Λευκή γάτα: Το σπάνιο παράδοξο της φύσης

Λευκή γάτα: Το σπάνιο παράδοξο της φύσης

Στις γάτες υπάρχουν τόσοι πολλοί χρωματισμοί και μοτίβα που οι συνδυασμοί τους είναι ατελείωτοι, καθιστώντας κάθε γάτα πραγματικά μοναδική. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποιος χρωματισμός είναι ο πιο σπάνιος στο κόσμο της γάτας;

Δεν είναι άλλος από το λευκό χρώμα! Με ποσοστό που αγγίζει μόλις το 5% του συνολικού πληθυσμού γάτας, άκρως εντυπωσιακές και κάτασπρες σαν το χιόνι, προκαλούν τον θαυμασμό και όχι άδικα! Αν το λευκό τρίχωμα συνοδεύουν ένα ή δύο καταγάλανα μάτια, ποσοστό που φτάνει το 15-40% αυτών, τότε η αξεπέραστη ομορφιά τους καθηλώνει! Όμως, παρά την αριστοκρατική τους εμφάνιση, ο συνδυασμός λευκού τριχώματος και γαλάζιων ματιών αποτελεί ένδειξη ότι κατά πάσα πιθανότητα η γάτα είναι κουφή.

Δεν είναι, όμως, όλες οι λευκές γάτες με γαλάζια μάτια κωφές, καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά γονίδια που προκαλούν τα ίδια φυσικά χαρακτηριστικά (λευκό τρίχωμα, γαλάζια μάτια), οπότε όλα εξαρτώνται από τον γονότυπο της γάτας (το σύνολο των γονιδίων της) και όχι από τον φαινότυπο της (τη φυσική της εμφάνιση).

Ας δούμε όμως πότε και πως προκύπτει το λευκό τρίχωμα και κάτω από ποιες συνθήκες μια λευκή γάτα μπορεί να είναι κουφή και γιατί.

1. Πόσο λευκή είναι μια λευκή γάτα;

Αν η λευκή σας γάτα έχει έστω και μία τρίχα άλλου χρώματος… τότε δεν είναι πραγματικά λευκή! Όσο περίεργο και αν ακούγεται, μπορεί να εξηγηθεί λόγω της ύπαρξης του γονιδίου της “Λευκής Κηλίδας”, που επιτρέπει την εμφάνιση λευκών μπαλωμάτων ή σχεδίων στο τρίχωμα μιας γάτας. Η ένταση του γονιδίου αυτού μπορεί να έχει πολλές εκφράσεις, έτσι μια γάτα μπορεί να έχει ελάχιστο λευκό (σποραδικές λευκές τούφες ή μεμονωμένες τρίχες), να είναι σχεδόν δίχρωμη (tuxedo χρωματισμός) ή, στην πιο δυναμική έκφραση του γονιδίου, να είναι κατάλευκη!


Το παραπάνω διάγραμμα αποτυπώνει μια τυπική εξέλιξη από συμπαγές χρώμα (π.χ. μαύρο) σε συμπαγές λευκό που προκαλείται από αυτό το γονίδιο. Ο αριθμός κάθε επιπέδου είναι ο “βαθμός” της κηλίδας από το 1 (χωρίς καθόλου λευκό) έως το 10 όπου η λευκή κηλίδα έχει καλύψει όλο το βασικό χρώμα. Οι γάτες με λευκό τρίχωμα βαθμού 10 μοιάζουν να είναι κατάλευκες, αλλά ουσιαστικά έχουν μια τεράστια λευκή κηλίδα σε όλο τους το σώμα, επομένως, κάπου σίγουρα υπάρχει έστω και μία τριχούλα άλλου χρώματος!

Γάτες που φέρουν το γονίδιο της “Λευκής Κηλίδας”, ασχέτως του βαθμού εξάπλωσής της, σπανίως είναι κωφές.

2. Άσπρη γάτα ξέξασπρη…

Μια πραγματικά λευκή γάτα, σε αντίθεση με την περίπτωση της “Λευκής Κηλίδας”, προκύπτει μόνο όταν υπάρχει το “Κυρίαρχο ή Επικρατές Λευκό” γονίδιο. Το γονίδιο αυτό υπερισχύει και “μπλοκάρει” την εμφάνιση άλλων χρωμάτων στο τρίχωμα και τα μάτια. Έτσι, οι γάτες που φέρουν αυτό το γονίδιο συνήθως έχουν μάτια γαλάζια, κιτρινωπά ή με ετεροχρωμία (διαφορετικού χρώματος που συνήθως το ένα μάτι είναι σχεδόν πάντα γαλάζιο, ενώ το άλλο καφέ, πράσινο ή κιτρινωπό).

Η κώφωση έχει άμεση σχέση με την έλλειψη μελανίνης, δηλαδή την απουσία χρώματος στο τρίχωμα και τα μάτια, που έχει ως αποτέλεσμα τη λευκή τρίχα και τα γαλάζια μάτια. Τα κύτταρα της ακοής προέρχονται από τα ίδια βλαστοκύτταρα με αυτά που παράγουν χρώμα, επομένως, η έλλειψη χρώματος (λευκό) συνήθως συνεπάγεται και την έλλειψη ακοής. Στις λευκές γάτες με ετεροχρωμία, το αυτί στην πλευρά με το γαλάζιο μάτι μπορεί να είναι κωφό, όμως το άλλο έχει συνήθως φυσιολογική ακοή. Αντίθετα, όσες γάτες έχουν πράσινα ή κιτρινωπά μάτια είναι σπάνια κωφές.

Κάποια γατάκια με Κυρίαρχο λευκό γεννιούνται με αχνές “μουτζούρες” κάποιου χρώματος στο κεφάλι (όπου το χρώμα δεν έχει καλυφθεί πλήρως), οι οποίες συνήθως εξαφανίζονται μέχρι την ενηλικίωση. Σε αυτή την περίπτωση, τα γατάκια αυτά θα έχουν κανονική ακοή!

3. Γάτες Αλμπίνο

Μιας και μιλάμε για λευκό χρώμα, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην περίπτωση του αλμπινισμού. Σε αντίθεση με τη γενικευμένη πεποίθηση, οι λευκές γάτες με κιτρινωπά, γαλάζια ή πράσινα μάτια δεν είναι Αλμπίνο.

Ο αλφισμός, γνωστός και ως λευκοπάθεια ή αλμπινισμός, είναι μια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μερική έλλειψη ή ολική απουσία χρωστικής μελανίνης στα μάτια και το τρίχωμα.

Λόγω αυτού, τα ζώα που πάσχουν από αλμπινισμό, όπως η γάτα της φωτογραφίας, έχουν ροζ (άχρωμα) ή μπλε-ροζ (σχεδόν μωβ) μάτια, καθώς φαίνονται τα αιμοφόρα αγγεία στο πυθμένα του ματιού, όπου δεν υπάρχει αρκετή χρωστική για να τα καλύψει. Ο αλμπινισμός, επίσης γνωστός ως Υπολειπόμενο Λευκό, είναι εξαιρετικά σπάνιος και δεν συνδέεται με την κώφωση στις γάτες.

Ο χαρακτηριστικός χρωματισμός της γάτας του Σιάμ οφείλεται σε μια μορφή μερικού αλμπινισμού που ονομάζεται “χρωματισμός Ιμαλαΐων” και η έκφραση του γονιδίου εξαρτάται από τη θερμοκρασία. Τα γατάκια γεννιούνται λευκά, μιας και η μήτρα (στην οποία αναπτύσσονται) είναι ομοιόμορφα ζεστή και όσο μεγαλώνουν, οι ψυχρότερες περιοχές όπως είναι τα αυτιά, το πρόσωπο, τα πόδια και η ουρά σκουραίνουν, ενώ οι θερμότερες παραμένουν ανοιχτόχρωμες.

Εάν είστε αποφασισμένοι να υιοθετήσετε μια λευκή κωφή γατούλα, να είστε σίγουροι ότι η έλλειψη ακοής δεν της στερεί τίποτα απολύτως από μια φυσιολογική ζωή γεμάτη αγάπη, χάδια, γουργουρητά και ατελείωτες ώρες παιχνιδιού! Δείτε εδώ τις λευκές γατούλες που φιλοξενούνται στο site μας και αναζητούν τον άνθρωπό τους.

Βρείτε μας στο facebook

Πρόσφατα Άρθρα

Δείτε ακόμα

Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα