Sealyham Terrier - Σήλυχαμ Τερριέ

Αρχική Φυλές Σκύλων S Sealyham Terrier – Σήλυχαμ Τερριέ

Καταγωγή

Μεγάλη Βρετανία (Ουαλία)

Κατάταξη FCI

Ομάδα 3 - Τερριέ (Φωλεοδύτες)

Μέγεθος

Μικρόσωμο (28-30εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

8-9kg

Xρώμα

Λευκό με ή χωρίς Λεμονί, Καφέ, Μπλε ή Γκριζωπούς (badger) χρωματισμούς στο κεφάλι και τα αυτιά

Προσδόκιμο ζωής

12-14 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Το Σήλυχαμ Τερριέ εκτράφηκε αρχικά ως σκύλος κυνηγιού ιδιαίτερα επιθετικών και άγριων θηραμάτων όπως αλεπούδες, ασβοί και κουνάβια, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το θάρρος, η προσαρμοστικότητα και η ισχυρή αυτοπεποίθησή του. Ωστόσο, παρά το κυνηγετικό του υπόβαθρο, είναι πολύ στοργικό και δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με τα μέλη της οικογένειάς του. Ενώ αγαπά τα παιδιά, θα προτιμήσει την παρέα παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας που θα σεβαστούν τα όριά του και δεν θα παίζουν απότομα και άγαρμπα. Πρόκειται για μία φυλή που μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε διάφορες καταστάσεις ζωής, αρκεί να είναι μαζί με τους ανθρώπους του.

Παρόλο που απολαμβάνει τη συντροφιά των ανθρώπων, το Σήλυχαμ μπορεί να είναι αρκετά συγκρατημένο και επιφυλακτικό με αγνώστους, γεγονός που το καθιστά ικανότατο φύλακα. Βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση και θα γαβγίζει ως προειδοποίηση ότι κάτι συμβαίνει, ενώ δεν θα διστάσει να προστατεύσει την οικογένεια και τον χώρο του, εάν προκληθεί. Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά, ούτε να προκαλεί καβγάδες. Συνήθως τα πάει καλά με άλλα σκυλιά, αλλά θα χρειαστεί κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία για να μπορέσει να συμβιώσει άνετα με άλλα κατοικίδια.

Ιστορία

Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ένα κοντόσωμο λευκό τερριέ εισήχθη στην Ουαλία τον 15ο αιώνα, δεν υπάρχουν καταγραφές για το Σήλυχαμ Τερριέ μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.

Η φυλή αναπτύχθηκε για πρώτη φορά μεταξύ του 1850 και του 1891 από τον καπετάνιο John Edwardes, στο Sealyham House, στην ουαλική κομητεία Pembrokeshire. Ο Edwardes ήθελε ένα μικρόσωμο άσπρο σκυλί με τραχύ τρίχωμα, θάρρος, εξαιρετικές κυνηγετικές ικανότητες και δυνατά σαγόνια, τόσο για τον έλεγχο και την καταπολέμηση των τρωκτικών, όσο και το κυνήγι ασβών. Το λευκό τρίχωμα εκτιμήθηκε ιδιαίτερα διότι σήμαινε ότι ο κυνηγός μπορούσε να ξεχωρίσει εύκολα τα σκυλιά του κατά τη διάρκεια του κυνηγιού.

Πολλές φυλές διασταυρώθηκαν και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Σήλυχαμ Τερριέ. Παρόλο που ο Edwardes δεν κράτησε λεπτομερή αρχεία για όσες φυλές χρησιμοποιήθηκαν συνολικά, πιστεύεται ότι οι σημαντικότερες ήταν το Ουαλικό Κόργκι (Welsh Corgi), το Σκληρότριχο Φοξ Τερριέ (Fox Terrier – Wire) και το πλέον εξαφανισμένο English White Terrier.

Μετά το θάνατο του Edwardes το 1891, και άλλοι εκτροφείς άρχισαν να ασχολούνται με τη φυλή, συμπεριλαμβανομένου του Fred Lewis που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση της. Το Σήλυχαμ Τερριέ έλαβε μέρος σε εκθέσεις για πρώτη φορά το 1903 και δημιουργήθηκε λέσχη της φυλής το 1908. Αναγνωρίστηκε τελικά επίσημα από το Kennel Club της Μεγάλης Βρετανίας το 1911 και μέχρι το 1954 είχε εγγραφεί και στη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI).

Στη δεκαετία του 1920 το Σήλυχαμ Τερριέ ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα τερριέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και μια από τις πιο γνωστές ουαλικές φυλές. Σήμερα, η φυλή είναι αρκετά σπάνια, ακόμη και στην πατρίδα της, και θεωρείται “Ευάλωτη Ιθαγενής Φυλή”, ενώ έχει ξεκινήσει εκστρατεία διάσωσης του Σήλυχαμ.

Εκπαίδευση

Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους σκύλους τερριέ, το Σήλυχαμ είναι πεισματάρικο, ανεξάρτητο και με αρκετή αυτοπεποίθηση, καθιστώντας την εκπαίδευσή του λίγο πιο απαιτητική. Η υπομονή και θετικές μέθοδοι εκμάθησης με διαδραστικά παιχνίδια και συστήματα επιβράβευσης με λιχουδιές, είναι το κλειδί της επιτυχημένης εκπαίδευσης. Όπως με όλες τις φυλές, η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι βασικό μέρος της εκπαίδευσης του σκύλου και πρέπει να ξεκινήσει από νεαρή ηλικία. Η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

Το Σήλυχαμ Τερριέ είναι μακρύτριχο και διαθέτει διπλό μανδύα, ένα σκληρότριχο εξωτερικό τρίχωμα που καλύπτει ένα πιο μαλακό και χνουδωτό υπόστρωμα. Το χτένισμα 2-3 φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η υγεία και λάμψη του τριχώματος. Πρόκειται για μία φυλή που δεν μαδάει, αλλά συνιστάται ο τακτικός επαγγελματικός καλλωπισμός (clipping) του τριχώματος για να διατηρηθεί η δομή, πυκνότητα και υγεία του.

Άσκηση

Παρόλο που η φυλή έχει μέτρια ενεργητικότητα, εξακολουθεί να απολαμβάνει και να χρειάζεται καθημερινή άσκηση και εκτόνωση. Οι βόλτες καθώς και οι ευκαιρίες να τρέξει και να παίξει ελεύθερο σε ασφαλές και περιφραγμένο περιβάλλον θα ευνοήσουν τόσο την σωματική όσο και την νοητική υγεία του Σήλυχαμ Τερριέ. Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός και υπάρχει αρκετή υγρασία, καθώς υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας. Όπως συμβαίνει και με όλους του σκύλους, ανεξαρτήτως φυλής ή μεγέθους, η απώλεια ή ανεπάρκεια άσκησης θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές συμπεριφορές, όπως επίμονο γάβγισμα και καταστροφικότητα.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Συγγενής Κώφωση. Κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από κάποιο γενετικό ελάττωμα, όπως όσα συνδέονται με πολλαπλά γονίδια ή/και το φύλο. Η πιο κοινή αιτία συγγενούς κώφωσης σε σκύλους σχετίζεται με την έλλειψη χρωστικής ουσίας (το χρώμα του τριχώματος). Ως εκ τούτου, σκύλοι με κάθε είδους ανοιχτόχρωμο ή λευκό χρώμα δέρματος ή τριχώματος μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για κώφωση. Η απουσία χρωστικής στο δέρμα του εσωτερικού του αυτιού προκαλεί την ατροφία ή έλλειψη κυττάρων ακοής κατά τις πρώτες εβδομάδες ζωής του σκύλου με αποτέλεσμα να είναι κουφό. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί κανόνα καθώς δεν είναι όλα τα λευκά σκυλιά κουφά. Η συγγενής κώφωση μπορεί επίσης να κληρονομηθεί ή να αποκτηθεί από κάποια ασθένεια, ηπατική νόσο, παρενέργεια ενός φαρμάκου ή ενδομήτριες λοιμώξεις.
∙ Νόσος Μεσοσπονδύλιου Δίσκου (ΙVDD). Είναι η αποκαλούμενη δισκοπάθεια και πρόκειται για την προοδευτική αλλοίωση των δίσκων και των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη, έλλειψη συντονισμού των άκρων κατά τη βάδιση (αταξία) και αδυναμία στήριξης (πάρεση). Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε παράλυση και δυσκολία στην ούρηση. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την κλινική εικόνα του σκύλου και μπορεί να είναι φαρμακευτική είτε χειρουργική.
∙ Εξάρθρημα φακού (PLL). Πρόκειται για μια επώδυνη κληρονομική οφθαλμική διαταραχή κατά την οποία ο φακός του ματιού μετακινείται από την κανονική του θέση προκαλώντας φλεγμονή και γλαύκωμα, ενώ εμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες των 3-8 ετών. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο της πάθησης και την θέση του φακού. Εάν διαγνωστεί εγκαίρως, η πιο κοινή θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση του φακού για την άμεση ανακούφιση του ματιού. Εάν δεν θεραπευτεί άμεσα μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε τύφλωση και να χρειαστεί εξόρυξη οφθαλμού.

Χαρακτηριστικά:

Μέτρια ενεργητικό

Μέτρια ανάγκη για άσκηση

Σχετικά παιχνιδιάρικο

Πολύ τρυφερό

Επιφυλακτικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Όχι πολύ δεκτικό στην εκπαίδευση

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Πολύ προστατευτικό

Μέτρια ανάγκη για περιποίηση

Μέτρια ανοχή στο κρύο

Χαμηλή ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Το λευκό τρίχωμα του Σήλυχαμ Τερριέ εκτιμήθηκε ιδιαίτερα διότι σήμαινε ότι ο κυνηγός μπορούσε να ξεχωρίσει εύκολα τα σκυλιά του κατά τη διάρκεια του κυνηγιού

Η φυλή υπήρξε δημοφιλές κατοικίδιο αρκετών διασήμων όπως, μεταξύ άλλων, της Elizabeth Taylor, της Agatha Christie, του Cary Grant και του Alfred Hitchcock

Παρόμοιες φυλές

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα