Australian Cattle Dog - Αυστραλιανός Ποιμενικός Βοοειδών

Αρχική Φυλές Σκύλων A Australian Cattle Dog – Αυστραλιανός Ποιμενικός Βοοειδών

Καταγωγή

Αυστραλία

Κατάταξη FCI

Ομάδα 1 - Ποιμενικοί & Μπουβιέ (εκτός Ελβετικών Μπουβιέ)

Μέγεθος

Μεσαίου Μεγέθους (43-51εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

15-22kg

Xρώμα

Μπλε διάστικτο (mottled) ή πιτσιλωτό (specled) με ή χωρίς Μαύρα ή Μπλέ μπαλώματα. Μπορεί να έχει πύρινα σημάδια στο κεφάλι, το σαγόνι, το στέρνο και τα πόδια. Κοκκινωπό πιτσιλωτό με ή χωρίς πιο σκούρα Κοκκινωπά μπαλώματα στο κεφάλι ή το σώμα

Προσδόκιμο ζωής

12-16 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

O Αυστραλιανός Ποιμενικός Βοοειδών είναι ένας δυναμικός σκύλος, τόσο από άποψη ευφυΐας όσο και από άποψη ιδιοσυγκρασίας. Γνωστός για το θάρρος, την αποφασιστικότητα και τα φυσικά ένστικτα βοσκής, έχει κερδίσει τον θαυμασμό πολλών σε όλο τον κόσμο. Έχοντας εκτραφεί αρχικά για τη βοσκή βοοειδών διαθέτει μια έμφυτη εργασιακή ηθική καθώς και ανεξάρτητο τρόπο σκέψης, καθιστώντας τον ικανό να εκτελέσει εργασίες χωρίς επίβλεψη. Η εξυπνάδα του, ενώ του επιτρέπει να εκπαιδευτεί με αρκετή ευκολία, σημαίνει επίσης ότι το ίδιο εύκολα μπορεί να βαρεθεί αν δεν έχει την απαραίτητη νοητική διέγερση, έχοντας ως αποτέλεσμα ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Σίγουρα δεν είναι μια φυλή για αρχάριους ιδιοκτήτες ή για έναν χαλαρό τρόπο ζωής, καθώς χρειάζεται καθημερινή και έντονη δραστηριότητα που να καλύπτει τις απαιτήσεις του.

Όσον αφορά την ευαισθησία του, ο Αυστραλιανός Ποιμενικός Βοοειδών δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με την οικογένειά του. Με έμφυτη όρεξη για παιχνίδι και προστατευτικό χαρακτήρα είναι ο κατάλληλος σύντροφος για τα παιδιά. Μπορεί αν συμβιώσει άνετα με άλλα ζώα, αλλά η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι ωφέλιμη για την πρόληψη τυχόν προβλημάτων κυριαρχίας. Αν και μπορεί να είναι επιφυλακτικός με αγνώστους, δεν θα δείξει επιθετικότητα χωρίς αιτία. Ωστόσο, εάν προκληθεί ή νιώσει ότι απειλείται η οικογένεια και ο χώρος του, θα τους υπερασπιστεί.

Ιστορία

Οι Αυστραλοί οφείλουν πολλά σε όσους συνέβαλαν στην ανάπτυξη του Αυστραλιανού Ποιμενικού Βοοειδών, γιατί χωρίς αυτόν η βιομηχανία βοείου κρέατος της Αυστραλίας αναμφίβολα δεν θα είχε εξελιχθεί στην ισχυρή βιομηχανία που γνωρίζουμε σήμερα.

Το 1840, ο George Elliott, στο Queensland, πειραματιζόταν με διασταυρώσεις των γηγενών αγριόσκυλων Ντίνγκο με Λειότριχα μπλε merle Κόλλι (Collie Smooth) που είχαν φτάσει στην ήπειρο με τους Ευρωπαίους αποίκους. Το αποτέλεσμα αυτών των διασταυρώσεων ήταν εξαιρετικοί σκύλοι εργασίας που σύντομα απέκτησαν μεγάλη δημοτικότητα και ζήτηση από τους κτηνοτρόφους τις περιοχής. Δύο αδέρφια, ο Jack και ο Harry Bagust, από το Canterbury του Σύδνεϋ, αγόρασαν μερικά από αυτά τα σκυλιά και άρχισαν να τα βελτιώνουν. Το πρώτο τους βήμα ήταν να διασταυρώσουν μια σκυλίτσα με έναν εξαιρετικό σκύλο Δαλματίας (Dalmatian) εισαγωγής. Σκοπός των αδελφών Bagust με αυτή την διασταύρωση ήταν να εμφυσήσουν στους νέους σκύλους την αγάπη των Δαλματίας για τα άλογα και την πίστη στους κηδεμόνες τους. Ενώ αυτά τα χαρακτηριστικά αποκτήθηκαν και οι σκύλοι ήταν πλέον ικανοί να προστατεύουν το άλογο, τον αναβάτη και τον εξοπλισμό του, χάθηκε μέρος της εργασιακής τους ικανότητας. Αυτή η διασταύρωση είχε ως αποτέλεσμα και το διάστικτο κόκκινο ή μπλε χρώμα που φέρουν οι σκύλοι της φυλής μέχρι σήμερα. Ξεκίνησαν νέες διασταυρώσεις με τα ντόπια ποιμενικά, τα Αυστραλιανά Κέλπι (Australian Kelpie), για την βελτίωση της νέα φυλής. Το αποτέλεσμα ήταν ένα στιβαρό και ιδιαίτερα ενεργητικό σκυλί, πανομοιότυπο σε τύπο και κατασκευή με το άγριο Ντίνγκο, μόνο που είχε μοναδικό χρωματισμό που δεν υπάρχει σε καμία άλλη φυλή σκύλου στον κόσμο.

Τα κουτάβια που ήταν πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα, έγιναν οι πρόγονοι του σημερινού Αυστραλιανού Ποιμενικός Βοοειδών. Η ικανότητα εργασίας των σκύλων των αδελφών Bagust ήταν εξαιρετική, διατηρώντας το θάρρος και την αντοχή του Ντίνγκο με την πιστή προστατευτικότητα του σκύλου Δαλματίας. Οι σκύλοι αυτοί έγιναν σύντομα περιζήτητοι σε κτηνοτρόφους και οδηγούς κοπαδιών, με ιδιαίτερη προτίμηση στο μπλε χρώμα, γεγονός που τους έκανε γνωστούς ως Blue Heelers (o όρος Heeler δηλώνει την πρακτική των σκύλων στην μετακίνηση των απρόθυμων βοοειδών δαγκώνοντας ελαφρά τις φτέρνες τους).

Μετά από τη διασταύρωση με τα Κέλπι, καμία άλλη ένωση φυλών δεν εφαρμόστηκε με κάποια επιτυχία. Οι εκτροφείς της εποχής επικεντρώθηκαν στην αναπαραγωγή για την εργασιακή ικανότητα, τον τύπο και το χρώμα. Το 1893 ο Robert Kaleski άρχισε την εκτροφή Blue Heelers και ξεκίνησε τις επιδείξεις το 1897. Μέχρι το 1902 είχε συντάξει το πρότυπο της φυλής και η φυλή έγινε γνωστή αρχικά ως Australian Heeler και μετέπειτα ως Αυστραλιανός Ποιμενικός Βοοειδών (Australian Cattle Dog). Το 1972, και εφόσον η δημοτικότητα της φυλής είχε εξαπλωθεί και εκτός της Αυστραλίας, αναγνωρίστηκε επίσημα και από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI).

Εκπαίδευση

Ο Αυστραλιανός Ποιμενικός Βοοειδών είναι ένας ανεξάρτητος στοχαστής και μόλις εκπαιδευτεί, είναι ικανός να εκτελέσει εργασίες ρουτίνας χωρίς επίβλεψη. Είναι εξαιρετικά ευφυής, καθιστώντας τον ικανό να επιλύσει μόνος του πολύπλοκα προβλήματα χωρίς την καθοδήγηση κάποιου. Διαθέτει υψηλή ικανότητα εκπαίδευσης σε συνδυασμό με έντονη επιθυμία να ευχαριστήσει. Οι θετικές μέθοδοι εκμάθησης με διαδραστικά παιχνίδια και συστήματα επιβράβευσης με λιχουδιές, είναι το κλειδί της επιτυχημένης εκπαίδευσης. Όπως με όλες τις φυλές, η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι βασικό μέρος της εκπαίδευσης του σκύλου και πρέπει να ξεκινήσει από νεαρή ηλικία. Η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

Ο Αυστραλιανός Ποιμενικός Βοοειδών είναι κοντότριχος και διαθέτει διπλό μανδύα, ένα σκληρότριχο εξωτερικό τρίχωμα που καλύπτει ένα πιο μαλακό και χνουδωτό υπόστρωμα. Γενικά το τρίχωμα της φυλή δεν έχει την χαρακτηριστική “σκυλίσια” μυρωδιά ή υπολείμματα λιπαρότητας. Ένα χτένισμα μία φορά την εβδομάδα αρκεί για να διατηρηθεί η υγεία και λάμψη του τριχώματος. Όπως συμβαίνει και στους περισσότερους σκύλους, η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη την άνοιξη και το φθινόπωρο, όπου το συχνότερο βούρτσισμα επιβάλλεται για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας.

Άσκηση

Ο Αυστραλιανός Ποιμενικός Βοοειδών έχει μεγάλα αποθέματα ενέργειας και μια απλή βόλτα δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τις φυλής. Χρειάζεται πολλές ώρες έντονης δραστηριότητας ημερησίως και ευκαιρίες να τρέξει και να παίξει ελεύθερος σε ασφαλές περιβάλλον. Η επαφή με την ύπαιθρο είναι ζωτικής σημασία για τη φυλή, επομένως ένα σπίτι με μεγάλο κήπο ή ακόμη καλύτερα ένα μεγάλο αγρόκτημα αποτελούν το ιδανικότερο περιβάλλον ζωής ενός Αυστραλιανού Ποιμενικού. Ωστόσο, η άσκηση δεν αφορά μόνο τη σωματική δραστηριότητα. Η νοητική διέγερση (παιχνίδι, εκμάθηση νέων κόλπων, συμμετοχή στις δραστηριότητες της οικογένειας) είναι εξίσου σημαντική και θα αποτρέψει πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να προκύψουν από την πλήξη. Όπως συμβαίνει και με όλους του σκύλους, ανεξαρτήτως φυλής ή μεγέθους, η απώλεια ή ανεπάρκεια άσκησης θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές συμπεριφορές, όπως επίμονο γάβγισμα και καταστροφικότητα.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Αγκώνα. Είναι μια πάθηση που σχετίζεται με την ανώμαλη ανάπτυξη των οστών που επηρεάζει τη λειτουργία αυτής της άρθρωσης, οδηγώντας σε μη φυσιολογική κατανομή βάρους, πόνο και αρθρίτιδα – τα οποία σίγουρα επηρεάζουν την ικανότητα του σκύλου να σκύβει, να τρέχει και να παίζει. Η δυσπλασία αγκώνα παρατηρείται πιο συχνά σε μεγαλόσωμους σκύλους νεαρής ηλικίας. Η χειρουργική επέμβαση είναι η συνιστώμενη θεραπεία, όχι μόνο για την αφαίρεση οποιουδήποτε προσβεβλημένου ή κατεστραμμένου ιστού αλλά και για την αποκατάσταση της λειτουργικής ικανότητας στην άρθρωση.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Η δυσπλασία του ισχίου είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στο στάδιο της ανάπτυξης σε σκύλους. Έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση της άρθρωσης του ισχίου, η οποία προκαλεί δυσλειτουργία και πόνο. Καθώς ο σκύλος μεγαλώνει, ο χόνδρος και το οστό του ισχίου αρχίζουν να φθείρονται και με την πάροδο του χρόνου, αυτό προκαλεί αρθρίτιδα, μυϊκή ατροφία και περιορισμένη κινητικότητα. Προσβάλλει συχνότερα σκύλους μεγαλόσωμων φυλών και συνήθως είναι κληρονομική, ενώ η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική.
∙ Εξάρθρημα φακού (PLL). Πρόκειται για μια επώδυνη κληρονομική οφθαλμική διαταραχή κατά την οποία ο φακός του ματιού μετακινείται από την κανονική του θέση προκαλώντας φλεγμονή και γλαύκωμα, ενώ εμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες των 3-8 ετών. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο της πάθησης και την θέση του φακού. Εάν διαγνωστεί εγκαίρως, η πιο κοινή θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση του φακού για την άμεση ανακούφιση του ματιού. Εάν δεν θεραπευτεί άμεσα μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε τύφλωση και να χρειαστεί εξόρυξη οφθαλμού.
∙ Προοδευτική Ατροφία του Αμφιβληστροειδούς (PRA). Αποτελεί μέρος μιας ομάδας γενετικών εκφυλιστικών παθήσεων των οφθαλμών που επηρεάζουν τον αμφιβληστροειδή. Η ασθένεια προκαλεί μείωση της όρασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει τελικά σε τύφλωση. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση της όρασης.
∙ Συγγενής Κώφωση. Κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από κάποιο γενετικό ελάττωμα, όπως όσα συνδέονται με πολλαπλά γονίδια ή/και το φύλο. Η πιο κοινή αιτία συγγενούς κώφωσης σε σκύλους σχετίζεται με την έλλειψη χρωστικής ουσίας (το χρώμα του τριχώματος). Ως εκ τούτου, σκύλοι με κάθε είδους ανοιχτόχρωμο ή λευκό χρώμα δέρματος ή τριχώματος μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για κώφωση. Η απουσία χρωστικής στο δέρμα του εσωτερικού του αυτιού προκαλεί την ατροφία ή έλλειψη κυττάρων ακοής κατά τις πρώτες εβδομάδες ζωής του σκύλου με αποτέλεσμα να είναι κουφό. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί κανόνα καθώς δεν είναι όλα τα λευκά σκυλιά κουφά. Η συγγενής κώφωση μπορεί επίσης να κληρονομηθεί ή να αποκτηθεί από κάποια ασθένεια, ηπατική νόσο, παρενέργεια ενός φαρμάκου ή ενδομήτριες λοιμώξεις.

Χαρακτηριστικά:

Πολύ ενεργητικό

Υψηλή ανάγκη για άσκηση

Πολύ παιχνιδιάρικο

Πολύ τρυφερό

Φιλικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Δεκτικό στην εκπαίδευση

Μέτρια ικανότητα φύλακα

Αρκετά προστατευτικό

Ελάχιστη ανάγκη για περιποίηση

Υψηλή ανοχή στο κρύο

Υψηλή ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα της φυλής πηγάζει από την καταγωγή της. Οι πρώτοι εκτροφείς διασταύρωσαν εξημερωμένους σκύλους με το άγριο Αυστραλιανό Ντίνγκο για να επιτύχουν τα ανθεκτικά και εργατικά χαρακτηριστικά για τα οποία η φυλή είναι γνωστή σήμερα

Μια ακόμη κοινή ονομασία της φυλής σχετίζεται με το χρώμα του σκύλου. Έτσι, υπάρχουν οι “Blue Heelers” ή οι “Red Heelers”

Ο γηραιότερος σκύλος που καταγράφηκε στο Βιβλίο Γκίνες ήταν ο Bluey, ένας Αυστραλιανός Ποιμενικός Βοοειδών που έζησε 29 χρόνια και 5 μήνες (7 Ιουνίου 1910 – 14 Νοεμβρίου 1939)

Παρόμοιες φυλές

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα