Τι να κάνετε αν χάσατε το κατοικίδιό σας

Τι να κάνετε αν χάσατε το κατοικίδιό σας

Η απώλεια ενός κατοικιδίου, δυστυχώς, είναι συχνό φαινόμενο και πάνω στον πανικό και το άγχος της απώλειας, πολλές φορές μας διαφεύγουν κάποιες απλές και απαραίτητες ενέργειες που καθιστούν την εύρεσή του πιο δύσκολη. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί πόσο τραγικό είναι για ένα κατοικίδιο που έχει ζήσει όλη του τη ζωή σε ένα προστατευμένο, οικείο περιβάλλον, να βρεθεί ξαφνικά στο δρόμο χωρίς φαγητό και νερό, αντιμετωπίζοντας αντίξοες συνθήκες και κινδύνους όπως αυτοκίνητα, φόλες, επιθέσεις από άλλα ζώα (και ανθρώπους).

Ακολουθώντας τα παραπάνω απλά βήματα, αυξάνονται οι πιθανότητες να βρείτε πιο γρήγορα το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

• Ξεκινήστε να ψάχνετε στη γειτονιά σας, σε μέρη που είναι γνώριμα για το κατοικίδιό σας. Συχνά τα κατοικίδια απομακρύνονται πολύ διότι χάνουν τον προσανατολισμό τους, ειδικά αν είναι κουτάβια ή μικρής ηλικίας ή αν βρίσκονται σε νέο περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν πολλά ερεθίσματα που τους αποσπούν τη προσοχή και στον ενθουσιασμό τους απομακρύνονται αγνοώντας τους κινδύνους. Αν το κατοικίδιό σας δεν έχει λουράκι, μπορεί να εκληφθεί ως αδέσποτο, με ότι δυσάρεστο αυτό συνεπάγεται ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να υιοθετηθεί από κάποιον που, όμως, θα αγνοεί ότι το ζώο αναζητείται από την οικογένειά του.

• Παράλληλα δηλώστε την απώλεια στο τοπικό σας Αστυνομικό Τμήμα και αν είναι δυνατόν και στα αντίστοιχα τμήματα γειτονικών Δήμων, γιατί ποτέ δεν ξέρετε προς ποιά κατεύθυνση μπορεί να πάει το ζώο σας.

• Στη περίπτωση που το κατοικίδιό σας έχει microchip, θα πρέπει να έχετε ήδη βεβαιωθεί ότι ο κτηνίατρος σας έχει κάνει την καταχώρηση στη βάση δεδομένων του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Εφόσον τα στοιχεία είναι καταχωρημένα, δηλώστε την απώλεια στο Κτηνιατρικό Σύλλογο στο τηλ. 210 52 26 769, αλλιώς σε περίπτωση εύρεσης και μη δήλωσης απώλειας, μπορεί να κατηγορηθείτε για εγκατάλειψη του ζώου, πράξη που θεωρείται ποινικό αδίκημα.

• Πληροφορηθείτε εάν στη περιοχή σας υπάρχει φιλοζωικός σύλλογος ή υπηρεσία του Δήμου που ασχολείται με την φροντίδα των αδέσποτων και επικοινωνήστε μαζί τους, δίνοντας πλήρη περιγραφή του ζώου και φωτογραφία εάν υπάρχει, καθώς και λεπτομέρειες για του που και πως χάθηκε. Πιθανόν κάποιος να έχει βρει το κατοικίδιό σας και να έχει ενημερώσει την φιλοζωική.

Μοιράστε αφίσες στην περιοχή σας με μια ευκρινή, πρόσφατη φωτογραφία του ζώου σας, αναλυτική περιγραφή (φύλο, ηλικία, ράτσα, χρώμα, μέγεθος, που χάθηκε, αν φορούσε κολάρο και εάν έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά – π.χ. ιδιαίτερο χρωματικό συνδυασμό, ουλές κτλ.) και τα τηλέφωνα σας, σε όσο πιο πολλά πολυσύχναστα σημεία των δρόμων μπορείτε αλλά και σε γειτονικές περιοχές και δήμους. Δώστε οπωσδήποτε αφίσες σε όλα τα κτηνιατρεία της περιοχής σας, τα pet shops, τα σχολεία, το δημαρχείο κτλ.

Χρησιμοποιήστε τα κοινωνικά δίκτυα (πχ. Facebook), τις φιλοζωικές ιστοσελίδες και ομάδες για να κοινοποιήσετε την αγγελία της απώλειας του ζώου σας (σε δημόσια δημοσίευση) με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω. Απαραιτήτως συμπληρώστε στοιχεία επικοινωνίας, κατά προτίμηση τηλέφωνο, ώστε να επικοινωνήσει μαζί σας όποιος βρει το κατοικίδιό σας. Ζητήστε από φίλους και φιλοζωικούς συλλόγους και ομάδες να κοινοποιήσουν το link της αγγελίας σας. Φυσικά, μπορείτε να δημιουργήσετε αγγελία στο pawfinder.gr σε αυτόν τον σύνδεσμο

Επειδή όμως η πρόληψη είναι η αρχή των πάντων και κανείς δεν θέλει να βρεθεί στην δυσάρεστη και ιδιαίτερα αγχωτική θέση να χάσει το αγαπημένο του κατοικίδιο, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε εξ αρχής.

Τοποθετήστε στο κατοικίδιό σας microchip, όπως ορίζει ο νόμος, και φροντίστε να καταχωρηθεί σωστά στη βάση δεδομένων του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου από τον κτηνίατρό σας.

• Φοράτε πάντα περιλαίμιο στο κατοικίδιο σας που να αναγράφει το τηλέφωνό σας, είναι ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος να σας ενημερώσει κάποιος αν το βρει. Ακόμα και αν έχει microchip το ζώο, πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο για να σκαναριστεί και να διαπιστωθεί η ύπαρξη microchip, διαδικασία που δεν γνωρίζει ακόμα πολύς κόσμος.

• Αν πρόκειται για σκύλο, μην τον αφήνετε να κάνει βόλτα χωρίς λουρί, ακόμα και όταν βρίσκεστε δίπλα του, όσο καλά εκπαιδευμένος και αν είναι. Οι απρόβλεπτες αντιδράσεις του ζώου είναι αυτές που ευθύνονται σε πολλές περιπτώσεις στην έκθεση του ζώου σε κινδύνους, τροχαία ατυχήματα, επιθέσεις από άλλα σκυλιά ακόμα και στο να χάσει τον προσανατολισμό του ακολουθώντας κάτι που θα του τραβήξει τη προσοχή.

• Αν το κατοικίδιο έχει πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο, ελέγξτε προσεκτικά όλα τα πιθανά σημεία διαφυγής του, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα (πχ. σωστή περίφραξη).

Βρείτε μας στο facebook

Πρόσφατα Άρθρα

Δείτε ακόμα

Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα