Χάμστερ: Οδηγός Φροντίδας

Χάμστερ: Οδηγός Φροντίδας

Και ποιος δεν μπορεί να αντισταθεί στα χνουδωτά χαμστεράκια με τα εκφραστικά μάτια και τα μικροσκοπικά δάχτυλα; Αναμφισβήτητα, ανάμεσα στην οικογένεια των τρωκτικών, τα χάμστερ είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και συχνά πρόκειται για την πρώτη επιλογή κατοικιδίου για ένα παιδάκι. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις και αρκετές άγνωστες πληροφορίες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αποκτήσετε ένα χαμστεράκι.

Σε αυτόν τον οδηγό φροντίδας, συγκεντρώσαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε για να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε εάν ένα χάμστερ είναι το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς.

1. Διαλέγοντας το κατάλληλο χάμστερ

Όπως συμβαίνει με τις γάτες και τους σκύλους, τα χάμστερ διαχωρίζονται σε διάφορους τύπους και φυλές. Κάθε τύπος έχει διαφορετικές απαιτήσεις για την ευημερία του, επομένως πρέπει να αποφασίσετε ποιος τύπος ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και τον τρόπο ζωής σας. Τα χάμστερ που επιλέγονται πιο συχνά ως κατοικίδια είναι τα εξής:

Το πιο συνηθισμένο χάμστερ είναι το Συριακό ή Χρυσό Χάμστερ (Syrian Hamster). Eίναι το μεγαλύτερο από τα οικόσιτα χάμστερ, έχει ζωηρή προσωπικότητα και είναι πολύ φιλικό και εύκολο στο χειρισμό. Ωστόσο, πρόκειται για πολύ μοναχικό και εδαφικό τρωκτικό που πρέπει να μένει μόνο του. Σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, η συνύπαρξη δύο ή περισσοτέρων χάμστερ στο ίδιο κλουβί καταλήγει σε μάχες, κάποιες φορές θανατηφόρες. Η μέση διάρκεια ζωής του είναι 2 έως 2,5 χρόνια, φτάνει σε μέγεθός τα 17 εκατοστά και έχει βάρος 100-150 γραμμάρια.

Ένας ακόμη δημοφιλής τύπος χάμστερ είναι οι “νάνοι”, που όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, είναι αρκετά πιο μικρόσωμα από το Συριακό χάμστερ. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν τα παρακάτω:

Το Κινέζικο Χάμστερ (Chinese Dwarf Hamster), είναι το πιο μεγαλόσωμο από τους νάνους και έχει τη μακρύτερη ουρά από όλα τα είδη. Είναι εύκολο στο χειρισμό, αλλά η υψηλή ευφυΐα και ευκινησία του το καθιστούν έναν εξαιρετικό δραπέτη! Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποδράσει από το κλουβάκι του. Ενώ τα πάει καλά με άλλα χάμστερ, προτιμά να ζει μόνο του. Μπορούν να φτάσει έως τα 12 εκατοστά, ζυγίζει 30-45 γραμμάρια και έχει μέση διάρκεια ζωής 1,5 με 2 χρόνια.

Το Κάμπελ (Campbell’s Dwarf Hamster) είναι φημισμένο για τη σβελτάδα, αλλά και τη δυσκολία στο χειρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτεί περισσότερη ενασχόληση για να κοινωνικοποιηθεί σωστά και να σας εμπιστευθεί. Ωστόσο, ζει πολύ άνετα με άλλα χάμστερ. Έχει μήκος γύρω στα 9 εκατοστά, βάρος 30 γραμμάρια και διάρκεια ζωής 1,5 με 2 χρόνια.

Το χάμστερ Σιβηρίας (Winter White Dwarf Hamster) προέρχεται από τη Ρωσία και η αγγλική του ονομασία “Winter White” οφείλεται στην ικανότητά του να γίνεται λευκό κατά τους χειμερινούς μήνες στον άγριο βιότοπό του. Στην αιχμαλωσία διατηρεί συνήθως το αρχικό του χρώμα, λόγω της παρουσίας τεχνητής θερμότητας και φωτισμού. Αυτό το χάμστερ είναι πολύ κοινωνικό, που σημαίνει ότι προτιμά να ζει σε ομάδες, αλλά είναι αρκετά δύσκολο στο χειρισμό. Έχει μέση διάρκεια ζωής περίπου 1,5 έως 2 χρόνια, μήκος 8 εκατοστά και βάρος γύρω στα 30 γραμμάρια.

Τέλος, το πιο μικρόσωμο χάμστερ στην κατηγορία των νάνων, είναι το Ρομπορόβσκι (Roborovski Dwarf Hamster) που δεν μεγαλώνει περισσότερο από 7 εκατοστά σε μήκος, ακόμη και ως ενήλικας. Ζει κατά μέσο όρο 3 έως 3,5 χρόνια, ενώ δεν ξεπερνά τα 25 γραμμάρια. Όπως και άλλα είδη νάνων, μπορεί να ζήσει με άλλα χάμστερ, αλλά έχει την τάση να δαγκώνει εάν δεν κοινωνικοποιηθεί σωστά.

Όλα τα παραπάνω είδη μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό κατοικίδιο, αρκεί να κατανοήσετε και να σεβαστείτε τις φυσικές τους διαθέσεις, καθώς και να αφιερώσετε τον απαιτούμενο χρόνο για την κοινωνικοποίησή του.

2. Αποκτώντας το χάμστερ: 4 κορυφαίες συμβουλές!

Αφού καταλήξατε ποιο είναι το καταλληλότερο χάμστερ για εσάς, υπάρχουν κάποιες ακόμη συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στην επιλογή του ιδανικού κατοικιδίου.

» Επισκεφθείτε το pet shop απογευματινές ώρες
Τα χάμστερ, ως νυκτόβια ζώα, είναι πιο δραστήρια το βράδυ, επομένως είναι πιο πιθανό να δείτε την προσωπικότητά τους και πόσο δραστήρια είναι αν επισκεφθείτε το pet shop κατά τις απογευματινές ώρες.

» Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά
Ζητήσετε από τον υπάλληλο του pet shop να σας δείξει το χάμστερ από κοντά, έτσι θα καταλάβετε πόσο εξοικειωμένο είναι στην ανθρώπινη επαφή. Ιδανικά, πρέπει να είναι ζωηρό, περίεργο και φιλικό. Ένα νευρικό, τρομαγμένο ή επιθετικό ζώο χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο και ενασχόληση για να φτάσει στο σημείο να αποβάλλει την νευρικότητά του και να σας εμπιστευτεί. Η υγρή ουρά, τα φαλακρά σημεία στο τρίχωμα, τα λερωμένα αυτιά και τα εξογκώματα στο σώμα είναι σημάδια κακής υγείας. Οι συνθήκες διαβίωσης του χάμστερ, δηλαδή το πόσο καθαρός είναι ο χώρος του, είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας για τη κατάσταση της υγείας του.

» Μάθετε την ηλικία του
Η καλύτερη ηλικία για να αποκτήσετε ένα χαμστεράκι είναι 4-6 εβδομάδων, καθώς είναι πιο εύκολο να κοινωνικοποιηθεί και να σας μάθει. Από την ηλικία των 8 περίπου εβδομάδων, ένα θηλυκό μπορεί να μείνει έγκυος, επομένως πρέπει να καθορίσετε την ηλικία και το φύλο του, για να μην έχετε απρόσμενες εκπλήξεις!

» Φέρνοντας το χαμστεράκι στο σπίτι
Όπως κάθε ζώο, έτσι και το χάμστερ χρειάζεται λίγο χρόνο για να εγκλιματιστεί στο νέο του περιβάλλον. Βάλτε αρκετό ροκανίδι στο κλουβί του, φρέσκο νερό και τροφή, ένα σπιτάκι για να μπορέσει να κρυφτεί και αφήστε το μόνο για 1-2 μέρες να ηρεμήσει και να συνηθίσει το νέο του σπίτι.

3. Το κατάλληλο σπιτικό

Η επιλογή του σωστού κλουβιού, μιας και το χαμστεράκι σας θα περάσει εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, είναι ίσως η πιο σημαντική αγορά που θα πρέπει να κάνετε για να εξασφαλίσετε την υγεία, ευημερία και ευτυχία του. Τα χάμστερ χρειάζονται ένα ευρύχωρο, ασφαλές και καθαρό κλουβί για να ζήσουν, μακριά από ρεύματα, σε μια ήσυχη γωνιά του σπιτιού όπου θα μπορούν να ξεκουραστούν ανενόχλητα. Είναι πολύ ευαίσθητα σε ήχους υψηλής συχνότητας, οπότε επιλέξτε ένα σημείο του σπιτιού που να βρίσκεται μακριά από συσκευές που μπορεί να παράγουν υπερήχους, όπως τηλεοράσεις, οθόνες υπολογιστών, ηλεκτρικές σκούπες ή πηγές τρεχούμενου νερού. Το κλουβί πρέπει να βρίσκεται σε θέση που να έχει έκθεση στο ηλιακό φως (όχι όμως άμεσα, καθώς μπορεί να υπερθερμάνει το χάμστερ) και ιδανικά κοντά σε κάποιο παράθυρο που να βοηθά στη ροή του αέρα.

» Το μέγεθος του κλουβιού
Φυσικά, ανάλογα με το μέγεθος του χάμστερ θα πρέπει να επιλέξετε και το κατάλληλο μέγεθος κλουβιού.

Έτσι, σύμφωνα με το National Hamster Council του Ηνωμένου Βασιλείου, το κλουβί ενός Συριακού χάμστερ θα πρέπει να έχει ελάχιστες διαστάσεις περίπου 90χ50χ25 εκ. (ΠχΜχΥ).

Παρά το μικρότερο μεγεθός τους, ακόμα και τα χάμστερ νάνοι χρειάζονται αρκετό χώρο για να τρέξουν και να ζήσουν άνετα. Το καταλληλότερο κλουβί για χάμστερ τέτοιου τύπου έχει διαστάσεις 90χ40χ25 εκ. (ΠχΜχΥ).

» Τύπος κλουβιού
Τώρα που βρήκατε το κατάλληλο μέγεθος, θα πρέπει να αποφασίσετε σε τι είδους κλουβί θέλετε να στεγάσετε το χαμστεράκι σας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κλουβιών, το καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την επιλογή είναι το υλικό, η σωστή κυκλοφορία του αέρα, η ευκολία καθαρισμού, η προστασία από διαφυγή και η καταλληλότητα του υποστρώματος.

• Μεταλλικό κλουβί. Τα μεταλλικά κλουβιά είναι τα πιο ευρέως διαθέσιμα και κοινώς χρησιμοποιούμενα για χάμστερ. Αποτελούν εξαιρετική επιλογή καθώς είναι ανθεκτικά στο μάσημα, αερίζονται καλά, καθαρίζονται γρήγορα και εύκολα και επιπλέον παρέχουν στο χάμστερ τη δυνατότητα να σκαρφαλώνει, κάτι που λατρεύει να κάνει! Το μειονέκτημα είναι ότι πολλά από αυτά δεν έχουν αρκετά βαθύ ή καθόλου πάτο για την απαιτούμενη ποσότητα υποστρώματος, το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να χυθεί έξω από το κλουβί δημιουργώντας ακαταστασία.

• Πλαστικό κλουβί. Υπάρχουν πολλά σχέδια πλαστικών κλουβιών στο εμπόριο, με ποικιλία επιπλέον εξαρτημάτων και σωλήνων που εντυπωσιάζουν. Ενώ είναι εύκολα στο καθάρισμα, σχετικά ανθεκτικά, με δυνατότητες επέκτασης, έχουν και κάποια σημαντικά μειονεκτήματα, όπως τον μέτριο αερισμό, την δυσκολία καθαρισμού των εξαρτημάτων τους και υπάρχει πιθανότητα το χαμστεράκι σας να μασήσει και να καταστρέψει μικρά πλαστικά μέρη του κλουβιού (όπως συνδέσμους, κλιπς κτλ) και ταυτόχρονα να τραυματιστεί το ίδιο.

• Γυάλινο κλουβί. Αν και τα περισσότερα γυάλινα κλουβιά (ενυδρεία ή terrarium) δεν είναι ειδικά κατασκευασμένα για χάμστερ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία για να τα στεγάσουν, με την προσθήκη μιας μεταλλική οροφής. Παρόλα αυτά, λόγω υλικού, είναι αρκετά βαριά, καθιστώντας τον καθαρισμό και τη μετακίνησή τους εξαιρετικά δύσκολη και εμποδίζουν εν μέρει τη σωστή κυκλοφορία του αέρα.

Ότι κλουβί και αν επιλέξετε, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο πάτος του θα πρέπει να έχει ελάχιστο βάθος 4 εκατοστών, ώστε να μπορέσετε να το καλύψετε με την κατάλληλη ποσότητα υποστρώματος (ροκανίδι) που θα δώσει την ευκαιρία στο χαμστεράκι σας να τρυπώσει και να φωλιάσει.

» Εξοπλίζοντας το κλουβί
Ενώ η σωστή επιλογή κλουβιού είναι σημαντικός παράγοντας για ένα χαρούμενο χάμστερ, εξίσου σημαντική είναι και η ικανότητα να ασκεί τα φυσικά του ένστικτα, όπως ακριβώς θα έκανε στην άγρια φύση. Πρόκειται για τρωκτικό με υψηλά επίπεδα ενέργειας που λατρεύει την αναζήτηση τροφής, οπότε ο χώρος του θα πρέπει να το ενθαρρύνει να εκδηλώσει τη φυσική του συμπεριφορά.

Αντί να βάλετε όλη του τη τροφή σε ένα μπολάκι στη γωνία του κλουβιού, προτιμήστε να την απλώσετε παντού, ώστε να το βοηθήσετε την αναζητήσει και να την περισυλλέξει. Η τοποθέτηση ρόδας ή/και σωλήνων (τούνελ) θα συμβάλλουν στην εκτόνωση της ενέργειάς του και θα διατηρήσουν την ψυχική και σωματική του υγεία. Επίσης, η χρήση διαφορετικών υλικών (ροκανίδι, ξύλο, πέτρα, άμμος κτλ) θα το βοηθήσουν να εξερευνήσει νέα υλικά που θα συναντούσε και στη φύση. Τα χάμστερ έχουν πολύ κακή όραση και η ποικιλία υφών και μυρωδιών θα τους δώσει την αισθητηριακή διέγερση που χρειάζονται για να παραμείνουν ευτυχισμένα.

Τα χάμστερ χρειάζονται, όμως, και τον ιδιωτικό τους χώρο, ένα σπιτάκι δηλαδή που θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχα και να κρύβονται. Όσο περισσότερα χάμστερ στεγάζετε μαζί τόσο περισσότερο χώρο θα χρειαστείτε για τα “αξεσουάρ” του, πράγμα που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν όταν επιλέξετε το σωστό μέγεθος κλουβιού.

» Η σημασία των παιχνιδιών
Εκτός από τη συνηθισμένη ρόδα, μια επιλογή από άλλα παιχνίδια, όπως ξύλινα αντικείμενα για μάσημα, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή καθώς παρέχουν μια διασκεδαστική δραστηριότητα για το χαμστεράκι σας, ενώ ταυτόχρονα, εμποδίζουν τα δόντια του να μεγαλώσουν υπερβολικά. Πρέπει, όμως, να βεβαιωθείτε ότι το ξύλο είναι ασφαλές για το κατοικίδιό σας και δεν έχει υποστεί επεξεργασία με φυτοφάρμακα.

Το αντικείμενο που σίγουρα θα λατρέψει το χάμστερ σας και δεν πρέπει να λείπει από την προίκα του, είναι η μπάλα! Τα περισσότερα χάμστερ θα τη χρησιμοποιήσουν με μεγάλη ευχαρίστηση, καθώς θα τους επιτρέψει να τρέξουν μέσα στο σπίτι και να ανακαλύψουν νέα μέρη. Όμως, αν το χαμστεράκι σας δείχνει απρόθυμο να τη χρησιμοποιήσει, δεν πρέπει ποτέ να αναγκάσετε.

» Ταΐστρα και ποτίστρα
Το πιο σημαντικό αξεσουάρ που δεν πρέπει να λείπει από κανένα κλουβάκι είναι η ταΐστρα και η ποτίστρα του χάμστερ. Προτιμήστε ένα βαρύ, κεραμικό μπολ για το φαγητό του, που δεν θα μπορεί εύκολα να αναποδογυρίσει. Οι ποτίστρες με πιπίλα είναι η ιδανικότερη επιλογή εφόσον εξασφαλίζουν ότι το χαμστεράκι θα πίνει καθαρό νερό, χωρίς υπολείμματα από τροφές, περιττώματα ή ροκανίδι.

4. Πλούσια και ισορροπημένη διατροφή

Τα χάμστερ είναι από τη φύση τους παμφάγα, και αν ζούσαν στο φυσικό τους περιβάλλον θα τρέφονταν με σπόρους, χόρτα και μικρά έντομα. Οι περισσότερες τροφές του εμπορίου μιμούνται αυτή τη διατροφή και παρέχουν μια ποικιλία δημητριακών, σπόρων και είναι ενισχυμένες με μέταλλα και βιταμίνες παρέχοντας στο χάμστερ μια ισορροπημένη διατροφή. Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να συμπληρώστε τη δίαιτά του με μικρές ποσότητες ωμών φρούτων και λαχανικών και, περιστασιακά, με ωμούς ξηρούς καρπούς. Μπορείτε επίσης να του δίνετε μια φορά την εβδομάδα λίγο βραστό αυγό, τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη.

Να θυμάστε πάντα ότι ΔΕΝ πρέπει ΠΟΤΕ να δώσετε στο χαμστεράκι σας οτιδήποτε κολλώδες γιατί μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Επίσης, τροφές που ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ είναι το κρεμμύδι, τα κόκκινα φασόλια, η πατάτα, η σοκολάτα, τα ζαχαρωτά και οποιαδήποτε λιπαρή τροφή. Καθαρίστε το κλουβί ή το μπολ του από τυχόν υπολείμματα τροφής που μπορεί να σαπίσουν, αν δεν καταναλωθούν άμεσα.

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πάντα φρέσκο νερό και καθαρίστε σχολαστικά την ποτίστρα του τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

5. Φροντίδα & Γνωριμία με τον νέο σας φίλο

Έχοντες καλύψει τις βασικές ανάγκες του χάμστερ, ήρθε η ώρα να γνωρίσετε και φροντίσετε την ευημερία του μικρού σας φίλου. Οι παρακάτω μικρές συμβουλές, θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινότητά του και θα του προσφέρουν μια χαρούμενη ζωή.

» Χρόνος εκτός κλουβιού
Ένας από τους καλύτερους τρόπους άθλησης για το χαμστεράκι σας είναι να του παρέχετε αρκετό χρόνο καθημερινά έξω από το κλουβί. Θα του επιτρέψει να ικανοποιήσει την περιέργειά του εξερευνώντας νέους χώρους και να δεθεί περισσότερο με την οικογένειά του. Φυσικά, δεν πρέπει να το αφήσετε ελεύθερο μέσα στο σπίτι, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να το βρείτε και υπάρχει κίνδυνος να φάει ηλεκτρικά καλώδια ή να γίνει το θήραμα της γάτας σας! Ο ασφαλέστερος και πιο διασκεδαστικός τρόπος είναι να το βάλετε μέσα σε μπάλα τρωκτικών (που ασφαλίζει καλά) και όσο βρίσκεται εκτός κλουβιού να το παρακολουθείτε.

» Σωστός χειρισμός
Ο σωστός τρόπος για να πιάσετε ένα χάμστερ είναι χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια και κλείνοντάς το χαλαρά στις χούφτες. Κάθε φορά που το κάνετε, μιλήστε του ήρεμα ώστε να συνηθίσει τη φωνή και τη μυρωδιά σας. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει να σας εμπιστεύεται και θα νιώθει ασφάλεια στο άγγιγμά σας.

» Περιποίηση
Το χάμστερ είναι από τη φύση του πολύ καθαρό ζώο και δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι για την περιποίησή του. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να διατηρείτε το κλουβί του καθαρό, πλένοντας τον πάτο του μία φορά την εβδομάδα, αλλάζοντας το ροκανίδι του και, φυσικά, καθαρίζοντας σχολαστικά το μπολ και την ποτίστρα του.

6. Υγεία και ευημερία

Τα χάμστερ μπορεί να αρρωστήσουν και να καταπέσουν πολύ γρήγορα, αλλά συχνά εμφανίζουν πολύ ήπια συμπτώματα, όταν στην πραγματικότητα πονούν και υποφέρουν. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τακτικό έλεγχο για οποιαδήποτε αλλαγή στην φυσιολογική του συμπεριφορά, τη μειωμένη κατανάλωση ή άρνηση τροφής αλλά και τη νωχελικότητα που μπορεί να αποτελούν πρώιμα σημάδια κάποιας ασθένειας ή πόνου. Κάποια ακόμη σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ασθένεια είναι τα θολά μάτια, οι εκκρίσεις από τα μάτια ή τη μύτη, η ασυνήθιστη επιθετικότητα, τα φαλακρά σημεία στο τρίχωμα, η υγρή ουρά, η αλλαγή στην αναπνοή, τα εξογκώματα στο σώμα και ο βήχας. Αν παρατηρήστε κάτι από αυτά θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας, για να εξετάσει το χάμστερ και να του παράσχει την κατάλληλη ιατρική βοήθεια.

Πριν πάρετε λοιπόν την μεγάλη απόφαση να εντάξετε στην οικογένειά σας ένα χαμστεράκι, σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να του παρέχετε όσα χρειάζεται για να ζήσει μια χαρούμενη ζωή μαζί.

Μάθετε τα πάντα για τη φροντίδα του, σεβαστείτε το χώρο του, προσφέρετέ του αρκετή τροφή, άσκηση και παιχνίδια, διατηρήστε το χώρο του καθαρό και φροντίστε την υγεία του ώστε να έχετε μια γεμάτη και ευτυχισμένη ζωή μαζί!

Πηγή: the hamster house

Βρείτε μας στο facebook

Πρόσφατα Άρθρα

Δείτε ακόμα

Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα