Προστατεύοντας το σκύλο σας από το Καλαζάρ (Λεϊσμανίαση)

Προστατεύοντας το σκύλο σας από το Καλαζάρ (Λεϊσμανίαση)

Το Καλαζάρ (kalazar) ή αλλιώς Λεϊσμανίαση είναι μια θανατηφόρα ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τα σκυλιά αλλά και τα άγρια τρωκτικά, τα άγρια και οικόσιτα σαρκοφάγα ζώα, τον άνθρωπο και τα ιπποειδή. Μεταδίδεται από μολυσμένες σκνίπες που τσιμπούν τον σκύλο κυρίως στα άτριχα σημεία (πτερύγια αυτιών, μύτη, κοιλιά, βουβώνες) και εισάγουν στον οργανισμό του σκύλου ένα παράσιτο που προσβάλλει τα εσωτερικά όργανα όπως το συκώτι και ο σπλήνας.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι απώλεια βάρους – παρόλο που ο σκύλος διατηρεί την όρεξή του – δερματικά προβλήματα όπως πιτυρίαση, αιμορραγία από τη μύτη και προβλήματα στις αρθρώσεις. Τα σκυλιά που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτά που ζουν σε κήπους και γενικά κοντά σε βλάστηση, όπου συχνάζουν οι σκνίπες και πιο ευάλωτοι είναι οι κοντότριχοι σκύλοι. Χωρίς θεραπεία, η ασθένεια οδηγεί σχεδόν πάντα στο θάνατο.

Όπως σε όλα τα νοσήματα, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και μάλιστα σε συνδυασμό, αν γίνεται, όλα μαζί, παρέχουν το καλύτερο επίπεδο προστασίας.

Η περίοδος όπου χρειάζεται απαραίτητα η λήψη μέτρων αρχίζει με τις πρώτες ζέστες, δηλαδή πριν την άνοιξη, και διαρκεί μέχρι και τον Οκτώβριο, ανάλογα πάντα με την υγρασία που έχει η περιοχή που ζείτε. Περισσότερη υγρασία σημαίνει περισσότερες σκνίπες, άρα μεγαλύτερη ανάγκη για μέτρα πρόληψης για πιο πολλούς μήνες ή ίσως και όλο το χρόνο.

Ο χώρος του σκύλου

Ο σκύλος κινδυνεύει από το τσίμπημα της σκνίπας όσο βρίσκεται σε ακινησία (ξαπλωμένος ή κοιμάται). Το ιδανικότερο είναι, με τη δύση του ηλίου να μεταφέρεται εντός του σπιτιού, όπου είναι απόλυτα προστατευμένος από τις σκνίπες. Εναλλακτικά, ο χώρος που κοιμάται θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά (ιδανικά πάνω από τον πρώτο όροφο) σε σημείο που να φυσάει, μακριά από υγρασία (φρεάτια, φρεσκοποτισμένους κήπους, υδρορροές, λιμνάζοντα ύδατα) όπου μαζεύονται οι σκνίπες

Γεμίστε τον κήπο ή το μπαλκόνι με αρωματικά φυτά που έχουν απωθητική δράση όπως μέντα, βασιλικό, αρμπαρόριζα, λεβάντα, θυμάρι, δυόσμος, γλυκάνισο, δάφνη, λουίζα (λεμονόχορτο) και φασκόμηλο.

Επίσης στο χώρο που ζει ο σκύλος σβήστε τυχόν φώτα ή αντικαταστήστε τις λάμπες με λαμπτήρες LED που δεν προσελκύουν τα κουνούπια και τις σκνίπες. Ακόμα, μια ειδική αντικουνουπική λάμπα (που έλκει και σκοτώνει κουνούπια και σκνίπες σε πλέγμα υψηλής τάσης) αν τοποθετηθεί κοντά στο σπιτάκι του σκύλου, αλλά σε μεγαλύτερο ύψος, μπορεί να βοηθήσει αρκετά.

Προστασία σώματος

Εφόσον εξασφαλίσετε ότι ο χώρος του σκύλου είναι καλά προστατευμένος, το επόμενο βήμα είναι η προστασία του σώματός του.

Χρησιμοποιήστε αντιπαρασιτικές αμπούλες ή κολάρα που απωθούν τσιμπούρια, ψύλλους και σκνίπες. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το καταλληλότερο προϊόν και τη σωστή χρήση του. Είναι σημαντικό να τηρήσετε το χρόνο εφαρμογής της αμπούλας (επανάληψη κάθε μήνα) και του κολάρου (αλλαγή κάθε 6μηνο).

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απωθητικό σπρέι σιτρονέλας ή σπρέι που έχετε παρασκευάσει οι ίδιοι. Ψεκάστε τον σκύλο σας κάθε βράδυ μετά τη δύση του ηλίου, επιμένοντας στα πιο άτριχα σημεία όπως τα πτερύγια των αυτιών, τη μουσούδα, τις μασχάλες και τη κοιλιά. Η περιοχή του προσώπου προσελκύει τα περισσότερα τσιμπήματα, γι’ αυτό ψεκάστε λίγη ποσότητα στο χέρι σας, αφού φορέσετε γάντια και χαϊδέψτε το σκυλί απαλά στο κεφάλι και γύρω από τα μάτια (με προσοχή να μην πάει υγρό μέσα στα μάτια) και στη μουσούδα.

Ένα φυσικό εντομοαπωθητικό είναι το σκόρδο (ημερήσια κατανάλωση σκελίδας ή χαπιού), μόνο όμως αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Θέλει όμως μεγάλη προσοχή, γιατί επιβαρύνει πολύ το πεπτικό σύστημα του σκύλου προκαλώντας διάρροιες και μετεωρισμό. Μπορείτε όμως (αν αντέχετε τη μυρωδιά) να αλείψετε τη ράχη του σκύλου και να είναι εξίσου αποτελεσματικό.

Κτηνιατρική πρόληψη

Ως μέτρο πρόληψης εφαρμόζεται η αιματολογική εξέταση του σκύλου. Με 1-2 εξετάσεις το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο) μπορεί να προληφθεί η ασθένεια και να γίνει άμεση αγωγή για τη καταπολέμησή της. Ο αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος, συνίσταται ανά εξάμηνο, ειδικά αν ο σκύλος είχε νοσήσει στο παρελθόν.

Στα πρόσφατα μέτρα πρόληψης κτηνιατρικής φύσης συγκαταλέγονται ένα εμβόλιο και ένα σιρόπι, χωρίς ωστόσο να προσφέρουν 100% προστασία αλλά αυξάνουν σημαντικά το επίπεδο προστασίας του οργανισμού του ζώου. Συζητήστε με τον κτηνίατρο σας και συμβουλευτείτε τον για τα ποσοστά προστασίας που υπόσχονται, το ετήσιο κόστος και τις πιθανές παρενέργειες.

Βρείτε μας στο facebook

Πρόσφατα Άρθρα

Δείτε ακόμα

Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα