Artois Hound / Chien d' Artois - Σκύλος του Αρτουά

Αρχική Φυλές Σκύλων A Artois Hound / Chien d’ Artois – Σκύλος του Αρτουά

Καταγωγή

Γαλλία

Κατάταξη FCI

Ομάδα 6 - Σκύλοι Διώξεως & Ιχνηλάτες (εκτός λαγωνικών)

Μέγεθος

Μεσαίου Μεγέθους (53-58εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

28-30kg

Xρώμα

Τρίχρωμο (Λευκό, Σκούρο Υπόξανθο, Μαύρο)

Προσδόκιμο ζωής

11-13 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Το Αρτουά είναι ένα εξαιρετικός σύντροφος για όλη την οικογένεια που αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με όλα της τα μέλη. Είναι πιστό στην οικογένειά του, τρυφερό, παιχνιδίαρικο και αγαπά πολύ τα παιδιά. Αν και επιφυλακτικός με τους αγνώστους, θα προτιμήσει να τους αγνοήσει εντελώς, γεγονός που τον καθιστά ακατάλληλο ως σκύλο φύλακα. Όντας μια φυλή που έχει μάθει να εργάζεται σε αγέλες, μπορεί να συμβιώσει πολύ άνετα με άλλα σκυλιά. Όμως, λόγω των κυνηγετικών του ενστίκτων, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η συναναστροφή του με μικρότερα σκυλιά και κατοικίδια που μπορεί να εκλάβει ως θηράματα και να καταδιώξει. Ωστόσο, μπορεί να προσαρμοστεί και να συμβιώσει αρμονικά με αυτά εάν μεγαλώσει μαζί τους και μάθει ότι είναι μέλη της οικογένειάς του.

Ως ιχνηλάτης, έχει εξαιρετικά ισχυρή κυνηγετική ορμή και μύτη που του επιτρέπει να οσμίζεται και να κυνηγά το θήραμά του με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Στην πραγματικότητα, η όσφρησή του είναι τόσο ισχυρή, που υπερισχύει όλων των άλλων αισθήσεων κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Ο Σκύλος του Αρτουά είναι γνωστός για την αντοχή και την ταχύτητά του, ενώ χρησιμοποιείται παραδοσιακά για κυνήγι σε αγέλες.

Ιστορία

Ο Σκύλος του Αρτουά έχει μακρά ιστορία, που ξεκινά ήδη από τον 15ο αιώνα, και πιστεύεται ότι προέρχεται από το Μπλαντχάουντ (Bloodhound). Το Αρτουά, στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του περιελάμβανε στην πραγματικότητα δύο φυλές, μια τύπου Μπασέ Χάουντ (Basset Hound) και ένα πιο μεγαλόσωμο κυνηγόσκυλο, γνωστό τότε ως Πικαρδίας (Picard). Αν και οι δύο φυλές είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, διέφεραν σε μεγάλο βαθμό ως προς το συνολικό μέγεθος και τη μορφολογία. Μέχρι το 1600, ωστόσο, μόνο τα μεγαλόσωμα κυνηγόσκυλα Πικαρδίας πήραν την ονομασία “Σκύλος του Αρτουά” και αναπτύχθηκαν σε δύο μεγέθη, μεγάλο και μικρό, με το δεύτερο να είναι πολύ πιο συνηθισμένο. Ωστόσο, δεν θύμιζαν κατά πολύ στους σκύλους της φυλής όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, καθώς εκείνη την εποχή ήταν λευκά με υπόξανθα και γκρι σημάδια – εμφανώς πιο ανοιχτόχρωμα από τα σύγχρονα τρίχρωμα.

Στα τέλη του 1500 και στις αρχές του 1600, η δημοτικότητά της φυλής εκτοξεύτηκε στα ύψη χάρη στη Γαλλική αριστοκρατία, που έδειξε ιδιαίτερη αγάπη στα Αρτουά για τις εξαιρετικές ικανότητές τους στην ιχνηλασία, ειδικά στο κυνήγι αλεπούδων. Συχνά δίνονταν ως δώρα σε άλλα μέλη της αριστοκρατίας και πολλές αφηγήσεις για τους ευγενείς με τα κυνηγόσκυλά τους άρχισαν να ακμάζουν εκείνη την εποχή. Σχεδόν όλες οι ιστορίες έπλεκαν ένα δοξαστικό εγκώμιο για το σύνολο των δεξιοτήτων και τον εξαιρετικό χαρακτήρα των Σκύλων του Αρτουά.

Δυστυχώς, μέχρι το 1800, τα Αρτουά άρχισαν να χάνουν δημοτικότητα χάρη στην προτίμηση των κυνηγών σε αγγλικές φυλές όπως το Αγγλικό Φοξχάουντ (English Foxhound), οι οποίες εισήχθησαν αντικαθιστώντας πολλές παραδοσιακές γαλλικές φυλές, αφήνοντάς τες στο περιθώριο. Καθώς ο πληθυσμός των σκύλων της φυλής μειώθηκε, άρχισε σταδιακά να χάνεται και η “αγνότητά” τους. Ο περιορισμένος αριθμός τους προκάλεσε την ανάγκη για διασταύρωσεις με άλλες φυλές σε μια προσπάθεια διατήρησης του πληθυσμού τους. Αν και αυτό βοήθησε στην μερική σταθεροποίηση του πληθυσμού, η συμμετοχή άλλων μεγαλύτερων, ψηλότερων φυλών με μακριά και πεσμένα αυτιά άλλαξε σχεδόν ριζικά τη συνολική εμφάνιση του Σκύλου του Αρτουά.

Πολυάριθμες και εκτεταμένες προσπάθειες επιχειρήθηκαν από εκτροφείς και λάτρεις της φυλής για την αποκατάστασή της στο αρχικό της πρότυπο. Όμως, τόσο ο Α’ όσο και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αποδεκάτισαν σχεδόν ολοκληρωτικά τη φυλή. Ευτυχώς, στη δεκαετία του 1970, ο M. Audrechy ανέλαβε να βρει όσο το δυνατόν περισσότερα καθαρόαιμα δείγματα και ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα αναπαραγωγής με στόχο να επαναφέρει τη φυλή στην αρχική της εμφάνιση. Ενώ τα σύγχρονα Αρτουά εξακολουθούν να διατηρούν πιο σκούρες αποχρώσεις από τα αρχικά, οι προσπάθειες του Audrechy απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό, επαναφέροντας τη φυλή στα αρχικά χαρακτηριστικά που είχαν περιγραφεί αιώνες πριν. Έκτοτε, ο αριθμός των Σκύλων του Αρτουά έχει αυξηθεί σε υγιές επίπεδο, αν και παραμένουν ακόμη αρκετά σπάνια. Η φυλή αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) το 1963.

Εκπαίδευση

Αν και ο Σκύλος του Αρτουά είναι πολύ έξυπνος, μερικές φορές η εκπαίδευσή του μπορεί να αποτελεί πρόκληση λόγω της ανεξάρτητου και πεισματάρικου χαρακτήρα του. Για το λόγο αυτό, ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή για άπειρους ιδιοκτήτες που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την εκπαίδευση ενός σκύλου. Από πολύ νωρίς πρέπει να καθοριστούν ξεκάθαρες βάσεις για να καταλάβει ο σκύλος ότι δεν είναι ο αρχηγός της “αγέλης”. Οι θετικές μέθοδοι εκμάθησης με διαδραστικά παιχνίδια και συστήματα επιβράβευσης με λιχουδιές, είναι το κλειδί της επιτυχημένης εκπαίδευσης. Όπως με όλες τις φυλές, συνιστώνται μαθήματα κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης από μικρή ηλικία. Η κοινωνικοποίηση και η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι επίσης ένας παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

Ο Σκύλος του Αρτουά διαθέτει κοντό τρίχωμα καθιστώντας την περιποίησή του χαμηλών απαιτήσεων. Το χτένισμα 2-3 φορές το μήνα αρκεί για να διατηρήσει την υγεία και λάμψη του τριχώματός του. Όπως συμβαίνει και στους περισσότερους σκύλους, η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη την άνοιξη και το φθινόπωρο, όπου το συχνότερο βούρτσισμα επιβάλλεται για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας.

Άσκηση

Δεδομένου ότι ο Σκύλος του Αρτουά είναι κυνηγετική φυλή, χρειάζεται αρκετή καθημερινή άσκηση. Οι μεγάλες βόλτες, η επαφή με τη φύση, το παιχνίδι και κάθε μορφής έντονη δραστηριότητα είναι απαραίτητες για έναν σκύλο της φυλής ώστε να διατηρήσει τη σωματική του υγεία. Η βόλτα θα πρέπει να γίνεται πάντα με λουρί, μιας και τα έντονα κυνηγετικά ένστικτα της φυλής μπορεί να την ωθήσουν στην καταδίωξη μικρότερων ζώων. Ωστόσο, η άσκηση δεν αφορά μόνο τη σωματική δραστηριότητα. Η νοητική διέγερση (παιχνίδι, εκμάθηση νέων κόλπων, συμμετοχή στις δραστηριότητες της οικογένειας) είναι εξίσου σημαντική και θα αποτρέψει πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να προκύψουν από την πλήξη. Όπως συμβαίνει και με όλους του σκύλους, ανεξαρτήτως φυλής ή μεγέθους, η απώλεια ή ανεπάρκεια άσκησης θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές συμπεριφορές, όπως επίμονο γάβγισμα και καταστροφικότητα.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Αγκώνα. Είναι μια πάθηση που σχετίζεται με την ανώμαλη ανάπτυξη των οστών που επηρεάζει τη λειτουργία αυτής της άρθρωσης, οδηγώντας σε μη φυσιολογική κατανομή βάρους, πόνο και αρθρίτιδα – τα οποία σίγουρα επηρεάζουν την ικανότητα του σκύλου να σκύβει, να τρέχει και να παίζει. Η δυσπλασία αγκώνα παρατηρείται πιο συχνά σε μεγαλόσωμους σκύλους νεαρής ηλικίας. Η χειρουργική επέμβαση είναι η συνιστώμενη θεραπεία, όχι μόνο για την αφαίρεση οποιουδήποτε προσβεβλημένου ή κατεστραμμένου ιστού αλλά και για την αποκατάσταση της λειτουργικής ικανότητας στην άρθρωση.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Η δυσπλασία του ισχίου είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στο στάδιο της ανάπτυξης σε σκύλους. Έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση της άρθρωσης του ισχίου, η οποία προκαλεί δυσλειτουργία και πόνο. Καθώς ο σκύλος μεγαλώνει, ο χόνδρος και το οστό του ισχίου αρχίζουν να φθείρονται και με την πάροδο του χρόνου, αυτό προκαλεί αρθρίτιδα, μυϊκή ατροφία και περιορισμένη κινητικότητα. Προσβάλλει συχνότερα σκύλους μεγαλόσωμων φυλών και συνήθως είναι κληρονομική, ενώ η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική.
∙ Ευαισθησία στην αναισθησία. Φυλές σκύλων που έχουν χαμηλά αποθέματα σωματικού λίπους, καθώς και άλλοι γενετικοί ή ανατομικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της αναισθησίας. Σκύλοι ορισμένων φυλών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγηθούν σε απόφραξη αεραγωγών, αυξημένη ανταπόκριση στα αναισθητικά φάρμακα και καθυστερημένη ανάνηψη, γεγονότα που με τη σειρά τους καθιστούν τους σκύλους επιρρεπείς σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα που σχετίζεται με την αναισθησία.
∙ Μολύνσεις στα αυτιά

Χαρακτηριστικά:

Πολύ ενεργητικό

Υψηλή ανάγκη για άσκηση

Πολύ παιχνιδιάρικο

Πολύ τρυφερό

Φιλικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Όχι πολύ δεκτικό στην εκπαίδευση

Χαμηλή ικανότητα φύλακα

Όχι ιδιαίτερα προστατευτικό

Ελάχιστη ανάγκη για περιποίηση

Μέτρια ανοχή στο κρύο

Υψηλή ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Ο Σκύλος του Αρτουά ήταν ένα από τα αγαπημένα κυνηγόσκυλα των Γάλλων ευγενών από το 1500 έως το 1600. Μάλιστα, ήταν πολύ συνηθισμένοι οι ευγενείς να χαρίζουν σκύλους της φυλής σε άλλα μέλη της αριστοκρατικής τάξης

Ο Σκύλος του Αρτουά αναπτύχθηκε στη Βόρεια Γαλλία και πιστεύεται ότι με την πάροδο του χρόνου διασταυρώθηκε με αγγλικές φυλές κυνηγόσκυλων και συνέβαλε στη δημιουργία του Μπηγκλ (Beagle)

Παρόμοιες φυλές

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα