Ταξιδεύοντας με κατοικίδιο: Οδηγός για ξέγνοιαστο ταξίδι

Ταξιδεύοντας με κατοικίδιο: Οδηγός για ξέγνοιαστο ταξίδι

Ήρθε επιτέλους το καλοκαιράκι και έφτασε η ώρα να ξεκουραστείτε, να κάνετε τις βουτιές σας και να ζήσετε τις διακοπές σας στο έπακρο. Όμως, φέτος η ιδέα να πάρετε μαζί σας το πιστό σας φίλο τριγυρνάει στο μυαλό σας, περισσότερο από ποτέ.

Όσο όμορφη και ειδυλλιακή φαίνεται η ιδέα των διακοπών μαζί με το αγαπημένο σας τετράποδο φιλαράκι, πρέπει να σκεφθείτε αν και κατά πόσο, το ζωάκι σας είναι έτοιμο για ταξίδι. Βάλτε τις ανάγκες και τα συναισθήματα του πάνω από την επιθυμία σας να βρίσκεστε μαζί και αποφασίστε αν οι διακοπές σας θα είναι ευχάριστες και άνετες για όλους.

Τα περισσότερα ζώα, και ιδιαιτέρως οι γάτες, νιώθουν άγχος όταν αλλάζουν περιβάλλον και διαταράσσεται η καθημερινότητα τους. Ενώ τα προσωρινά συναισθήματα άγχους μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα στο κατοικίδιό σας (όπως ταχυκαρδία, τρέμουλο, γρήγορη αναπνοή κτλ), αυτό δεν σημαίνει ότι πάσχει από αγχώδη διαταραχή. Ωστόσο, το συνεχές άγχος μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας αγχώδους διαταραχής ή άλλων ιατρικών προβλημάτων. Ζώα νεαρής ηλικίας, ηλικιωμένα ή με προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο από το άγχος και την αλλαγή περιβάλλοντος λόγω του ταξιδιού. Εάν το κατοικίδιό σας ανήκει σε μία από αυτές τις ομάδες υψηλού κινδύνου ή αγχώνεται πολύ εύκολα, καλύτερα να εξετάσετε το ενδεχόμενο να το αφήσετε στο σπίτι με κάποιον άνθρωπο που έχει σχέση εμπιστοσύνης με το ζωάκι σας. Με αυτό τον τρόπο το κατοικίδιό σας θα παραμείνει στο οικείο του περιβάλλον, αποφεύγοντας το περιττό άγχος. Εάν παρόλα αυτά εσείς θέλετε να πάρετε το ζωάκι σας μαζί σας αλλά δεν είστε σίγουροι ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του ταξιδιού, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να πάρετε τη γνώμη του ειδικού.

Προετοιμασία

Κάθε ταξίδι, ακόμη και αν πρόκειται για μια μικρή απόδραση το Σαββατοκύριακο, απαιτεί καλή προετοιμασία και σωστή οργάνωση, ειδικά αν αποφασίσετε να πάρετε μαζί τον τετράποδο φίλο σας. Ο προσεκτικός προγραμματισμός, ωστόσο, μπορεί να μειώσει λίγο το άγχος και να κάνει πιο άνετο και ξέγνοιαστο το ταξίδι με τον πιστό σας φίλο.

» Pet-friendly προορισμός
Το πρώτο βήμα στην οργάνωση τον διακοπών είναι η εύρεση προορισμού και καταλύματος. Επιλέξτε καταλύματα που επιτρέπονται τα κατοικίδια και μη διστάσετε να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για τις προσφερόμενες παροχές (π.χ. υπηρεσίες φύλαξης, χώρος παιχνιδιού, μπολ φαγητού & νερού κ.ά.).

Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε το εξοχικό φίλων ή συγγενών, φροντίστε να τους ενημερώσετε ότι θα έχετε μαζί το κατοικίδιό σας καθώς δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με την παρουσία ενός κατοικίδιου.

Κάντε μια ευρύτερη έρευνα και βρείτε τα pet-friendly σημεία της περιοχής που θα επισκεφθείτε, όπως πάρκα για τη βόλτα του κατοικιδίου σας, ταβέρνες για να απολαύσετε όλοι μαζί το γεύμα σας χωρίς άγχος, παραλίες για ξέγνοιαστες βουτιές και παιχνίδι.

Αναζητήστε τα κτηνιατρεία και τις κτηνιατρικές κλινικές της περιοχής που θα επισκεφθείτε, αποθηκεύστε τα τηλέφωνα επικοινωνίας στο κινητό σας και ενημερωθείτε για τις ώρες και ημέρες λειτουργίας. Σε περίπτωση ανάγκης θα ξέρετε άμεσα που να απευθυνθείτε και που να μεταφέρετε το κατοικίδιό σας.

» Ταυτοποίηση
Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλετε μικροτσίπ στο κατοικίδιό σας. Το μικροτσίπ – εκτός του ότι είναι υποχρεωτικό από το νόμο – είναι ο πιο ασφαλής τρόπος ταυτοποίησης και μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμος εάν το ζωάκι σας χάσει το κολάρο ή την μεταλλική του ταυτότητα. Εάν το κατοικίδιό σας έχει ήδη μικροτσίπ, πριν από την αναχώρησή σας βεβαιωθείτε ότι όλα τα στοιχεία επικοινωνίας που έχουν καταχωρηθεί σε αυτό, είναι ακριβή και ενημερωμένα.

Προμηθευτείτε – εάν δεν έχετε ήδη – μία ταυτότητα για το κολάρο του κατοικιδίου σας που να αναγράφει το όνομά του και το τηλέφωνό σας. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε και μια προσωρινή ταυτότητα (πχ. μπρελόκ με ετικέτα) με την τοποθεσία και τον αριθμό τηλεφώνου του καταλύματος στο οποίο θα μείνετε. Με αυτό τον τρόπο, αν το ζωάκι σας χαθεί, θα μπορεί εύκολα και άμεσα να επικοινωνήσει μαζί σας όποιος το βρει.

» Επίσκεψη στον κτηνίατρο
Προγραμματίστε μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας πριν αναχωρήσετε. Η υγεία και ασφάλεια του κατοικιδίου σας κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι η βασικότερη προτεραιότητα. Ο κτηνίατρός σας θα ενημερώσει το βιβλιάριο του κατοικιδίου και θα αξιολογήσει αν και κατά πόσο είναι σε θέση να σας ακολουθήσει στο ταξίδι σας.

» Σημαντικά έγγραφα
Να έχετε πάντα μαζί σας το βιβλιάριο υγείας του πιστού σας φίλου, ενημερωμένο από τον κτηνιάτρό σας με όλα τα εμβόλια και απαραιτήτως το αντιλυσσικό. Αν σκοπεύετε να πάτε διακοπές εκτός Ελλάδος, είναι υποχρεωτικό να έχετε μαζί σας το διαβατήριο του κατοικιδίου. Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με την πρεσβεία της χώρας που πρόκειται να επισκεφτείτε, ώστε να ενημερωθείτε σχετικά με τις οδηγίες που οφείλετε να ακολουθήσετε. Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά τις χώρες της ΕΕ, ένα κατοικίδιο ηλικίας κάτω των 4 μηνών δεν μπορεί να ταξιδέψει, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο βασικός εμβολιασμός του.

» Η “βαλίτσα” του κατοικιδίου
Τώρα που ετοιμάσατε τις δικές σας αποσκευές, ήρθε η ώρα να ετοιμάσετε και την “βαλίτσα” του κατοικιδίου σας με όλα τα απαραίτητα.

Πιάτα φαγητού και νερού, καθώς και την απαραίτητη ποσότητα τροφής για όσο διάστημα είστε διακοπές. Επίσης, μπορείτε να έχετε μονίμως στην τσάντα παραλίας μία πτυσσόμενη ποτίστρα, για να έχει ο πιστός σας φίλος πάντα νερό στη διάθεσή του
Λουρί και εφεδρικό κολάρο
Αντιπαρασιτικό κολάρο ή εντομοαπωθητικό σπρέι
Σακουλάκια για τις ακαθαρσίες του σκύλου, ώστε να διατηρήσετε τον χώρο φιλοξενίας σας καθαρό
Τα αγαπημένα του παιχνίδια που θα το κρατούν απασχολημένο
Αμμολεκάνη & άμμος
Πετσέτα θαλάσσης, σε περίπτωση που στο κατοικίδιό σας αρέσει το μπάνιο στη θάλασσα
Κουτί πρώτων βοηθειών & Βιβλιάριο Υγείας

Κατεβάστε και τυπώστε την Λίστα Ταξιδιού του κατοικιδίου σας για να μην του λείψει τίποτα.

» Κουτί πρώτων βοηθειών
Ακόμη και για εμάς τους ανθρώπους πολλές φορές η εύρεση φαρμακείου σε περίπτωση ανάγκης είναι αρκετά δύσκολη, πόσο μάλλον εάν πρόκειται για κτηνιατρικά φάρμακα. Προετοιμάστε ένα κουτί πρώτων βοηθειών για το κατοικίδιό σας, επικοινωνώντας με τον κτηνίατρό σας για να σας καθοδηγήσει και να σας δώσει ονομαστικά όσα φάρμακα χρειάζονται, σύμφωνα με τις ανάγκες του κατοικιδίου σας. Αν το ζωάκι σας ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή σιγουρευτείτε ότι έχετε επαρκή ποσότητα φαρμάκων για όλη τη διάρκεια των διακοπών σας.

Από το φαρμακείο δεν θα πρέπει να λείπουν τα είδη πρώτης ανάγκης όπως:
Γάντια μιας χρήσης & Αντισηπτικό χεριών (για εσάς)
Ψαλιδάκι, Μεγεθυντικός φακός, Φακός & τσιμπιδάκι (για αγκάθια, τσιμπούρια κτλ)
Αντισηπτικό & Αιμοστατικό για τον καθαρισμό πληγών
Betadine & Οξυζενέ
Αποστειρωμένες γάζες, Βαμβάκι, Αυτοκόλλητη ταινία & Επίδεσμοι (υπάρχουν ειδικοί επίδεσμοι για ζώα που προσαρμόζονται εύκολα και αποτρέπουν τον γλείψιμο της περιοχής)
Αλοιφή για τσιμπήματα ή Αντιφλεγμονώδη χάπια
Αντιεμετικά & φάρμακα για στομαχικά προβλήματα
Αντισταμινικά για περίπτωση αλλεργίας
Σύριγγες μιας χρήσης (2,5 και 5ml)
Ενέσεις ατροπίνης & Χάπια ενεργού άνθρακα (με τη συμβουλή του κτηνιάτρου, για την πιθανότητα φόλας ή δηλητηρίασης)
Mαλακό φίμωτρο (για την αποτροπή γλειψίματος της πληγής ή δαγκώματος κατά την χορήγηση των πρώτων βοηθειών)
Κουβέρτα ή μεγάλη πετσέτα
Τηλέφωνο του κτηνιάτρου σας ώστε να επικοινωνήσετε άμεσα για να σας κατευθύνει ανάλογα με την κατάσταση του κατοικιδίου σας
Μπορείτε να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας να σας δώσει γραπτές οδηγίες για περιπτώσεις ανάγκης όπως δηλητηρίαση, αλλεργική αντίδραση κτλ, τις οποίες θα έχετε στο κουτί πρώτων βοηθειών. Θυμηθείτε να ελέγχετε τακτικά και να αντικαθιστάτε τυχόν ληγμένα προϊόντα στο κουτί σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε καμία περίπτωση ΜΗΝ χορηγήσετε φάρμακα χωρίς να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Ακόμη και αν πιστεύετε ότι το κατοικίδιό σας ξεπέρασε τον κίνδυνο και επανήλθε πλήρως, πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό.  

Το ταξίδι

Με όποιο μέσο κι αν ταξιδέψετε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κατοικίδιό σας θα αγχωθεί. Φυσικά, παίζει μεγάλο ρόλο, η εξοικείωση του ζώου στις μετακινήσεις στα διάφορα μέσα. Αν είστε κηδεμόνας νεαρού ζώου και έχετε σκοπό να κάνετε διακοπές μαζί, καλό θα ήταν να αρχίσετε να το εκπαιδεύετε από μικρή ηλικία. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά και μπορείτε για κάποιες εβδομάδες πριν το ταξίδι σας να αρχίσετε να το εξοικειώνετε με το κλουβί μεταφοράς. Στήστε το κλουβί στο χώρο σας και δημιουργήστε ένα άνετο περιβάλλον στρώνοντας κάποια κουβέρτα ή βάζοντας μέσα ένα μαξιλάρι ή το κρεβατάκι του κατοικιδίου. Βάλτε το κατοικίδιό σας μέσα για λίγα λεπτά δίνοντάς του μια λιχουδιά για επιβράβευση. Επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές τη μέρα αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο παραμονής του κατοικιδίου μέσα στο κλουβί. Η άσκηση αυτή θα του επιτρέψει να συνηθίσει το κλουβί και να καταλάβει ότι πρόκειται για έναν χώρο σύντομης παραμονής στον οποίο μπορεί να χαλαρώσει.

Υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί που πρέπει να λάβετε υπόψιν, ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς που έχετε επιλέξει για το ταξίδι σας.

Αεροπορικώς: Δείτε αναλυτικά τους κανονισμούς εδώ

Ακτοπλοϊκώς: Δείτε αναλυτικά τους κανονισμούς εδώ

Με ΚΤΕΛ: Δείτε αναλυτικά τους κανονισμούς εδώ

Οδικώς: Προτιμήστε να ταξιδέψετε τις πρωινές ή βραδινές ώρες για να αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, να έχετε ανοιχτά παράθυρα ή αναμμένο τον κλιματισμό του αυτοκινήτου. Το κατοικίδιό σας δεν θα πρέπει να βρίσκεται ελεύθερο μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου, τόσο για την ασφάλειά του όσο και για τη δική σας. Με ένα απότομο φρενάρισμα μπορεί να εκτοξευθεί στις μπροστινές θέσεις και να τραυματιστεί σοβαρά. Πρέπει να βρίσκεται σε ειδικό κλουβί μεταφοράς το οποίο να είναι καλά στερεωμένο στη θέση του ή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του οχήματος (π.χ. προστατευμένο με δίχτυ για να μην περνάει στη καμπίνα).

Κάποιες γενικές συμβουλές που θα σας φανούν χρήσιμης, ανεξάρτητα με τον τρόπο που θα ταξιδέψετε είναι οι παρακάτω:

• Ποτέ μην αφήνετε το κατοικίδιό σας μόνο του στο αυτοκίνητο – η θερμοκρασία εντός του αυτοκινήτου μπορεί να αυξηθεί ραγδαία μέσα σε μόλις λίγα λεπτά και να αποβεί μοιραίο.

Ταΐστε το κατοικίδιό σας αρκετές ώρες πριν την αναχώρησή σας και ΟΧΙ λίγο πριν αναχωρήσετε. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν θα πεινάει στο ταξίδι και θα περιορίσει τον κίνδυνο ναυτίας. Ωστόσο, δώστε του φρέσκο νερό όσο πιο συχνά μπορείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για να παραμείνει ενυδατωμένο.

• Βγάλτε το σκύλο σας μια μεγάλη βόλτα πριν την αναχώρησή σας. Με αυτό τον τρόπο θα εκτονωθεί, αλλά θα έχει και την ευκαιρία να κάνει τις ανάγκες του. Έτσι, θα είναι ήδη πιο χαλαρός κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αντίστοιχα, αν έχετε γάτα, παίξτε μαζί της όση περισσότερη ώρα μπορείτε και σιγουρευτείτε ότι έχει επισκεφθεί την τουαλέτα της πριν φύγετε.

• Εάν το ταξίδι είναι μεγάλο, κάντε τακτικά διαλείμματα, για να δώσετε την ευκαιρία στο κατοικίδιό σας να βγει λίγο από το κλουβί, να περπατήσει και να ανακουφίσει τις ανάγκες του.

• Φροντίστε το κατοικίδιό σας να είναι πάντα σε σκιερό μέρος, με επαρκή αερισμό και μακριά από καυτές επιφάνειες (π.χ. μεταλλικό δάπεδο).

Άφιξη στον προορισμό σας

Και τώρα που φτάσατε στον προορισμό σας υπάρχουν λίγα ακόμη πραγματάκια που πρέπει να κάνετε και έπειτα μπορείτε να απολαύσετε τις διακοπές με το κατοικίδιό σας και να χαλαρώσετε.

Μόλις φτάσετε στο κατάλυμα που θα μείνετε τις επόμενες μέρες, δώστε χρόνο στο κατοικίδιό σας να εξοικειωθεί με τον χώρο. Καλό θα ήταν να μην το αφήσετε μόνο του κατά το πρώτο 24ωρο. Οποιοδήποτε ζώο, και ιδιαιτέρως οι σκύλοι, θα αρχίσουν να νιώθουν άνετα αφότου ξεπακετάρετε και κοιμηθείτε μια νύχτα στο δωμάτιο. Ο ύπνος και η επιστροφή στον χώρο θα θα τους προκαλέσει οικειότητα και άνεση, σαν στο σπίτι τους.
Εάν κάποιες μέρες το πρόγραμμά σας είναι ιδιαίτερα φορτωμένο ή έχει πολλή ζέστη ίσως είναι καλύτερα να αφήσετε το κατοικίδιό σας στο δωμάτιο για να μην ταλαιπωρηθεί. Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να δραπετεύσει και εξασφαλίστε ότι η θερμοκρασία του χώρου είναι κατάλληλη. Φροντίστε να έχει αρκετό νερό στη διάθεσή του και αφήστε του παιχνίδια για να παραμείνει απασχολημένο όση ώρα θα λείπετε ώστε να μην κάνει φασαρία κατά τις ώρες κοινής ησυχίας. Ενημερώστε την υποδοχή του καταλύματος ότι το κατοικίδιό σας βρίσκεται στο δωμάτιο και αφήστε τους κάποιο τηλέφωνο σε περίπτωση που χρειαστεί να επικοινωνήσουν μαζί σας.
Φροντίστε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας να διατηρήσετε τον χώρο που μένετε ή επισκέπτεστε καθαρό και να μαζεύετε τις ακαθαρσίες του κατοικιδίου σας. Αυτή η πράξη δεν δείχνει μόνο ευγένεια και σεβασμό στον χώρο και τους συνανθρώπους σας, αλλά ενθαρρύνει επίσης τα καταλύματα να συνεχίσουν να επιτρέπουν τη διαμονή κατοικιδίων.
Ακόμη και αν είστε μακριά από το σπίτι, δεν θα πρέπει να αλλάξετε εντελώς τη ρουτίνα του κατοικιδίου σας. Βγάλτε το σκύλο σας βόλτα τη συνηθισμένη ώρα και για όση διάρκεια χρειάζεται και δώστε του ευκαιρίες να αθληθεί για να εκτονωθεί
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην εξωτερική θερμοκρασία. Σε καμία περίπτωση μην αφήσετε το κατοικίδιό σας στο αυτοκίνητο, καθώς μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του. Επίσης, η θερμοκρασία του εδάφους και ειδικότερα κάποιων επιφανειών όπως το τσιμέντο, η άσφαλτος, τα βότσαλα και η άμμος αυξάνεται πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στις πατούσες του σκύλου σας. Προτιμήστε, στην διάρκεια της βόλτας ή στη παραλία, να είστε στη σκιά και σε επιφάνειες όπως το γρασίδι ή το ξύλο.
Φροντίστε να διατηρήσετε το κατοικίδιό σας δροσερό και ασφαλές κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Μερικά καλοκαιρινά tips για την προστασία του μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διακοπές σημαίνει χαλάρωση, ξεγνοιασιά και διασκέδαση για όλους. Να έχετε πάντα στο νου σας την ασφάλεια όλων αλλά και τα όρια του καθενός. Σεβαστείτε το συνάνθρωπό σας, το χώρο, τις ανάγκες του κατοικιδίου σας και… καλές διακοπές!

Πηγή: Humane Society

Βρείτε μας στο facebook

Πρόσφατα Άρθρα

Δείτε ακόμα

Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα