Siamese - Γάτα του Σιάμ

Αρχική Φυλές Γάτας S Siamese – Γάτα του Σιάμ

Καταγωγή

Ταϊλάνδη

Τρίχωμα

Κοντότριχο

Xρώμα

Pointed χρωματισμός σε αποχρώσεις Seal, Σοκολατί ή Καφέ, Λιλά, Μπλε

Βάρος

3-5kg

Προσδόκιμο ζωής

10-15 χρόνια

...με 5 λέξεις:

Έξυπνη
Ζωηρή
Συντροφική
Ομιλητική
Παιχνιδιάρα

Η φυλή

H γάτα του Σιάμ, γνωστή κοινώς ως Σιαμαία ή Σιαμέζα, είναι ο κύριος εκπρόσωπος της ευρύτερης ομάδας των φυλών Σιάμ που περιλαμβάνει επίσης την Οριεντάλ / Ανατολίτικη Κοντότριχη (Oriental Shorthair), την Οριεντάλ / Ανατολίτικη Μακρύτριχη (Oriental Longhair) και τη γάτα του Μπαλί ή Μπαλινέζ (Balinese). Στο σύνολό τους οι γάτες αυτές έχουν τα ίδια φυσικά χαρακτηριστικά και διαφέρουν μόνο στο χρώμα και το μήκος του τριχώματος. Είναι ιδιαίτερα αθλητικές γάτες με μακρύ και αδύνατο σώμα, που κρύβει έναν αναπάντεχα ανεπτυγμένο μυικό ιστό. Τα πόδια, η ουρά, ακόμη και τα δάχτυλα των ποδιών τους είναι μακριά και λεπτά, μυώδη και σφιχτά, χωρίς όμως να είναι οστεώδη ούτε παχιά. Η φυλή έχει μεσαίου μεγέθους κεφάλι σφηνοειδούς σχήματος και εντυπωσιακά μεγάλα αυτιά με φαρδιά βάση και μυτερές άκρες. Όπως και το υπόλοιπο σώμα, το κεφάλι είναι μακρύ και, σε πλάγια όψη, είναι χαρακτηριστικά εμφανές το επίπεδο κρανίο και η μύτη που βρίσκεται στην ίδια ευθεία με το σαγόνι. Τα μάτια είναι αμυγδαλωτά και μεσαίου μεγέθους πάντα σε έντονο μπλε χρώμα.
Η γάτα του Σιάμ διαθέτει κοντό, μεταξένιο και εξαιρετικά γυαλιστερό τρίχωμα σε Pointed χρωματισμούς (χρωματιστά άκρα) και σε αποχρώσεις Seal (καφέ-μαυρό), Μπλε, Σοκολατί ή Λιλά.

Πρόκειται για εξαιρετικά δημοφιλή φυλή γάτας, κυρίως λόγω του ιδιαίτερου χρωματισμού της, αλλά και του μοναδικού χαρακτήρα της. Ως μια από τις πιο κοινωνικές και ανθρωποκεντρικές φυλές που υπάρχουν, η γάτα του Σιάμ, έχει ανάγκη από συντροφιά και θέλει να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της προσοχής, συμμετέχοντας σε κάθε δραστηριότητα της οικογένειας. Συνήθως δημιουργεί πιο ισχυρούς δεσμούς με ένα μέλος της οικογένειας, το οποίο θα επιλέξει για να μοιραστεί κάθε στιγμή της ζωής της. Λόγω του κοινωνικού της χαρακτήρα είναι ιδανικός σύντροφος για κάθε είδους οικογένεια, αρκεί κάποιος να μένει στο σπίτι μαζί της ή να υπάρχουν άλλα κατοικίδια, ώστε να είναι μόνη της για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η γάτα του Σιάμ είναι πολύ ομιλητική και δεν θα χάσει ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τη φωνή της για να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους της. Οι κοινωνικές της ανάγκες και η ομιλητικότητά της είναι χαρακτηριστικά που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν πριν αποφασίσετε να εντάξετε μια γάτα της φυλής στην οικογένειά σας.
Η εκλεπτυσμένη εμφάνιση της γάτας του Σιάμ στην πραγματικότητα κρύβει μία πολύ ενεργητική, παιχνιδιάρα και αθλητική γάτα που δεν θα χάσει ευκαιρία για κάθε είδους παιχνίδι και δραστηριότητα, ενώ διατηρεί την παιδικότητά της ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία. Χάρη στην ανεπτυγμένη ευφυΐα της είναι εύκολα εκπαιδεύσιμη και μπορεί να διδαχθεί διάφορα κόλπα και εντολές.

Όλες οι πληροφορίες και τα μορφολογικά στοιχεία της φυλής προέρχονται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αιλουροειδών (FIFe – Fédération Internationale Féline)

Ιστορία

Η πραγματική καταγωγή της γάτας του Σιάμ έχει χαθεί στα βάθη των αιώνων, αλλά είναι αρκετά βέβαιο ότι πρόκειται για φυλή με μεγάλη ιστορία και ανατολίτικη καταγωγή. Χειρόγραφα από την Ayudha, την αρχαία πρωτεύουσα του Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη), κάνουν αναφορά σε διάφορες γηγενείς γάτες. Σε ένα από αυτά, το Cat Book Poems που χρονολογείται από το 1350, απεικονίζεται μια ανοιχτόχρωμη γάτα με μαύρη μάσκα, ουρά, πόδια και αυτιά, αποτελώντας μια από τις παλαιότερες αναπαραστάσεις της γάτας του Σιάμ. Η φυλή είχε εξέχουσα θέση στην κοινωνία και σύμφωνα με έναν θρύλο, οι γάτες αυτές ήταν ιερές και ζούσαν σε βουδιστικούς ναούς, όπου πιστευόταν ότι έφερναν τύχη και προστασία. Αποτελούσε μεγάλη τιμή για όποιον λάμβανε ως δώρο γατάκια της φυλής, μιας και θεωρούνταν πολύτιμα.

Παρά την αρχαιότητά της, η φυλή άργησε να φτάσει στον υπόλοιπο κόσμο και να διαδοθεί. Η πρώτη γάτα του Σιάμ που έφτασε στις ΗΠΑ ήταν η Siam, μια θηλυκή γάτα της φυλής που δόθηκε ως δώρο το 1878 στον Πρόεδρος των ΗΠΑ Rutherford B. Hayes και τη γυναίκα του, από τον Αμερικανό πρόξενο που υπηρετούσε στη Μπανγκόκ. Σε μία άλλη γωνιά της γης, στη Μεγάλη Βρετανία, ο Βρετανός Γενικός Πρόξενος στην Μπανγκόκ, Edward Blencowe Gould έφερε το 1884 ως δώρο για την αδελφή του Lilian Jane ένα αναπαραγωγικό ζευγάρι γατιών. Ο Pho και η Mia έναν χρόνο αργότερα έφεραν στον κόσμο τρία γατάκια και όλοι μαζί έλαβαν μέρος την ίδια χρονιά στο Crystal Palace Show του Λονδίνου. Η μοναδική τους εμφάνιση και ο ξεχωριστός τους χαρακτήρας τράβηξαν την προσοχή και έγιναν αφορμή για τη γνωριμία του δυτικού κόσμου με τη φυλή. Κατά τα επόμενα 7 χρόνια, εκτροφείς εισήγαγαν έναν μικρό αριθμό γατιών στην Αγγλία, σχηματίζοντας τη βάση αναπαραγωγής για ολόκληρη τη φυλή στη Βρετανία. Πιστεύεται ότι οι περισσότερες γάτες του Σιάμ που υπάρχουν στη χώρα σήμερα προέρχονται από αυτές τις αρχικές εισαγωγές. Κατά τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής της στη Βρετανία, την αποκαλούσαν “Βασιλική Γάτα του Σιάμ”, βασιζόμενοι σε αναφορές ότι στο παρελθόν η κατοχή μιας γάτας της φυλής ήταν μοναδικό προνόμιο των βασιλέων του Σιάμ. Ωστόσο, σύμφωνα με μεταγενέστερες έρευνες δεν βρέθηκαν στοιχεία και αναφορές για οποιοδήποτε οργανωμένο πρόγραμμα βασιλικής αναπαραγωγής στο Σιάμ.

Η διάδοση της φυλής είχε ως αποτέλεσμα το πρότυπο φυλής για τη γάτα του Σιάμ να υποστεί δραματικές αλλαγές κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Κατά τη δεκαετία 1950-1960 πολλοί εκτροφείς ασχολήθηκαν με τη φυλή δείχνοντας προτίμηση στις πιο λεπτές γάτες με στενό κεφάλι. Τελικά, εκτράφηκε η μοντέρνα εκδοχής της φυλής με εξαιρετικά επίμηκες και αδύνατο σώμα, σφηνοειδές κεφάλι και πολύ μεγάλα αυτιά. Ο τύπος αυτός προτιμήθηκε για στη συμμετοχή του σε εκθέσεις γάτας. Η “παραδοσιακή γάτα του Σιάμ”, παρά τις κοινές προγονικές ρίζες, έχει πιο μυώδες και στιβαρό σώμα, πιο στρογγυλεμένο κεφάλι με σχετικά μεγάλα αυτιά και είναι πλέον γνωστή ως Ταϊλάνδης (Thai).

Περιποίηση

Η γάτα του Σιάμ διαθέτει κοντό, μεταξένιο και γυαλιστερό τρίχωμα και ως εκ τούτου η περιποίησή του είναι χαμηλών απαιτήσεων. Ένα χτένισμα 2-3 φορές το μήνα αρκεί για να διατηρηθεί η υγεία και λάμψη του τριχώματος. Μιας και η φυλή δεν διαθέτει διπλό μανδύα (μαλακό υπόστρωμα που καλύπτεται από εξωτερικό τρίχωμα), η τριχόπτωση κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο – εποχές κατά τις οποίες οι γάτες συνήθως αλλάζουν τρίχωμα – είναι πολύ λιγότερη σε σχέση με άλλες γάτες. Παρόλα αυτά, το συχνότερο βούρτσισμα αυτούς τους μήνες θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας.
Σημαντικό κομμάτι της φροντίδας μιας γάτας είναι και το κόψιμο των νυχιών κάθε 2 με 3 εβδομάδες. Συμβουλευτείτε τον κτηνιάτρό σας για τον σωστό τρόπο κοψίματος, ώστε να μην την τραυματίσετε. Προμηθευτείτε ένα ονυχοδρόμιο που θα επιτρέψει στην γάτα σας να ξύσει τα νύχια της και να τα ακονίσει φυσικά, ενώ παράλληλα θα της προσφέρει έναν διασκεδαστικό τρόπο άσκησης, συμβάλλοντας στην καλή φυσική της κατάσταση.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποιες γάτες της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Χρόνια Βρογχίτιδα (Άσθμα). Θεωρείται μία από τις συχνότερες παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος στις γάτες, ανεξαρτήτως φυλής, αν και εμφανίζεται συχνότερα στη γάτα του Σιάμ και τις συγγενικές της φυλές. Οι γάτες με χρόνια βρογχίτιδα παρουσιάζουν συνήθως δύσπνοια, βήχα, θορυβώδη αναπνοή και πιθανό συριγμό κατά την αναπνοή. Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως σε μεσήλικες ή γηραιότερες γάτες, ενώ εξελίσσεται σε αργούς ρυθμούς και δυστυχώς είναι μη αναστρέψιμη. Ωστόσο, η κατάλληλη αγωγή θα επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και θα ανακουφίσει τη γάτα από τα ενοχλητικά συμπτώματα, επιτρέποντάς της να ζήσει φυσιολογικά.
∙ Aμυλοείδωση. Είναι μια σπάνια νόσος που εκδηλώνεται όταν μια ουσία που ονομάζεται αμυλοειδές (πρωτεΐνη που συνήθως παράγεται στο μυελό των οστών) συσσωρεύεται στο σώμα, σε οποιονδήποτε ιστό ή σε κάποιο όργανο. Η αμυλοείδωση πλήττει συχνότερα την καρδιά, τα νεφρά, το συκώτι, τον σπλήνα, το νευρικό σύστημα και την πεπτική οδό, ενώ ορισμένοι τύποι είναι κληρονομικοί στις γάτες. Η βαριάς μορφής αμυλοείδωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ανεπάρκεια του οργάνου που έχει πλήξει. Λόγω της ευρείας κατανομής της είναι δύσκολο να διαγνωστεί, αλλά μπορεί να συνδέεται με χρόνιες λοιμώξεις ή φλεγμονές.
∙ Γαγγλιοσίδωση. Μια σπάνια εκφυλιστική, θανατηφόρα νευρολογική ασθένεια που προκαλείται από την ανεπάρκεια ενός ενζύμου που έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση επιβλαβών χημικών ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σε άλλους ιστούς του σώματος. Οι προσβεβλημένες γάτες αναπτύσσουν προοδευτικά νευρολογικά σημάδια όπως αταξία (ασυντόνιστος βηματισμός), δυσμετρία (αδυναμία της γάτας να υπολογίσει τον ρυθμό, το εύρος και τη δύναμη των κινήσεών της), τρέμουλο και νυσταγμό (ακούσια επαναλαμβανόμενη κίνηση των ματιών). Τα σημάδια είναι συνήθως εμφανή για πρώτη φορά όταν τα γατάκια είναι 1-5 μηνών και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου σε σημείο όπου θα υπάρχει αδυναμία (πρώτα στα πίσω άκρα και μετά στα μπροστινά), κατάθλιψη, επιληπτικές κρίσεις και τελικά θα επέλθει θάνατος.
∙ Προοδευτική Ατροφία του Αμφιβληστροειδούς (PRA). Αποτελεί μέρος μιας ομάδας γενετικών εκφυλιστικών παθήσεων των οφθαλμών που επηρεάζουν τον αμφιβληστροειδή. Η ασθένεια προκαλεί μείωση της όρασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει τελικά σε τύφλωση. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση της όρασης.
∙ Στραβισμός. Η πλειοψηφία των γατιών με στραβισμό γεννιέται κατά αυτό τον τρόπο και πρόκειται για ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό που εμφανίζεται πιο συχνά σε ορισμένες φυλές. Ο στραβισμός προκαλείται από μια ανωμαλία στους μύες και τα νεύρα που ελέγχουν την κίνηση των ματιών, με αποτέλεσμα τα μάτια να είναι μονίμως στραμμένα προς τη μύτη. Οι γάτες με στραβισμό μπορούν να ζήσουν μια απόλυτα φυσιολογική ζωή, χωρίς να επηρεάζεται ο τρόπος ζωής τους και χωρίς να χρειάζονται κάποια αγωγή. Ωστόσο, εάν μια γάτα με κανονικά μάτια αποκτήσει ξαφνικά στραβισμό, αυτό συνήθως υποδηλώνει μια υποβόσκουσα ασθένεια και χρίζει άμεσης κτηνιατρικής εξέτασης.
∙ Ευαισθησία στην αναισθησία. Φυλές γάτας που έχουν χαμηλά αποθέματα σωματικού λίπους, καθώς και άλλοι γενετικοί ή ανατομικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της αναισθησίας. Γάτες ορισμένων φυλών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγηθούν σε απόφραξη αεραγωγών, αυξημένη ανταπόκριση στα αναισθητικά φάρμακα και καθυστερημένη ανάνηψη, γεγονότα που με τη σειρά τους καθιστούν τις γάτες επιρρεπείς σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα που σχετίζεται με την αναισθησία.

Ήξερες ότι...

H γάτα του Σιάμ είναι ο κύριος εκπρόσωπος της ευρύτερης ομάδας των φυλών Σιάμ που περιλαμβάνει επίσης την Οριεντάλ / Ανατολίτικη Κοντότριχη, την Οριεντάλ / Ανατολίτικη Μακρύτριχη και τη γάτα του Μπαλί ή Μπαλινέζ. Στο σύνολό τους οι γάτες αυτές έχουν τα ίδια φυσικά χαρακτηριστικά και διαφέρουν μόνο στο χρώμα και το μήκος του τριχώματος

Υπάρχουν δύο εκδοχές της φυλής, η μοντέρνα και η παραδοσιακή. Η μοντέρνα γάτα του Σιάμ έχει εξαιρετικά επίμηκες και αδύνατο σώμα, σφηνοειδές κεφάλι και πολύ μεγάλα αυτιά. Αντίθετα, η παραδοσιακή γάτα του Σιάμ, παρά τις κοινές προγονικές ρίζες, έχει πιο μυώδες και στιβαρό σώμα, πιο στρογγυλεμένο κεφάλι με σχετικά μεγάλα αυτιά και είναι πλέον γνωστή ως Ταϊλάνδης (Thai)

Ο χαρακτηριστικός pointed χρωματισμός της φυλής οφείλεται σε μια μορφή μερικού αλμπινισμού που ονομάζεται “χρωματισμός Ιμαλαΐων” και η έκφραση του γονιδίου εξαρτάται από τη θερμοκρασία. Τα γατάκια γεννιούνται λευκά, μιας και η μήτρα (στην οποία αναπτύσσονται) είναι ομοιόμορφα ζεστή και όσο μεγαλώνουν, οι ψυχρότερες περιοχές όπως είναι τα αυτιά, το πρόσωπο, τα πόδια και η ουρά σκουραίνουν, ενώ οι θερμότερες παραμένουν ανοιχτόχρωμες

Παρόμοιες φυλές

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα