Great Dane / Deutsche Dogge -
Γερμανικός Μολοσσός / Μεγάλος Δανός

Αρχική Φυλές Σκύλων G Great Dane / Deutsche Dogge – Γερμανικός Μολοσσός / Μεγάλος Δανός

Καταγωγή

Γερμανία

Κατάταξη FCI

Ομάδα 2 - Πίνσερ, Σνάουτσερ, Μολοσσοειδείς & Ελβετικοί Μπουβιέ

Μέγεθος

Μεγαλόσωμο (72-90εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

50-70kg

Xρώμα

Υπόξανθο, Ραβδωτό (τιγρέ), Μαύρο, Μπλε ή Ασπρόμαυρο. Στον ασπρόμαυρο χρωματισμό υπάρχουν οι εξής τύποι: Αρλεκίνος (Λευκό με Μαύρα ακανόνιστα μπαλώματα), Μαύρο με Λευκά σημάδια (mantel) ή Λευκό με Μαύρα σημάδια (platten)

Προσδόκιμο ζωής

7-10 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Ο Γερμανικός Μολοσσός, γνωστός και ως Μεγάλος Δανός, ως μία από τις μεγαλύτερες φυλές σκύλων, έχει επιβλητική παρουσία με δυνατή, μυώδη κατασκευή και κομψό σώμα με κλασικές αναλογίες, χαρακτηριστικά που του χάρισαν τον χαρακτηρισμό “ο Απόλλωνας των σκύλων”. Συχνά αναφέρεται και ως “ο ευγενικός γίγαντας” χάρη στο εντυπωσιακό μέγεθος και τη φιλική του συμπεριφορά. Παρά το μεγαλοπρεπές του ανάστημα, είναι πολύ ευγενικός και στοργικός, καθιστώντας τον εξαιρετικό οικογενειακό σύντροφο. Δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με όλα τα μέλη της οικογένειάς του και αγαπά ιδιαίτερα τα παιδιά κάθε ηλικίας, με τα οποία δεν θα χάσει ευκαιρίες για παιχνίδι. Είναι γενικά ήπιων και χαμηλών τόνων και μπορεί να συνυπάρξει άνετα με άλλα κατοικίδια, ακόμη και γάτες, ενώ είναι συνήθως φιλικός και με σκύλους που θα γνωρίσει για πρώτη φορά.

Εκτράφηκε για να καλύψει πολλούς ρόλους που απαιτούσαν μεγάλο θάρρος, και διατηρεί αυτή τη γενναιότητα μέχρι σήμερα. Είναι προστατευτικός και δεν θα διστάσει να τοποθετηθεί ως φύλακας ανάμεσα στον κίνδυνο και την οικογένειά του, αλλά δεν είναι σκύλος που ψάχνει για καβγάδες. Ο Μολοσσός είναι περισσότερο προειδοποιητικός φύλακας, παρά σκύλος φύλακας. Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που είναι πάντα σε επιφυλακή και θα γαβγίσει όταν νιώσει ότι απειλείται ο χώρος ή η οικογένειά του, είναι αρκετά φιλικός με αγνώστους και δεν θα επιδείξει επιθετική συμπεριφορά.

Ιστορία

Η ιστορία του Μεγάλου Δανού περιλαμβάνει πολύ εκτεταμένα στοιχεία που τον τοποθετούν στην αρχαιότητα. Αν και η σημερινή φυλή έχει αρκετή απόκλιση από τις κλασικές αναλογίες, η ομοιότητα της με τις πρώτες περιγραφές και αναπαραστάσεις σκύλων, είναι τόσο κοντινή που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τη πρώιμες καταβολές της.

Ήδη γνωστός από τους Αλεξανδρινούς χρόνους, απόγονος των αρχέτυπων κυνηγετικών μολοσσοειδών, ο Μολοσσός εξυμνήθηκε και απεικονίστηκε από πολιτισμούς του αρχαίου κόσμου. Ένα ελληνικό νόμισμα του 5ου αιώνα π.Χ., που βρίσκεται στο Βασιλικό Μουσείο του Μονάχου, απεικονίζει έναν σκύλο που μοιάζει πολύ με τον Μεγάλο Δανό. Αναπαραστάσεις σκύλων σε μερικά από τα αρχαιότερα αιγυπτιακά μνημεία, που χρονολογούνται περίπου από το 3000 π.Χ., αναφέρονται από τον Cassel στο Book of the Dog ως σαφείς πρόγονοι της φυλής. Ένα μαρμάρινο γλυπτό, αντίγραφο ενός αγάλματος της Ελληνιστικής περιόδου, αναπαριστά τον αγαπημένο σκύλο του Αλκιβιάδη. Αυτό το έργο τέχνης μοιάζει πολύ με τον σημερινό Μολοσσό – πειστικά στοιχεία μιας κοινής καταγωγής.

Άλλες ιστορικές αναφορές περιγράφουν Σάξονες να κυνηγούν αγριόχοιρους στα δάση της Αγγλίας πριν από την κατάκτηση των Νορμανδών, με σκύλους που μοιάζουν πολύ με τον Μεγάλο Δανό. Αυτά τα σκυλιά απεικονίζονται σε σκηνές κυνηγιού σε ταπετσαρίες και πίνακες ζωγραφικής του 15ου αιώνα. O εκδότης και χαράκτης Richard Blome, στο περίφημο Gentlemen’s Recreation του 1686, δείχνει μια σκηνή κυνηγιού κάπρου στη Δανία, όπου απεικονίζονται ξεκάθαρα σκύλοι μοιάζουν με τους Μεγάλους Δανούς. Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη που έχουμε ότι η Δανία συνέβαλε στην ανάπτυξη της φυλής.

Σύμφωνα με την παράδοση των προηγούμενων αιώνων, μόνο οι ευγενείς της Ευρώπης είχαν το προνόμιο να κατέχουν τέτοιους σκύλους. Συχνά εισήγαγαν δυνατά και μεγαλόσωμα σκυλιά από την Αγγλία, που ήταν απόγονοι διασταυρώσεων Αγγλικών Μαστίφ (English Mastiff) και Ιρλανδικών Λυκοθήρων (Irish Wolfhound). Ήταν διαφορετικά σε μέγεθος και τύπο από οποιαδήποτε σύγχρονη φυλή, αλλά έγιναν γνωστά ως “Αγγλικά Dogge”. Από τότε, ο όρος Dogge ή Dogue έχει συνδεθεί με τους μολοσσοειδής σκύλους. Αυτοί οι σκύλοι εκτράφηκαν στα αρχοντικά των Γερμανών αριστοκρατών, ανεξάρτητα από τις αγγλικές μεθόδους, ήδη από τις αρχές του 17ου αιώνα. Στην Αυστρία και τη Γερμανία ο Ελληνικός Μολοσσός, ο Σκύλος ή Αγριοχοιροθήρας του Σουλίου και φυλές που εισήχθησαν από την Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν τον 18ο αιώνα για να αυξήσουν το ανάστημα των κυνηγόσκυλων.

Τα σκυλιά χρησιμοποιήθηκαν για το κυνήγι αρκούδων, αγριόχοιρων και ελαφιών, ενώ τα πιο αγαπητά έμεναν πολλές φορές μέσα στα αρχοντικά των ευγενών. Αυτά τα Kammerhunde (σκυλιά δωματίου), όπως ονομάστηκαν, φορούσαν περίτεχνα περιλαίμια και το βράδυ προστάτευαν τους αφέντες τους από δολοφόνους.

Για πολλές δεκαετίες υπήρχε μια φυλή στη Γερμανία, ή στην πραγματικότητα ένα πλήθος παρόμοιων μεγαλόσωμων και ισχυρών σκύλων που χρησιμοποιούνταν για κυνήγι, αγροτικές εργασίες και ως φύλακες, όλα έμοιαζαν μεταξύ τους και στον σημερινό Μεγάλο Δανό. Το 1878, μια ομάδα εκτροφέων στο Βερολίνο, αποφάσισε να ταξινομήσει αυτά τα μεγάλα, ισχυρά σκυλιά ως μία φυλή, που θα ονομαζόταν “Deutsche Dogge” (Γερμανικός Μολοσσός). Ωστόσο, μόλις το 1891, αναγνωρίστηκε το επίσημο πρότυπο στην Γερμανία. Λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας και Βρετανίας, ο σκύλος αργότερα αναφέρθηκε ως “Μεγάλος Δανός”, μια κυριολεκτική μετάφραση από το νέο όνομα που του έδωσαν οι Γάλλοι “Grand Danois”, παρόλο που η φυλή δεν έχει γνωστή σχέση με τη Δανία. Το “Great Dane Club” που ιδρύθηκε στην Αγγλία το 1883, όντας η παλαιότερη λέσχη της φυλής, ήταν υπεύθυνη για την τυποποίηση των κανόνων που αποτελούν τη βάση όσων ορίζονται στις εκθέσεις σκύλων σε όλο τον κόσμο, ακόμη μέχρι σήμερα. Ωστόσο, τον περασμένο αιώνα, στη Γερμανία τέθηκαν τα θεμέλια για τον Μεγάλο Δανό όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Ανακήρυξε τον σκύλο ως εθνική της φυλή, με την ονομασία Γερμανικός Μολοσσός. Το 1961 η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) αναγνώρισε επίσημα τον Μολοσσό και έκτοτε παραμένει αγαπητός οικογενειακός σύντροφος.

Εκπαίδευση

Το μεγάλο μέγεθος και η δύναμή του καθιστούν την εκπαίδευσή του απαραίτητη και, ευτυχώς, οι περισσότεροι Μολοσσοί είναι πάντα πρόθυμοι να ευχαριστήσουν και μαθαίνουν γρήγορα. Οι θετικές μέθοδοι εκμάθησης με διαδραστικά παιχνίδια και συστήματα επιβράβευσης με λιχουδιές, είναι το κλειδί της επιτυχημένης εκπαίδευσης. Όπως με όλες τις φυλές, η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι βασικό μέρος της εκπαίδευσης του σκύλου και πρέπει να ξεκινήσει από νεαρή ηλικία. Η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

Ο Μολοσσός είναι κοντότριχος και χαρακτηρίζεται από στιλπνό και λαμπερό τρίχωμα, καθιστώντας την περιποίησή του χαμηλών απαιτήσεων. Ένα χτένισμα κάθε 2 εβδομάδες αρκεί για να διατηρηθεί η υγεία και λάμψη του τριχώματος. Όπως συμβαίνει και στους περισσότερους σκύλους, η τριχόπτωση είναι πιο έντονη την άνοιξη και το φθινόπωρο, όπου το συχνότερο βούρτσισμα επιβάλλεται για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας. Οι σκύλοι της φυλής μπορεί να χρειαστούν περιστασιακά μπάνιο, μόνο όμως όταν είναι απολύτως απαραίτητο και αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού σαμπουάν για σκύλους. Το τακτικό μπάνιο καλό είναι να αποφεύγεται γιατί έτσι αφαιρούνται τα φυσικά έλαια που του είναι απαραίτητα για την υγεία τόσο του δέρματος, όσο και του τριχώματος. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ξηρό και θολό τρίχωμα και δερματικά προβλήματα.

Άσκηση

Ως γιγάντια φυλή, οι περισσότεροι Μολοσσοί έχουν μέτρια έως χαμηλά επίπεδα ενέργειας και ως αποτέλεσμα δεν χρειάζονται υπερβολική άσκηση για να παραμείνουν χαρούμενοι και υγιείς. Ωστόσο, οι καθημερινές βόλτες και οι ευκαιρίες να τρέξουν και να παίξουν ελεύθεροι σε ασφαλές και περιφραγμένο περιβάλλον είναι απαραίτητες για να εκτονωθούν και να ασκηθούν. Ένα πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψιν είναι ότι τα κουτάβια χρειάζονται πολύ λιγότερη άσκηση από τους ενήλικες σκύλους της φυλής. Η υπερβολική άσκηση σε ένα κουτάβι που μεγαλώνει επιβαρύνει τις ταχέως αναπτυσσόμενες αρθρώσεις και τα οστά του και μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα ανάπτυξης και πόνος. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η έντονη δραστηριότητα μετά το φαγητό, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην Συστροφή Στομάχου. Ωστόσο, η άσκηση δεν αφορά μόνο τη σωματική δραστηριότητα. Η νοητική διέγερση (παιχνίδι, εκμάθηση νέων κόλπων, συμμετοχή στις δραστηριότητες της οικογένειας) είναι εξίσου σημαντική και θα αποτρέψει πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να προκύψουν από την πλήξη. Όπως συμβαίνει και με όλους του σκύλους, ανεξαρτήτως φυλής ή μεγέθους, η απώλεια ή ανεπάρκεια άσκησης θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές συμπεριφορές, όπως επίμονο γάβγισμα και καταστροφικότητα.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Η δυσπλασία του ισχίου είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στο στάδιο της ανάπτυξης σε σκύλους. Έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση της άρθρωσης του ισχίου, η οποία προκαλεί δυσλειτουργία και πόνο. Καθώς ο σκύλος μεγαλώνει, ο χόνδρος και το οστό του ισχίου αρχίζουν να φθείρονται και με την πάροδο του χρόνου, αυτό προκαλεί αρθρίτιδα, μυϊκή ατροφία και περιορισμένη κινητικότητα. Προσβάλλει συχνότερα σκύλους μεγαλόσωμων φυλών και συνήθως είναι κληρονομική, ενώ η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική.
∙ Οστεοχόνδρωση (OCD). Πάθηση που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις του ώμου των ταχέως αναπτυσσόμενων νεαρών σκύλων μεγαλόσωμων και γιγαντόσωμων φυλών. Πρόκειται για μια διαταραχή στη μετατροπή του χόνδρου σε οστό, που οδηγεί στη πάχυνση του χόνδρου με αποτέλεσμα την αποκόλληση του. Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σε ηλικία 4-8 μηνών, όπου παρουσιάζεται χωλότητα (αδυναμία κατά το βάδισμα). Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, ο σκύλος πιθανόν να κουτσαίνει μόνιμα και να έχει έντονους μυϊκούς πόνους, δυσκαμψία και απροθυμία να κινηθεί. Είναι πολυπαραγοντική πάθηση, με κύρια αιτία την κληρονομικότητα και τη διατροφή (υπερβολική ποσότητα τροφής, υπερβολική χορήγηση ασβεστίου), αλλά μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία, το φύλο καθώς και πιθανούς τραυματισμούς.
∙ Αυχενική Σπονδυλομυελοπάθεια (σύνδρομο Wobbler). Ασθένεια του αυχένα (της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης) που εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές σκύλων. Οι σκύλοι με αυτό το σύνδρομο βιώνουν συμπίεση του νωτιαίου μυελού και των ριζών των νωτιαίων νεύρων, με αποτέλεσμα πόνο στον αυχένα ή/και στην πλάτη και προβλήματα στην βάδιση. Αναπτύσσεται προοδευτικό, ασυντόνιστο βάδισμα στα πίσω άκρα, το οποίο μπορεί να επεκταθεί και στα μπροστινά, ενώ οι νοσούντες σκύλοι μπορεί να περπατούν με το κεφάλι χαμηλωμένο ή να έχουν πρόβλημα να σηκωθούν. Τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται σταδιακά εντός εβδομάδων ή και μηνών, ενώ – σε προχωρημένες περιπτώσεις – μπορούν να φτάσουν σε παράλυση. Η θεραπεία, ανάλογα με την έκταση της ασθένειας, μπορεί να είναι είτε φαρμακευτική – συνήθως με την χορήγηση στεροειδών (κορτιζόνης) – είτε χειρουργική.
∙ Οστεοσάρκωμα. Η πιο κοινή μορφή καρκίνου που επηρεάζει τα οστά – αντιστοιχεί περίπου στο 85% των όγκων οι οποίοι ξεκινούν από το σκελετικό σύστημα. Αν και συνήθως επηρεάζει ηλικιωμένα ή μεγαλόσωμα σκυλιά, μπορεί να εκδηλωθεί και σε σκυλιά οποιασδήποτε ηλικίας ή φυλής. Κυρίως επηρεάζει τα κόκαλα της περιοχής του ώμου, του καρπού ή του γόνατος. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η χωλότητα (αδυναμία κατά το βάδισμα) στο άκρο που εμφανίζει τον όγκο ή/και επώδυνο πρήξιμο στην περιοχή εμφάνισης του. Συνήθως οι χημειοθεραπείες σε συνδυασμό με τη χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπευτική αγωγή. Η αφαίρεση του όγκου μαζί με τον πλήρη καθαρισμό της περιοχής, ώστε να αποφευχθεί η μετάσταση, συχνά μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ακρωτηριασμό. Τα περισσότερα ζώα, χάρη στο βασικό ένστικτο επιβίωσής τους, προσαρμόζονται καλά στον ακρωτηριασμό.
∙ Διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DCM). O εκφυλισμός του καρδιακού μυός, κατά τον οποίο αποδυναμώνεται ο μυς της καρδιάς και έχει ως αποτέλεσμα τη διάταση της αριστερής καρδιακής κοιλίας (ή και των δυο κοιλιών). Η καρδιά δεν μπορεί να στείλει αποτελεσματικά το αίμα προς τους ιστούς και υγρό συσσωρεύεται στους πνεύμονες και στην κοιλιά. Η πάθηση είναι συχνότερη σε μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές και συνήθως είναι κληρονομική. Τα συμπτώματα είναι δυνατό να εκδηλωθούν απότομα και περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, κρύα πόδια, βήχα, ανορεξία, αρρυθμίες, δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια), διάταση της κοιλιακής χώρας λόγω συγκέντρωσης υγρού και απώλεια μυϊκής μάζας.
∙ Οξεία Γαστρική Διάταση & Συστροφή Στομάχου (GDV). Πρόκειται για μία σοβαρότατη διαταραχή που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα και παρατηρείται συχνότερα σε μεγαλόσωμους σκύλους με φαρδύ στήθος, αν και μπορεί να προσβληθεί οποιοσδήποτε σκύλος. Στο αρχικό του στάδιο, το στομάχι γεμίζει με αέρια, προκαλώντας μια απλή γαστρική διάταση ή “φούσκωμα”. Κάποιες φορές, η κατάσταση δεν εξελίσσεται περισσότερο από ένα απλό φούσκωμα. Ωστόσο, το επόμενο στάδιο είναι η συστροφή, όπου το διογκωμένο με αέρια στομάχι συστρέφεται γύρω από τον άξονά του, με αποτέλεσμα η είσοδος και η έξοδος του στομάχου να φράζουν. Απαιτείται επείγουσα χειρουργική επέμβαση καθώς μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ζωή του σκύλου.
∙ Οφθαλμικές παθήσεις

Χαρακτηριστικά:

Μέτρια ενεργητικό

Μέτρια ανάγκη για άσκηση

Πολύ παιχνιδιάρικο

Πολύ τρυφερό

Φιλικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Φιλικό προς αγνώστους

Δεκτικό στην εκπαίδευση

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Αρκετά προστατευτικό

Ελάχιστη ανάγκη για περιποίηση

Μέτρια ανοχή στο κρύο

Μέτρια ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Ο Γερμανικός Μολοσσός χαρακτηρίζεται από το μεγάλο μέγεθος και την ευγένεια, που του χάρισαν το προσωνύμιο “ο ευγενικός γίγαντας”, ενώ για τις κλασικές αναλογίες και το επιβλητικό παρουσιαστικό του κέρδισε τον χαρακτηρισμό “ο Απόλλωνας των σκύλων”

Ο Μολοσσός ανήκει στις πιο μεγαλόσωμες φυλές σκύλων, αλλά έρχεται δεύτερος σε μέγεθος μετά τον Ιρλανδικό Λυκοθήρα

Το κόψιμο των αυτιών τη φυλής είναι κατάλοιπο της χρήσης τους ως κυνηγόσκυλα. Τα αυτιά κοβόντουσαν αρκετά κοντά και μυτερά για να αποφευχθεί η διάτρησή τους από τους χαυλιόδοντες των αγριόχοιρων. Η πρακτική του κοψίματος των αυτιών έχει πλέον απαγορευθεί σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα

O Zeus, ένας Μεγάλος Δανός, είναι ο ψηλότερος εν ζωή αρσενικός σκύλος του κόσμου. Έχει ύψος 1,046 μέτρα (στο ακρώμιο) και κατέχει μια θέση στο βιβλίο Guinness

Οι διάσημοι χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων Scooby Doo και Marmaduke εμπνεύστηκαν από τη φυλή

Παρόμοιες φυλές

Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα