Lagotto Romagnolo / Romagna Water Dog -
Λαγκότο Ρομανιόλο

Αρχική Φυλές Σκύλων L Lagotto Romagnolo / Romagna Water Dog – Λαγκότο Ρομανιόλο

Καταγωγή

Ιταλία

Κατάταξη FCI

Ομάδα 8 - Σκύλοι Επαναφοράς, Ξεπετάγματος, Υδρόβιου Κυνηγίου

Μέγεθος

Μεσαίου Μεγέθους (41-48εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

11-16kg

Xρώμα

Υπόλευκο (μπεζ), Λευκό με Καφέ ή Πορτοκαλί μπαλώματα, Καφέ ή Πορτοκαλί roan (μίξη λευκών με χρωματιστές τρίχες), Πορτοκαλί ή Καφέ (σε διάφορες αποχρώσεις) με ή χωρίς λευκό

Προσδόκιμο ζωής

15-17 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Δεδομένου ότι το Λαγκότο Ρομανιόλο εκτράφηκε για να ζει, να κυνηγά και να εργάζεται μαζί με ανθρώπους, είναι ένας σκύλος ιδιαίτερα στοργικός και αφοσιωμένος στην οικογένειά του. Αγαπά όλα τα μέλη της οικογένειάς του και ιδιαιτέρως τα παιδιά, με τα οποία είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και δεν θα χάσει ευκαιρία για παιχνίδι μαζί τους. Είναι από τη φύση του ζωηρός και χαρούμενος σκύλος, ενώ χαρακτηρίζεται από το εργασιακό του ήθος και την εξαιρετική του ικανότητα στην ανίχνευση τρούφας. Το Λαγκότο είναι η μοναδική φυλή σκύλου που αναγνωρίζεται παγκοσμίως για την εξειδίκευσή του στην ανίχνευση τρούφας και μπορεί να εργαστεί σε κάθε τύπο εδάφους, έχοντας κερδίσει επάξια τον τίτλο του ως “βασιλιάς της τρούφας” και “τρουφόσκυλο“.

Το Λαγκότο τείνει να είναι επιφυλακτικό με αγνώστους, χωρίς όμως να εμφανίσει επιθετική συμπεριφορά, και πρόκειται για έναν εξαιρετικό προειδοποιητικό φύλακα. Μπορεί να συμβιώσει αρμονικά με άλλα ζώα, ακόμη και γάτες, ειδικά αν μεγαλώσει μαζί τους ή αν έχει κοινωνικοποιηθεί αποτελεσματικά από μικρή ηλικία. Γενικά πρόκειται για έναν σκύλο που προσαρμόζεται εύκολα ακόμα και στην ζωή της πόλης, αρκεί να του παρέχεται επαρκής καθημερινή άσκηση, νοητική εκτόνωση και επαφή με την ύπαιθρο.

Ιστορία

Το Λαγκότο Ρομανιόλο είναι ένας μικρός έως μεσαίου μεγέθους σκύλος που διακρίνεται για το σγουρό, αδιάβροχο τρίχωμα του και πιστεύεται ότι είναι ο αρχαιότερος και πιθανός ο πρόγονος όλων των σκύλων νερού.

Μια μικρόσωμη φυλή σκύλων επαναφοράς νερού υπήρχε από την εποχή των Ετρούσκων (7ος αιώνας π.Χ.) ως ξεχωριστός τύπος κυνηγόσκυλου στα απέραντα έλη της Ρομάνιας (Romagna) στη βορειοανατολική Ιταλία. Για αιώνες βοηθούσε τους αγρότες της περιοχής να κυνηγούν υδρόβια πτηνά, αλλά όταν άρχισε η μεγάλης κλίμακας αποστράγγιση του έλους προς τα τέλη του 19ου αιώνα, η αρχική χρησιμότητα του Λαγκότο σταδιακά άλλαξε. Τα τεράστια σμήνη υδρόβιων πτηνών εξαφανίστηκαν και οι κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούσαν όλο και περισσότερο τα σκυλιά τους για την αναζήτηση του πολύτιμου και σπάνιου υπόγειου μανιταριού, γνωστού ως τρούφα.

Η ευκινησία του Λαγκότο να κυνηγά σε απρόσιτα μέρη, η οποία συνδυάστηκε με την εκπληκτική του οσφρητική ικανότητα, οδήγησε σύντομα στην διασταύρωση του με άλλες φυλές για να τους μεταδώσει τις κυνηγετικές του ικανότητες και τον ήπιο χαρακτήρα του. Έτσι, το υψηλό επίπεδο ομοιογένειας (αποτέλεσμα αιώνων αιμομιξίας στα έλη) μειώθηκε προοδευτικά και ενώ ο αριθμός των σκύλων της φυλής αυξήθηκε, πλήθυναν και οι διαφορές στην εμφάνισή τους. Παρά το γεγονός ότι ήταν μια πολύ αρχαία φυλή, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 εκτιμήθηκε ότι είχαν απομείνει μόνο καμιά δεκαριά καθαρόαιμοι Λαγκότο Ρομανιόλο.

Ευτυχώς πριν η φυλή εξαφανιστεί εντελώς, μια ομάδα ντόπιων της Ρομάνιας αποτελούμενη από εκτροφείς, κτηνιάτρους και κυνόφιλων αποφάσισε να διασώσει τη μοναδική ιθαγενή φυλή τους. Για περισσότερα από 20 χρόνια εκπαίδευσαν και συμβούλευαν τους ιδιοκτήτες Λαγκότο καταγράφοντας λεπτομερώς τα μορφολογικάς χαρακτηριστικά εκατοντάδων σκύλων. Σταδιακά η φυλή αποκαταστάθηκε στον ομοιογενή της τύπο, με έμφαση στον νέο ρόλο της φυλής ως ανιχνευτή τρούφας. Το έργο αυτής της ομάδας και η αγάπη της στον αρχαίο μικρόσωμο γηγενή σκύλο νερού ανταμείφθηκε όταν η Ιταλικός Κυνολογικός Όμιλος (ENCI), το 1993 απένειμε την επίσημη αναγνώριση του Λαγκότο. Ακολούθησε η προσωρινή αναγνώριση από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) το 1995 προσθέτοντας το Ρομανίολο (Romagnolo) στο όνομά του για να δείξει την καταγωγή του. Το 2005 ολοκληρώθηκε η οριστική αναγνώριση του Λαγκότο Ρομανιόλο από την FCI επιτρέποντας σε σκύλους της φυλής να συμμετάσχουν σε εκθέσεις σκύλων για την κατάκτηση παγκόσμιων τίτλων και διακρίσεων.

Σήμερα το Λαγκότο είναι ο μοναδικός καθαρόαιμος σκύλος στον κόσμο που αναγνωρίζεται ως εξειδικευμένος ανιχνευτής τρούφας. Ωστόσο, διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά ενός σκύλου επαναφοράς νερού, όντας εξαιρετικός κολυμβητής που μπορεί να αντεπεξέλθει με άνεση ακόμη και στις πιο απαιτητικές συνθήκες κυνηγιού μέσα στο νερό. Διαθέτει νηκτικές μεμβράνες ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών του και ένα διπλό μανδύα που καλύπτει ολόκληρο το σώμα του, παρέχοντας μόνωση και αδιάβροχη προστασία. Ακόμη και τα εσωτερικά πτερύγια των αυτιών του καλύπτονται με πυκνό τρίχωμα για να αποτρέψουν την είσοδο νερού στο εσωτερικό του αυτιού όταν καταδύεται μέσα στο νερό.

Η φυλή είναι αρκετά διαδεδομένη σε χώρες όπου υπάρχει τρούφα, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Νότια Γαλλία, η Βαλκανική Χερσόνησος, καθώς και σε περιοχές των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως ως σκύλος υδρόβιου κυνηγιού σε χώρες όπου η τρούφα δεν ευδοκιμεί.

Εκπαίδευση

To Λαγκότο Ρομανιόλο είναι πολύ έξυπνο και πάντα πρόθυμο να ευχαριστήσει τους ανθρώπους του, καθιστώντας την εκπαίδευσή του αρκετά εύκολη. Οι θετικές μέθοδοι εκμάθησης με διαδραστικά παιχνίδια και συστήματα επιβράβευσης με λιχουδιές, είναι το κλειδί της επιτυχημένης εκπαίδευσης. Όπως με όλες τις φυλές, η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι βασικό μέρος της εκπαίδευσης του σκύλου και πρέπει να ξεκινήσει από νεαρή ηλικία. Η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

To Λαγκότο Ρομανιόλο έχει αδιάβροχο και ελαφρώς τραχύ τρίχωμα που σχηματίζει πυκνές, δακτυλιοειδείς μπούκλες. Διαθέτει διπλό μανδύα, δηλαδή ένα μαλακό υπόστρωμα που παρέχει μόνωση και ένα εξωτερικό τρίχωμα που προσφέρει προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Η περιποίησή του είναι χαμηλών απαιτήσεων και ένα απαλό χτένισμα 2-3 φορές το μήνα αρκεί για να διατηρηθεί η υγεία του τριχώματος. Σε αντίθεση με άλλες φυλές, το Λαγκότο δεν χάνει πολύ τρίχωμα, γεγονός που καθιστά τη φυλή υποαλλεργική. Συνιστάται 2 φορές το χρόνο να γίνεται επαγγελματικός καλλωπισμός (clipping) του τριχώματος για να διατηρηθεί η δομή, πυκνότητα και υγεία του.

Άσκηση

To Λαγκότο Ρομανιόλο, όπως τα περισσότερα κυνηγόσκυλα, είναι πολύ ενεργητικό με μεγάλες αντοχές για παιχνίδι και εργασία. Απαιτεί αρκετές ώρες άσκησης και εκτόνωσης ημερησίως για να παραμείνει υγιές και ευτυχισμένο. Πρόκειται για μια φυλή που προτιμά την ύπαιθρο και κάθε μορφής δραστηριότητα σε αυτή, ενώ αγαπά ιδιαίτερα το κολύμπι αφού από καταβολής είναι σκύλος νερού. Ωστόσο, η άσκηση δεν αφορά μόνο τη σωματική δραστηριότητα. Η νοητική διέγερση (παιχνίδι, εκμάθηση νέων κόλπων, συμμετοχή στις δραστηριότητες της οικογένειας) είναι εξίσου σημαντική και θα αποτρέψει πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να προκύψουν από την πλήξη. Όπως συμβαίνει και με όλους του σκύλους, ανεξαρτήτως φυλής ή μεγέθους, η απώλεια ή ανεπάρκεια άσκησης θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές συμπεριφορές, όπως επίμονο γάβγισμα και καταστροφικότητα.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Αγκώνα. Είναι μια πάθηση που σχετίζεται με την ανώμαλη ανάπτυξη των οστών που επηρεάζει τη λειτουργία αυτής της άρθρωσης, οδηγώντας σε μη φυσιολογική κατανομή βάρους, πόνο και αρθρίτιδα – τα οποία σίγουρα επηρεάζουν την ικανότητα του σκύλου να σκύβει, να τρέχει και να παίζει. Η δυσπλασία αγκώνα παρατηρείται πιο συχνά σε μεγαλόσωμους σκύλους νεαρής ηλικίας. Η χειρουργική επέμβαση είναι η συνιστώμενη θεραπεία, όχι μόνο για την αφαίρεση οποιουδήποτε προσβεβλημένου ή κατεστραμμένου ιστού αλλά και για την αποκατάσταση της λειτουργικής ικανότητας στην άρθρωση.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Η δυσπλασία του ισχίου είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στο στάδιο της ανάπτυξης σε σκύλους. Έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση της άρθρωσης του ισχίου, η οποία προκαλεί δυσλειτουργία και πόνο. Καθώς ο σκύλος μεγαλώνει, ο χόνδρος και το οστό του ισχίου αρχίζουν να φθείρονται και με την πάροδο του χρόνου, αυτό προκαλεί αρθρίτιδα, μυϊκή ατροφία και περιορισμένη κινητικότητα. Προσβάλλει συχνότερα σκύλους μεγαλόσωμων φυλών και συνήθως είναι κληρονομική, ενώ η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική.
∙ Εξάρθρημα Επιγονατίδας. Πρόκειται για ένα αρκετά συχνό ορθοπεδικό πρόβλημα στους σκύλους και παρουσιάζεται συχνότερα σε μικρόσωμες φυλές, ενώ στις μεγαλόσωμες συνδέεται τις περισσότερες φορές με κάποιο τραυματισμό. Συμβαίνει όταν επιγονατίδα του σκύλου έχει εξαρθρωθεί από τη φυσιολογική ανατομική της θέση. Το βασικότερο σύμπτωμα είναι η χωλότητα και ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
∙ Καταρράκτης. Μία από τις πιο κοινές οφθαλμικές παθήσεις στους σκύλους, που αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, δεν επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους σκύλους. Στη πραγματικότητα, η κληρονομικότητα παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ηλικία. Πρόκειται για την έστω και παραμικρή αδιαφάνεια (θόλωση) που αναπτύσσεται πάνω στο φακό του οφθαλμού, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της όρασης. Η θεραπεία είναι χειρουργική με την οποία επιτυγχάνεται η επαναφορά της όρασης του σκύλου.
∙ Προοδευτική Ατροφία του Αμφιβληστροειδούς (PRA). Αποτελεί μέρος μιας ομάδας γενετικών εκφυλιστικών παθήσεων των οφθαλμών που επηρεάζουν τον αμφιβληστροειδή. Η ασθένεια προκαλεί μείωση της όρασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει τελικά σε τύφλωση. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση της όρασης.
∙ Νεανική Επιληψία (JΕ). Κληρονομική νευρολογική διαταραχή που προκαλεί επαναλαμβανόμενες κρίσεις σε κουτάβια, χωρίς προσδιορισμένη αιτία. Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν στην ηλικία των 3-9 εβδομάδων και υποχωρούν μέχρι την ηλικία των 8-13 εβδομάδων το αργότερο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο ήπια όσο ένα απαλό ρίγος (τρέμουλο) ή περίεργο βάδισμα, αλλά τα κουτάβια με πιο σοβαρές κρίσεις παρουσιάζουν ανικανότητα στο βάδισμα ή ακούσιες συστάσεις μυών στα άκρα (σπαστική παράλυση). Η διαταραχή συνήθως υποχωρεί από μόνη της και δεν επηρεάζει τη ζωή του σκύλου.
∙ Διαταραχή Λυσοσωμικής Αποθήκευσης (LSD). Πρόκειται για μια ομάδα κληρονομικών μεταβολικών διαταραχών που έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ενζύμων που οδηγεί σε διόγκωση και δυσλειτουργία κάποιων ζωτικών οργάνων. Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το ένζυμο που δεν μεταβολίζεται σωστά και συνήθως επηρεάζει την ανάπτυξη και την κίνηση του σκύλου, ενώ μπορεί να προκαλέσει κρίσεις, άνοια, κώφωση και τύφλωση. Ως κληρονομική ασθένεια μπορεί να προληφθεί με τον γενετικό έλεγχο των γονέων.

Χαρακτηριστικά:

Πολύ ενεργητικό

Υψηλή ανάγκη για άσκηση

Πολύ παιχνιδιάρικο

Πολύ τρυφερό

Φιλικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Δεκτικό στην εκπαίδευση

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Αρκετά προστατευτικό

Μέτρια ανάγκη για περιποίηση

Υψηλή ανοχή στο κρύο

Μέτρια ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Το Λαγκότο Ρομανιόλο είναι η μοναδική φυλή σκύλου που αναγνωρίζεται παγκοσμίως για την εξειδίκευσή του στην ανίχνευση τρούφας, ενώ μπορεί να εργαστεί σε κάθε τύπο εδάφους

Η λέξη lago σημαίνει “λίμνη” στα ιταλικά, γεγονός που προδίδει την αρχική εκτροφή της φυλής ως θηραματοφόρος σκύλος νερού

Σκύλοι που μοιάζουν με Λαγκότο Ρομανιόλο έχουν απεικονιστεί σε πίνακες του 15ου αιώνα

Το Λαγκότο Ρομανιόλο συγκαταλέγεται στις υποαλλεργικές φυλές μιας και δεν χάνει πολύ τρίχωμα

Χάρη στην εξαιρετική του όσφρηση του Λαγκότο χρησιμοποιείται συχνά ως σκύλος έρευνας και διάσωσης αγνοουμένων

Παρόμοιες φυλές

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα