Σαν το σκύλο με τη γάτα: Η τέλεια φιλία

Σαν το σκύλο με τη γάτα: Η τέλεια φιλία

Στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων οι σκύλοι και οι γάτες είναι συνήθως άσπονδοι εχθροί, αλλά η πραγματικότητα έχει διαψεύσει αυτή την πεποίθηση και, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν γεννηθεί οι πιο στενές φιλίες μεταξύ των δύο ζώων.

Η πρώτη γνωριμία είναι το κλειδί της επιτυχίας για να γεννηθεί μια φιλία με την πρώτη ματιά! Σίγουρα, όσο πιο μικρά είναι σε ηλικία τα δύο ζώα, τόσο πιο εύκολα θα μάθουν ο ένας τον άλλον. Όμως, ανεξαρτήτως ηλικίας, μόνο η σωστή σύσταση του σκύλου με την γάτα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια ομαλή συμβίωση και μακροχρόνια φιλία, αρκεί να ακολουθήστε κάποια απλά βήματα.

— — — —

Είτε έχετε γάτα και επιθυμείτε να εντάξετε έναν σκύλο στην οικογένειά σας, είτε το αντίστροφο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς θα αντιδράσει το κατοικίδιό σας σε μια νέα άφιξη. Συχνά, η συνάντηση είναι ευκολότερη εάν το ένα είδος έχει ήδη εξοικειωθεί με το άλλο από μικρή ηλικία. Εάν όμως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να καταλάβετε εάν το κατοικίδιό σας θα νιώθει άνετα με έναν νέο φίλο:

• Εάν έχετε ήδη γάτα: δώστε μεγάλη προσοχή στην αντίδρασή της όταν περνούν σκύλοι γύρω από το σπίτι ή έρχεται σε επαφή με αυτούς. Εάν έχει αρκετή αυτοπεποίθηση είναι καλό σημάδι. Εάν, όμως, είναι γενικά νευρική, είχε άσχημες εμπειρίες στο παρελθόν ή έχει ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος, ίσως είναι καλύτερο να παραμείνει το μοναδικό σας κατοικίδιο. Η ένταξη ενός νέου κατοικιδίου στο σπίτι, πόσο μάλλον ενός σκύλου, μπορεί να της προκαλέσει μεγάλο άγχος και να την αρρωστήσει.
• Εάν έχετε ήδη σκύλο: όταν βρίσκεστε στην καθημερινή βόλτα και δει μια γάτα, προσπαθεί να την κυνηγήσει; Στην ιδανικότερη περίπτωση, ο σκύλος σας θα περάσει δίπλα από γάτες ή άλλα μικρά ζώα χωρίς να τους δώσει ιδιαίτερη σημασία. Εάν, όμως, έχετε ένα ιδιαίτερα ευερέθιστο σκυλί ή με έντονο κυνηγετικό ένστικτο, ίσως είναι καλύτερο να μην πάρετε γάτα.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον σκέφτεστε να πάρετε ένα ακόμη κατοικίδιο, συζητήστε το με τον κτηνίατρό σας που είναι σε θέση να σας προσφέρει πολλές συμβουλές και καθοδήγηση.

Αν σκοπεύετε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι από κάποιο καταφύγιο, οι φροντιστές του ίσως γνωρίζουν το παρελθόν και την ιστορία του κάθε ζώου και είναι σε θέση να σας δώσουν κάποιες συμβουλές. Το υποψήφιο κατοικίδιό σας μπορεί επίσης να έχει ιστορικό συμβίωσης με γάτα ή σκύλο στο παρελθόν, το οποίο είναι ιδανικό.

Βήμα 1: Προετοιμάζοντας το σπίτι για το νέο κατοικίδιο

Η επιτυχία της πρώτης συνάντησης, όσο και αν φαντάζει περίεργο, πολλές φορές ξεκινά από την σωστή προετοιμασία του σπιτιού και την δημιουργία ξεχωριστών και ασφαλών χώρων για το κάθε τετράποδο μέλος της οικογένειας. Οι αλλαγές αυτές ιδανικά θα πρέπει να ολοκληρωθούν μερικές εβδομάδες πριν την άφιξη του νέου κατοικιδίου, έτσι ώστε το υπάρχον κατοικίδιο να προλάβει να εξοικειωθεί με αυτές.

• Βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει το ιδανικό περιβάλλον και για τα δύο κατοικίδια που να ικανοποιεί τις βασικές τους ανάγκες, ώστε να είναι ευτυχισμένα. Ενώ κάποιες ανάγκες είναι κοινές για τον σκύλο και τη γάτα (μέρος ξεκούρασης, χώρος για παιχνίδι και άσκηση, παιχνίδια απασχόλησης), το κάθε είδος έχει και δικές του ξεχωριστές απαιτήσεις. Έτσι, η γάτα θα χρειαστεί σίγουρα μια αμμοδόχο (λεκάνη με άμμο για την τουαλέτα της) και ένα ονυχοδρόμιο (για να ακονίζει τα νύχια της σε αυτό και όχι κάποιο έπιπλο ή τις κουρτίνες σας).

• Δημιουργήστε ξεχωριστά “καταφύγια” και χώρους χαλάρωσης για κάθε κατοικίδιο. Είναι πολύ σημαντικό το κάθε ζώο να έχει ένα δικό του μέρος όπου μπορεί να αποσυρθεί με ασφάλεια και να ηρεμήσει, χωρίς να ενοχλείται από το άλλο. Η γάτα μπορεί εύκολα να χαλαρώσει σε ψηλά σημεία του σπιτιού ή να κρυφτεί κάτω από έπιπλα, όπου ο σκύλος δεν έχει πρόσβαση. Επίσης, τα παιδικά κάγκελα ασφαλείας είναι ένας απλός, αλλά αποτελεσματικός, τρόπος για να περιοριστεί ο σκύλος έξω από το χώρο της γάτας.

• Ίσως το πιο σημαντικό είναι ο χώρος σίτισης του κάθε κατοικιδίου. Φροντίστε ο σκύλος σας να τρέφεται σε διαφορετικό σημείο από τη γάτα, χωρίς να ενοχλεί ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια του φαγητού. Τα περισσότερα ζώα είναι κτητικά όσων αφορά την τροφή τους και αυτό μπορεί να αποτελέσει αιτία τσακωμών. Ιδανικά, τα δοχεία τροφής κάθε κατοικιδίου θα πρέπει να βρίσκονται σε ξεχωριστούς χώρους του σπιτιού και να προσεγγίζονται αποκλειστικά από το κάθε ζώο.

Βήμα 2: Ανταλλαγή οσμών

Το ιδανικότερο σενάριο, είναι να δώσετε περιθώριο μερικών ημερών στον σκύλο και την γάτα σας να συνηθίσουν ο ένας την μυρωδιά του άλλου. Αυτό θα τα βοηθήσει να εξοικειωθούν μεταξύ τους πριν συναντηθούν μουσούδα με μουσούδα.

Ένας απλός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, εάν το ζωάκι που θα πάρετε βρίσκεται σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας, είναι να φέρετε στο σπίτι ένα παιχνίδι ή ένα κουβερτάκι με την μυρωδιά του. Δώστε το στο κατοικίδιό σας και αφήστε να το επεξεργαστεί και να συνηθίσει την μυρωδιά. Το ίδιο μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα, δηλαδή δίνοντας ένα αντικείμενο με την μυρωδιά του κατοικιδίου σας στο ζωάκι που σκοπεύεται να υιοθετήσετε.

Βήμα 3: Η πρώτη συνάντηση

Και ναι! Η μεγάλη μέρα έφτασε και θα έρθει στο σπίτι το νέο μέλος της οικογένειας! Σίγουρα ο ενθουσιασμός κρύβει και λίγο άγχος για την έκβαση της πρώτης γνωριμίας του σκύλου με την γάτα. Όμως, με ψυχραιμία, χαλαρές και ήρεμες κινήσεις και όχι βιαστικές ενέργειες, όλα θα πάνε καλά. Είναι ασφαλέστερο τα δύο ζώα να μην έρθουν απευθείας σε επαφή και η πρώτη γνωριμία τους να γίνει σταδιακά.

• Κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης προσπαθήστε να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμοι, δημιουργώντας παράλληλα ένα χαλαρό και ήρεμο περιβάλλον. Ίσως είναι καλύτερο να είναι παρών ένας ακόμη ενήλικας, εκτός από εσάς, όταν θα γίνει η πρώτη συνάντηση, αλλά όχι περισσότερος κόσμος. Αν είστε νευρικοί ή αγχωμένοι, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να φορτίσετε την ατμόσφαιρα και κατ’ επέκταση τα κατοικίδιά σας.
• Το νέο κατοικίδιο θα χρειαστεί σίγουρα λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στην ιδέα του νέου περιβάλλοντος, οπότε μην το βάλετε απευθείας στον ίδιο χώρο με το ήδη υπάρχον κατοικίδιό σας. Αφήστε το να εξερευνήσει το καινούργιο του σπίτι και να αρχίσει να εξοικειώνετε με τον νέο χώρο και τις μυρωδιές του.
• Μόλις το νέο σας κατοικίδιο μάθει τον χώρο, νιώσει άνετα και βρει σημεία όπου μπορεί να αποσυρθεί ή να “κρυφτεί” με ασφάλεια, επιτρέψτε στα δύο ζώα να γνωριστούν μεταξύ τους, χωρίς όμως να έρθουν ακόμη σε επαφή. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένα “φράγμα” μεταξύ της γάτας και του σκύλου σας – μια πόρτα ασφαλείας για μωρά θα μπορούσε να είναι η ιδανική λύση! Θα μπορούν να βλέπουν και να μυρίζουν ο ένας τον άλλον, αλλά παράλληλα, θα νιώθουν ασφαλείς ο καθένας στον χώρο του.
• Σε αυτή την φάση, κρατήστε τον σκύλο με λουρί και προσέξτε σε περίπτωση που ενθουσιαστεί ή τρέξει να κυνηγήσει την γάτα.
• Δώστε τους χρόνο να προσαρμοστούν και να κατασταλάξουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιχουδιές για να τους αποσπάσετε την προσοχή και να τους ανταμείψετε για την ήρεμη συμπεριφορά. Φροντίστε, όμως, να μην “καλοπιάσετε” το ένα κατοικίδιο περισσότερο από το άλλο και υπάρξουν ζήλιες.
• Μόλις και τα δύο κατοικίδια ηρεμήσουν και συνηθίσουν ο ένας στην παρουσία του άλλου, μπορείτε να αφαιρέσετε το λουρί του σκύλου, αλλά κρατήσετε τα ακόμη σε ξεχωριστούς χώρους.

Στην αρχή, ίσως χρειαστούν μερικές συναντήσεις όπως αυτή για να δώσετε στα κατοικίδιά σας την ευκαιρία να συνηθίσουν το ένα το άλλο. Σύντομα, θα φτάσετε στο σημείο όπου τα κατοικίδια θα είναι ήρεμα και άνετα μεταξύ τους.

Βήμα 4: Απομακρύνοντας τα εμπόδια

Όταν ο σκύλος και η γάτα συνηθίσουν ο ένας στην παρουσία του άλλου, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να αφαιρέσετε όποιο εμπόδιο τα χωρίζει. Στην αρχή, είναι καλύτερο να έχετε το σκύλο με λουρί και αν προσπαθήσει να κυνηγήσει την γάτα, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν ασφαλείς διαδρομές διαφυγής για εκείνη. Σε περίπτωση φυγής, το πιο πιθανό είναι να τρέξει προς τα πίσω και να προσεγγίσει ένα ψηλό σημείο, όπου δεν θα έχει πρόσβαση ο σκύλος.

Και πάλι, προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ήρεμη και χαλαρή ατμόσφαιρα. Είναι καλύτερα να μην έχετε ανοιχτή τηλεόραση, καθώς ένας ξαφνικός θόρυβος μπορεί να τρομάξει τα ζώα. Σε αυτό το στάδιο, καλύτερα να αποφύγετε τις λιχουδιές, όμως, μην παραλείψετε την επιβράβευση με χάδια μόλις τα δύο κατοικίδια αποδεχτούν το ένα την παρουσία του άλλου.

Μόλις βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν θα κυνηγήσει τη γάτα, μπορείτε να τα αφήσετε ελεύθερα στον ίδιο χώρο, επιβλέποντας την κατάσταση. Προσέξτε τη γλώσσα του σώματός τους για να βεβαιωθείτε ότι είναι ακόμα χαρούμενα και άνετα. Για λίγες μέρες μην τα αφήσετε μαζί χωρίς επίβλεψη για παν ενδεχόμενο.

Με λίγα λόγια…

• Οι γάτες ή οι σκύλοι που είναι καλά κοινωνικοποιημένοι με άλλα ζώα από μικρή ηλικία μπορούν άνετα να συμβιώσουν χωρίς προβλήματα
• Βεβαιωθείτε ότι και τα δύο κατοικίδια είναι πλήρως εμβολιασμένα πριν την πρώτη τους συνάντηση
• Προσπαθήστε να εξοικειώσετε το κάθε ζώο με την μυρωδιά του άλλου
• Κρατήστε το νέο σας κατοικίδιο σε ξεχωριστό δωμάτιο για λίγες ημέρες
• Παρακολουθήστε προσεκτικά τη γλώσσα του σώματός τους για τυχόν αλλαγές
• Μην τα ταΐζετε στον ίδιο χώρο και μην τα αφήνετε μαζί χωρίς επιτήρηση για το πρώτο διάστημα
• Κάντε υπομονή. Τα κατοικίδιά σας θα γνωριστούν με τον δικό τους ρυθμό, όταν νιώσουν έτοιμα. Ποτέ μην τα πιέζετε να περνούν χρόνο μαζί. Εάν αρχίσουν να ανησυχούν ή να αγχώνονται, αφήστε τα να πάνε στον ασφαλή τους χώρο
• Εάν δείτε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμφιλιωθούν, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας ή κάποιον εκπαιδευτή για να σας δώσει συμβουλές

Πηγή: pdsa.org.uk

Βρείτε μας στο facebook

Πρόσφατα Άρθρα

Δείτε ακόμα

Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα