ υγιής και δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά ασθενειών σε μεγάλη κλίμακα που να την επηρεάζουν.

Ήξερες ότι...

Η Γάτα του Αιγαίου είναι η μοναδική αυτόχθονη ελληνική φυλή γάτας

Η Γάτα του Αιγαίου αγαπά ιδιαίτερα το νερό, μιας και έχει ζήσει για αιώνες στην ακροθαλασσιά, πολλές φορές κρατώντας συντροφιά σε ψαράδες

Παρόμοιες φυλές

Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα