Μύθοι σχετικά με τη στείρωση

Μύθοι σχετικά με τη στείρωση

Τα αδέσποτα ζώα (γατιά και σκυλιά) είναι, δυστυχώς, ένα φαινόμενο που συναντάμε σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος. Ο μόνος τρόπος για να ελεγχθεί ο πληθυσμός των ζώων αυτών είναι οι στειρώσεις σε όλη τη χώρα! Πολλά φιλοζωικά σωματεία έχουν πρόγραμμα στειρώσεων και αυτό έχει αρχίζει να έχει εμφανή αποτελέσματα σε κάποιες περιοχές. Πολλές είναι όμως οι αντιδράσεις γύρω από τη στείρωση και γι’ αυτό παρουσιάζονται παρακάτω κάποιοι μύθοι γύρω από αυτήν με σκοπό την εξάλειψη οποιασδήποτε αμφιβολίας ως προς τα οφέλη της.

Μύθος: Είναι καλύτερα για ένα θηλυκό να γεννήσει μία φορά για να νιώσει τη χαρά της μητρότητας.

Δεν υπάρχει ιατρικός λόγος που να τεκμηριώνει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, τα θηλυκά που στειρώνονται πριν τον πρώτο τους οίστρο, είναι σε γενικές γραμμές πιο υγιή.

Μύθος: Τα αστείρωτα ζώα ζουν περισσότερο και πιο ευτυχισμένα γιατί έχουν τις φυσικές τους ορμές.

Τα στειρωμένα ζώα ζουν περισσότερα χρόνια, είναι πιο ευτυχισμένα και έχουν καλύτερη υγεία. Το τρίχωμά τους λάμπει, δεν ψεκάζουν, αποφεύγουν προβληματικές εγκυμοσύνες και μένουν σπίτι μακριά από επικίνδυνες καταστάσεις. Όταν το ζώο δεν αναζητά να ζευγαρώσει δεν έχει εκνευρισμό και παραμένει ήρεμο.

Μύθος: Ένα στειρωμένο ζώο λιγότερο, είτε πρόκειται για γάτα είτε για σκύλο, δεν κάνει διαφορά.

Μία θηλυκή γάτα και οι απόγονοί της σε 7 χρόνια γεννούν 420.000 γατάκια, ενώ μία θηλυκή σκύλα και οι απόγονοί της σε 6 χρόνια γεννούν 67.000 σκυλάκια!

Κάθε στειρωμένο ζώο κάνει ΜΕΓΑΛΗ διαφορά.

Μύθος: Στειρωμένοι σκύλοι και γάτες έχουν προβλήματα υγείας.

Τα στειρωμένα ζώα έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας. Τα αρσενικά αποφεύγουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, των όρχεων και τα θηλυκά για καρκίνο του μαστού, της μήτρας κ. ά.

Τα στειρωμένα ζώα παύουν να αναζητούν ταίρι με αποτέλεσμα να σταματήσει η έντονη επιθυμία τους να περιπλανώνται και συνεπώς μειώνεται ο κίνδυνος να χαθούν, να τραυματιστούν από άλλα ζώα ή αυτοκίνητα ή να δηλητηριαστούν από επιτήδειους.

Μύθος: Η στείρωση είναι σκληρή.

H στείρωση είναι ένα λογικό μέτρο για τη πρόληψη ανεπιθύμητων και ανεξέλεγκτων γεννήσεων. Θεωρείται μία από τις ευκολότερες επεμβάσεις και το ρίσκο είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Αυτό που είναι πραγματικά είναι σκληρό, είναι ο θάνατος τόσων ζώων, λόγω του υπερπληθυσμού.

Μύθος: Η στείρωση κάνει το ζώο υπέρβαρο και τεμπέλικο.

Τα περισσότερα κατοικίδια, μετά τη στείρωση, όντως παχαίνουν, όχι λόγω της στείρωσης αλλά επειδή οι ιδιοκτήτες τους τα ταΐζουν υπερβολικά και δεν φροντίζουν ώστε να ασκούνται αρκετά. Η στείρωση επιβραδύνει το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα το ζώο να χρειάζεται μικρότερη ποσότητα τροφής σε σχέση με προηγουμένως. Απολαμβάνει εξίσου τις βόλτες και τα παιχνίδια και παραμένει ζωηρό και δραστήριο ακόμα και μετά τη στείρωση.

Μύθος: Η στείρωση κάνει το ζώο λιγότερο προστατευτικό.

Η στείρωση δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στο έμφυτο ένστικτο του σκύλου να προστατεύει το σπίτι και την οικογένειά του. Η προσωπικότητα του σκύλου διαμορφώνεται περισσότερο από τα γονίδια και το περιβάλλον παρά από τις ορμόνες της αναπαραγωγής.

Μύθος: Η στείρωση είναι ενάντια στη φύση

Αφού εξημερώσαμε τις γάτες και τους σκύλους και τους βάλαμε σε πολυκατοικίες και διαμερίσματα, έχουμε σίγουρα αλλάξει το “φυσικό” τρόπο ζωής τους. Στη φύση δεν υπάρχει αδικία ή κακία, ενώ στην ανθρώπινη κοινωνία δυστυχώς η κακία αφθονεί και συχνά τα ζώα μπαίνουν στο στόχαστρο. Η κακοποίηση, η εγκατάλειψη, ο δηλητηριασμός, η πείνα και οι αντίξοες συνθήκες διαβίωσης των ζώων είναι κάτι που έχουμε προκαλέσει σε αυτά επιλέγοντας να “πάμε ενάντια στη φύση”.

Μην ξεγελάτε τον εαυτό σας με το να νομίζετε ότι, αν βρείτε σπίτια για όλα τα μωρά που θα γεννήσει το κατοικίδιό σας, δεν συμβάλλετε στο πρόβλημα των αδεσπότων. Στην πραγματικότητα, αυτό που καταφέρνετε είναι να χάσουν κάποια πιθανά σπίτια τα άλλα κουτάβια και γατάκια που είναι σε λίστα αναμονής. Μην συμβάλλετε στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ζώων. ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΣΑΣ.

Πηγή: ΣΠΑΖ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων)

Βρείτε μας στο facebook

Πρόσφατα Άρθρα

Δείτε ακόμα

Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα