Σκύλος στη θάλασσα (Νομοθεσία & Συμβουλές)

Σκύλος στη θάλασσα (Νομοθεσία & Συμβουλές)

Το καλοκαιράκι έφτασε και είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τόσες πολλές και όμορφες παραλίες στην Ελλάδα για να απολαύσουμε το μπάνιο μας, παρέα με τα σκυλιά μας! Όμως, τι ακριβώς ορίζει η νομοθεσία για τους σκύλους στις παραλίες και τι πρέπει να προσέξετε για να είναι ασφαλής ο σκύλος σας.

Νομοθεσία
Πλέον, βάσει του νέου πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και συγκεκριμένα του Ν. 4830/2021, επιτρέπεται η παρουσία των σκύλων μας στη θάλασσα. Πιο αναλυτικά ορίζονται τα εξής:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’
Άρθρο 19
Πρόσβαση σε παραλίες

1. Επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων σε μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

2. Στις οργανωμένες παραλίες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

3. Με την επιφύλαξη του άρθρου 21, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Μπορείτε να διαβάστε περισσότερα σχετικά με το Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ» εδώ. Φυλάξτε ή τυπώστε το παρόν για όποιον έχει αντίθετη γνώμη.

…… …… …… …… …… …… …… ……

Η βόλτα στην παραλία με το σκύλο είναι ένας τρόπος να δυναμώσουμε τη σχέση μας με τον πιστό μας φίλο και να διασκεδάσουμε πρόσφέροντάς του νέες εμπειρίες. Ωστόσο, οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν κάποια βασικά πράγματα για την ασφάλειά του.

1. Pet Friendly παραλία
Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια παραλία φιλική προς τους σκύλους (pet friendly). Βάσει νόμου, οι σκύλοι επιτρέπονται σε ελεύθερες παραλίες, αλλά σε οργανωμένες μόνο εφόσον υπάρχει σχετική επιγραφή από τον υπεύθυνο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, όσο ο σκύλος βρίσκεται στην παραλία θα πρέπει να είναι πάντα με λουρί και, φυσικά, θα πρέπει να υπάρχει πάντα ο κατάλληλος σεβασμός στο περιβάλλον και τους λουόμενους.

2. Θερμοπληξία
Η συνεχόμενη έκθεση του σκύλου στον ήλιο μπορεί να του προκαλέσει πολύ γρήγορα θερμοπληξία. Αποφύγετε την παραλία κατά τις μεσημεριανές ώρες όταν ο ήλιος καίει. Προτιμήστε να πάτε νωρίς το πρωί ή αργότερα το βράδυ, που η θερμοκρασία έχει πέσει. Φροντίστε όσο βρίσκεται ο σκύλος σας εκτός θαλάσσης να κάθεται στην σκιά και να έχει πάντα πρόσβαση σε ένα μπολ με φρέσκο, καθαρό και δροσερό (όχι παγωμένο) νερό. Ψεκάστε συχνά με δροσερό νερό την κοιλιά, το κεφάλι, την άκρη των αυτιών και τις πατούσες του για να δροσιστεί. ΠΡΟΣΟΧΗ: MHN τον καταβρέξετε με παγωμένο νερό.

Όλα τα ζώα μπορούν να πάθουν έγκαυμα από τον ήλιο. Πιο ευάλωτα είναι τα ζώα με ανοιχτόχρωμες μύτες και αυτιά καθώς και κατοικίδια με ελάχιστο τρίχωμα ή άτριχες φυλές. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το κατάλληλο αντηλιακό που θα προστατεύσει με ασφάλεια το κατοικίδιό σας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ μην βάζετε το δικό σας αντηλιακό στο κατοικίδιό σας.

3. Άμμος
Τις ημέρες με πολλή ζέστη, η θερμοκρασία του εδάφους και ειδικότερα της άμμου και των βοτσάλων της παραλίας αυξάνεται πολύ και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στις πατούσες του σκύλου σας. Ελέγξτε τακτικά για σκασίματα, πρηξίματα ή πληγές και μόλις καθίσετε στη σκιά ρίξτε γλυκό νερό στις πατούσες για να δροσιστούν.

Σπασμένα γυαλιά ή αιχμηρά αντικείμενα μπορεί να είναι κρυμμένα στην άμμο ή ανάμεσα στα βότσαλα, και μπορούν να πληγώσουν τις πατούσες του σκύλου ή την μουσούδα του. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας ένα κιτ πρώτων βοηθειών και φροντίστε, σε περίπτωση ατυχήματος, να καθαρίσετε καλά την πληγή και να την καλύψετε πριν επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, η κατάποση άμμου μπορεί να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα και απόφραξη εντέρου στον σκύλο σας. Είτε την τρώει επίτηδες, είτε άθελά του (π.χ. παίζοντας με ένα βρεγμένο μπαλάκι), προσέξτε πολύ. Προτιμήστε παιχνίδια που δεν συσσωρεύουν άμμο (π.χ. πλαστικά παιχνίδια αντί για υφασμάτινα ή λούτρινα) και αποτρέψτε τον από την κατάποση της άμμου όταν σκάβει ή παίζει.

4. Θαλασσινό νερό
Η κατανάλωση θαλασσινού νερού μπορεί να προκαλέσει στο σκύλο σας εμετούς ή/και διάρροιες – και σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρή αφυδάτωση. Να έχετε πάντα φρέσκο νερό στη διάθεσή του για να μην επιχειρήσει να πιεί θαλασσινό νερό.

Το νερό που μπαίνει στα αυτιά του σκύλου κατά το κολύμπι είναι συχνό αίτιο ωτίτιδας. Φροντίστε μετά το μπάνιο να καθαρίζετε και να στεγνώνετε καλά το εσωτερικό των αυτιών του σκύλου σας, με μία πετσέτα.

5. Προφυλάξεις
Συχνά στις παραλίες υπάρχουν φύκια και άλλοι οργανισμοί (π.χ. νεκρά ψάρια) που έχει ξεβγάλει η θάλασσα. Μην αφήνετε το σκύλο σας να φάει ξερά φύκια καθώς μπορεί να απορροφήσουν υγρά στο στομάχι του, προκαλώντας απόφραξη. Επιπλέον, ορισμένα είδη φυκιών παράγουν τοξίνες που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για τον σκύλο.

Ένας ακόμη κίνδυνος για το σκύλο σας είναι οι τσούχτρες/μέδουσες. Εάν ο σκύλος σας τσιμπηθεί, πιθανότατα να εμφανίσει ταραχή, νευρικότητα, κλάμα και δυσκολία στην αναπνοής. Εξετάστε προσεκτικά όλο του το σώμα και ψάξτε για τυχόν πλοκάμια που έχουν προσκολληθεί στο τρίχωμα ή το σημείο επαφής που θα είναι κόκκινο και ίσως πρησμένο. Ξεπλύντε την περιοχή με θαλασσινό νερό ή ξύδι. Η χρήση γλυκού νερού θα επιτείνει το πρόβλημα. Επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνιάτρό σας για να σας προτείνει το κατάλληλο παυσίπονο, σύμφωνα με τις ανάγκες του σκύλου σας.

6. Υγιεινή & Σεβασμός
Ο σκύλος λόγω σκελετικής δομής δεν αφοδεύει ούτε ουρεί μέσα στη θάλασσα. Ενστικτωδώς θα αναζητήσει μια γωνία στην παραλία για να κάνει την ανάγκη του. Φροντίστε αμέσως να μαζέψετε τις ακαθαρσίες του στο σακουλάκι της βόλτας που έχετε πάντα μαζί σας. Ο σεβασμός προς το περιβάλλον και τους λουόμενους – όσους βρίσκονται ήδη εκεί και όσους θα επισκεφτούν αργότερα την παραλία – είναι πολιτισμός.

…… …… …… …… …… …… …… ……

Ώρα για κολύμπι

Και τώρα που βρήκαμε το τέλειο μέρος, ώρα για μπανάκι και παιχνίδια στο νερό! Το κολύμπι έχει πολύ ευεργετικές ιδιότητες για τον σκύλο μιας και είναι η καλύτερη μορφή άσκησης για τους μύες και προτείνεται ως μορφή κινησιοθεραπείας σε σκυλιά με συγκεκριμένα ορθοπεδικά προβλήματα ή μετά από κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις.

Όμως, το κολύμπι δεν είναι κάτι που γνωρίζουν οι σκύλοι ενστικτωδώς και, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να πιέσουμε τον σκύλο μας να μπει στη θάλασσα.

Κάποιες φυλές εκ φύσεως είναι δεινοί κολυμβητές (π.χ. Λαμπραντόρ, Γκόλντεν Ριτρίβερ ή άλλες φυλές Υδρόβιου Κυνηγιού), ενώ άλλες δυσκολεύονται πολύ να κολυμπήσουν λόγω ανατομίας (π.χ. Παγκ, Μπουλντόγκ κ.ά.). Πέραν της φυλής, σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και ο χαρακτήρας του σκύλου. Μην ξαφνιαστείτε αν ο σκύλος σας – ανεξαρτήτως ηλικίας – μπει στη θάλασσα με την πρώτη! Κάποιοι σκύλοι είναι γεννημένοι κολυμβητές, άλλοι χρειάζονται παρότρυνση και χρόνο για να μάθουν κολύμπι και άλλοι δε θα μάθουν ποτέ. Αν κάθε φορά που πάτε στη παραλία ο σκύλος σας αγχώνεται και νιώθει άβολα, τότε πιθανότατα να μην του αρέσει η θάλασσα και θα ήταν προτιμότερο να μην τον πιέζετε.

Όσο πιο καλή είναι η σχέση με το σκύλο σας, τόσο πιο εύκολα θα μπει στη θάλασσα αφού θα προσπαθήσει να σας ακολουθήσει και να είναι μαζί σας. Όπως κάθε νέα εμπειρία, έτσι και η επαφή με τη θάλασσα πρέπει να γίνει σταδιακά και ίσως χρειαστούν κάποιες επαναλήψεις για να νιώσει άνετα ο σκύλος σας. Εάν είναι η πρώτη φορά που πάτε με τον σκύλο σας στη θάλασσα, προτιμήστε μια ήρεμη και χωρίς πολύ κόσμο ή περισπασμούς τοποθεσία. Με λίγη υπομονή και ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, ετοιμαστείτε για ατελείωτες ώρες καλοκαιρινής διασκέδασης και παιχνιδιού!

Πριν ξεκινήσετε σιγουρευτείτε ότι η θάλασσα είναι ήρεμη (χωρίς κύματα) και καθ’ όλη τη διάρκεια να βρίσκεστε δίπλα στον σκύλο κρατώντας τον με λουρί. Αν έχει πολύ αέρα και κύματα καλύτερα να μην επιχειρήσετε να μπείτε μέσα στο νερό με τον σκύλο σας. Ακόμη και αν είναι δεινός κολυμβητής μπορεί πολύ εύκολα να παρασυρθεί από τα ρεύματα. Τέλος, όπως ισχύει και για τους ανθρώπους, μην αφήσετε τον σκύλο σας να κάνει μπάνιο με γεμάτο στομάχι.


Βήμα 1. Βρέξτε τα πόδια σας και περπατήστε κατά μήκος της παραλίας, παροτρύνοντας – αλλά όχι πιέζοντας – τον σκύλο σας να βρέξει τα πόδια του. Δώστε του χρόνο να μυρίσει την άμμο και να συνηθίσει τη θερμοκρασία και την αίσθηση του νερού στα πόδια του.

Βήμα 2. Το τρέξιμο και το παιχνίδι δίπλα στο νερό θα τον βοηθήσουν να χαλαρώσει και να νιώσει άνετα. Παίξτε με το αγαπημένο του μπαλάκι (προσέξτε μην κυνηγήσει τα μπαλάκια από τις ρακέτες των λουόμενων!) ή με ένα φρίσμπι και αφήστε τον να πλατσουρίσει στην ακτή.

Βήμα 3. Μόλις ο σκύλος σας αισθανθεί άνετα στο νερό, δοκιμάστε να πάτε σε πιο βαθιά νερά, σε σημείο που να βρέχεται λίγο η κοιλιά του. Αυτή ίσως είναι η πιο καθοριστική φάση, όπου ο σκύλος σας θα αποφασίσει αν τελικά του αρέσει ή όχι το νερό και αν θέλει να συνεχίσει ή να βγει έξω. Σε κάθε περίπτωση, τα χάδια και η λεκτική επιβράβευση είναι πολύ σημαντικά για να τονώσουν την αυτοπεποίθησή του και να του δείξουν πόσο καλά τα πάει. Βρέξτε απαλά την πλάτη και το κεφάλι του, με πολύ προσοχή να μην μπει νερό στα αυτιά του. Αν δείτε ότι αντιδρά αρνητικά, μην περάσετε ακόμη στο επόμενο βήμα και αφήστε τον πρώτα να εξοικειωθεί με το νερό.

Βήμα 4. Οδηγήστε τον σκύλο σταδιακά σε πιο βαθιά νερά, όπου δεν θα ακουμπούν τα πόδια του στο βυθό. Ενστικτωδώς, θα αρχίσει να κινεί τα μπροστινά πόδια για να κολυμπήσει και να επιπλεύσει. Υποστηρίξτε τον βάζοντας το χέρι σας κάτω από την κοιλιά του, ώστε να νιώθει ασφάλεια. Απομακρύνετε το χέρι σας για μερικά δευτερόλεπτα, μετακινηθείτε λίγο πιο μακριά και αφήστε τον να κολυμπήσει μόνος προς το μέρος σας. Υποστηρίξτε τον και πάλι με το χέρι σας και επιβραβεύστε τον για την προσπάθεια. Το κολύμπι για πρώτη φορά είναι αρκετά εξαντλητικό για έναν σκύλο, επομένως, όποτε βλέπετε ότι κουράζεται οδηγήστε τον στα ρηχά. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει ότι όταν δυσκολεύεται ή κουράζεται μπορεί να βγει έξω για να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Βήμα 5. Μόλις ο σκύλος σας μάθει να κολυμπάει χρησιμοποιώντας και τα 4 πόδια είναι έτοιμος για νέες περιπέτειες! Παρόλα αυτά μην τον αφήνετε ποτέ από τα μάτια σας και προσέξτε να μην πηγαίνει μόνος του στα βαθιά. Πρέπει να είστε πάντοτε κοντά του και σε εγρήγορση.

Βήμα 6. Ο σκύλος μόλις βγει από τη θάλασσα σίγουρα θα τιναχτεί για να στεγνώσει. Φροντίστε να μην το κάνει δίπλα σε ανθρώπους, καθώς μπορεί να ενοχληθούν. Μετά το μπάνιο στη θάλασσα ξεβγάλτε καλά το σκύλο σας με γλυκό νερό για να διώξετε κατάλοιπα από αλάτι και άμμο που ίσως του προκαλέσουν φαγούρα και/ή δερματικές παθήσεις. Με ένα νωπό πανάκι καθαρίστε επιμελώς το εσωτερικό των αυτιών και την περιοχή γύρω από τα μάτια.

Μετά την επίσκεψή σας στην θάλασσα, αν ο σκύλος σας παρουσιάσει συμπτώματα όπως εμετό, διάρροια, απώλεια όρεξης, δυσκολία στην αναπνοή, βαρύ λαχάνιασμα ή αδυναμία μεταφέρετέ τον ΑΜΕΣΑ στον κτηνίατρο.

Βρείτε μας στο facebook

Πρόσφατα Άρθρα

Δείτε ακόμα

Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα