Καλοκαιρινά tips για υγιή τετράποδα

Καλοκαιρινά tips για υγιή τετράποδα

Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα, διακοπές και… πολλή ζέστη! Η εποχή του χρόνου που όλοι περιμένουμε επιτέλους έφτασε, αλλά η πολλή ζέστη μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη για τους τετράποδους φίλους μας.

Τα κατοικίδια μας είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της υπερβολικής ζέστης από ότι εμείς, καθώς δεν μπορούν να αποβάλουν εύκολα τη θερμότητά τους. Επιπλέον, πολύ νεαρά, ηλικιωμένα, παχύσαρκα ή ασθενή ζώα, αλλά και κάποιες φυλές σκύλων ή γατιών με μακρύ τρίχωμα ή πλακουτσωτή μουσούδα (βραχυκέφαλες φυλές όπως π.χ. Παγκ, Μπόξερ, Μπουλντόγκ κτλ), εμφανίζουν μεγαλύτερη προδιάθεση για αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός τους, αφού έχουν μειωμένη ικανότητα να αποβάλλουν θερμότητα όταν αυτό είναι αναγκαίο.

Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσετε το κατοικίδιό σας να παραμείνει δροσερό και ασφαλές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η πρόληψη σώζει ζωές!

Αυτοκίνητο

Το πιο απειλητικό για τη ζωή των κατοικίδιων είναι η παραμονή τους στο αυτοκίνητο όταν υπάρχει πολύ ζέστη. Λίγα λεπτά αρκούν, ακόμη και αν βρίσκεται στη σκιά ή είναι με ανοιχτά παράθυρα, για να φτάσει η θερμοκρασία σε επικίνδυνα επίπεδα που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, θερμοπληξία, εγκεφαλική βλάβη, ακόμα και θάνατο.

Νερό και σκιά

Όταν το κατοικίδιό σας βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, φροντίστε να υπάρχει πάντα διαθέσιμο άφθονο, φρέσκο και δροσερό (όχι παγωμένο) νερό. Ειδικά τις ζεστές ώρες της ημέρας μπορείτε να προσθέσετε λίγα παγάκια στο νερό. Βεβαιωθείτε ότι το μπολ του νερού βρίσκεται σε σκιερό μέρος και δεν μπορεί να το αναποδογυρίσει. Το καλοκαίρι, καλό θα ήταν να προτιμήσετε πλαστικά ή κεραμικά δοχεία τροφής και νερού αντί για μεταλλικά που είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας και ζεσταίνονται γρήγορα.

Πολύ σημαντική είναι η προστασία του κατοικιδίου σας από τον ήλιο και τη ζέστη, όσο βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο. Φροντίστε να υπάρχει ένα σκιερό μέρος όπου μπορεί να ξεκουραστεί, χωρίς να είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Αν έχετε σκυλόσπιτο, θα πρέπει να το τοποθετήσετε κάτω από δέντρο, υπόστεγο ή σε χώρο με επάρκεια σκιάς που δεν εμποδίζει την κυκλοφορία του αέρα.

Βόλτα και άσκηση

Προτιμήστε τις ημέρες καύσωνα και αυξημένης ζέστης, να βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη. Αποφύγετε τις μεγάλες βόλτες και την έντονη άσκηση κατά τις ώρες με πολύ έντονη ζέστη και φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας δροσερό νερό.

Προστατευμένες πατούσες

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η θερμοκρασία του εδάφους και ειδικότερα κάποιων επιφανειών όπως το τσιμέντο, η άσφαλτος και η άμμος αυξάνεται πολύ και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στις πατούσες του σκύλου σας. Προτιμήστε, στην διάρκεια της βόλτας, να είστε στη σκιά και σε επιφάνειες όπως το γρασίδι ή το ξύλο.

Τρίχωμα

Φροντίστε το τρίχωμα του κατοικιδίου σας να είναι καλά χτενισμένο και περιποιημένο. Οι μπερδεμένες τρίχες πολλές φορές αποτελούν αιτία συσσώρευσης θερμότητας και εμποδίζουν την σωστή αναπνοή του δέρματος. Αν αποφασίσετε να κουρέψετε το κατοικίδιό σας, βρείτε ένα κατάλληλο κούρεμα (ανάλογα με τη φυλή) που θα του επιτρέπει να δροσίζετε, αλλά παράλληλα θα το προστατεύει από εγκαύματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ μην ξυρίζετε εντελώς το τρίχωμα, αλλά αφήστε τουλάχιστον 2 εκατοστά τρίχα για την αποφυγή εγκαυμάτων.

Αντηλιακή προστασία

Όλα τα ζώα μπορούν να πάθουν έγκαυμα από τον ήλιο. Πιο ευάλωτα είναι τα ζώα με ανοιχτόχρωμες μύτες και αυτιά καθώς και κατοικίδια με ελάχιστο τρίχωμα, φαλακρά μπαλώματα ή άτριχες φυλές. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το κατάλληλο αντηλιακό που θα προστατεύσει με ασφάλεια το κατοικίδιό σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ μην βάζετε το δικό σας αντηλιακό στο κατοικίδιό σας.

—–

Η θερμοπληξία είναι από τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένα κατοικίδιο λόγω της ζέστης. Εμφανίζεται όταν οι φυσιολογικοί μηχανισμοί του σώματος του ζώου δεν μπορούν να διατηρήσουν την θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Στα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνονται:

• Δυσκολία στην αναπνοή και βαρύ λαχάνιασμα

• Έντονο κόκκινο (σχεδόν μωβ) χρώμα γλώσσας

• Αδυναμία, έλλειψη συντονισμού, ζαλάδα, κατάπτωση ή ακόμα και λήθαργος

• Έντονη έκκριση σάλιου (υπερσιελόρροια)

• Εμετός

Αν το κατοικίδιό σας έχει κάποιο ή όλα τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να ελεγχθεί απαραιτήτως από κτηνίατρο, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να αξιολογήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και να αποφασίσει την κατάλληλη θεραπεία.

Παρόλα αυτά, η άμεση παροχή πρώτων βοηθειών, μέχρι την προσκόμιση του ζώου στον κτηνίατρο, θα βοηθήσουν αρκετά.

Πρώτες βοήθειες

Μεταφέρετε το κατοικίδιό σας σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον

Χορηγήστε δροσερό νερό (όχι παγωμένο). Δώστε δροσερό νερό στο κατοικίδιο σας, αλλά μην το αναγκάσετε να το πιει. Η παροχή νερού θα πρέπει να γίνει σε μικρές ποσότητες και όχι απότομα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης διάτασης και συστροφής εντέρου.

Ψεκάστε με δροσερό νερό (όχι παγωμένο) το κατοικίδιό σας στην περιοχή της κοιλιάς, την άκρη των αυτιών και τις πατούσες. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε καμία περίπτωση μην καταβρέξετε το ζώο με παγωμένο νερό. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα και, επομένως, την αποβολή θερμότητας, και έτσι μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση του ζώου.

Μεταφέρετε το κατοικίδιό σας στον κτηνίατρο. Ακόμη και αν πιστεύετε ότι το κατοικίδιό σας ξεπέρασε τον κίνδυνο και επανήλθε πλήρως, πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό. Ο κτηνίατρος θα το εξετάσει για σημεία καταπληξίας, αφυδάτωσης, αναπνευστικών και καρδιαγγειακών διαταραχών και θα ελέγξει για τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να του προκάλεσε η θερμοπληξία.

Οι παραπάνω οδηγίες ΔΕΝ αντικαθιστούν τις συμβουλές του κτηνίατρου σε καμία περίπτωση. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για την σωστή παροχή φροντίδας, ανάλογα με τις ανάγκες του κατοικιδίου σας.

Πηγή: diagnovet

Βρείτε μας στο facebook

Πρόσφατα Άρθρα

Δείτε ακόμα

Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα