Burmese - Βιρμανική / Μπουρμίζ

Καταγωγή

Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία ή Μπούρμα)

Τρίχωμα

Κοντότριχο

Xρώμα

Σοκολατί (Sable), Κρεμ (Champagne), Λιλά (Platinum), Μπλε

Βάρος

4-6kg

Προσδόκιμο ζωής

12-18 χρόνια

...με 5 λέξεις:

Τρυφερή
Κοινωνική
Έξυπνη
Ανθρωποκεντρική
Παιχνιδιάρα

Η φυλή

Η Βιρμανική γάτα είναι πολύ γλυκιά, τρυφερή, κοινωνική και δημιουργεί δυνατούς δεσμούς με όλα τα μέλη της οικογένειάς της, ενώ δεν θα χάσει ευκαιρία να βρίσκεται μαζί τους και να συμμετέχει σε κάθε τους δραστηριότητα. Ο ήπιος και ανεκτικός της χαρακτήρας την κάνει ιδανική επιλογή και για οικογένειες με παιδιά, για τα οποία τρέφει μεγάλη αγάπη. Δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά κοινωνικές γάτες, οι Βιρμανικές απολαμβάνουν τη συντροφιά άλλων ζώων, συμπεριλαμβανομένων και σκύλων. Ωστόσο, λόγω του ανθρωποκεντρικού τους χαρακτήρα δεν τους αρέσει να μένουν μόνες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, επομένως ταιριάζουν καλύτερα σε οικογένειες όπου τουλάχιστον ένα άτομο μένει στο σπίτι όταν οι υπόλοιποι απουσιάζουν.

Οι θηλυκές γάτες της φυλής έχουν συνήθως μεγάλη περιέργεια για το περιβάλλον τους και είναι αρκετά δραστήριες, ενώ οι αρσενικές έχουν πιο ήρεμο και συγκρατημένο χαρακτήρα. Ανεξαρτήτως φύλου, είναι πολύ έξυπνες γάτες που αποζητούν την ανθρώπινη συντροφιά και διατηρούν τον παιδικό τους χαρακτήρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όντας μια φυλή που εμπιστεύεται πολύ εύκολα ακόμη και αγνώστους, ιδανικά θα πρέπει να μένει σε εσωτερικούς ή ασφαλείς εξωτερικούς χώρους. Ο εξωστρεφής και ατρόμητος χαρακτήρας της μπορεί να την ωθήσει να απομακρυνθεί από το σπίτι και να εκτεθεί σε διάφορους κινδύνους.

Ιστορία

Οι Βιρμανικές γάτες έχουν μακρά ιστορία στην Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία και εξήχθησαν στον υπόλοιπο κόσμο μαζί με τις γάτες του Σιάμ. Όμως, η εντυπωσιακή εμφάνιση των γατιών του Σιάμ με τα μεγάλα γαλάζια μάτια και τα χρωματιστά άκρα πάντα επισκίαζε τις Βιρμανικές γάτες. Βρέθηκαν στην Αγγλία κατά τα τέλη του 1800, όπου και ήταν γνωστές ως Σοκολατί γάτες του Σιάμ, αλλά δεν ευνοήθηκαν ποτέ και σταδιακά η φυλή εξαφανίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά διατηρήθηκε για κάποιο διάστημα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Εν συνεχεία, το 1930, ο Dr Joseph Thompson από το San Francisco της Καλιφόρνια, ένας συνταξιούχος αξιωματικός του ναυτικού, εισήγαγε στην Αμερική μια μικρόσωμη σοκολατί θηλυκιά γάτα ονόματι Wong Mau. Πολλοί εκτροφείς εκείνης της εποχής θεώρησαν ότι η Wong Mau ήταν μια σκουρόχρωμη γάτα του Σιάμ, αλλά ο Dr Thompson διαφώνησε. Πίστευε ότι ήταν εμφανώς διαφορετική και ζήτησε τη βοήθεια των εκτροφέων και γενετιστών Billie Gerst, Virginia Cobb και Dr Clyde Keeler ώστε να συνεργαστούν μαζί του σε μια σειρά αναπαραγωγικών πειραμάτων για να διευθετήσουν επιστημονικά αυτές τις αμφιβολίες. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε παρόμοια αρσενική γάτα στις ΗΠΑ, ο Dr Thompson ζευγάρωσε την Wong Mau με τον Tai Mau, ένα γάτο του Σιάμ που είχε εισαχθεί από την Ταϊλάνδη. Από αυτή τη γέννα προέκυψαν γατάκια του Σιάμ και σοκολατί γατάκια όμοια με την Wong Mau. Όταν ζευγάρωσε με τον γιο της Yen Yen Mau, η Wong Mau γέννησε έναν τρίτο τύπο γατιών, με πολύ πιο σκούρο καφέ τρίχωμα. Αυτά τα γατάκια υπήρξαν οι πρώτες Βιρμανικές γάτες.

Δυστυχώς για τη φυλή, και ενώ υπήρχε μεγάλη ζήτηση για καθαρόαιμες Βιρμανικές γάτες, πολλοί μεταγενέστεροι εκτροφείς δεν είχαν τόσο καλές γνώσεις γενετικής με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά υβρίδια που πωλούνταν ως καθαρόαιμες γάτες της φυλής. Για αυτό το λόγο, το 1947 η επίσημη αναγνώριση που είχε χορηγήσει η Cat Fanciers’ Association (CFA) το 1936, αποσύρθηκε και αποκαταστάθηκε μόλις το 1959 όταν η Burmese Cat Society of America έθεσε την κατάσταση υπό έλεγχο.

Η δεκαετία του 1970 ήταν ίσως η πιο επιτυχημένη περίοδος για τις Βιρμανικές γάτες. Ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς και ήταν, στην πραγματικότητα, για αρκετά χρόνια η τρίτη πιο δημοφιλής φυλή μετά τις γάτες Περσίας και τις γάτες του Σιάμ. Αρκετές Βιρμανικές γάτες, επί σειρά ετών, κέρδισαν πολλές διακρίσεις και πρωτιές σε εθνικές εκθέσεις γάτας της Αμερικής. Για μια φυλή που είχε ξεκινήσει στις ΗΠΑ με μια μόνο γάτα το 1930, οι γάτες Βιρμανίας είχαν καθιερωθεί σταθερά ως εξαιρετικά δημοφιλή και πολύ επιτυχημένα μέλη των ομίλων γάτας. Το παρουσιαστικό της φυλής έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, επιτυγχάνοντας την ποικιλομορφία και την τρέχουσα εμφάνιση. Σχεδόν πριν από τριάντα χρόνια, η φυλή διαχωρίστηκε σε δύο διαφορετικούς τύπους: την Αμερικάνικη και την Ευρωπαϊκή Βιρμανική γάτα. Οι Αμερικανικές είναι πιο εύσωμες, με πιο φαρδύ κεφάλι, στρογγυλά μάτια και σαφώς πιο κοντό, πεπλατυσμένο ρύγχος. Αντίθετα, οι Ευρωπαϊκές έχουν πιο λεπτό και μακρόστενο σώμα, σφηνοειδές κεφάλι, μεγάλα μυτερά αυτιά, αμυγδαλωτά μάτια και πιο κωνικό ρύγχος, ενώ μπορεί να φέρουν περισσότερους χρωματισμούς.

Περιποίηση

Το μεταξένιο και κοντό τρίχωμα της Βιρμανικής γάτας είναι χαμηλών απαιτήσεων και ένα βούρτσισμα μία φορά την εβδομάδα αρκεί για να διατηρηθεί η υγεία και λάμψη του. Μιας και η φυλή δεν διαθέτει διπλό μανδύα, η τριχόπτωση κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο (εποχές κατά τις οποίες οι γάτες συνήθως αλλάζουν τρίχωμα) είναι πολύ λιγότερη σε σχέση με άλλες γάτες. Παρόλα αυτά, το συχνότερο βούρτσισμα αυτούς τους μήνες θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας.

 

Σημαντικό κομμάτι της φροντίδας μιας γάτας είναι και το κόψιμο των νυχιών κάθε 2 με 3 εβδομάδες. Συμβουλευτείτε τον κτηνιάτρό σας για τον σωστό τρόπο κοψίματος, ώστε να μην την τραυματίσετε. Προμηθευτείτε ένα ονυχοδρόμιο που θα επιτρέψει στην γάτα σας να ξύσει τα νύχια της και να τα ακονίσει φυσικά, ενώ παράλληλα θα της προσφέρει έναν διασκεδαστικό τρόπο άσκησης, συμβάλλοντας στην καλή φυσική της κατάσταση.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποιες γάτες της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Μετωπορινική Δυσπλασία (BHD). Σε κάποιες γάτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γενετική μετάλλαξη επηρεάζει την ανάπτυξη του κεφαλιού και των περιοχών του προσώπου του εμβρύου. Οι κρανιοπροσωπικές δυσπλασίες που προκαλούνται από την πάθηση είναι άμεσα εμφανείς από τη γέννηση της γάτας και συνήθως είναι αρκετά σοβαρές, π.χ. δυσπλασία της κάτω γνάθου και των ρουθουνιών, εκφυλισμός ματιών και αυτιών και προεξοχή του εγκεφάλου. Τα προσβεβλημένα γατάκια μπορεί να γεννηθούν νεκρά ενώ άλλα ζωντανά. Σε αυτή τη περίπτωση συνίσταται άμεση ευθανασία, καθώς δεν θα μπορέσουν να τραφούν ή να αναπνεύσουν κανονικά και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.
∙ Γαγγλιοσίδωση. Μια σπάνια εκφυλιστική, θανατηφόρα νευρολογική ασθένεια που προκαλείται από την ανεπάρκεια ενός ενζύμου που έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση επιβλαβών χημικών ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σε άλλους ιστούς του σώματος. Οι προσβεβλημένες γάτες αναπτύσσουν προοδευτικά νευρολογικά σημάδια όπως αταξία (ασυντόνιστος βηματισμός), δυσμετρία (αδυναμία της γάτας να υπολογίσει τον ρυθμό, το εύρος και τη δύναμη των κινήσεών της), τρέμουλο και νυσταγμό (ακούσια επαναλαμβανόμενη κίνηση των ματιών). Τα σημάδια είναι συνήθως εμφανή για πρώτη φορά όταν τα γατάκια είναι 1-5 μηνών και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου σε σημείο όπου θα υπάρχει αδυναμία (πρώτα στα πίσω άκρα και μετά στα μπροστινά), κατάθλιψη, επιληπτικές κρίσεις και τελικά θα επέλθει θάνατος.
∙ Σακχαρώδης Διαβήτης. Πρόκειται για μια αρκετά κοινή ορμονική διαταραχή που οφείλεται σε σχετική ή απόλυτη έλλειψη της ινσουλίνης ή/και σε μείωση του αριθμού ή της ευαισθησίας των υποδοχέων της στους ιστούς. Στα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνονται η αυξημένη δίψα και ούρηση, η προοδευτική απώλεια βάρους παρά την αυξημένη πρόσληψη τροφής, το θαμπό τρίχωμα και η μειωμένη επούλωση πληγών, ενώ παρατηρούνται και γενικότερα συμπτώματα όπως κόπωση και έλλειψη διάθεσης για κίνηση. Επηρεάζει συνήθως γάτες άνω των 7 ετών, υπέρβαρες, ενώ συναντάται συχνότερα σε αρσενικές γάτες.
∙ Υποκαλιαιµική Πολυµυοπάθεια. Είναι μια γενικευμένη διαταραχή μυϊκής αδυναμίας που σχετίζεται με την υποκαλιαιμία. Η υποκαλιαιμία οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη καλίου με την τροφή (μερική ή πλήρης ανορεξία), σε αυξημένες απώλειές του από τον οργανισμό (λόγω διάρροιας, εμετών, αυξημένης ούρησης εξαιτίας νεφρικής ανεπάρκειας) και μετακίνησής του στον ενδοκυττάριο χώρο. Στις γάτες, η παρατεταμένη υποκαλιαιμία μπορεί να προκαλέσει υποκαλιαιµική πολυµυοπάθεια με κλινικά σημάδια που περιλαμβάνουν γενικευμένη αδυναμία, κοιλιοκάμψη του αυχένα (όταν το κεφάλι και ο λαιμός είναι χαλαροί με αποτέλεσμα να πέφτουν προς τα κάτω), μη φυσιολογικό βάδισμα, ανορεξία και μυϊκό πόνο.
∙ Σύνδρομο Pica. Διαταραχή κατά την οποία μια γάτα μπορεί να καταναλώσει μη βρώσιμα υλικά. Συχνά το υλικό που επιλέγεται μπορεί να είναι από βαμβάκι ή άλλα φυσικά και συνθετικά υφάσματα, δέρμα, πλαστικό, ξύλο ή χαρτί. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις ουσίες δεν μπορούν να αφομοιωθούν όπως τα τρόφιμα και υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί εντερική απόφραξη με αποτέλεσμα να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του υλικού. Σε σοβαρές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να αφαιρεθούν τμήματα του εντέρου, ωστόσο συνήθως οι γάτες αναρρώνουν πλήρως μετά την επέμβαση. Σημάδια της απόφραξης του εντέρου είναι ο εμετός, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα και η γενικότερη ατονία.

Ήξερες ότι...

Τα μάτια μιας Βιρμανικής γάτας είναι πάντα σε χρωματικές αποχρώσεις του κίτρινου έως χρυσαφί

Παρά την γενικευμένη αντίληψη ότι η Βιρμανική γάτα είναι μία φυλή, στην πραγματικότητα υπάρχουν οι Αμερικάνικες και οι Ευρωπαϊκές Βιρμανικές γάτες. Οι Αμερικανικές είναι πιο εύσωμες, με πιο φαρδύ κεφάλι, στρογγυλά μάτια και σαφώς πιο κοντό, πεπλατυσμένο ρύγχος. Αντίθετα, οι Ευρωπαϊκές έχουν πιο λεπτό και μακρόστενο σώμα, σφηνοειδές κεφάλι, μεγάλα μυτερά αυτιά, αμυγδαλωτά μάτια και πιο κωνικό ρύγχος, ενώ μπορεί να φέρουν περισσότερους χρωματισμούς

Σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις, οι πρόγονοι της Βιρμανικής γάτας ζούσαν σε ναούς και μοναστήρια της Βιρμανίας. Μάλιστα, θεωρούνταν ιερά ζώα και είχαν προσωπικούς υπηρέτες!

Δείτε επίσης...

Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα