English Pointer – Αγγλικό Πόιντερ

Καταγωγή

Αγγλία

Κατάταξη FCI

Ομάδα 7 - Δείκτες

Μέγεθος

Μεγαλόσωμο (58-70εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

20-35kg

Xρώμα

Μαύρο, Καφέ, Κοκκινωπό, Φαιοκίτρινο σε συμπαγή χρώματα ή σε συνδυασμό με Λευκό

Προσδόκιμο ζωής

12-17 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Το Πόιντερ έχει πολύ ισορροπημένο και καλοσυνάτο χαρακτήρα και παρά το μεγάλο μέγεθος του, μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στη ζωή σε διαμέρισμα, αρκεί να έχει καθημερινή αρκετή άσκηση, λόγω του εξαιρετικά υψηλού ενεργειακού του επιπέδου. Είναι έξυπνο, στοργικό και αφοσιωμένο στην οικογένειά του και αγαπά ιδιαίτερα τα παιδιά. Το επίπεδο επιθετικότητάς του είναι πολύ χαμηλό έως ανύπαρκτο και μπορεί να συνυπάρξει άνετα με άλλα σκυλιά και γάτες.

Ιστορία

Ο όρος “Pointer” (στα αγγλικά σημαίνει “δείκτης”) χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει οποιαδήποτε φυλή κυνηγετικού σκύλου που έδειχνε το σημείο του θηράματος κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Πιστεύεται ότι το Πόιντερ προέρχεται από την Ισπανία, παρόλο που, όπως και στις περισσότερες φυλές, η ιστορία του είναι αβέβαιη. Τα σκυλιά τύπου Πόιντερ ήταν γνωστά στην Αγγλία ήδη από το 1650, αλλά υπάρχει η θεωρία ότι Άγγλοι αξιωματικοί έφεραν Ισπανικά Πόιντερ (Spanish Pointer) το 1713.

Τα Ισπανικά Πόιντερ, που έχουν πλέον εξαφανιστεί, ήταν πιο μεγαλόσωμα, βαρύτερα και πιο αργά σκυλιά σε σχέση με το Πόιντερ που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά το ισχυρό τους σημείο ήταν το ένστικτό υπόδειξης, και χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχύσουν αυτό το χαρακτηριστικό στα βρετανικά σκυλιά. Η εμφάνιση του σύγχρονου Πόιντερ αναπτύχθηκε στην Αγγλία, πιθανότατα μέσω διασταυρώσεων με τα Φοξχάουντ ή αλλιώς Αλωπεκοθήρες (Foxhound), Γκρεϊχάουντ (Greyhound), Μπλαντχάουντ (Bloodhound) και αργότερα με διάφορα Σέττερ (Setter).

Οι κυνηγοί ήλπιζαν να μεταβιβάσουν την οξεία οσφρητική ικανότητα του Μπλαντχάουντ, την ταχύτητα, κομψότητα και χάρη του Γκρεϊχάουντ και τον σωματότυπο και την αντοχή του Φοξχάουντ. Αργότερα, διασταύρωσαν τα Πόιντερ με διάφορους τύπους Σέττερ για να βελτιώσουν την ιδιοσυγκρασία τους, η οποία μέχρι τότε χαρακτηριζόταν άγρια. Τελικά κατάφεραν να δημιουργήσουν το ιδανικό κυνηγόσκυλο που έγινε ιδιαίτερα αγαπητό στους κύκλους της βρετανικής αριστοκρατίας.
Είναι πολύ πιθανό το Πόιντερ να έφτασε στην Αμερική με τους πρώτους αποίκους, αλλά η παρουσία του δεν είναι τεκμηριωμένη μέχρι την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου. Η φυλή αναγνωρίστηκε από το American Kennel Club το 1879.

Εκπαίδευση

Ο καλός και ήπιος χαρακτήρας του Πόιντερ τον καθιστούν εύκολα εκπαιδεύσιμο και ευπροσάρμοστο, αρκεί η εκπαίδευσή του να ξεκινήσει από μικρή ηλικία. Η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι επίσης σημαντική, παρόλο που η φυλή από τη φύση της είναι πολύ ανεκτική με άλλα ζώα και ανθρώπους. Μαθαίνουν πολύ εύκολα να ακολουθούν εντολές αρκεί η εκπαίδευσή τους να έχει διασκεδαστικό χαρακτήρα και να εφαρμόζονται θετικές μέθοδοι εκμάθησης. Τα Πόιντερ είναι κατάλληλα ως σκύλοι θεραπείας και διάσωσης.

Περιποίηση

Το Πόιντερ διαθέτει κοντό και λείο τρίχωμα καθιστώντας την περιποίησή του χαμηλών απαιτήσεων. Ένα χτένισμα την εβδομάδα αρκεί για να διατηρήσει την υγεία και λάμψη του τριχώματός του.

Άσκηση

Το Πόιντερ είναι μια πολύ ενεργητική και αθλητική φυλή και απαιτεί καθημερινή άσκηση για να παραμείνει υγιές και ευτυχισμένο. Οι βόλτες και το παιχνίδι παρέα με τοην οικογένειά του, καθώς και οι ευκαιρίες να τρέξει ελεύθερα σε ασφαλές περιβάλλον θα το ωφελήσει ιδιαίτερα.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Χαλαρότητα της άρθρωσης του ισχίου η οποία δημιουργείται κατά την παιδική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα την τριβή μεταξύ των οστών της άρθρωσης. Η τριβή αυτή είναι πάρα πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα μικρής ή μεγάλης έκτασης.
∙ Προοδευτική Ατροφία του Αμφιβληστροειδούς (PRA). Είναι επίσης γνωστή ως χρωστικής του αμφιβληστροειδούς επιθηλιακών δυστροφία, αποτελεί μέρος μιας ομάδας των γενετικών εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών που επηρεάζουν τον αμφιβληστροειδή. Η ασθένεια προκαλεί μείωση της όρασης, η οποία οδηγεί τελικά σε τύφλωση.
∙ Cherry Eye – Προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου. Πολλά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, έχουν ένα «επιπλέον» ή αλλιώς τρίτο βλέφαρο, που βρίσκεται εντός του κάτω βλεφάρου. Το τρίτο βλέφαρο χρησιμεύει ως πρόσθετο προστατευτικό στρώμα για τον οφθαλμό, ειδικά κατά τη διάρκεια κυνηγιού ή διαμάχης με άλλα ζώα. Επίσης «φιλοξενεί» ένα σημαντικό αδένα που παράγει μεγάλο μέρος του προστατευτικού δακρυϊκού φιλμ του οφθαλμού. Ο όρος “Cherry eye” αναφέρεται στην προβολή αυτού δακρυϊκού αδένα προς τα έξω και χαρακτηρίζεται από μία κόκκινη πρησμένη μάζα στο κάτω βλέφαρο. Θεραπεύεται μόνο με χειρουργείο και αν δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να επιφέρει μόνιμη βλάβη στον οφθαλμό ή τον αδένα.
∙ Καταρράκτης. Παθολογική διαδικασία η οποία αναπτύσσεται στο εσωτερικό του οφθαλμού και οδηγεί σε θόλωση του ενδοφθάλμιου φακού. Η ασθένεια απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και χωρίς έγκαιρη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης γλαυκώματος και πλήρη απώλεια όρασης.
∙ Επιληψία. Πρόκειται για μια εγκεφαλική διαταραχή που προκαλεί επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Η ασθένεια είναι ανίατη, αλλά με φαρμακευτική αγωγή μπορούν να μειωθούν οι επιληπτικές κρίσεις ώστε να μην επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του σκύλου.
∙ Νόσος του Addison (Υποφλοιοεπινεφριδισμός). Ασθένεια που χαρακτηρίζεται ως μερική ή ολική έλλειψη των ορμονών που εκκρίνονται από τα επινεφρίδια. Αυτά εκκρίνουν τα κορτικοστεροειδή, την κορτιζόλη και τη αλδοστερόνη. Τα κορτικοστεροειδή βοηθούν τον οργανισμό σε κατάσταση στρες αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και το σάκχαρο του αίματος. H κορτιζόλη και η αλδοστερόνη κινητοποιούν τα θρεπτικά συστατικά, για να παίρνει ενέργεια ο οργανισμός, και ρυθμίζουν τα επίπεδα του άλατος με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει τη πίεση και τον όγκο του αίματος. Συμπτώματα της ασθένειας μπορεί να είναι γαστρεντερίτιδα, αφυδάτωση, ανορεξία, λήθαργος και αδυναμία, εμετός, διάρροια και απώλεια βάρους.
∙ Αλλεργίες

Χαρακτηριστικά:

Πολύ ενεργητικό

Πολύ τρυφερό

Δεκτικό στην εκπαίδευση

Ελάχιστη ανάγκη για περιποίηση

Υψηλή ανάγκη για άσκηση

Φιλικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Μέτρια ανοχή στο κρύο

Πολύ παιχνιδιάρικο

Φιλικό προς αγνώστους

Αρκετά προστατευτικό

Μέτρια ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Οι κυνηγετικές ικανότητες ενός Πόιντερ είναι εμφανείς από την ηλικία των 2 μηνών

Δείτε επίσης...

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα