Persian - Περσίας

Καταγωγή

Ιράν (πρώην Περσία)

Τρίχωμα

Μακρύτριχο

Xρώμα

Όλα τα χρώματα, σχέδια (patterns) και οι συνδιασμοί τους. Οι γάτες με pointed χρωματισμούς (χρωματιστά άκρα) είναι γνωστές ως Ιμαλαΐων (Himalayan)

Βάρος

3-5kg

Προσδόκιμο ζωής

15-18 χρόνια

...με 5 λέξεις:

Τρυφερή
Κοινωνική
Έξυπνη
Ήρεμη
Ανεξάρτητη

Η φυλή

Η γάτα Περσίας είναι πολύ τρυφερή, γλυκιά, με ευγενική φύση και προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε περιβάλλον. Σε αντίθεση με άλλες φυλές, δεν είναι τόσο ενεργητική και πιθανότατα να μην αφιερώσει πολύ χρόνο σε εξερευνήσεις, παιχνίδια, αναρρίχηση και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες. Είναι σχετικά χαμηλών τόνων και θα προτιμήσει να χαλαρώσει και να χουζουρέψει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, βρίσκοντας μια θέση στην αγκαλιά του αγαπημένου τους ανθρώπου.

Ενώ είναι πολύ φιλική και στοργική γάτα, είναι αρκετά επιλεκτική με την αγάπη της. Συνήθως αγνοεί τους ξένους, δίνοντας προσοχή μόνο σε όσους θεωρεί άξιους, δηλαδή μόνο την στενή της οικογένεια. Ωστόσο, αν και αγαπά όλα τα μέλη της οικογένειάς της, συνήθως δημιουργεί πιο ισχυρούς δεσμούς με ένα συγκεκριμένο άτομο που γίνεται ξεκάθαρα το αγαπημένο της! Επιπλέον, η γάτα Περσίας απεχθάνεται τους δυνατούς θορύβους που τείνουν να της προκαλούν άγχος και φόβο, επομένως δεν είναι κατάλληλη για ένα σπιτικό με μικρά παιδιά που κάνουν φασαρία ή μπορεί να την χειριστούν λίγο πιο άγρια. Αντίστοιχα, η φυλή μπορεί να συνυπάρξει με άλλες γάτες, ακόμη και σκύλους, που μοιράζονται την ίδια χαλαρή και ήρεμη φύση με την γάτα Περσίας.

Ιστορία

Η γάτα Περσίας απολαμβάνει την μακρά δημοτικότητά της από το 1871, όπου και συμμετείχε στην πρώτη έκθεση γάτας που έγινε ποτέ στο Crystal Palace του Λονδίνου. Παρόλα αυτά, η ιστορία της φυλής ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους. Μακρύτριχες γάτες, συμπεριλαμβανομένων των προγόνων των σύγχρονων φυλών Περσίας και Αγκύρας (Turkish Angora), πρωτοεμφανίστηκαν στην Ευρώπη από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Σύμφωνα με έγγραφα της εποχής, προήλθαν από Ρωμαϊκά και Φοινικικά καραβάνια που διέσχιζαν την Περσία (σημερινό Ιράν) και την Τουρκία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το γονίδιο για το μακρύ τρίχωμα εμφανίστηκε αυθόρμητα στον πληθυσμό των γατιών στις κρύες ορεινές περιοχές της Περσίας.

Ένας Ιταλός ευγενής και ταξιδιώτης με το όνομα Pietro della Valle θεωρείται ότι εισήγαγε γάτες της φυλής στον ευρωπαϊκό κόσμο κατά τη δεκαετία του 1600, μαζί με κοσμήματα, μπαχαρικά και μετάξι από την Περσία. Μάλιστα, οι γάτες Περσίας και Αγκύρας αναφέρονται στα χειρόγραφά του “Voyages de Pietro della Valle”. Περιγράφει τις γάτες Περσίας ως μακρύτριχες με μεταξένιο, γυαλιστερό και γκρίζο τρίχωμα, ενώ σημειώνει ότι οι γάτες αυτές κατοικούσαν στην επαρχία Khorazan της Περσία όπου και εισήχθησαν από την Ινδία με τους Πορτογάλους. Φυσικά, η φυλή σήμερα έχει αρκετές διαφορές με τις αρχέγονες εκείνες γάτες και εξελίχθηκε μέσω εκτροφής, αποκτώντας την χαρακτηριστική πλακουτσωτή μουσούδα και την ποικιλία στους χρωματισμούς. Ωστόσο γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από υπεύθυνους εκτροφείς ώστε να μειωθούν τα ακραία χαρακτηριστικά της βραχυκεφαλίας (πλακουτσωτή μουσούδα), με σκοπό την πρόληψη προβλημάτων υγείας που συνδέονται με αυτά τα ανατομικά χαρακτηριστικά (κυρίως αναπνευστικά και οφθαλμικά προβλήματα).

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η εκτροφή και η συμμετοχή γατιών σε εκθέσεις έγινε δημοφιλής, οι μακρύτριχες γάτες από την Περσία, την Τουρκία, το Αφγανιστάν και άλλες εξωτικές τοποθεσίες ήταν γνωστές απλώς ως ”Ασιατικές” γάτες και συχνά εκτρέφονταν μεταξύ τους. Αρχικά, η γάτα Αγκύρας προτιμήθηκε για το μεταξένιο λευκό τρίχωμά της. Τελικά όμως, οι Βρετανοί προτίμησαν την ιδιαίτερη μορφολογία της γάτας Περσίας και μέχρι το 1871, οι διαφορές μεταξύ των φυλών ήταν ευδιάκριτες. Μέχρι τις αρχές του1900 η γάτα Περσίας ήταν ήδη ένα πολύ δημοφιλές κατοικίδιο στη Βρετανία και απέκτησε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της βασίλισσας Βικτορίας.

Η Περσίας εισήχθηκε στην Αμερική στα τέλη του 18ου αιώνα, όπου τη δέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό. Χρησιμοποιώντας τα βρετανικά πρότυπα ως σημείο εκκίνησης, οι Αμερικανοί εκτροφείς ξεκίνησαν τα δικά τους προγράμματα αναπαραγωγής για να τελειοποιήσουν το τρίχωμα, το χρώμα και τη μορφολογία. Σύντομα η Περσίας ανέπτυξε ένα δικό της ύφος και εξελίχθηκε στη φυλή που γνωρίζουμε σήμερα.

Περιποίηση

Η γάτα Περσίας διαθέτει πλούσιο, μακρύ τρίχωμα και ως εκ τούτου η περιποίησή του είναι υψηλών απαιτήσεων. Για να διατηρηθεί η υγεία και λάμψη του τριχώματος, το καθημερινό χτένισμα είναι απαραίτητο για να αποτραπεί το μπέρδεμα της τρίχας και η δημιουργία κόμπων. Περιστασιακά η φυλή μπορεί να χρειαστεί ένα μπάνιο, διαδικασία με την οποία καλό θα είναι να εξοικειωθεί από μικρή ηλικία. Η φυλή αγαπά ιδιαίτερα την προσωπική επαφή και ο καλλωπισμός της μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του δεσμού που έχει με τους ανθρώπους της. Όπως συμβαίνει και στις περισσότερες γάτες, η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη την άνοιξη και το φθινόπωρο, όπου το πιο εντατικό βούρτσισμα θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας.

 

Επειδή η φυλή είναι βραχυκέφαλη (με πλακουτσωτή μουσούδα), τα μάτια της είναι εκ φύσεως πιο ευαίσθητα σε εκκρίσεις και ερεθισμούς. Καθαρίστε απαλά με ένα νωπό πανάκι την περιοχή γύρω από τα μάτια και τη μύτη απομακρύνοντας τυχόν ακαθαρσίες.

 

Σημαντικό κομμάτι της φροντίδας μιας γάτας είναι και το κόψιμο των νυχιών κάθε 2 με 3 εβδομάδες. Συμβουλευτείτε τον κτηνιάτρό σας για τον σωστό τρόπο κοψίματος, ώστε να μην την τραυματίσετε. Προμηθευτείτε ένα ονυχοδρόμιο που θα επιτρέψει στην γάτα σας να ξύσει τα νύχια της και να τα ακονίσει φυσικά, ενώ παράλληλα θα της προσφέρει έναν διασκεδαστικό τρόπο άσκησης, συμβάλλοντας στην καλή φυσική της κατάσταση.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποιες γάτες της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Υπερτροφική Καρδιομυοπάθεια (HCM). Η πιο κοινή καρδιακή νόσος στις γάτες που χαρακτηρίζεται από την τοπική ή διάχυτη πάχυνση των τοιχωμάτων της καρδιάς. Πρόκειται για μια ασθένεια που είναι συχνά προοδευτική, και ένα ποσοστό των γατιών που πάσχουν από αυτή εμφανίζουν σταδιακά καρδιακή ανεπάρκεια αν η υπερτροφία επηρεάσει σημαντικά την καρδιακή λειτουργία. Η ασθένεια αυτή είναι δυστυχώς μη αναστρέψιμη, αλλά με σωστή αγωγή και καλές συνθήκες διαβίωσης οι προσβεβλημένες γάτες μπορούν να ζήσουν πολλά χρόνια χωρίς να υποφέρουν.
∙ Πολυκυστική Νόσος των Νεφρών (PKD). Πρόκειται για μια κληρονομική πάθηση που προκαλεί πολλαπλές κύστεις γεμάτες υγρό στα νεφρά της γάτας. Αρχικά αυτές οι κύστεις είναι πολύ μικρές αλλά αυξάνονται σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου και, όταν αυξηθεί το μέγεθός τους, καταστρέφουν σταδιακά τον φυσιολογικό νεφρικό ιστό οδηγώντας σε νεφρική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, κατάθλιψη, λήθαργο, εμετό και αυξημένη δίψα και ούρηση. Η νόσος εμφανίζεται συνήθως σε γάτες Περσίας ή εξωτικές φυλές και σε παρόμοιες με αυτές μακρύτριχες γάτες.
∙ Προοδευτική Ατροφία του Αμφιβληστροειδούς (PRA). Αποτελεί μέρος μιας ομάδας γενετικών εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών που επηρεάζουν τον αμφιβληστροειδή. Η ασθένεια προκαλεί μείωση της όρασης, η οποία οδηγεί τελικά σε τύφλωση.
∙ Αναπνευστικό Σύνδρομο Βραχυκεφαλικών Φυλών (ΒΑS). Οι βραχυκεφαλικές φυλές έχουν ως ανατομικό χαρακτηριστικό την επίπεδη όψη προσώπου και την πλακουτσωτή μουσούδα, έχοντας ως αποτέλεσμα την ανάλογη παραμόρφωση και σμίκρυνση των οργάνων του κεφαλιού που συνδέονται με την αναπνοή, την οξυγόνωση, τη ρύθμιση θερμοκρασίας του σώματος και την ανοχή στη ζέστη. Το Αναπνευστικό Σύνδρομο Βραχυκεφαλικών Φυλών ή αλλιώς Αποφρακτικό Σύνδρομο της Ανώτερης Αναπνευστικής Οδού είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει χρόνια αναπνευστικά προβλήματα που χαρακτηρίζονται από θόρυβο κατά την εισπνοή, ροχαλητό, λαχάνιασμα, αναπνοή από το στόμα, άπνοια κατά τον ύπνο και εξάντληση κατά την άσκηση ή το παιχνίδι ιδιαιτέρως κατά τις ζεστές ημέρες. Τα αίτια εντοπίζονται σε μια σειρά ανατομικών ελαττωμάτων των φυλών αυτών, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ροής του αέρα προς τους πνεύμονες κατά την εισπνοή, λόγω στένωσης του χώρου από τον οποίο διέρχεται. Ανάλογα με την σοβαρότητα και το είδος των συμπτωμάτων η αντιμετώπιση μπορεί να είναι είτε συντηρητική αγωγή είτε χειρουργική επέμβαση.
∙ Δερματικά προβλήματα

Ήξερες ότι...

Οι γάτες Περσίας με pointed χρωματισμούς (χρωματιστά άκρα) είναι γνωστές ως γάτες Ιμαλαϊων (Himalayan), ονομασία που πήρε χάρη στην ομοιότητα του χρωματισμού με το κουνέλι των Ιμαλαΐων. Σε μερικά μητρώα θεωρείται ως ξεχωριστή φυλή, ενώ σε άλλα ως χρωματική ποικιλία

Οι γάτες Περσίας ανήκουν στην οικογένεια των βραχυκεφαλικών φυλών που έχουν ως φυσικά χαρακτηριστικά την επίπεδη όψη προσώπου και την πλακουτσωτή μουσούδα. Αυτά τα ανατομικά χαρακτηριστικά δυστυχώς συνδέονται με διάφορα οφθαλμικά, οδοντιατρικά και αναπνευστικά προβλήματα υγείας

Η Florence Nightingale, πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής, είχε 60 γάτες, πολλές από αυτές ήταν Περσίας

Δείτε επίσης...

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα